Champions League: Το ποδόσφαιρο και ο κόσμος όταν η Ρεάλ έχασε για τελευταία φορά σε τελικό

Newsroom
Champions League: Το ποδόσφαιρο και ο κόσμος όταν η Ρεάλ έχασε για τελευταία φορά σε τελικό

bet365

Το 1981 δεν ήταν μόνο η χρονιά που η Ρεάλ έχασε για τελευταία φορά σε τελικό Champions League, ήταν μια χρόνια που είδαμε και ακούσαμε πράγματα που δεν θα ξαναγίνουν.

Επιμέλεια: Μάρθα Χωριανοπούλου

Στις 27 Μαΐου του 1981, στο κατάμεστο «Παρκ ντε Πρενς» η Ρεάλ του Βούγιαντιν Μπόσκοφ έχανε τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Λίβερπουλ. Ιστορική μέρα για το ποδόσφαιρο, αφού 43 χρόνια αργότερα, η «Βασίλισσα» δεν έχει επιτρέψει σε κανέναν να την αμφισβητήσει. Ήταν η τελευταία χρονιά που η Ρεάλ έχασε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η Λίβερπουλ του Μπομπ Πέισλι έφτασε στον τελικό γνωρίζοντας ότι άμα κερδίσει θα έφτανε σε τίτλους τον Άγιαξ και τη Μπάγερν που είχαν κατακτήσει τρείς φορές το τρόπαιο .Η Λίβερπουλ για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης πέρασε άνετα την ΤΣΣΚΑ Σόφιας με 5-1 στον πρώτο αγώνα και 1-0 στον δεύτερο. Το πρώτο παιχνίδι της με τη Σπαρτάκ Μόσχας έληξε 0-0 και στο δεύτερο παιχνίδι οι Μαδριλένοι σκόραραν δύο φόρες και το παιχνίδι έληξε 0-2.

Για την ημιτελική φάση η Λίβερπουλ ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπάγερν Μονάχου με ισοπαλία . Στο παιχνίδι αυτό έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο Ίαν Ρας ο οποίος γρήγορα θα γινόταν ο κορυφαίος σκόρερ του συλλόγου. Στον άλλο ημιτελικό η Ρεάλ πήρε την πρόκριση έναντι της Ίντερ με νίκη 2-0 στο «Μπερναμπέου». Οι δρόμοι των δύο ομάδων συναντήθηκαν στον τελικό και ο Μπομπ Πέισλι διεκδικούσε μια θέση στα βιβλία της ιστορίας.

Οι Άγγλοι δεν δημιουργήσαν πολλές ευκαιρίες στο ματς αλλά κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον Ούλι Στίλικε, έναν από τους καλύτερους παίκτες που είχαν οι Ισπανοί. Στο 82ο λεπτό του αγώνα ο Ρέι Κένεντι ήταν αυτός που σκόραρε και με το τελικό 1-0 έδωσε στους Κόκκινους το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Κάτι πήγε λάθος με τη φανέλα

Η νίκη της Λίβερπουλ έναντι στη Ρεάλ ήταν ένα τρομερό επίτευγμα των «κόκκινων» .Αυτό όμως που έκανε αίσθηση στο «Παρκ ντε Πρενς» ήταν η εμφάνιση της Λίβερπουλ που αγωνίστηκε με καλυμμένο το σήμα της εταιρίας UMBRO, αφού δεν συμφωνήσαν στην ανανέωση της συνεργασίας τους τον Απρίλιο, ενώ στο προσκήνιο υπήρχε η πρόταση της Adidas. Υπήρξε άμεση αντίδραση από την ομάδα μάρκετινγκ της UMBRO καθώς μέσα στους όρους της συμφωνίας τους ήταν ότι η εταιρία θα έπρεπε να ενημερωθεί για τυχόν προσφορά αντιπάλου και θα μπορούσε να αντιπροσφέρει τα ίδια χρήματα εντός 90 ημερών και να κρατήσει τα δικαιώματα.

Όταν εκθρονίστηκε η Νότιγχαμ

Η κάτοχος του τίτλου για δύο χρόνια έμελλε να αποχαιρετήσει τον θεσμό μετά από την ήττα από την Τότεναμ με 2-0 και ήττα από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας .Οι «ξυλοκόποι» του Μπράιαν Κλαφ συνέχιζαν να παίζουν διεθνή ματς ταξιδεύοντας μέχρι την Ιαπωνία σε μια προσπάθεια αναγέννησης του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, όμως και εκεί δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο την Νασιονάλ της Ουρουγουάης.

Το τελευταίο πρωτάθλημα της Άστον Βίλα

Είχαν περάσει 74 χρόνια από τότε που η Άστον Βίλα είχε κερδίσει πρωτάθλημα. Με προπονητή τον Ρον Σάντερς «τα χρυσά λιοντάρια» βρέθηκαν και πάλι στην κορυφή. Το πρωτάθλημα του 1981 ήταν απλά η αρχή για την ονειρική σεζόν που επρόκειτο να πραγματοποιήσει η ομάδα το 1982 φτάνοντας στην κορυφή της Ευρώπης.

Η τραγωδία της Θύρας 7 συγκλόνισε την Ελλάδα

Τη χρονιά εκείνη ο Ολυμπιακός του Κάζιμιρ Γκόρσκι επέστρεφε μετά από πενταετή απουσία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο πρώτος αντίπαλος που είχε να αντιμετωπίσει ήταν η Μπάγερν που εκείνη τη χρονιά πραγματοποιούσε εξαιρετικές εμφανίσεις στην Bundesliga .Στον πάγκο των Γερμανών βρισκόταν ο Παλ Τσερνάι ο οποίος μετά ανέλαβε τον ΠΑΟΚ.

Οι Γερμανοί έφυγαν με άνετη νίκη από το «Γ. Καραϊσκάκης» έχοντας πετύχει τέσσερα τέρματα και ο Ολυμπιακός δύο. Το πρωτάθλημα κατέκτησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ερυθρόλευκοι μετά το Ολυμπιακός -ΑΕΚ 6-0. Στις 8 Φεβρουάριου του 1981 μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, έγινε η μεγαλύτερη τραγωδία των ελληνικών γηπέδων στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με 21 νεκρούς και 55 τραυματίες. Στην προσπάθεια τους να βγουν από τη Θύρα 7 ποδοπατήθηκαν .

Στις 31 Μαΐου του 1981 ο Γκιούλα Λόραντ άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο της Τούμπας. Ο Ούγγρος τεχνικός στο 17ο λεπτό του αγώνα ΠΑΟΚ Ολυμπιακός για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε αρχικά στα αποδυτήρια και οκτώ λεπτά αργότερα στο ΑΧΕΠΑ . Εκεί επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε σε εκείνο το ματς με 1-0 με γκολ του Βασιλάκου.

Ελλάδα και μπάσκετ το 1981

To 1981 η ελληνική ομάδα μπάσκετ κατέλαβε τη 10η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 1981 που διοργάνωσε η Τσεχοσλοβακία .Τη χρονιά εκείνη αγωνίστηκε για πρώτη φόρα με το εθνόσημο ο Νίκος Γκάλης ο οποίος είχε 20,1 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο μετέπειτα συνοδοιπόρος του σε Εθνική Ελλάδος και Αρη, είχε 10,4 πόντους κατά μέσο όρο. Κανείς την εποχή εκείνη δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο επρόκειτο αυτό το δίδυμο να εξελιχθεί και πως η Εθνική Ελλάδος το 1987 θα γινόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης και το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα θα έμπαινε σε μια πρωτόγνωρη τροχιά ανάπτυξης.

Τη χρονιά εκείνη πρωταθλητής Ελλάδος ήταν για 17 η φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό και τον Αρη να διεκδικούν επίσης τον τίτλο, τερματίζοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Το κύπελλο Ελλάδος κατέκτησε η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης .

Τι κοινό έχει ο Πάριος με την Κιμ Καρνς;

Στην αρχή της δεκαετίας του ντίσκο η Κιμ Καρνς το 1981 βραβεύτηκε με το βραβείο grammy για την παγκόσμια επιτυχία της «Bette Davis Eyes» που ήταν 5ο στο βρετανικό Billboards Top Tracks charts και στην 26η θέση στα χορευτικά charts. Στην Ελλάδα την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ο δίσκος του Γιάννη Πάριου “Ένα Γράμμα” με 12 τραγούδια από την Minos .

Το 1981 η Ελλάδα με το «Φεγγάρι καλοκαιρινό» του Γιάννη Δημητρά κατέκτησε την 8 η θέση με 55 πόντους στην Eurovision. Την ίδια χρονιά ο Λευτέρης Πανταζής έβγαλε από τα πρώτα του άλμπουμ το « Πάλι Μόνοι». Η Μαρινέλλα κυκλοφορεί το δίσκο « Μαρινέλλα» που είναι ένας από τους πιο γνωστούς της.

Ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής Πασχάλης Τερζής τότε εμφανιζόταν στο «ARIGATO LIVE» , τη δεκαετία που οι Έλληνες αρχίσαν να τιμούν τα μπουζούκια. Αξίζει να αναφερθεί ότι τότε συστήθηκαν στο ευρύ κοινό «Τα παιδιά από την Πάτρα». Το «Τα πήρες όλα» του Στράτου Διονυσίου τα... πήρε κυριολεκτικά όλα αφού τη χρονιά εκείνη μεσουράνησε.

Στην εποχή του ΠΑΣΟΚ η τηλεόραση είπαν ότι θα αλλάξει

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 ήταν θριαμβευτική με το κόμμα να καταλαμβάνει 172 έδρες με ποσοστό 48,07% .Τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου διαδέχθηκε μια περίοδος αναμονής στα κανάλια με υψηλές προσδοκίες. Η πρώτη απόφαση της νέας διοίκησης που είχε ορίσει ο νέος πρωθυπουργός ήταν η διακοπή της πετυχημένης αμερικανικής σαπουνόπερας της ΕΡΤ «Ντάλας», ενώ άρχισε να προβάλλεται η σατιρική σειρά του BBC «Μάλιστα Κύριε Υπουργέ». Το 1891 ήταν η χρονιά που είχε ολοκληρωθεί η μετάβαση από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη εικόνα.

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που άλλαξε τις δομές αλλά κυρίως την συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές αυτό όμως που χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο, είναι η μετατόπιση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος προς τα αριστερά .
Παράλληλα στην ΕΡΤ είδαμε τον γάμο του αιώνα.

Στις 29 Ιουλίου του 1981 έγινε ο γάμος της Νταϊάνα Σπένσερ και του πρίγκιπα Καρόλου μπροστά σε 750 εκατ. τηλεθεατές .Τι και αν τους καμάρωσε σχεδόν όλος ο κόσμος …χώρισαν μετά από 11 χρόνια .Όσον αφορά σε εκπομπές που μάλλον δεν θυμόμαστε, τότε υπήρχε η εκπομπή «Έξτρα σπορ» που προβαλλόταν κάθε δύο εβδομάδες καλύπτοντας κυρίως σημαντικά αθλητικά γεγονότα.

Σε άλλα αθλητικά νέα...

Η Μπόκα Τζούνιορς κατέκτησε το 21ο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Ο Ατρόμητος Αθηνών και η Παναχαϊκή υποβιβάστηκαν στην Β΄ Εθνική. Η Μίλαν αγωνιζόταν στην Serie B μαζί με τη Λάτσιο.

Παράνομος στοιχηματισμός και Μίλαν

Το “Τotonero” ήταν το πρώτο στοιχηματικό σκάνδαλο που έγινε στην Ιταλία και είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφώνει αποτελέσματα αγώνων της Serie A και Serie B. Στο κύκλωμα αυτό ήταν και αρκετοί ποδοσφαιριστές της Λάτσιο και ο πρόεδρος της Μίλαν, Φελίτσε Κολόμπο. Πολύ σύντομα το κύκλωμα επεκτάθηκε και σε άλλες ομάδες στην ιταλική λίγκα.

Απότοκο αυτής της κατάστασης ήταν η σύλληψη 33 ποδοσφαιριστών και 5 ακόμα ατόμων. Μέσα στους 33 ήταν και ο Ιταλός διεθνής ποδοσφαιριστής Πάολο Ρόσι που τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό από το άθλημα ωστόσο η ποινή του μειώθηκε τελικά σε δύο χρόνια. Τι και αν η Μίλαν πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 1979, το 1981 παρέα με τη Λάτσιο υποβιβάστηκαν στη Serie B.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα