Τελικός Champions League 2024: Ρόις vs Κρόος, o τελευταίος χορός

 Ρόις vs Κρόος

bet365

Μάρκο Ρόις και Τόνι Κρόος θα δώσουν το τελευταίο τους ματς με Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης, στον τελικό του Champions League με τους δυο Γερμανούς να έχουν την ευκαιρία για ιδανικό «αντίο».

Μετά τους θριάμβους του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια και της Αταλάντα στο Δουβλίνο πλησιάζει η ώρα για το ματς - επίλογο της σεζόν. Τον μεγάλο τελικό του Champions League! Ρεάλ Μαδρίτης και Ντόρτμουντ θα αναμετρηθούν στον «ναό» του αγγλικού ποδοσφαίρου, το «Wembley» για το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Ένα ματς ξεχωριστό στην καριέρα κάθε παίκτη που έχει την ευλογία να διεκδικήσει το κορυφαίο τρόπαιο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όμως ο συγκεκριμένος τελικός είναι ακόμα πιο ιδιαίτερος για δυο συγκεκριμένους.

Ο Μάρκο Ρόις και ο Τόνι Κρόος έγραψαν ιστορία και συνέδεσαν την ποδοσφαιρική τους σταδιοδρομία, με την Ντόρτμουντ και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αντιστοίχως, όμως τον χρόνο δεν τον νίκησε κανείς. Στο τέλος της σεζόν οι δυο Γερμανοί παικταράδες θα αποχωρήσουν από τα «σπίτια» τους και η ποδοσφαιρική μοίρα τους δίνει την ευκαιρία να πουν «αντίο» με τον πιο ονειρεμένο τρόπο. Με ένα Champions League.

Το «last dance» των δυο ποδοσφαιριστών που ήταν επί σειρά ετών συμπαίκτες στην εθνική Γερμανίας τους φέρνει αντιμέτωπους. Θα καταφέρει ο Κρόος να φύγει από τη Μαδρίτη με τo έκτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της «χρυσής» καριέρας του ή ο Ρόις θα σηκώσει με το περιβραχιόνιο του αρχηγού το δεύτερο Champions League στην ιστορία της Μπορούσια;

Το κοκαλιάρικο αγόρι από το Ντόρτμουντ που έγινε θρύλος

O Μάρκο Ρόις φόρεσε για πρώτη φορά τα κιτρινόμαυρα σε ηλικία έξι χρονών και στο Λονδίνο θα τη βάλει για μια τελευταία φορά, στα 35 του χρόνια. Παιδί γέννημα - θρέμμα του Ντόρτμουντ, ο οποίος πήγε σε παιδική ηλικία στις ακαδημίες της μεγάλης ομάδας της πόλης.

Στην Μπορούσια έμεινε μέχρι τα 16 του και στη συνέχεια τον «έκοψαν», καθώς τον θεωρούσαν πολύ... αδύνατο και αδύναμο για να αντέξει σε ανδρικό επίπεδο. Ένα μεγάλο πλήγμα στην ψυχολογία του νεαρού Μάρκο, ο οποίος όμως δεν το έβαλε κάτω.

Πήγε στην άσημη ομάδα της Βεστφαλίας, τη Ροτ Βάις Άλεν, με την οποία αγωνίστηκε στην τρίτη και στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Το 2009 η Γκλάντμπαχ ξεχώρισε το ταλέντο του 20χρονου Ρόις, τον οποίο αγόρασε, δίνοντας ένα εκατομμύριο ευρώ. Στα Πουλάρια έμεινε μια τριετία, έκανε τις πρώτες του σεζόν σε επίπεδο Bundesliga και το 2012 ήρθε η ώρα της επιστροφής στο σπίτι του.

reus

Οι άνθρωποι της Μπορούσια είδαν την τρομερή εξέλιξη που είχε αυτό το «κοκαλιάρικο» αγόρι και έδωσαν 17 εκατομμύρια ευρώ για να τον φέρουν εκεί που ανήκει. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Mετά από 14 χρόνια στο «Signal Iduna Park» εκ των οποίων τα έξι ως αρχηγός ο Ρόις μετράει 428 εμφανίσεις, 170 γκολ και 131 ασίστ. Σήκωσε δυο δυο κύπελλα Γερμανίας, τρία εγχώρια Super Cup, ενώ αναδείχθηκε δυο χρονιές κορυφαίος Γερμανός ποδοσφαιριστής (2012, 2019) και τρεις MVP της Bundesliga (2012, 2014, 2019). Κι όλα αυτά, ενώ είχε την «κατάρα» (ή την ατυχία) να ταλαιπωρηθεί από πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς.

Σε αυτή τη μεγάλη καριέρα στην Ντόρτμουντ έχει δυο «πληγές». Η πρώτη πως δεν κατάφερε να πάρει ένα πρωτάθλημα και η δεύτερη πως δεν μπόρεσε να κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ίσως βέβαια καταφέρει να «κλείσει» την τελευταία στο Λονδίνο...

Αυτή θα είναι και η δεύτερη ευκαιρία του «Ρολς - Ρόις» να πάρει ευρω-κούπα με την Ντόρτμουντ. Ο 35χρονος πια μεσοεπιθετικός ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην ενδεκάδα της Μπορούσια του Γιούργκεν Κλοπ στον τελικό του Champions League του 2013, όπου οι Βεστφαλοί ηττήθηκαν με 2-1 στη... γερμανική μάχη με την Μπάγερν. Έντεκα χρόνια μετά, η Ντόρτμουντ και ο Ρόις επιστρέφουν στο «Wembley» για... εξιλέωση.

Ο ιππότης της Βασίλισσας με τη «χρυσή» πανοπλία

Το κίνητρο του Ρόις και του Κρόος στον τελικό του Λονδίνου είναι «παρεμφερές» αλλά ταυτόχρονα και αρκετά διαφορετικό. Ο πρώτος θέλει να φύγει με ένα Champions League και ο δεύτερος με... ακόμα ένα Champions League.

Στη σπουδαία του καριέρα ο Γερμανός μέσος έχει κατακτήσει πέντε φορές το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης σε ισάριθμους τελικούς. Άχαστος!

kroos

Η Ρεάλ Μαδρίτης αγόρασε τον Κρόος από την Μπάγερν το 2014 αντί 25 εκατομμυρίων ευρώ και στον Γερμανό βρήκε τον... μετρονόμο της για την επόμενη δεκαετία. Τον μαέστρο που το ποσοστό επιτυχίας του στις μεταβιβάσεις δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 93%.

Στα δέκα χρόνια που τίμησε τη βαριά φανέλα της Βασίλισσας έκανε 464 εμφανίσεις, σκόραρε 28 γκολ και μοίρασε 98 ασίστ. Στο σπουδαίο παλμαρέ του έχει μόνο ως παίκτης των Μερένγκες πέντε Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, ένα Copa del Rey και από τέσσερα Super Cup Ισπανίας, UEFA Super Cup, πρωταθλήματα και Champions League. Mια καριέρα από... χρυσό!

O «Iceman» εδώ και χρόνια ήταν ξεκάθαρος. Ρεάλ Μαδρίτης ή τέλος. Έφτασε η ώρα για το δεύτερο. Στα 34 του χρόνια ο Κρόος θα πει αντίο στο ποδόσφαιρο μετά το EURO 2024, με τη Βασίλισσα να είναι ο τελευταίος και συνάμα ο μεγαλύττερος σταθμός της καριέρας του.

Ο Γερμανός θα κάνει το «last dance» του με τη Ρεάλ στο Λονδίνο και έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Να κρεμάσει τα παπούτσια, όντας έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης, ισοφαρίζοντας το μυθικό ρεκόρ του θρυλικού Πάκο Χέντο.

Η κοινή πορεία δυο «Legends»

Ο Μάρκο Ρόις και ο Τόνι Κρόος είναι ποδοσφαιριστές της ίδιας... φουρνιάς. Άλλωστε τους χωρίζει ένας χρόνος. Ο πρώτος γεννήθηκε το 1989 και ο δεύτερος το 1990.

Μπορεί σε συλλογικό επίπεδο να μην έχουν συνεργαστεί ποτέ, όμως για χρόνια ήταν συμπαίκτες στην εθνική ομάδα. Για ην ακρίβεια έχουν βρεθεί 39 φορές στην ίδια αποστολή των Πάντσερ και αγωνίστηκαν μαζί σε 31 παιχνίδια.

kroos-reus

Βέβαια λόγω των τραυματισμών ο αρχηγός της Ντόρτμουντ στάθηκε απίστευτα άτυχος, καθώς παρόλο που ήταν στα πλάνα όλων των προπονητών της εθνικής ομάδας της Γερμανίας κατάφερε να παίξει μόλις σε ένα μεγάλο τουρνουά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Μάλιστα σε αυτή τη διοργάνωση ο Ρόις και ο Κρόος συνεργάστηκαν για ένα από τα πιο όμορφα γκολ στην καριέρα του μέσου της Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς ο αρχηγός της Ντόρτμουντ του έστρωσε την μπάλα για να σκοράρει με απερίγραπτο πλασέ κόντρα στη Σουηδία. Ο Κρόος έχει πετύχει δυο γκολ με τα Πάντσερ από ασίστ του Ρόις.

Φυσικά εκτός από συμπαίκτες οι δυο Γερμανοί ήταν και αρκετές φορές αντίπαλοι. Για την ακρίβεια έχουν «κοντραριστεί» σε 15 παιχνίδια, τα 14 στη Γερμανία και ένα στο Champions League, σε μια ισοπαλία της Ρεάλ Μαδρίτης με την Ντόρτμουντ (2-2) για τους ομίλους, το 2016. Οι ομάδες του Κρόος έχουν επτά νίκες, του Ρόις τέσσερις, ενώ ισάριθμοι αγώνες έχουν ολοκληρωθεί νικητή. Ποιος θα υπερισχύσει στον... τελευταίο τους χορό;

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα