Champions League: Τα πρώτα χαμόγελα για μια μεγάλη αλλαγή
Με δύο ομίλους να έχουν ήδη κριθεί από την τέταρτη αγωνιστική (ο τέταρτος και ο έβδομος με την πρόκριση των Σοσιεδάδ, Ιντερ, και Μάντσεστερ Σίτι, Λειψίας) και έξι ομάδες να βρίσκονται ήδη στη φάση των 16 επιβεβαιώνοντας και τον κανόνα των προηγούμενων σεζόν, το εφετινό Champions League μπαίνει σήμερα και αύριο στην προτελευταία στροφή, πριν από την ολοκλήρωση μίας ακόμα φάσης ομίλων στην τελευταία σεζόν διεξαγωγής με το τρέχον σύστημα.
Μία πρόχειρη ματιά μάλιστα στο ταμπλό της εφετινής διοργάνωσης μας δείχνει ότι σε αυτή την πέμπτη αγωνιστική είναι πολύ πιθανό να κριθούν ολοκληρωτικά ακόμα δύο όμιλοι και να σφραγίσουν την πρόκρισή τους στους 16 άλλες τόσες ομάδες περιορίζοντας κατά πολύ το ενδιαφέρον της τελευταίας αγωνιστικής, κάτι που συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια με μια γρήγορη μελέτη της πρώτης φάσης της διοργάνωσης.
Τα τελευταία πέντε χρόνια κατά μέσο όρο έξι μόλις θέσεις πρόκρισης στη φάση των 16 κρίνονται την τελευταία αγωνιστική, ενώ περίπου τόσες ομάδες έχουν ήδη αποκλειστεί από τη διοργάνωση και είναι εντελώς αδιάφορες στο φινάλε των ομίλων. Και αυτός ήταν άλλωστε ο βασικός λόγος της μεγάλης αλλαγής στο φορμάτ της διοργάνωσης των ευρωπαϊκών κυπέλλων, που αποφάσισε πριν από δύο χρόνια η UEFA και ετοιμάζεται με ανυπομονησία να δει τα αποτελέσματά της από την επόμενη κιόλας σεζόν.
Τα πρώτα χαμόγελα, όμως, έχουν ήδη εμφανιστεί στη Νιόν από την έμπρακτη επιβεβαίωση ότι τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει αρκετά το ενδιαφέρον των φιλάθλων και… τηλεθεατών για την πρώτη φάση των ομίλων σε αντίθεση με τις επόμενες νοκ άουτ φάσεις και ότι η αλλαγή από το group stage που γνωρίζουμε στο league system που μένει να γνωρίσουμε και θα εφαρμοστεί από την επόμενη τριετία 2024-27 ήταν απόλυτα επιβεβλημένη.
Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έχουν ήδη γίνει στη διάρκεια της μελέτης αλλά και της εκπόνησης του νέου συστήματος διεξαγωγής θα περιοριστούν κατά πολύ από του χρόνου στην πρώτη φάση της διοργάνωσης με ενιαία βαθμολογία των 36 ομάδων τα λεγόμενα «dead matches», δηλαδή οι αγώνες των ομίλων χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον και με αδιάφορες τη μία ή και τις δύο ομάδες των αγώνων της τελευταίας ή και της προτελευταίας αγωνιστικής.
Η εκτίμηση μάλιστα που υπάρχει και μένει να επιβεβαιωθεί και εντός αγωνιστικού χώρου από του χρόνου είναι ότι η τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των τελευταίων 18 αγώνων προς τα τέλη του Ιανουαρίου θα έχει ανοιχτά σχεδόν τα πάντα και ως προς το ποιες θα είναι οι οχτώ πρώτες ομάδες της ενιαίας βαθμολογίας, που θα συνεχίζουν απευθείας στη νοκ άουτ φάση των 16 και των ομάδων από την 9η έως την 24η θέση, που θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τις επιπλέον οχτώ θέσεις στην πρώτη νοκ άουτ φάση-μπαράζ της διοργάνωσης.
Το ζητούμενο με άλλα λόγια σε όλη αυτή τη διαδικασία μέχρι την οριστικοποίηση του νέου φορμάτ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την τόνωση του ενδιαφέροντος, της ανταγωνιστικότητας και φυσικά της… τηλεθέασης της πρώτης φάσης της διοργάνωσης, πριν από τα νοκ άουτ, τα οποία παραμένουν ως έχουν χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση.
Εκεί που δεν θα υπάρχουν πλέον οι όμιλοι με τους οποίους μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια το Champions League, εκεί που η κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει οχτώ αντιπάλους αντί για τρεις (τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός έδρας), εκεί που θα υπάρχει σύγκρουση ομάδων και από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας (οι αντίπαλοι για κάθε ομάδα θα προέρχονται ανά δύο και από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας) και εκεί που θα υπάρχει πλέον ενιαία βαθμολογία των 36 ομάδων, χωρίς feeding μεταξύ των τριών διοργανώσεων και τις δώδεκα τελευταίες (από τη θέση 25 έως 36 της βαθμολογίας) να πηγαίνουν… σπίτι τους.
Ακόμα και στην εφετινή διοργάνωση το ενδιαφέρον, εκτός από τον… «όμιλο του θανάτου», που κάθε χρόνο προκύπτει στην κλήρωση του Μονακό και εφέτος ήταν ο έκτος με Ντόρτμουντ, Παρί, Νιούκαστλ και Μίλαν, περιορίστηκε σε έναν – δύο ακόμα αμφίρροπους ομίλους, αφού στους υπόλοιπους τα φαβορί για την πρόκριση ξεκαθάρισαν με το καλημέρα. Κάτι που πολύ απλά δεν θα ισχύει από του χρόνου συν το γεγονός ότι θα αυξηθούν κατά πολύ οι συγκρούσεις μεταξύ των top ομάδων από την πρώτη κιόλας φάση, αφού δεν θα υπάρχει ο σχετικός περιορισμός στην κλήρωση με βάση τα γκρουπ δυναμικότητας.
Με απλά λόγια τα μεγάλα ονόματα του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας (σταματάει ο καθορισμός με τις πρωταθλήτριες και επανέρχεται το club ranking ως μοναδικό κριτήριο διαχωρισμού) στο επόμενο φορμάτ θα αντιμετωπίζουν δύο ομάδες και από το δικό τους πρώτο γκρουπ, τη μία εντός και τη δεύτερη εκτός έδρας.
Προς το παρόν περιμένουμε την ολοκλήρωση της πέμπτης και της έκτης αγωνιστικής των ομίλων του εφετινού Champions League. Στην ουσία πρόκειται για ιστορικά ματς. Τα τελευταία σε φάση ομίλων που από του χρόνου δεν θα υπάρχει…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Μαρινάκης για τη βράβευσή του στο Τορίνο: «Το να έχουμε 4-5 παίκτες της Ακαδημίας στην πρώτη ομάδα που είναι ανταγωνιστικοί είναι σημαντικό για το ποδόσφαιρο και την κοινωνία»
- Βραβεία ΠΣΑΤ: Κορυφαία ομάδα για το 2024 ο Ολυμπιακός
- Ολυμπιακός: Σημαντική βράβευση στο Τορίνο για τον Μαρινάκη με το Golden Boy Career Award