Οι «παλιοί» θα βγάλουν τα πρώτα ευρωπαϊκά κάστανα από τη φωτιά

Οι «παλιοί» θα βγάλουν τα πρώτα ευρωπαϊκά κάστανα από τη φωτιά

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει τις πρώτες ευρωπαϊκές δοκιμασίες ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και το πώς οι προπονητές τους είναι... υποχρεωμένοι να βασιστούν κυρίως στον περυσινό κορμό των ομάδων τους.

Ο Ολυμπιακός έχει δρόμο ακόμα. Ανετος. Δεν του πάνε καλά τα πράγματα (Κάρμο, Φορτούνης, Ελ Καμπί – Ποντένσε μεγάλα ερωτηματικά), αλλά τις έκανε τις κινήσεις του στη μεσαία γραμμή (Στάμενιτς – Ντάνι Γκαρθία αντί Ιμπόρα – Ορτα και αναμένεται ένας επιπλέον χαφ). Χρειάζεται δύο στόπερ, έναν ή δύο εξτρέμ, έναν ή δύο φορ (ανάλογα με τις εξελίξεις στα θέματα Ποντένσε – Ελ Καμπί), αλλά έχει μπόλικο χρόνο. Ακόμα δεν έχει δώσει καν το πρώτο του φιλικό!

Οι άλλοι τρεις ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Θεωρητικά εναντίον εύκολων αντιπάλων. Kαι απ΄ότι φαίνεται, θα στηριχθούν στους «παλιούς»! Αυτοί, σε πρώτη φάση, θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και να ξεπεράσουν το φαινομενικά χαμηλό εμπόδιο, το οποίο όμως μια στο τόσο... «καταστρέφουν» ολόκληρες σεζόν, Θέλετε να θυμηθούμε την Γκαμπάλα, τη Βελέζ, την Εστερσουντ, τη Χάποελ μπερ Σεβά; Θέλετε κι άλλες;

Οχι, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος κινδυνολογίας. Και ειλικρινά, θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός, θα προκριθούν. Για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι το επίπεδο των προπονητών τους. Περισσότερο ο Λουτσέσκου και ο Αλμέιδα, λιγότερο ο Αλόνσο, ξέρουν την παγίδα. Και ο Ουρουγουανός του Παναθηναϊκού που σίγουρα δεν γνωρίζει ακόμα όλα τα... μυστικά του ρόστερ του, θα είναι τόσο πολύ στην «τσίτα» για την αποφυγή της «στραβής» που θα αντιμετωπίσει τα ματς με τη Μάριμπορ ή τη Μπότεφ σαν να παίζει με τη... Μαρσέιγ ή τη Μπράγκα που λέει ο λόγος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο κορμός τους είναι εδώ! Δεν έφυγαν πολλοί βασικοί.

Από τον ΠΑΟΚ δεν έχει φύγει ούτε ένας από τον κορμό του. Στην ΑΕΚ το μοναδικό «τέτοιου είδους» πρόβλημα σ' αυτή τη φάση είναι ότι έχει μείνει με έναν φορ. Δεν της έμεινε ούτε ο Φαν Φέεερτ που πήγε στον Ατρόμητο. Πωλήθηκε ο Πόνσε, αποχώρησε ο Αραούχο... ας είναι καλά ο Λιβάι. Μέχρι τον επόμενο γύρο, όμως, πρέπει να αποκτήσει έναν επιθετικό. Λίγο οξύτερο είναι το «αντίστοιχο» και το συνολικό πρόβλημα στον Παναθηναϊκό. Είναι οξύτερο διότι δεν έχει πάρει ούτε έναν εξτρέμ παρότι έφυγαν οι δυο βασικοί του (Μπερνάρ – Παλάσιος) και επειδή τουλάχιστον στο πρώτο ματς ο Ιωαννίδης θα είναι απών και οι Σλοβένοι (Τσέριν – Σπόραρ – Βέρμπιτς) όχι απολύτως έτοιμοι. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει εξτρέμ... χθες αν θέλει να αυξήσει τις πιθανότητές του για τον επόμενο γύρο του Europa League, όχι μόνο λόγω λειψανδρίας, αλλά και ποιότητας: δεν είναι... συμπτωματικό ότι ο Αλόνσο ξεκινά με τον Τζούρισιτς στο αριστερό άκρο που δεν μπορεί ποτέ να παίξει στην «γραμμή», παρά μόνο εσωτερικά, «δίνοντας» την... ευθεία στον αριστερό μπακ (Μλαντένοβιτς ή Κώτσιρας σε πρώτη φάση).

Και οι τρεις έχουν τις ελλείψεις τους. Και οι τρεις έχουν τις (μεγάλες) καθυστερήσεις τους σε συγκεκριμένες θέσεις. Κάποιους νέους θα τους δούμε σίγουρα. Λίγο; Πολύ; Θα τους δούμε πάντως! Τον Καμαρά, τον Κοϊτά, τον Μπρινιόλι ή τον Στρακόσα, τον Μαξίμοβιτς, τον Ινγκασον. Πιο πολύ σ΄ αυτή τη φάση νοιάζονται οι προπονητές για την ετοιμότητα των παρόντων, για την υγεία των παρόντων, παρά για τις μεταγραφές.

Εμείς μπορεί να λέμε και να γράφουμε διάφορα για το μέλλον, αλλά ο Λουτσέσκου, ο Αλμέιδα και ο Αλόνσο έχουν αποφασίσει εδώ και πολλές μέρες με ποιους θα πάνε στις πρώτες μάχες. Και μην νομίζετε ότι ειδικά αυτές τις μέρες καίγονται για τους νέους στόχους. Καίγονται για τρέχοντα ζητήματα. Για τον Ιωαννίδη, τον Τσέριν, τον Ινγκασον, τον Πινέδα, τον Περέιρα, τον Βίντα, τον Σιμάνσκι, τον Γκατσίνοβιτς, τον Ζίφκοβιτς, τον Ντέλια, τον Κεντζιόρα. Για την ετοιμότητά τους. Διότι από την ετοιμότητα των «παλιών» τις επόμενες δύο εβδομάδες θα εξαρτηθεί και η εκκίνηση των «νέων».


@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...