Πούσκας, Σβάρζενμπεκ, Καν και Ζιντάν: Ιστορίες και πρόσωπα από τους Ισπανο – Γερμανικούς τελικούς

Νίκος Κικίδης
Ζιντάν Λεβερκούζεν

bet365

Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Ντόρτμουντ στο μεγάλο ραντεβού του Champions League και το Gazzetta σας θυμίζει τους τέσσερις προηγούμενους τελικούς με ισπανο-γερμανική μάχη!

Ρεάλ Μαδρίτης και Ντόρτμουντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο «Wembley» το βράδυ της 1ης Ιουνίου με διακύβευμα τη βαρύτιμη κούπα του Champions League. Ισπανοί και Γερμανοί θέλουν το τρόπαιο... σπίτι τους, με το ζύγι του παρελθόντος σε απόλυτη ισορροπία!

Άλλες τέσσερις φορές άλλωστε ο τελικός έχει χαρακτηριστεί από ισπανο-γερμανικές μάχες, όλες εκ των οποίων έμελλε να μείνουν στην ιστορία!

Από το καρέ τερμάτων του Φέρεντς Πούσκας, μέχρι τη ζωγραφιά του Ζιντάν κόντρα στη Λεβερκούζεν, το Gazzetta σας θυμίζει όλους τους προηγούμενους τελικούς με μάχη Ισπανίας - Γερμανίας...

Όταν ο Πούσκας έστεψε για πέμπτη φορά Βασίλισσα τη Ρεάλ

Η ημερομηνία έγραφε 18 Μαΐου του 1960 όταν Ρεάλ Μαδρίτης και Άιντραχτ αναμετρήθηκαν στη Γλασκώβη για να χαρίσουν έναν από τους πιο διασκεδαστικούς τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι Μαδριλένοι με τέσσερα σερί τρόπαια ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί στα «χαρτιά» πριν από την αναμέτρηση και τελικά το απέδειξαν και στο χορτάρι. Μέσα από ένα εντυπωσιακό 90λεπτο η Ρεάλ διέλυσε την Άιντραχτ με 7-3, με τα δέκα γκολ που σημειώθηκαν να παραμένουν μέχρι και σήμερα ρεκόρ σε τελικό.

Ο Ντι Στέφανο με χατ τρικ έβαλε την υπογραφή του την αναμέτρηση, αλλά η λάμψη ανήκε σε άλλον. Ο Φέρεντς Πούσκας άλλωστε έβαλε... όλα τα υπόλοιπα, ολοκλήρωσε ένα εντυπωσιακό καρέ τερμάτων και έγραψε τη δική του ιστορία. Μια ιστορία μάλιστα που... παραλίγο να μην γραφτεί ποτέ, καθώς η Γερμανική Ομποσπονδία είχε κάνει ένσταση κατά της συμμετοχής του Πούσκας επειδή ο Ούγγρος είχε υπονοήσει πως οι παίκτες της Δυτικής Γερμανίας πήραν αναβολικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954.

Παράταση ζωής στη Μπάγερν από τον Σβάρζενμπεκ

Τη δεύτερη φορά που στον τελικό βρέθηκαν αντιμέτωπες ομάδες από Ισπανία και Γερμανία, οι πρωταγωνιστές ήταν διαφορετικοί. Το 1974 Μπάγερν και Ατλέτικο Μαδρίτης διαστάυρωσαν τα ξίφη τους για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το οποίο για μοναδική φορά στα χρονικά κρίθηκε σε επαναληπτικό τελικό. Στη δεύτερη αναμέτρηση οι Βαυαροί σκόρπισαν την Ατλέτικο με 4-0 για να σηκώσουν την κούπα, αλλά όλο το... ζουμί κρύβεται στο πρώτο ραντεβού.

Αφού στο 90λεπτο το 0-0 παρέμενε, οι δυο φιναλίστ οδηγήθηκαν στην παράταση, εκεί όπου οι Μαδριλένοι προηγήθηκαν με γκολ του Αραγονιές στο 114΄. Με έξι λεπτά να απομένουν όλα έδειχναν πως οι Ισπανοί θα έπαιρναν την κούπα, αλλά ας όψεται ο Σβάρζενμπεκ. Στο τελευταίο λεπτό του τελικού ο Γερμανός αμυντικός με ένα μακρινό σουτ βρήκε δίχτυα και έγραψε το 1-1, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στη Μπάγερν να κατακτήσει την κούπα στον επαναληπτικό αγώνα.

Ο ήρωας Καν και το μαρτύριο της Βαλένθια

Έπρεπε να περάσουν 27 ολόκληρα χρόνια μέχρι να δούμε ξανά ισπανο-γερμανική μάχη σε τελικό Champions League. Ήταν το 2001 όταν Μπάγερν Μονάχου και Βαλένθια αναμετρήθηκαν στο «Σαν Σίρο» με στόχο το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παρά το προβάδισμα των Νυχτερίδων από νωρίς (3΄) χάρη στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μεντιέτα, οι Βαυαροί ισοφάρισαν από το ίδιο σημείο με τον Έφενμπεργκ στις αρχές του β΄μέρους και ο τελικός οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί όπου ο τεράστιος Όλιβερ Καν... έβγαλε ακόμα ένα χέρι. Αφού έπιασε τρία πέναλτι ο Γερμανός χάρισε το τρόπαιο στη Μπάγερν και παράλληλα ξεχώρισε για την προσωπικότητά του, όταν κατευθείαν έσπευσε να παρηγορήσει τον αντίπαλο γκολκίπερ, Κανιθάρες.

Η «ζωγραφιά» του Ζιντάν στη Γλασκώβη

22 χρόνια πριν από επιβλητική Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο που σάρωσε τα πάντα στη Γερμανία και έφτασε μια ανάσα από το Europa League, υπήρχε μια εκδοχή της γερμανικής ομάδας που ήταν καταδικασμένη να φτάσει μέχρι την βρύση αλλά να μην πιει ποτέ νερό. Ο λόγος για το σύνολο του Τοπμέλερ με παίκτες όπως οι Μπουτ, Λούσιο, Μπάλακ, Μπερμπάτοφ κ.τ.λ, το οποίο βρήκε απέναντί του τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του 2002, που σημαδεύτηκε από μια στιγμή ατόφιας μαγείας.

Με το σκορ στο 1-1 και μερικές στιγμές προτού οι δυο ομάδες επιστρέψουν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, ο Ρομπέρτο Κάρλος κυνηγάει μια μπαλιά στα αριστερά με όλη του τη δύναμη. Ο Βραζιλιάνος θα βγάλει μια παράξενη και τουλάχιστον δύσκολη σέντρα προς την περιοχή, κι από εκεί και πέρα γράφεται ιστορία. Ο Ζιντάν με ένα συγκλονιστικό αεροπλανικό στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Μπουτ και βάζει υποψηφιότητα για το γκολ του αιώνα, το οποίο πήγε κόντρα στους νόμους της φυσικής.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα