Γουέμπλεϊ: Το τελευταίο οχυρό που καλείται να ρίξει η Ρεάλ Μαδρίτης

wembley

bet365

Το Gazzetta γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας θυμίζει τους επτά τελικούς που έχουν διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, σε κανέναν από τους οποίους της δεν έχει συμμετάσχει η Ρεάλ Μαδρίτης.

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπορούσια Ντόρτμουντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον μεγάλο τελικό του Champions League στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Πρόκειται για το μοναδικό τόσο ιστορικό γήπεδο της Ευρώπης στο οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός τροπαίου. Η αλήθεια είναι, φυσικά, πως δεν έχει τύχει να αγωνιστεί ποτέ σε έναν τελικό που να διεξάγεται στο Γουέμπλεϊ, Αν αναλογιστεί, όμως, κανείς το ότι ο φετινός θα είναι ο 18ος τελικός στον οποίο θα συμμετάσχουν οι Μαδριλένοι, το στατιστικό στοιχείο αποκτά ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Για την σπουδαία αυτή έδρα του Λονδίνου, η αναμέτρηση ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπορούσια Ντόρτμουντ θα είναι ο όγδοος τελικός που θα φιλοξενήσει. Έχουν περάσει 11 χρόνια από τον τελευταίο τελικό που διεξήχθη σε αυτό το γήπεδο. Ήταν ο εμφύλιος τότε, ανάμεσα στους Βεστφαλούς και την Μπάγερν Μονάχου. Τότε, οι Βαυαροί με το γκολ του Άριεν Ρόμπεν στο φινάλε, πανηγύρισαν τη νίκη με 2-1 και την κατάκτηση του τροπαίου.

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, φιλοξενήθηκε το 1963 και ήταν αυτό ανάμεσα στην Μίλαν και την Μπενφίκα του Εουσέμπιο, με τους Ιταλούς να επικρατούν στο φινάλε με 2-1 και να κατακτούν το τρόπαιο. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1968, οι Πορτογάλοι προσπάθησαν στο ίδιο γήπεδο να πάρουν το αίμα τους πίσω κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως, γνώρισαν βαριά ήττα με 4-1.

Ακολούθησε το 1971 αυτός ανάμεσα σε Άγιαξ και Παναθηναϊκό, που αποτελεί και την μοναδική παρουσία ελληνικής ομάδας σε τελικό της πρώτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Τότε, οι Ολλανδοί είχαν επικρατήσει με 2-0 των πράσινων. Το 1978, η Λίβερπουλ πανηγύρισε τον μοναδικό της μέχρι και σήμερα ευρωπαϊκό τίτλο σε αγγλικό έδαφος, νικώντας την Κλαμπ Μπριζ με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Κένι Νταγκλίς.

Το 1992, έχοντας πλέον περάσει στην εποχή του Champions League, η Μπαρτσελόνα επικράτησε στην παράταση με 1-0 της Σαμπντόρια, έχοντας στον πάγκο της τον Γιόχαν Κρόιφ και σταρ όπως τους Πεπ Γκουαρδιόλα και Ρόναλντ Κούμαν.

Το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς, επέστρεψε στο ιστορικό Γουέμπλεϊ, το 2011. Και μάλιστα, ήταν και πάλι η Μπαρτσελόνα αυτή που στο φινάλε πανηγύρισε. Καθοδηγούμενη, πλέον, από τον Πεπ Γκουαρδιόλα, έδωσε μία σπάνια ποδοσφαιρική παράσταση κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και με το τελικό 3-1 στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Στον όγδοο τελικό που θα φιλοξενήσει το συγκεκριμένο γήπεδο, θα δώσει για πρώτη φορά το παρόν η «βασίλισσα» Ρεάλ. Και φιλοδοξεί πως με την κατάκτηση του 15ου Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή μετέπειτα Champions League της ιστορίας της, θα ρίξει και το τελευταίο μεγάλο οχυρό που της απομένει στην Γηραιά Ήπειρο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα