Αντίπαλος ΑΕΚ: Το προφίλ της Μαρσέιγ

Βασίλης Μπαλατσός
Οι σκέψεις του Μαρθελινό για την ενδεκάδα της Μαρσέιγ κόντρα στον Παναθηναϊκό

bet365

Η ΑΕΚ θα τεθεί αντιμέτωπη με την «αδελφή» της, Μαρσέιγ στον 2ο όμιλο του Europa League. Το προφίλ των Μασσαλών.

Αδέλφια στην εξέδρα αλλά αντίπαλοι στoν 2ο όμιλο του Europa League. Η ΑΕΚ κληρώθηκε σε Group «φωτιά» στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA και εκτός από Άγιαξ και Μπράιτον θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη της περσινής Ligue 1, Μαρσέιγ.

Φυσικά όπως είναι γνωστό μιλάμε για δυο ομάδες με αδελφοποιημένους οπαδούς, με τους Μασσαλούς να εκφράζουν πρόσφατα και τη στήριξη τους στους Κιτρινόμαυρους και να τιμούν τη μνήμη του δολοφονημένου Μιχάλη Κατσούρη. Οι Φωκαείς όπως έδειξαν και με τον Παναθηναϊκό είναι μια ιδιαίτερα ποιοτική και επικίνδυνη ομάδα.

Το προφίλ της Μαρσέιγ

ΙΣΤΟΡΙΑ: Αναμφισβήτητα μιλάμε για μια παραδοσιακή δύναμη της Ligue 1 και μια από τις πιο ιστορικές ομάδες του γαλλικού ποδοσφαίρου. Έχει σηκώσεις εννέα φορές το πρωτάθλημα στη χώρα της, έχει δέκα κύπελλα, τρία League Cup, δυο Super Cup και φυσικά το 1992/93 «στέφθηκε» πρωταθλήτρια Ευρώπης ούσα η μοναδική ομάδα της Γαλλίας που το έχει καταφέρει.

H Ένωση είχε παίξει με τους Μαρσεγέζους τη σεζόν 1989-90 και είχε αποκλειστεί στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1-1 εντός, 2-0 εκτός).

 

ΕΔΡΑ: Το γήπεδο της αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γήπεδα σε όλη την Ευρώπη. Το φημισμένο «Βελοντρόμ» κατασκευάστηκε το 1935 και από τότε έχει ανακαινιστεί άλλες τρεις φορές (1984, 1998 και 2014). Η χωρητικότητά του φτάνει τους 67.394 θεατές και το ρεκόρ προσέλευσης είναι στις 65.894 και είχε επιτευχθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 2023 σ' ένα ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Στο γήπεδο αυτό έχουν λάβει χώρα δύο ημιτελικοί Euro (1984, 2016) και δύο Μουντιάλ (1938, 1998) όμως ποτέ δεν έχει διεξαχθεί εκεί κάποιος τελικός. Το χρησιμοποιεί παράλληλα και η εθνική ομάδα ράγκμπι της Γαλλίας ενώ έχει δώσει εκεί κάποια παιχνίδια και η ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η Μαρσέιγ μετά την απομάκρυνση του Τούντορ έδωσε τα «κλειδιά» στον Μαρθελίνο. Ο νέος προπονητής των Μασσαλών μπορεί να μην έχει κατακτήσει ποτέ κάποιο πρωτάθλημα ή ευρωπαϊκό τρόπαιο, όμως έχει κάνει εξαιρετικό έργο σε Αθλέτικ Μπιλμπάο, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ και Σεβίλλη. Ο Ισπανός κόουτς λατρεύει το 4-4-2, ήταν το σύστημα που προτιμούσε από την αρχή της προπονητικής του καριέρας. Αλλά το έχει αλλάξει από τότε που ήρθε στη Μαρσέιγ και εφαρμόζει το 4-2-3-1

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Οι Μασσαλοί το καλοκαίρι κινήθηκαν για να ενισχυθούν σε επίπεδο που θα μπορέσουν να «χτυπήσουν» την οικονομικά πανίσχυρη Παρί Σεν Ζερμέν και να επιστρέψουν στην κορυφή της Ligue 1. Ξεχωρίζουν ο αριστερός μπακ Ρέναν Λόντι, ο χαφ Τζέφρι Κοντογκμπιά, ο μεσοεπιθετικός Αμίν Χαρίτ, ο εξτρέμ Ισμαΐλα Σαρ και οι επιθετικοί Ιλιμάν Ντιάγέ, Χοακίν Κορέα και φυσικά ο Πιέρ Εμερίκ.

ΑΣΤΕΡΙ: Ανάμεσα στα αστέρια του ρόστερ των Μασσαλών ξεχωρίζει το όνομα του Ομπαμεγιάνγκ. Προέρχεται από μια σεζόν που δεν πήρε αρκετό χρόνο στην Τσέλσι και πήγε στους Γάλλους για να αποδείξει πως ακόμα δεν... τελείωσε. Σκόραρε δις στη ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό και μέχρι στιγμής στη Ligue 1 έχει μια ασίστ σε τρεις εμφανίσεις.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΕΔΩ: Ο Παναθηναϊκός άφησε τη Μαρσέιγ εκτός Champions League, την έστειλε στους ομίλους του Europa League και η κληρωτίδα την έφερε ξανά στην Ελλάδα αλλά για την ΑΕΚ. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αντιμετώπισε τους Φωκαείς στον Γ' προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, νίκησε 1-0 στο «Απόστολος Νικολαΐδης» με σκόρερ τον Μπερνάρ και στο «Βελοντρόμ» πέρασε στη διαδικασία των πέναλτι.

Οι Μασσαλοί είχαν προηγηθεί με 2-0, είχαν ευκαιρίες για να «καθαρίσουν» την πρόκριση, όμως στις καθυστερήσεις ο Γκεντουζί έκανε πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ παράτασης ο Φώτης Ιωαννίδης. Στη «ρώσικη ρουλέτα» ο Μπρινιόλι νίκησε τον Γκεντουζί, οι Πράσινοι έκαναν 5/5, με τελευταίο εκτελεστή τον Μλαντένοβιτς και πέρασαν στα play-offs.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ: H Μαρσέιγ έχει συγκομιδή επτά βαθμών σε τρεις αγωνιστικές της Ligue 1. Νίκησε τη Ρεμς (2-1) και τη Μπρεστ (2-0) στο «Βελοντρόμ» και έφερε ισοπαλία στην έδρα της Μπρεστ με σκορ 2-2. Είναι στη δεύτερη θέση και ισοβαθμεί με την πρωτοπόρο Μονακό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα