Η αρχή αλλά και η συνέχεια μέχρι το Μονακό!

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Η αρχή αλλά και η συνέχεια μέχρι το Μονακό!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος θέτει το πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκκίνησης ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού – Οι μεγάλοι στόχοι, η σκληρή προσπάθεια αλλά και η συνέχεια μέχρι τους… 108 στο Πριγκιπάτο – Τα πλέι οφ του ΠΑΟΚ, οι δύο δρόμοι του Παναθηναϊκού και οι πιθανότητες της ΑΕΚ να είναι στους ισχυρούς μέχρι το τέλος στο Conference!

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τους τρεις ευρωπαίους μας και η δύσκολη μάχη των προκριματικών αρχίζει απόψε με τους αγώνες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ… Το ελληνικό ποδόσφαιρο που τα κατάφερε πέρσι με τέσσερις στις πέντε προκρίσεις στην κυρίως φάση (αποκλείστηκε ο Αρης) μετά από 24 προκριματικούς αγώνες το περσινό καλοκαίρι, ετοιμάζεται για την πρώτη σέντρα!

Εφέτος ο ανώτερος αριθμός είναι 18 αγώνες και μετά τις δύο πρώτες κληρώσεις όλα δείχνουν ότι θα τον εξαντλήσουν αυτόν τον αριθμό ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ με πρώτο στόχο την παρουσία τους στο Μονακό μαζί με τον Ολυμπιακό και δεύτερο την μεγαλύτερη δυνατή συγκομιδή βαθμών μέσα σε αυτό το καλοκαίρι, βαθμοί που πηγαίνουν μόνο στη χώρα και όχι στις ομάδες.

Κάτι που φάνηκε από πέρυσι το καλοκαίρι και κάτι που επιβεβαιώνεται και το εφετινό είναι ο πολύ σοβαρός, ρεαλιστικός και αποφασιστικός τρόπος με τον οποίο οι ομάδες μας αντιμετωπίζουν πλέον αυτή τη δύσκολη διαδικασία των προκριματικών σε χρόνους διεξαγωγής αγώνων που δεν γίνεται ποτέ να βρουν στο 100% της ετοιμότητας μία ελληνική ομάδα. Για τον οποιονδήποτε παρατηρούσε και πέρσι και εφέτος το καλοκαίρι τους εκπροσώπους των ομάδων μας στη Νιόν ήταν πολύ εύκολο να καταλάβει ότι πολλά έχουν αλλάξει ως προς την ευρωπαϊκή προτεραιότητα των ελληνικών club, κάτι που απουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι ξεκάθαρο ότι σε σχέση με το πιο μακρινό παρελθόν ακόμα και ο προγραμματισμός των ομάδων μας είχε στο επίκεντρο την πρόωρη αγωνιστική εκκίνηση με τα ευρωπαϊκά προκριματικά στα τέλη Ιουλίου, χρόνος απαγορευμένος κάποτε για τα ελληνικά club με αποτέλεσμα να τους βρίσκει πλήρως ανέτοιμους. Αυτό έχει αλλάξει και είναι πολύ καλό. Φάνηκε ξεκάθαρα από πέρυσι το καλοκαίρι, μένει να αποδειχθεί και εφέτος απέναντι σε θεωρητικά βατούς αντιπάλους, που όμως πάντα θα απαιτούν προσοχή.

Δεύτερο συμπέρασμα από το πρώτο δείγμα γραφής των… κανονικών πρωταθλητών από τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες που μπήκαν χθες το βράδυ στη μάχη της πρόκρισης στο League Stage του Champions League είναι ότι δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να ρισκάρουν. Στα ματς με ξεκάθαρο φαβορί, όπως είναι το αποψινό του ΠΑΟΚ με την Μπόρατς, εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις εύκολες νίκες της Σπάρτα Πράγας, της Φερεντσβάρος, της Μίντιλαντ, της Μάλμε, της Καραμπάγκ, της Μπόντο Γκλιμτ αλλά και της πρωταθλήτριας Πολωνίας, Γιαγκελόνια. Το διακύβευμα των πέντε θέσεων πρόκρισης από το Champions Path στο οποίο μετέχει και ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλο για πρόωρες εκπλήξεις…

Πρώτος στόχος το τρία στα τρία!

Ο πρώτος στόχος του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν είναι καθόλου εύκολος είναι να εκπροσωπηθεί με τέσσερις ομάδες στο νεοσύστατο League Stage των τριών διοργανώσεων. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη προγραμματίσει την εκπροσώπησή του στο Μονακό, ενώ ο ΠΑΟΚ υπό προϋποθέσεις μπορεί από απόψε να τσεκάρει τα εισιτήριά του, ξεκαθαρίζοντας από το πρώτο ματς με την Μπόρατς την πρώτη του καλοκαιρινή πρόκριση. Αν γίνει αυτό, ναι μεν ο πρωταθλητής Ελλάδας θα στοχεύει πάντα την πρώτη του συμμετοχή στο Champions League, αλλά εμείς θα γνωρίζουμε ότι θα έχει εξασφαλίσει μία θέση στις 108 ομάδες, που θα βρεθούν στο Μονακό στα τέλη Αυγούστου.

Από εκεί και πέρα θα μας μείνει η… εκκρεμότητα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Αν οι «πράσινοι» ξεμπερδέψουν ως οφείλουν με την Μπότεφ, θα χρειαστούν μια πρόκριση στους δύο επόμενους προκριματικούς γύρους. Ο Αγιαξ λογικά περιμένει αμέσως μετά και στη χειρότερη περίπτωση η τύχη του Παναθηναϊκού θα κριθεί στα πλέι οφ του Conference. O ευρωπαίος ΠΑΟ βεβαίως τα κατάφερε πέρσι την ίδια εποχή κόντρα στη Μαρσέιγ (πολύ πιο δύσκολο), δεν υπάρχει λόγος να μην το ξανακάνει κόντρα στον Αγιαξ!

Και η ΑΕΚ έχει ήδη μια χαρτογράφηση του καλοκαιριού της. Σε θεωρητικό επίπεδο πάντα δεν πρέπει να δυσκολευτεί στους δυο πρώτους προκριματικούς γύρους (πολύ πιο βατή πορεία σε σχέση με την περσινή του ΠΑΟΚ που έπρεπε να αποκλείσει Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και Χάιντουκ Σπλιτ) και γνωρίζει ότι η τύχη της θα κριθεί στα πλέι οφ.

Δεύτερος στόχος… οι βαθμοί!

Με πέντε ομάδες πέρυσι το καλοκαίρι η χώρα μας ολοκλήρωσε την προκριματική διαδικασία με 12 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες σε 24 αγώνες. Εφέτος που αυτοί οι αγώνες δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από 18 (βεβαίως η κάθε καλοκαιρινή νίκη θα δίνει στη χώρα 250 πόντους έναντι των 200 πέρυσι και η κάθε ισοπαλία 125 έναντι 100) χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε στον ίδιο αριθμό νικών… Ένα καλό ξεκίνημα θα ήταν το απόλυτο των έξι νικών στους ισάριθμους αγώνες του δεύτερου προκριματικού αυτή και την επόμενη εβδομάδα. Και συνολικά να μην ξοδευτούν οι… εύκολες νίκες.

Τι τους περιμένει στη συνέχεια

Ο ΠΑΟΚ γνωρίζει ότι μετά την Μπόρατς Μπάνια Λούκα τον περιμένει η πρωταθλήτρια Σουηδίας Μάλμε, που καθάρισε από το πρώτο ματς εύκολα με 4-1 την συμπαθή Κλάκσβικ από τα Φερόε. Πριν αντιμετωπίσει τους Σουηδούς, εφόσον βεβαίως γίνει από απόψε το αφεντικό στο ζευγάρι με την Μπόρατς, θα μάθει στις 5 Αυγούστου τι τον περιμένει στα πλέι οφ για τη μεγάλη πρόκριση.

Η λογική λέει ότι στους πέντε θεωρητικά ανίσχυρους και υποψήφιους αντιπάλους του θα έχει (ως ζευγάρι με τη Μάλμε) την πρωταθλήτρια Ελβετίας Γιουνγκ Μπόις, την πρωταθλήτρια Τουρκίας Γαλατασαράι και τρία ζευγάρια του τρίτου προκριματικού που με μια πρόχειρη προσέγγιση θα είναι Καραμπάγκ Λουντογκόρετς, Σλόβαν Μπρατισλάβας με ΑΠΟΕΛ ή Πετροκούμπ και Μπόντο Γκλιμτ Γιαγκελόνια. Αν η Μακάμπι Τελ Αβίβ αποκλειστεί από την Στεάουα, τότε ο ΠΑΟΚ θα γλυτώσει στα πλέι οφ και τους Γιουνγκ Μπόις, που θα ανέβουν στους ισχυρούς.

Ο Παναθηναϊκός ως ζευγάρι με τον Αγιαξ (αφού βεβαίως καθαρίσει με την Μπότεφ με τους εκπροσώπους της στους διαδρόμους της Νιόν να δείχνουν ότι το πιστεύουν πολύ…) θα συμμετάσχει στις 5 Αυγούστου ως ισχυρός στην κλήρωση των πλέι οφ του Europa και ως ανίσχυρος στην κλήρωση των πλέι οφ του Conference. Aυτή η δεύτερη κλήρωση θα αποτελεί και τη δικλείδα ασφαλείας του για το Μονακό…

Η ΑΕΚ μέχρι σήμερα έχει κληρωθεί με τέσσερις ομάδες (αν βάλουμε και τη Βελέζ που ήταν ζευγάρι με την Εσκάλδες) που ούτε καν κατάφερε να τις συναντήσει για τις τυπικές πρώτες συζητήσεις στα γραφεία της UEFA στη Νιόν… Αυτό που έχει σημασία αλλά και αποτελεί υποχρέωση για την Ενωση είναι να προκριθεί στα πλέι οφ του Conference με τέσσερις νίκες στους τέσσερις αγώνες της σε δεύτερο και τρίτο προκριματικό.

Η ΑΕΚ είναι η μόνη ομάδα που δεν γνωρίζει τι την περιμένει στην κλήρωση των πλέι οφ της 5ης Αυγούστου. Η λογική λέει ότι θα είναι στους 19 ανίσχυρους, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι δύο επόμενες εβδομάδες και θα τσεκαριστεί το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης 1ης Αυγούστου!

Υπάρχουν 15 ζευγάρια του δεύτερου προκριματικού στα οποία μετέχουν ομάδες με καλύτερο συντελεστή από την Ενωση στα οποία… αναζητούνται τέσσερις αποκλεισμοί, μετά την απόσυρση της ουκρανικής Ντνίπρο, που δεν κατέβηκε καν να αγωνιστεί στον δεύτερο προκριματικό. Δεν είναι απίθανο αλλά είναι δύσκολο να συμβούν σε ζευγάρια όπως της Κοπεγχάγης με την Μάγκπις ή της Γκεντ με την Βίκινγκουρ και της Μπασάκσεχιρ με τη Λα Φιορίτα. Δεν είναι όμως απίθανο σε ζευγάρια όπως το σημερινό της λετονικής Ρίγα που φιλοξενεί την πολωνική Σλασκ ή της Ολίμπια Λουμπλιάνα με τη Ζίτομιρ ή της Χάποελ Μπερ Σέβα με την Τσερνομόρε και της Ζαλγκίρις Βίλνιους με την φιλόδοξη κυπριακή Πάφο!

Θα έχουν ενδιαφέρον οι δύο επόμενες εβδομάδες…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.