ΠΑΟΚ πρωταθλητής, ΠΑΟΚ με όραμα, ξεκινάει με ταπεινότητα και δικαιοσύνη…

ΠΑΟΚ πρωταθλητής, ΠΑΟΚ με όραμα, ξεκινάει με ταπεινότητα και δικαιοσύνη…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ στη φετινή σεζόν με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης και όσα πιστεύει ο πρωταγωνιστής της ομάδας, ο προπονητής Ράζβαν Λουτσέσκου.

Mentality… Πώς το λέει το άλλο; «Aggressivity…». Τελευταία χρόνια έχει προσθέσει και το… «intensity». Πάντα υπάρχει… «to win, to fight». Εδώ και λίγες εβδομάδες ο καλύτερος και πιο επιτυχημένος προπονητής της ιστορίας του Δικεφάλου μιλάει, και για έναν ΠΑΟΚ… «humple».

Οι πρωταθλητές Ελλάδας ξεκινούν τη φετινή προσπάθειά τους από την Τούμπα που τους αποχαιρέτησε την περσινή σεζόν με την αποθεωτική απονομή του πιο σπουδαίου τίτλου, έπειτα από το πιο συναρπαστικό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. ΠΑΟΚ-Μπόρατς Μπάνια Λούκα και… τι σημασία έχει ο αντίπαλος; Ένα πράγμα υπάρχει. Ένα όραμα! Ο ΠΑΟΚ στους ομίλους ή στο group stage όπως είθισται να λένε και οι λάτρεις του modern football. Μπροστά στο όραμα όλα τα άλλα υποχωρούν και δεν μετράνε. Είτε ο ΠΑΟΚ παίζει με τους Βόσνιους, είτε με τη Μάλμε, είτε στο τέλος με τη Γαλατάσαραϊ, ο στόχος προέχει και είναι πάνω από όλα.

Γιατί όμως στο ξεκίνημα της σεζόν και με τόσο μεγάλο στόχο ο Ράζβαν Λουτσέσκου θέτει θέμα… ταπεινότητας και βάζει την έννοια «humple» μέσα στις αγαπημένες του; Γιατί ο Λουτσέσκου μέσα στα στοιχεία της ποδοσφαιρικής ταυτότητας που θέλει να δώσει ή να προσθέσει στην ομάδα του νιώθει την ανάγκη να μιλάει συνέχεια για ταπεινότητα; Το έκανε και χθες στη Συνέντευξη Τύπου, όπως και σε όλες τις περασμένες δημόσιες τοποθετήσεις του αυτό το καλοκαίρι.

Για τον δικό του ΠΑΟΚ σε τακτικό επίπεδο δεν έχουμε και πολλά νέα πράγματα να σημειώσουμε. Μικρή (σχετικά) η αγωνία και για την πρώτη ενδεκάδα της χρονιάς, για ένα σύνολο που θα επιχειρήσει να παίξει κυριαρχικό-συνδυαστικό ποδόσφαιρο και με τους αυτοματισμούς του να διασπάσει μία αναμενόμενα κλειστή άμυνα. Θα μπει μέσα ο ΠΑΟΚ, θα χρειαστεί λίγη ώρα να διαβάσει τον αντίπαλο και σιγά-σιγά αφού πάρει τον έλεγχο και την κατοχή, θα ξεκινήσει την υπομονετική προσπάθεια για να βγάλει τους συνδυασμούς του με στόχο να εκτελέσει από κοντά και πάντα μέσα από τη δουλειά όλης σχεδόν της ομάδας. Όταν χαθεί η μπάλα η προσπάθεια για το άμεσο repress θα αποτελεί προτεραιότητα.

Από εκεί και πέρα όμως, ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου βασίζει πάρα πολλά στο μυαλό της ομάδας, στη νοοτροπία και σε όλα εκείνα τα ψυχοπνευματικά στοιχεία που ο προπονητής μπορεί και τα δουλεύει στην προπόνηση, αλλά και εκτός γηπέδου ώστε η ομάδα του να τα βγάζει όταν μάχεται να πάρει τη νίκη. Κάπως έτσι, φέτος το καλοκαίρι και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος θεωρεί απαραίτητο να μιλάει και να δουλεύει για την… ταπεινότητα της ομάδας. Δεν θέλει να δει σήμερα και στα επόμενα ματς τον πρωταθλητή και ίσως εφησυχασμένο ΠΑΟΚ, αλλά προσπαθεί να φτιάξει ένα πνεύμα πεινασμένης ομάδας που πάει να κερδίσει κάτι νέο, έναν άλλο μεγάλο στόχο. Γι αυτό η ταπεινότητα κυριαρχεί στις λέξεις και την προσπάθειά του, προσπαθώντας να προλάβει κακώς κείμενα που μπορεί να βγάλει ένας Οργανισμός που δεν είναι μαθημένος στους τίτλους.

Είπε χθες για τη Νάπολη και πώς την πάτησε μετά το πρωτάθλημα… Οκ! Οι Ιταλοί έχασαν τον... Λουτσέσκου τους και την «πάτησαν» περισσότερο και από όταν ο ΠΑΟΚ έχασε τον κανονικό Λουτσέσκου το καλοκαίρι του 2019. Σε κάθε περίπτωση πάντως και σήμερα και γενικά στο κρίσιμο ξεκίνημα τους θέλεις όλους προσγειωμένους, συγκεντρωμένους, πεινασμένους για νέες προκλήσεις.

Η διαχείρηση της εντεκάδας

Ποιοι; Ο περσινός γνωστός κορμός: Κοτάρσκι, Μπάμπα, Κουλιεράκης, Σβααμπ, Τάισον, Μπράντον μαζί και ο Ντεσπόντοφ ίσως και ο Κωνσταντέλιας, μαζί και οι υπόλοιποι, αργότερα στην εξέλιξη και ο Ζίβκοβιτς, παίκτες που το μάθημα της… «mentality… responsibility… aggressivity» το έχουν μάθει απέξω και ανακατωτά!

Άλλο θέμα αυτό… Προσέξτε τι είπε χθες και θα κάνω την… μετάφραση: «Ένα από τα σημεία επιτυχίας της περσινής χρονιάς είναι η διαχείριση των ποδοσφαιριστών, έτσι θα κινηθούμε και φέτος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παίκτες που ήταν εδώ σε όλη την προετοιμασία, άλλοι που ενσωματώθηκαν σε δεύτερο χρόνο. Εμείς επιβραβευόμαστε από τη δουλειά και όχι η τύχη. Το ποδόσφαιρο λέω ξανά ότι κρίνεται από λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Υπάρχει μία δυναμική που δημιουργείται ακόμα και από παίκτες που θα έρθουν από τον πάγκο και θα δώσουν λύσεις για 40 λεπτά και ενώ ο αντίπαλος είναι κουρασμένος».

Λέει… «Εμείς δεν είμαστε ομάδα που το πλούσιο ταλέντο των παικτών μας χαρίζει πράγματα χωρίς πριν να τα δουλεύουμε πάρα πολύ και σε όλα τα επίπεδα. Εμείς προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια για να παίρνουμε το καλύτερο δυνατό από κάθε παίκτη, ώστε έτσι και η ομάδα να φθάνει πάντα στο ταβάνι της και πιο ψηλά». Άρα στα πλαίσια της διαχείρισης ομάδας και προσωπικοτήτων ο Λουτσέσκου έχει αποφασίσει ότι σε αυτό το πρώτο ματς, με τον συγκεκριμένο αντίπαλο που δεν είναι και τόσο δυνατός, θα δείξει στα αποδυτήριά του πόσο δίκαιος είναι και θα χρησιμοποιήσει στο πρώτο ματς της χρονιάς τους παίκτες που είχαν πιο πολλές παρουσίες στις πρώτες προπονήσεις και στην προετοιμασία. Αυτό θεωρεί δικαιοσύνη μέσα στη δική του μικρή ποδοσφαιρική κοινωνία, αυτός που ξέρει αποδεδειγμένα καλύτερα και με τη συγκεκριμένη τακτική έχει πετύχει τόσα πολλά.

Όλα αυτά στην Τούμπα που θα έχει πάνω από 20 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα (ή το ξεπέρασαν) για να εκδώσουν εισιτήριο. Νέους, ανήλικους, κατοίκους του εξωτερικού, ανθρώπους πιο μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εξελιγμένα κινητά, τους οποίους το κράτος δεν αφήνει να πάνε εύκολα στο γήπεδο! Το κράτος που εδώ και έξι μήνες… κάτι κάνει στις κερκίδες και στα τουρνικέ, για να δείξει ότι αντέδρασε στη δολοφονία ενός αστυνομικού μέσα στο δρόμο, με τις ΠΑΕ που άλλες στιγμές αγρεύουν χωρίς λόγο και τώρα απλά παρακολουθούν ενημερώνοντας τον κόσμο τους για το ότι… «δεν φταίμε εμείς, ο νόμος το ορίζει».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.