Η… παράξενη αυριανή κλήρωση της Νιόν και οι υποψήφιοι αντίπαλοι για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ

UEFA - Κλήρωση

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει τα μυστικά της αυριανής κλήρωσης του τρίτου προκριματικού γύρου για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ – Οι δύο πρώτοι θα μπουν σε δυο κληρώσεις με διαφορετικά δεδομένα, η Ενωση θα είναι ισχυρή στο Conference αλλά με… παγίδες, στις 9.30 το πρωί ανακοινώνει τα υπογκρούπ η UEFA!

Με πολλές ιδιαιτερότητες και διαφορετικά δεδομένα για τις τρεις ελληνικές ομάδες διεξάγονται από τη μία αύριο το μεσημέρι ώρα Ελλάδας στα γραφεία της UEFA στη Νιόν οι κληρώσεις του τρίτου προκριματικού γύρου σε Champions, Europa και Conference League.

Πρόκειται για την ενδιάμεσα καλοκαιρινή κλήρωση στα γραφεία της UEFA, μετά από τη διπλή του πρώτου και δεύτερου προκριματικού γύρου που είχε γίνει στις 18 και 19 Ιουνίου και πριν από την κλήρωση των πλέι οφ στις 5 Αυγούστου.

Μία κλήρωση που έχει πολλές ιδιαιτερότητες αρχικά γιατί θα είναι διπλή για τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟΚ… αγκαλιά με την Μπόρατς Μπάνια Λούκα θα μετάσχει ως ισχυρός στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Champions League (13.00 ώρα Ελλάδας) και ως… ανίσχυρος (με τον συντελεστή της Μπόρατς) στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Europa όπου θα μάθει τον αντίπαλό του, στο απευκταίο ενδεχόμενο που δεν καταφέρει να αποκλείσει την πρωταθλήτρια Βοσνίας στα δυο ματς αυτή και την επόμενη εβδομάδα!

To καλό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι δεν θα μετάσχει στο κυρίως ταμπλό του Europa League, αλλά στο… Champions Path της διοργάνωσης, δηλαδή με τους υπόλοιπους αποκλεισμένους πρωταθλητές. Το φυσιολογικό βεβαίως είναι να αποκλείσει την Μπόρατς Μπάνια Λούκα και η δεύτερη κλήρωση στην οποία θα μετάσχει να είναι απλώς διαδικαστική λεπτομέρεια…

Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός ως ανίσχυρος και στις δυο περιπτώσεις θα μετάσχει στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού γύρου του Europa League (14.00 ώρα Ελλάδας)… αγκαλιά με την Μπότεφ και ως ζευγάρι με τη βουλγαρική ομάδα θα μπει και στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού γύρου του Conference League για να μάθει την αντίπαλό του στην απευκταία περίπτωση που δεν καταφέρει να αποκλείσει την Μπότεφ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa και συνεχίσει στο Conference.

Για τον Παναθηναϊκό η αυριανή κλήρωση, μετά από εκείνη που του έφερε στο δρόμο του την ομάδα από το Πλόβντιβ, είναι και η πλέον καθοριστική. Και αυτό γιατί οι πράσινοι με δύο προκρίσεις στο Europa (Mπότεφ και ό,τι του προκύψει αύριο) διασφαλίζουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον μίνιμουμ στο League Stage του Conference, ασχέτως του τι θα κάνουν μετά στα πλέι οφ. Σε αντίθετη περίπτωση αν αποκλείσουν την Μπότεφ και αποκλειστούν στον τρίτο προκριματικό του Europa θα πρέπει να τα παίξουν όλα για όλα ως ανίσχυροι στα πλέι οφ του Conference!

Για την ΑΕΚ στο Conference η κλήρωση θα είναι μία και μόνη αφού στη συγκεκριμένη διοργάνωση δεν υπάρχει μαξιλαράκι ασφαλείας και η Ενωση χρειάζεται το δύσκολο τρία στα τρία για να βρεθεί στο νεοσύστατο League Stage της διοργάνωσης. Στην αυριανή κλήρωση (15.00 ώρα Ελλάδας) η Ενωση θα είναι και πάλι στους ισχυρούς, δεν έχει νόημα η αναφορά σε πιθανούς της αντιπάλους (26 τον αριθμό…) και έχει όλες τις προϋποθέσεις για κλήρωση με αντίπαλο στα μέτρα της, λογικά βεβαίως πιο ανταγωνιστικό από την ομάδα της Ανδόρας που θα πρέπει να αποκλείσει για να έχει νόημα η συμμετοχή της στην αυριανή κλήρωση.

Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ

Στον τρίτο προκριματικό του Champions League o ΠΑΟΚ θα κληρωθεί με ένα από τα έξι… ανίσχυρα ζευγάρια του δεύτερου προκριματικού:

-Λουντογκόρετς – Ντινάμο Μινσκ
-Σάντα Κολόμα – Μίντιλαντ
-Σάμροκ Ρόβερς – Σπάρτα Πράγας
-Μάλμε-Κλάκσβικ
-ΑΠΟΕΛ – Πετροκούμπ
-Πανεβέζις – Γιαγκελόνια

Η UEFA πιθανότατα θα κάνει δυο γκρουπ για την αυριανή κλήρωση, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο το πρωί, οπότε το πιθανότερο είναι ότι οι υποψήφιοι αντίπαλοί του θα μειωθούν κατά το ήμισυ.

Στην κλήρωση του Europa League (για να μάθει αντίπαλο αν αποκλειστεί από την Μπόρατς) ο ΠΑΟΚ θα μετάσχει στο ειδικό γκρουπ του Champions Path και οι πιθανοί του αντίπαλοι θα είναι οι ομάδες που θα αποκλειστούν από τον δεύτερο προκριματικό και θα μετάσχουν στην κλήρωση με τον συντελεστή της ανίσχυρης ομάδας!

Στεάουα – Μακάμπι Τελ Αβίβ
Φερεντσβάρος – Δε Νιου Σεντς
Λίνκολν Ρεντ Ιμπς – Καραμπάγκ
Μπόντο Γκλιμτ – Ρίγα
Σάμροκ Ρόβερς – Σπάρτα Πράγας
Μάλμε-Κλάκσβικ

Από τα παραπάνω ζευγάρια ο ΠΑΟΚ, στο απευκταίο ενδεχόμενο που μετακομίσει στο Europa, θα παίξει με τις ομάδες που θα αποκλειστούν!

Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός θα είναι για δεύτερη σερί κλήρωση ανίσχυρος στον τρίτο προκριματικό του Europa League και υποψήφιοι αντίπαλοί του θα είναι πέντε ζευγάρια ισχυρών του δεύτερου προκριματικού (τα ζευγάρια των Aγιαξ, Μπράγκα, Μόλντε, Σερίφ Τιρασπόλ και Ραπίντ Βιέννης), η τσέχικη Βικτόρια Πλζεν που ξεκινάει από τον τρίτο προκριματικό και η ομάδα που θα αποκλειστεί από το ζευγάρι Ντιναμό Κιέβου – Παρτιζάν από τον δεύτερο προκριματικό του League Path του Champions League.

Το πιθανότερο είναι ότι αύριο το πρωί οι υποψήφιοι αντίπαλοί του θα περιοριστούν (τέσσερις ή τρεις), γιατί και σε αυτή την κλήρωση η UEFA είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει δυο υπογκρούπ.

Οι πράσινοι θα μετάσχουν και στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Conference League ως ζευγάρι με την Μπότεφ και αυτή η κλήρωση βεβαίως δεν θα τους αφορά καθόλου, αν στο μεταξύ αποκλείσουν τη βουλγαρική ομάδα. Ο Παναθηναϊκός και εκεί θα είναι ανίσχυρος και θα έχει ως υποψήφιους αντιπάλους 25 ζευγάρια ισχυρών του δεύτερου προκριματικού του Conference, αλλά όχι αυτό της ΑΕΚ με την Εσκάλδες, αφού στην παρούσα φάση δεν μπορούν να παίξουν μεταξύ τους ομάδες από την ίδια χώρα…

Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ θα μετάσχει ως ισχυρή και στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Conference League, αλλά στο δρόμο της μπορεί να βρει υποψήφιο αντίπαλο πολύ πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με την Εσκάλδες από την Ανδόρα. Στα… ανίσχυρα ζευγάρια του δεύτερου προκριματικού από τα οποία θα προκύψει ο αντίπαλός της υπάρχουν ομάδες όπως η Αούστρια Βιέννης, η Μπρόντμπι, η Μπάνικ Οστράβα και η Μπόλεσλαβ από την Τσεχία, η Ζυρίχη ή η Σεντ Γκάλεν από την Ελβετία που καλό θα είναι να τις αποφύγει.

Μία μικρή… παγίδα για την ΑΕΚ είναι ότι στα 25 (πλην του Παναθηναϊκού) ζευγάρια που θα μπουν στην κλήρωση με τους υποψήφιους αντιπάλους της θα υπάρχουν και οχτώ του δεύτερου προκριματικού του Europa League (εννιά θα είναι αλλά δεν υπολογίζεται το ΠΑΟ – Μπότεφ) από τα οποία ο αντίπαλος της ΑΕΚ θα είναι η ομάδα που θα αποκλειστεί από το Europa! Ζευγάρια όπως για παράδειγμα της Τράμπζονσπορ με τη Ρουζομπερόκ ή της Μπράγκα με τη Μακάμπι Πετάχ Τίκβα που είναι στους ανίσχυρους γιατί μετέχουν από εφέτος με τον χαμηλό συντελεστή του ζευγαριού, ακριβώς γιατί στο Conference θα συνεχίσει η ομάδα που θα αποκλειστεί.

Η ΑΕΚ πολύ απλά, αν κληρωθεί με ζευγάρι του Europa League, αυτό που θέλει είναι να μην υπάρξει έκπληξη και να προχωρήσει στη διοργάνωση ο ισχυρός του ζευγαριού για να της έρθει η θεωρητικά τουλάχιστον ανίσχυρη ομάδα του ζευγαριού. Αν για παράδειγμα κληρωθεί με το ζευγάρι του Europa της ρουμανικής Κορνιβούλ με τη Ριέκα, είναι λογικό να θέλει την πρόκριση των Κροατών για να αντιμετωπίσει στον τρίτο προκριματικό του Conference τους αποκλεισμένους Ρουμάνους…

Για την ΑΕΚ είναι δεδομένο ότι αύριο το πρωί οι υποψήφιοι αντίπαλοί της θα έχουν περιοριστεί κατά πολύ και θα είναι είτε πέντε (αν μπει σε υπογκρούπ των δέκα ομάδων) ή έξι αν μπει στο ένα υπογκρούπ των δώδεκα ομάδων.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.