Παρί Σεν Ζερμέν – Μπορούσια Ντόρτμουντ 0-1: Η μια τα δοκάρια, η άλλη την πρόκριση στον τελικό! (vid)

bet365

Με γκολ του Ματς Χούμελς, η Μπορούσια Ντόρτμουντ νίκησε και μέσα στο Παρίσι με 1-0 την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία είχε τέσσερα δοκάρια (!) σε ένα ημίχρονο, και προκρίθηκε στον τελικό του Champions League του «Γουέμπλεϊ», όπου επιστρέφει μετά από έντεκα χρόνια.

Και πως να μην πάει τελικό! Ψυχωμένη και με την (πάντα πολύτιμη) βοήθεια της θεάς Τύχης, η Μπορούσια Ντόρτμουντ νίκησε και στο Παρίσι την Παρί Σεν Ζερμέν με 1-0 και, με συνολικό σκορ 2-0, προκρίθηκε μετά από έντεκα χρόνια στον τελικό του Champions League, όπου την 1η Ιουνίου στο «Γουέμπλεϊ» θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια της ρεβάνς μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου (08/05, 22:00).

Οι Βεστφαλοί, οι οποίοι θα επιστρέψουν στο γήπεδο όπου το 2013 έχασαν στον τελικό από την Μπάγερν (πάλι, άραγε, με την ίδια αντίπαλο;), ήταν άψογα στημένοι τακτικά, αποτελεσματικοί στην επίθεση, αλλά και τυχεροί στην άμυνα, αφού η Παρί είχε στο δεύτερο ημίχρονο… τέσσερα δοκάρια (!) και συνολικά έξι στους δύο ημιτελικούς.

Απόφαση – έκπληξη από τον Λουίς Ενρίκε με την επιλογή του Γκονσάλο Ράμος στο κέντρο της επίθεσης αντί του Μπράντλεϊ Μπαρκολά, με τον Λούκας Μπεράλντο να παίρνει στην άμυνα την θέση του σοβαρά τραυματία Λουκάς Ερναντές.

Με την ίδια ενδεκάδα του πρώτου ημιτελικού του «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ» ο Έντιν Τέρζιτς, η ομάδα του οποίου δεν είχε την πολυτέλεια της ξεκούρασης το Σαββατοκύριακο, σε αντίθεση με την αντίπαλό της.

O Ντοναρούμα κράτησε «ζωντανή» την Παρί

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε όπως πιθανότατα το είχε σχεδιάσει ιδανικά στο μυαλό του ο Τέρζιτς. Η Παρί είχε την κατοχή της μπάλας (61%), αλλά η Ντόρτμουντ, με συνεχείς βοήθειες και αλληλοκάλυψη, απειλήθηκε ελάχιστα και φρόντισε να κρατήσει καλά προστατευμένη την εστία του Γκρέγκορ Κόμπελ.

Δύο σουτ άουτ των Γκονσάλο Ράμος και Ουσμάν Ντεμπελέ και μια προσπάθεια του Κιλιάν Μπαπέ που απέτρεψε τελευταία στιγμή ο Ματς Χούμελς, ήταν ό, τι πιο αξιοσημείωτο είχαν να επιδείξουν επιθετικά οι Παριζιάνοι στο πρώτο 45λεπτο.

Στη συνέχεια της φάσης με τον Μπαπέ (35’), μάλιστα, οι Βεστφαλοί είχαν την μεγαλύτερη ευκαιρία για να προηγηθούν, με τον Καρίμ Αντεγέμι να εφορμά προς την αντίπαλη περιοχή, αλλά τον Τζανλουίτζι Ντοναρούμα να του λέει «όχι » με καταπληκτική απόκρουση, σε ένα τετ – α – τετ που, αν κατέληγε διαφορετικά, θα υποχρέωνε την Παρί να ανέβει ένα βουνό για να διεκδικήσει την πρόκριση.

Ο Νίκλας Φίλκρουγκ, σκόρερ του πρώτου ημιτελικού, έδωσε πολλές και σκληρές μάχες με Μαρκίνιος και Μπεράλντο, ο Γιούλιαν Μπραντ έτρεχε πάνω – κάτω με ουσία και ο μεταμορφωμένος Τζέιντον Σάντσο είχε βαλθεί για άλλη μια φορά να μας πείσει ότι το «φάντασμα» που βολόδερνε στο γήπεδο με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρώτο μισό της περιόδου δεν ήταν αυτός, αλλά ένας κλώνος του.

Δοκάρι ο Ζαΐρ Εμερί, 0-1 ο Χούμελς!

Τα πρώτα πέντε λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου επιφύλαξαν διπλό σοκ για την Παρί και έκσταση ευφορίας για την Μπορούσια. Αρχικά, ύστερα από φάση διαρκείας στα γερμανικά καρέ και τσαφ – ασίστ του Ράμος, ο Ουόρεν Ζαΐρ Εμερί εξ’ επαφής έστειλε την μπάλα στο δοκάρι της εστίας του Κόμπελ, ο οποίος πανηγύρισε σαν να είχε σκοράρει η ομάδα του.

Το τρίτο δοκάρι των Παριζιάνων στα δύο παιχνίδια (μετά από αυτά των Μπαπέ – Χακίμι στον πρώτο ημιτελικό) έδωσε την σκυτάλη στο πρώτο γκολ της αναμέτρησης, το οποίο δεν είχε σκόρερ κάποιον επιθετικό, αλλά έναν στόπερ και MVP της πρώτης αναμέτρησης.

Ο Χούμελς, εντελώς αμαρκάριστος στην περιοχή (Μπεράλδο, που ήσουν;) πήρε αρχοντική κεφαλιά ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Μπραντ και νίκησε τον Ντοναρούμα, δίνοντας τεράστιο προβάδισμα στην ομάδα του.

Ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός είχε να σκοράρει στο Champions League εδώ και έξι χρόνια, αφού τα είχε καταφέρει για τελευταία φορά ως παίκτης της Μπάγερν Μονάχου, πάλι με κεφαλιά, σε ματς με τον Άγιαξ για την φάση ομίλων, στις 2 Οκτωβρίου του 2018. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…

Δοκάρι ο Μέντες, δοκάρι ο Μπαπέ, δοκάρι ο Βιτίνια!

Ο Τέρζιτς, έξι λεπτά μετά το γκολ, επέλεξε να ρίξει στο ματς τον 34χρονο Μάρκο Ρόις, προτιμώντας την εμπειρία του και την βοήθεια στην άμυνα, από τις κούρσες που θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει σε ανοιχτό γήπεδο ο κατά δώδεκα χρόνια νεότερος Αντεγέμι.

Η Παρί, παρά την ψυχρολουσία του 0-1, δεν σταμάτησε να επιτίθεται, αλλά η τύχη της είχε γυρίσει την πλάτη, όπως επιβεβαιώθηκε στο 61’, όταν ο Νούνο Μέντες είδε το σουτ του μέσα από την περιοχή να σταματάει και πάλι στο δοκάρι της εστίας του Κόμπελ.

Ο Λουίς Ενρίκε έριξε στην μάχη Μπαρκολά και Μάρκο Ασένσιο κάνοντας ακόμα πιο επιθετική την διάταξη της ομάδας του, με τον Τέρζιτς να επιλέγει με την σειρά του… γραμμή Μαζινό στην άμυνα, αφού έβαλε και τρίτο στόπερ (Νίκλας Ζίλε), για να αντιμετωπίσει το ζόρικο, τελευταίο εικοσάλεπτο.

Ο «Λούτσο» έβαλε και τον Κανγκ Ιν Λι, με την Μπορούσια άψογα στημένη να «στέλνει» την Παρί στα άκρα για να κάνει σέντρες και να απειλεί με σουτ του Μπαπέ από κοντά που έβγαλε ο Κόμπελ και κεφαλιά άουτ του Μαρκίνιος από το ύψος της μικρής περιοχής.

Και, στο τελευταίο δεκάλεπτο, έγινε το ανήκουστο, το οποίο επιβεβαίωσε ότι η Ντόρτμουντ ήταν… καταδικασμένη να προκριθεί, αφού η Παρί είχε ακόμα δύο δοκάρια (!), αμφότερα οριζόντια σε προσπάθειες των Μπαπέ και Βιτίνια, η πρώτη ύστερα από σωτήρια παρέμβαση του Κόμπελ από κοντά.

Το τελευταίο σφύριγμα του (άψογου) Ντανιέλε Ορσάτο βρήκε τους Γερμανούς να πανηγυρίζουν μια ιστορική πρόκριση και τον Μπαπέ να αναρωτιέται εάν με τη νέα του ομάδα θα έχει καλύτερη τύχη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση…

Παρί Σεν Ζερμέν (Λουίς Ενρίκε): Ντοναρούμα – Χακίμι, Μαρκίνιος, Μπεράλντο, Νούνο Μέντες – Ζαΐρ Εμερί (76’ Κανγκ Ιν Λι), Βιτίνια, Φαμπιάν Ρουίθ (63’ Ασένσιο) – Ντεμπελέ, Ράμος (63’ Μπαρκολά), Μπαπέ.

Μπορούσια Ντόρτμουντ (Έντιν Τέρζιτς): Κόμπελ – Ρίερσον, Χούμελς, Σλότερμπεκ, Μάατσεν – Σάμπιτσερ, Τσαν – Σάντσο (67’ Ζίλε), Μπραντ (84’ Ενμέτσα), Αντεγέμι (56’ Ρόις) – Φίλκρουγκ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα