Τελικός Champions League, Wyscout Analysis: Αυτός ο Βινίσιους δεν... αστειεύεται

Τελικός Champions League, Wyscout Analysis: Αυτός ο Βινίσιους δεν... αστειεύεται

vinicius_wyscout

bet365

Λίγο πριν η Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικήσει το 15ο Champions League της ιστορίας της, το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει γιατί ο διαφοροποιημένος Βινίσιους τής είναι πλέον πιο σημαντικός από ποτέ.

«Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο δίχως αμφιβολία, μας βοήθησε να πάρουμε το πρωτάθλημα και να φτάσουμε μέχρι τον τελικό. Αυτή είναι η δική του στιγμή», είπε ο Κάρλο Αντσελότι λίγες μέρες πριν τον τελικό του Champions League, κλείνοντάς του το μάτι. Είναι φανερό πως στην πιο λαμπερή σκηνή του κόσμου, ο Ιταλός περιμένει ξανά από τον - ίσως - πιο κομβικό ποδοσφαιριστή του να κάνει τη διαφορά. Όπως την έκανε στον τελικό με τη Λίβερπουλ το 2022, όπως την κάνει με συνέπεια σε κάθε μεγάλη βραδιά στα αστέρια, εκεί όπου μετατρέπεται σε ένα... άλλο είδους κτήνους.

Ο Βινίσιους ταλαιπωρήθηκε φέτος από τραυματισμούς, έπεσε θύμα διαδοχικών λεκτικών επιθέσεων ανεγκέφαλων ρατσιστών, αλλά τίποτα δεν εμπόδισε από το να εκτοξευτεί και να πραγματοποιήσει την πιθανότατα καλύτερη σεζόν της καριέρας του με 23 γκολ και 11 σε 38 εμφανίσεις. Σε έναν διαφορετικό ρόλο, σε χώρους που η φονική παλέτα των ικανοτήτων γίνεται ακόμα πιο πολύτιμη για τον ίδιο και την ομάδα του, με την ωριμότητα και την «ψυχρότητα» που... σκοτώνει τους αντιπάλους του στις πιο κρίσιμες στιγμές. Ο Βίνι - ειδικά στο Champions League - είναι το σημείο αναφοράς της επίθεσης της Ρεάλ και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, επιχειρεί να αναδείξει την εκτόξευσή του, λίγο πριν η άμυνα της Ντόρτμουντ κληθεί να τον αντιμετωπίσει στο μεγάλο ραντεβού του «Wembley».

Η ανάγκη και το όραμα του Αντσελότι για τον Βινίσιους

Ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο θαυμάζουμε πλέον αυτή την έκδοσή του είναι και η... μετακόμισή του στο γήπεδο. Το καλοκαίρι η Ρεάλ αποχαιρέτησε τον Καρίμ Μπενζεμά αλλά επί της ουσίας δεν τον αντικατέστησε, αφού δεν απέκτησε σέντερ φορ. Ο Κάρλο Αντσελότι χρειάστηκε να ανακατέψει την τράπουλα και να εφεύρει το σχήμα πίσω από την εξαιρετική σεζόν της Βασίλισσας. Αυτό το 4-4-2 με τον Μπέλινγκχαμ στην κορυφή του ρόμβου της μεσαίας γραμμής και τον Ροντρίγκο με τον Βινίσιους στην κορυφή.

Ο Βραζιλιάνος λοιπόν άφησε την πλαϊνή γραμμή και εκ των πραγμάτων χρειάστηκε να κινηθεί πιο κεντρικά, να μην είναι πια μόνο ένας εξτρέμ. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως στην αρχή δεν... τρελάθηκε με την ιδέα αλλά ο Αντσελότι τον έπεισε πως έτσι μπορεί να φτάσει σε ένα νέο επίπεδο. Άλλωστε, είχε απόλυτη ελευθερία κινήσεων και μετατράπηκε σε ένα υβρίδιο κεντρικού επιθετικού και εξτρέμ, επιφορτισμένου να λειτουργεί ανάλογα με τις συνθήκες του ματς και το ένστικτό του. Είναι φανερό και στα heatmaps από την περυσινή και τη φετινή σεζόν το πώς ο Βίνι άλλαξε χώρους δράσης.

Τα heatmaps του Βινίσιους τις σεζόν 2022/23 και 2023/24
Τα heatmaps του Βινίσιους τις σεζόν 2022/23 και 2023/24

Φυσικά οι περισσότερες ενέργειές του συνέχισαν να λαμβάνουν χώρα στα αριστερά, με αρκετά περισσότερα πατήματα όμως πιο κεντρικά και μέσα στην περιοχή. Ο Βίνι πέρασε το 71% του χρόνου συμμετοχής του φέτος ως επιθετικός και μόλις το 20% ως «παραδοσιακό» αριστερό εξτρέμ. Μπορεί η συγκεκριμένη αλλαγή να προέκυψε - θεωρητικά - μέσα από τη μη ενίσχυση της Ρεάλ στη θέση του φορ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο Αντσελότι δεν είχε κάποιο όραμα για τον ποδοσφαιριστή του. Είχε, και μάλιστα πολύ συγκεκριμένο. «Ο Βινίσιους ήταν πάντα φανταστικός στο ένας εναντίον ενός, εγώ απλά τον βοήθησα να είναι πιο ουσιαστικός και εσωτερικά, όχι μόνο στην πλευρά. Είναι ταχύτατος και τόσο ταλαντούχος, αλλά όταν ξεκινά από τα πλάγια πρέπει να περάσει τουλάχιστον δύο παίκτες για να εκτελέσει. Αυτή η μετακίνησή του πιο κεντρικά στο γήπεδο τού έχει δώσει τη δυνατότητα να εκτελεί με πολύ λιγότερες επαφές».

Ο νέος «απόλυτος» Βινίσιους

Ο Αντσελότι είχε απόλυτο δίκιο και βάσισε αυτή του την ιδέα σε μια πραγματικότητα: Όντας εσωτερικά στο γήπεδο, ένας παίκτης θα βρει - κατά κανόνα - καλύτερες συνθήκες για τελικές προσπάθειες. Τι σημαίνει αυτό; Σουτ από πιο κεντρικές θέσεις, πιο κοντά ή και μέσα από την περιοχή. Πιο ποιοτικές τελικές και άρα περισσότερες πιθανότητες για γκολ.

Και ο Βινίσιους έκανε ακριβώς αυτό. Μπόρεσε από τον νέο του ρόλο να εκτοξεύσει την ποιότητα των τελικών του. Αυτό είναι εμφανές και από τον χάρτη των σουτ του φέτος σε πρωτάθλημα και Champions League. Βλέπουμε πως πλέον η συντριπτική πλειονότητα των προσπαθειών του έρχεται μέσα από την περιοχή και μάλιστα αρκετά κεντρικά, ενώ η αξία αυτών αποτυπώνεται και στα νούμερά του.

Ο χάρτης των τελικών του Βινίσιους - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του
Ο χάρτης των τελικών του Βινίσιους - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του

Κάθε τελική στο ποδόσφαιρο κατά μέσο όρο έχει αξία 0,1 Expected Goals και ο Βινίσιους φέτος έχει ανεβάσει τα xG του ανά σουτ στο 0,19! Σουτάρει δηλαδή με πολύ περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει, βάσει των χώρων και των συνθηκών υπό τις οποίες εκτελεί. Και μη γελιέστε, αυτό πρόκειται για ικανότητα και μάλιστα πολύτιμη. Κάπως έτσι, έχει καταφέρει φέτος να είναι πιο απειλητικός από ποτέ, αφού μετρά 0,60 Expected Goals ανά 90 λεπτά. Για το απαραίτητο context, πέρυσι το ίδιο νούμερο βρισκόταν στο 0,33.

Η φετινή είναι με διαφορά η καλύτερη επίδοσή του και μια επίδοση που εξηγεί γιατί τα νούμερά του στο σκοράρισμα είναι τόσο βελτιωμένα (φέτος έχει 23 γκολ σε 38 συμμετοχές, όσο πέρυσι σε 55). Και την ίδια στιγμή έχει μπορέσει να διατηρήσει τη συνολική του συνεισφορά στα ίδια επίπεδα. Εξακολουθεί να ντριμπλάρει σαν... διάολος (10,7 ντρίμπλες ανά 90 λεπτά), να δημιουργεί για τους γύρω του (0,20 Expected Assists ανά 90 λεπτά), να τρέχει μοναδικά με την μπάλα στα πόδια (20 progressive carries ανά 90 λεπτά)...

Ο Αντσελότι πήρε την απίθανη ποιότητα του Βινίσιους και την μετατόπισε σε χώρους στους οποίους ο Βραζιλιάνος μπορεί να γίνει η πιο κομβική version του, να είναι η «καρδιά» των πραγμάτων στην αιχμή της Ρεάλ. Και έτσι γέννησε τον νέο «απόλυτο» Βινίσιους, έναν παίκτη που - όντας ταυτόχρονα πιο ώριμος από ποτέ - δεν... αστειεύεται. Και στον τελικό του Champions League υπόσχεται να κάνει τη διαφορά.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Ευαγγελία Λώλου

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα