ΠΑΟΚ: Μα να έχει σε όλα δίκιο αυτός ο άνθρωπος…

ΠΑΟΚ: Μα να έχει σε όλα δίκιο αυτός ο άνθρωπος…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από το Βελιγράδι για μία νέα μεγάλη δικαίωση της φιλοσοφίας και των επιλογών του Λουτσέσκου μέσα από όλα όσα έγιναν στο 0-1 επί της Μπόρατς.

Αυτό το blog δεν θα είναι σαν τα άλλα. Το ξεκαθαρίζω εξ αρχής και ελπίζω να μην απογοητεύσω! Λίγα και καλά, αλλά και πολύ πολύ συγκεκριμένα μετά τη χθεσινή βραδιά στη Μπάνια Λούκα της Βοσνίας…

Είναι blog που κομμάτι του γράφεται στις 4 το πρωί, κάπου στην περιοχή Μπαγιάκοβο, στα σύνορα Κροατίας με Σερβία, εδώ που χιλιάδες Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί και άλλοι, κατηφορίζουν προς τα νότια της Ευρώπης ξεκινώντας μάλλον τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου. Λογικά η αποστολή του ΠΑΟΚ που πηγαίνει με τσάρτερ ακόμη και στη Λαμία ( η ευτυχία να είσαι παίκτης αυτής της ομάδας) θα φθάνει στη βάση της έχοντας κάνει πολύ καλά τη δουλειά της!

Μετά το περσινό πανηγυρικό φινάλε στη σεζόν, αλλά και το χαλαρό φετινό ξεκίνημα, περιμέναμε και είχαμε ανάγκη μία τέτοια σοβαρή εμφάνιση από το σύνολο του Λουτσέσκου! Μια και τον ανέφερα…

Έχω γράψει χιλιάδες κείμενα, σε πολλά καυχιέμαι για τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις μου, αυτό που έγραψα προχθές για τον προπονητή του ΠΑΟΚ, πρέπει να ήταν μία από τις μεγαλύτερες μπαρούφες!! Τόλμησα ο αθεόφοβος να γράψω για τις επιλογές παικτών στο πρώτο ματς και γι αυτές που έρχονται στο δεύτερο… «Εννοείται ότι μπορεί και να χάσει, μπορεί να την πατήσει κάποια στιγμή που θα επιχειρήσει να επενδύσει στο μακροπρόθεσμο κλίμα και όχι στο άμεσο αποτέλεσμα. Στο κάτω-κάτω είπαμε ότι είναι ιδιαίτερος, αλλά όχι και… βλάκας. Την Τετάρτη στη Βοσνία δίνει τελικό και αυτό προέχει». Πίστευα δηλαδή ότι στο δεύτερο, στον «τελικό», θα βάλει τους «καλούς».

Ο, τι να να ναί! Εγώ το παραδέχομαι το λάθος μου, άσχετα αν όλος ο κόσμος ένιωσε περίεργα και αποδοκίμαζε χθες πριν το παιχνίδι την ενδεκάδα με Μουργκ, Οζντόεφ και Εκόνγκ. Έτσι όμως είμαι αν κάνεις εκτιμήσεις και δεν ψάχνεις όσο περισσότερο πρέπει και μπορείς. Και οι… εκτιμήσεις μαζί με τις επιθυμίες που μπερδεύονται ή ξεπερνούν το ρεπορτάζ (πράγμα ανεπίτρεπτο για τον δημοσιογράφο και όχι απλά) έρχονται και προκαλούν τέτοιες αστοχίες…Μεγάλη πληγή η (μόνιμη) εκτίμηση, η πρόβλεψη και η επιθυμία που εκφράζεται αντί για το ρεπορτάζ και την πραγματικότητα, κάτι που ειδικά τώρα το καλοκαίρι με τις μεταγραφές, ξεπερνάει κάθε όριο με τους κανονικούς αλλά και τους wannabe δημοσιογράφουs που πάντα λένε ότι «ξέρουν» κάτι παραπάνω!

Σε όλα είχε δίκιο

Τι αποδείχθηκε και πάλι, για πολλοστή φορά; Όσα σκέφτηκε, όσα αποφάσισε, όσα έκανε στο δεύτερο ματς και όσα εξήγησε μετά ο καλύτερος προπονητής του κόσμου για τον ΠΑΟΚ, ήταν απόλυτα σωστά!

Τον ρώτησα στη συνέντευξη Τύπου: «Έτσι έπρεπε να κάνετε; Ήταν θέμα μακροπρόθεσμης διαχείρισης; Ετοιμότητας; Και τέλος πάντων αν είχατε έναν πιο δυνατό αντίπαλο, το ίδιο θα κάνατε;»

«Ναι θα έκανα το ίδιο» απάντησε, αβίαστα. «Μα αφού αυτοί οι παίκτες είναι πιο έτοιμοι. Είναι καλύτεροι αυτή τη δεδομένη στιγμή και αποδείχθηκε και με τις αλλαγές ότι έπαιξαν καλύτερα. Δεν είναι μαριονέτες όσοι ξεκίνησαν την προετοιμασία να τους πούμε τώρα… πρέπει να μείνετε στην άκρη να μπουν οι άλλοι». Σε όλα, μα όλα είχε δίκιο, κάτι που αποδείχθηκε από την εικόνα και όχι μόνο από το αποτέλεσμα με το οποίο οι πολλοί κρίνουν το ποδόσφαιρο.

Κάπως έτσι ισχύουν όλα και για τις αλλαγές στο ρόστερ μετά τις μεταγραφές Τισουντάλι, Τσάλοφ και Σορετίρε. Όλοι μας σήμερα το πρωί θα αλλάζαμε τα φορ. Εκείνος θα το σκεφτεί 100 φορές και όπως είπε χθες… «πρέπει να κρατήσω ισορροπίες». Όποιος καταλαβαίνει…

Το παιχνίδι και η Μάλμε

Κατά τα άλλα χθες ο ΠΑΟΚ στη φιλόξενη Μπάνια Λούκα έκανε καλά τη «δουλειά». Πήγε και με το σοβαρό παιχνίδι των παικτών που έπαιξαν και στο πρώτο ματς και βελτιώθηκαν, δεν άφησε κανένα περιθώριο στους Βόσνιους να σκεφτούν ότι μπορούν να τον απειλήσουν. Φάση δεν δέχθηκε, έκανε λίγα, απλά και βασικά μπροστά για να πάρει τη νίκη και στο τέλος πήρε μία πρόκριση που… δεν θύμιζε ΠΑΟΚ. Γιατί… ΠΑΟΚ χωρίς άγχος και πίεση, σβηστό ΠΑΟΚ χωρίς αγωνία δεν έχουμε συνηθίσει.

Ο Μουργκ, ο Μπάμπα, ο Οζντόεφ, ο Όττο, ακόμη κι ο Εκόνγκ ανέβασαν κατά 20% την απόδοσή τους και μαζί την ομάδα, ο ΠΑΟΚ πήρε το 0-1 και έφυγε για Σουηδία. Εκεί θα παίξει με μία έτοιμη ομάδα πολλών αγώνων, ένα σύνολο που μπορεί μπροστά να κάνει σμπαράλια κάθε αντίπαλο, αλλά πίσω ξεκινάει πάντα με ένα και δύο γκολ παθητικό!

Είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες της Σκανδιναβίας, αλλά νιώθω ότι ο σοβαρός ΠΑΟΚ που ήδη βελτιώνεται και εμφανίζεται στα γήπεδα θα τα καταφέρει, όποιοι και αν παίξουν.

* Τα τραπέζια του Λουτσέσκου που έγραφα ξεκίνησαν με Όττο. Έχει να «φαγωθεί» ψάρι αυτές τις ημέρες… Δεν θα ξέρει σε ποιον να πρωτοκάνει τραπέζι… Και σίγουρα μερικές φορές θα πηγαίνει μόνος του για να αποδεχθεί ότι πρέπει να κάνει αλλαγές στο ρόστερ του, τώρα που αυτό έχει ξεκινήσει να παίζει! Τι εφιάλτης για τον Ρουμάνο. Αλλά και τι να κάνουμε; Μπορεί ο ΠΑΟΚ και κάθε ΠΑΟΚ που παίζει μεγάλα ματς το καλοκαίρι, να τελειώνει τις καλές του μεταγραφές του τον Ιούνιο; Δεν γίνεται…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.