Μάλμε: Ο ΠΑΟΚ στην πόλη του… Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (vids)
Η ομάδα της Μάλμε, που θα βρει στο δρόμο του ο ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League, η πόλη του Μάλμε είναι γνωστά χάρη σ’ αυτόν. Ο άνθρωπος που έβαλε το Μάλμε στον χάρτη είναι ο ένας και μοναδικός: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
Η Σουηδία δεν είναι μόνο η Ikea, οι ABBA και τα κεφτεδάκια, αλλά είναι ο Ζλάταν, η Ikea, οι ABBA και τα κεφτεδάκια! The Zlatan effect.
Το παιδί από το Μάλμε είχε ήδη μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του πριν γίνει ενήλικας. Οι συνθήκες τον διαμόρφωσαν, ωθώντας τον να ισορροπεί μεταξύ αλητείας και αριστείας. Μεταξύ εγκληματικότητας και ποδοσφαίρου.
Σε μια υπόγεια διάβαση στη γενέτειρά του αναγράφεται μέχρι και σήμερα μια φράση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που λέει:
«Μπορείς να πάρεις έναν άντρα από το Ρόσενγκαρντ, αλλά δεν μπορείς να πάρεις το Ρόζενγκαρντ από έναν άντρα».
Γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1981 στη Σουηδία, όμως η καταγωγή του είναι καθαρά βαλκανική. Ο πατέρας του, Σέφικ, είναι μουσουλμάνος Βόσνιος, ενώ η μητέρα του Γιούρκα Γκράβιτς από την Κροατία και καθολική στη θρησκεία. Οι γονείς του γνωρίστηκαν στη Σουηδία, όπου αμφότεροι είχαν μεταναστεύσει και έφεραν στη ζωή τον Ζλάταν, ο οποίος μεγάλωσε το Ρόσενγκαρντ, μια γειτονιά στο Μάλμε γνωστή για τους μετανάστες, μαζί με τις τρεις αδελφές του και τους δύο αδελφούς του. Οι γονείς του χώρισαν πριν γεννηθεί κι εκείνος έμενε το μεγαλύτερο διάστημα με τη μητέρα του.
Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός με έντονα ψυχολογικά θέματα, ειδικά από την καταστροφή της γενέτειράς του Μπιελτζίνα τη Βοσνία από Σέρβους παραστρατιωτικούς. Η Γιούρκα πάλεψε να φροντίσει τα παιδιά της και συνελήφθη για κατοχή κλοπιμαίων. Ο ίδιος ο Ζλάταν πεινούσε συχνά. Έβγαζε μια έντονη δυσαρέσκεια για τα πλούσια παιδιά με τα οποία έπαιζε ποδόσφαιρο, γιατί οι πατεράδες τους είχαν τη δυνατότητα να τους αγοράζουν ακριβά παπούτσια, ενώ εκείνος έπαιζε διαρκώς με το ίδιο παλιό και σχισμένο ζευγάρι
Μεγάλωσε στο Ρόσενγκαρντ, μια σκληρή γειτονιά της εργατικής τάξης του Μάλμε με υψηλό πληθυσμό μεταναστών. Εκεί έπαιξε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο, περικυκλωμένος από τσιμεντένια κτίρια, εκεί ήταν το μέρος όπου σφυρηλατήθηκε για πρώτη φορά ο μύθος του.
Οι γονείς του φρόντισαν μέσω της εξίσου «εγκληματικής» αδιαφορίας τους να τον ποτίσουν με κίνητρα. Ναι, με τον σκληρό τρόπο, αφού ο Ζλάταν πέρασε τα πάνδεινα, στερήθηκε προσοχής. Η μάνα του τον χτυπούσε στο κεφάλι με ξύλινα σκεύη. Ο πατέρας του αλκοολικός, το ψυγείο στο σπίτι του δεν είχε κάτι άλλο εκτός από μπίρες. Η μεγάλη του αδερφή μπλεγμένη με τα ναρκωτικά.
Ο Ζλάταν έμαθε να αντλεί δύναμη από τον θυμό του. Και χάρη στους ανθρώπους που τον πίεσαν να μην παρατήσει την μπάλα στα 16 του, χρησιμοποίησε το βίωμα για να επιβληθεί σε κάθε ανεμοδαρμένη κορυφή, σε κάθε αλάνα που θα έπαιζε μπάλα με μεγαλύτερους, σε κάθε γήπεδο που έμελλε να σταθεί ως επαγγελματίας. Στο Άμστερνταμ και το Τορίνο, στο Παρίσι και το Μάντσεστερ, στο Λος Άντζελες και τη Βαρκελώνη. Μα και στις δύο όψεις του Μιλάνου.
«Το ποδόσφαιρο σήμαινε τα πάντα. Παίζαμε ποδόσφαιρο κάθε μέρα, στο σχολείο, στο σπίτι, παντού. Πριν ασχοληθώ επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, έπαιζα διαρκώς ποδόσφαιρο. Ήταν κάτι μόνιμο. Είχαμε ένα γήπεδο στη μέση της γειτονιάς, και εκεί ξεκίνησαν όλα. Ένιωθα ότι ήταν πιο σημαντικό να παίζω εκεί παρά σε κάποια ομάδα», είχε πει σε συνέντευξη του στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, τον Νοέμβριο του 2015, πριν από την επιστροφή του στο Μάλμε ως αντίπαλος και ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν.
H ζωή του Ζλάταν στο Μάλμε
Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έδειχνε από μικρός ότι ήταν έτοιμος να φύγει. Ονειρευόταν να ακολουθήσει τα βήματα του ειδώλου του, Ρονάλντο. Να βάλει στον χάρτη τον Ρόσενγκαρντ, το στερημένο προάστιο του Μάλμε. Να αγοράσει μια μωβ σπορ Diablo Lamborghini, που στην πινακίδα θα έγραφε: «Παιχνίδια». Toys στα αγγλικά.
Η ιστορία του Ζλάταν, ξεκινά από το διαμέρισμα 87, της οδού Cronmans väg 5a, όπου έζησε μαζί με τη μητέρα του Γιούρκα και την αδελφή του Σανέλα. Σήμερα το διαμέρισμα είναι ακατοίκητο, διατηρείται σαν μουσείο και ανοίγει κάθε Τετάρτη, ώστε οι ντόπιοι πιτσιρικάδες να μπορούν να καθίσουν στο κρεβάτι του Ζλάταν ή στο τραπέζι όπου αστειευόταν ότι η οικογενειακή ζωή ήταν τόσο σκληρή και άδικη. Από το παράθυρο μπορούν να δουν το γήπεδο του Ζλάταν, το οποίο ανακατασκευάστηκε από τη Nike το 2007, είχε εμμονή με τον Ρονάλντο και τον Ρομάριο σε βαθμό που όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον τερματοφύλακα Τόμας Ραβέλι δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο ήρωας της εθνικής Σουηδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.
Η ζωή στην αποβάθρα, αυτή η αίσθηση της συντροφικότητας και της περιπέτειας, φαινόταν πιο ελκυστική στα 15 του χρόνια, καθώς ο Ζλάταν περνούσε κρίση εμπιστοσύνης εντός και εκτός γηπέδου μέχρι την καθοριστική παρέμβαση του προπονητή νέων της Μάλμε, Τζόνι Γκίλενσιο, σε μια προπόνηση το 1996. Χρειάστηκε μια συζήτηση 90 λεπτών για να πειστεί ο εύθραυστος έφηβος ότι θα μπορούσε να πετύχει το όνειρό του και να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Θα αποδεικνυόταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του Ιμπραΐμοβιτς, αν και ο Γκιλένσιο επιμένει ότι το είδε απλώς ως «μέρος της δουλειάς μου».
Το πρώτο του συμβόλαιο το υπέγραψε στη Μάλμε το 1996 όταν ήταν 15 ετών, ενώ πρωτύτερα είχε διακριθεί με την FBK Balkan. Δεν του ήρθαν όλα, όπως ακριβώς τα περίμενε από την αρχή. Επαιξε μέχρι και τερματοφύλακας στην πρώτη του ομάδα. Υπήρχαν προπονητές που τον αγνόησαν, υπήρχαν περίοδοι που δεν έπαιζε, υπήρχε και μια εποχή λίγο μετά αφού υπέγραψε στη Μάλμε που ήταν έτοιμος να παρατήσει το ποδόσφαιρο για να δουλέψει σε αποθήκες.
Ασχολήθηκε με το καράτε στον τοπικό σύλλογο Enighet και αυτό τον βοήθησε, αλλά ήταν μια κρίσιμη περίοδος στα μέσα της εφηβείας του όταν είπε στους προπονητές του στη Μάλμε ότι θα εγκατέλειπε το ποδόσφαιρο.
«Δεν ήθελε πια να παίξει ποδόσφαιρο», είπε σε μια συνέντευξη του ο πρώτος προπονητής του Σουηδού αστέρα. «Ως ερασιτέχνης ψυχολόγος μίλησα μαζί του, νομίζω ότι του άρεσε πολύ να βάζει κάποια γκολ και δεν τα κατάφερε και αυτό ήταν πρόβλημα για αυτόν».
Ως έφηβος ο Ζλάταν είχε κάνει όνομα στην ακαδημία του συλλόγου περνούσε έως και οκτώ ώρες την ημέρα εξελίσσοντας την τεχνική του και παίζοντας ποδόσφαιρο στους δρόμους του Ρόσενγκαρντ. Μπορεί να είχε αγώνα το Σάββατο, να έπαιζε κανονικά, αλλά συνέχιζε να παίζει και την Κυριακή. Έπαιζε ποδόσφαιρο κάθε μέρα.
Πολλά χρόνια προτού αποκτήσει ένα Volvo XC90, κλασικό μοντέλο της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Ιμπραΐμοβιτς συνήθιζε να κάνει την απόσταση των 5 χιλιομέτρων έως το προπονητικό κέντρο της Μάλμε με το ποδήλατό του. Μόνο που δεν ήταν πάντα το ποδήλατό του. Ως έφηβος άνοιγε τις κλειδαριές ποδηλάτων μαζί με τους φίλους, έκλεψε μέχρι και το στρατιωτικό ποδήλατο του ταχυδρόμου της γειτονιάς του.
Κάποια στιγμή έκανε το λάθος να «δανειστεί» το ποδήλατο του Όλα Γκάλσταντ, βοηθού προπονητή στην ομάδα νέων. Πήρε το ποδήλατο και την επόμενη μέρα πήγε στην προπόνηση μόνο που για κακή του τύχη έγινε αντιληπτός από τον προπονητή του. Ο Ζλάταν δεν δίστασε να βάλει το ποδήλατο μέσα στα αποδυτήρια και όπως διηγείται στην αυτοβιογραφία του, συνειδητοποίησε ότι είχε ξεπεράσει τα όρια.
Η μεταγραφή που έσωσε τη Μάλμε
Η Μάλμε είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους σουηδικούς συλλόγους όλων των εποχών, με 23 κατακτήσεις πρωταθλημάτων, με συμμετοχές στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League και δεν είχε υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη κατηγορία (Allsvenskan) μέχρι το 1999. Ήταν η πρώτη χρονιά του 17χρονου, τότε, Ζλάταν στην ομάδα, έκανε 6 συμμετοχές ως αλλαγή και στο τελευταίο παιχνίδι πέτυχε το πρώτο του γκολ ως επαγγελματίας.
Ο υποβιβασμός στη δεύτερη Κατηγορία (Superettan) θεωρήθηκε τεράστια αποτυχία και υπήρχε τεράστια πίεση να επιστρέψει αμέσως στην Allsvenskan. Το ανορθόδοξο στυλ παιχνιδιού του Ζλάταν και η ικανότητα με την μπάλα τον έκανε δημοφιλή απέναντι σ’ όσους τον κατηγορούσαν ότι μένει στατικός στο γήπεδο. Ο προπονητής Μάικλ Άντερσον και ο αθλητικός διευθυντής Χάσε Μποργκ, τον πίστεψαν, με τα 12 γκολ στο πρωτάθλημα βοήθησε τη Μάλμε να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία την επόμενη σεζόν.
Το 2000 άρχισε να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές ομάδες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Άρσεναλ, πήγε στο Λονδίνο αλλά αρνήθηκε να δοκιμαστεί από τον Αρσέν Βενγκέρ. Όλοι έλεγαν ότι θα γινόταν η πιο ακριβή σουηδική μεταγραφή όλων των εποχών και θα ξεπερνούσε αυτή του Λιούνμπεργκ από τη Χάλμσταντ στην Άρσεναλ, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Το έκανε, κατά πολύ. Αφού σημείωσε ένα απίστευτο γκολ στη διάρκεια της προετοιμασίας στην Ισπανία μπροστά στον αθλητικό διευθυντή του Άγιαξ, Λέο Μπενάκερ, ο «Αίαντας» συμφώνησε να πληρώσει το ποσό ρεκόρ των 8,7 εκατομμυρίων ευρώ και να τον αποκτήσει πριν καν ξεκινήσει η σεζόν.
⌛️ 1991-92, Fbk Balkan.
— Eskiden Futbol (@EskidenFutbol) February 12, 2021
📸 Zlatan Ibrahimovic. pic.twitter.com/ATb6VHdhZv
Στη Μάλμε παραδέχονται ότι μπορεί να μην είχαν καν αποκτήσει το νέο γήπεδο αν δεν υπήρχε η πώληση του «Ιμπρα» στον Άγιαξ. Όσο για τον Ζλάταν, δεν συγχωρέσε ποτέ τον τότε αθλητικό διευθυντή Χάσε Μποργκ, καθώς δεν τον καθοδήγησε και τον έκανε τον πιο χαμηλόμισθο παίκτη του Άγιαξ πριν ξεκινήσει η συνεργασία του με τον διάσημο ατζέντη, Μίνο Ραϊόλα.
Θα μπορούσε να είχε φύγει όταν η ομάδα υποβιβάστηκε το 1999, αλλά δεν το έκανε. Τα οικονομικά του συλλόγου έφτασαν στον πάτο, αλλά με τα χρήματα της μεταγραφής του Ιμπραΐμοβιτς την επανάφεραν στο σωστό δρόμο και το 2009 μετακόμισε στο νέο της γήπεδο.
Η κόντρα του Ζλάταν με τον Χάσε Μποργκ, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από τον σύλλογο, παραμένει μια δύσκολη και αμήχανη στιγμή για τον οργανισμό. «Ο νέος οργανισμός έχει καλή σχέση με τον Ζλάταν», λέει ο Γκάλσταντ που παρέμεινε στη Μάλμε από άλλο πόστο. «Η κατάσταση ήταν πολύ, πολύ δύσκολη τότε. Αν δεν είχαμε πουλήσει τον Ζλάταν στον Άγιαξ ίσως δεν θα καθόμασταν εδώ σήμερα», παραδέχεται.
Η πιο άβολη στιγμή ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια όταν η ανακοίνωση της ενασχόλησης του με τη Χάμαρμπι, που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη, οδήγησε σε βανδαλισμούς του αγάλματος, που είχε αποκαλυφθεί μερικούς μήνες νωρίτερα, παρουσία χιλιάδων οπαδών, έξω από το γήπεδο της Μάλμε. Ένα σχοινί τοποθετήθηκε γύρω από το λαιμό του αγάλματος και η λέξη «Ιούδας» γράφτηκε στην εξώπορτα της κατοικίας του στη Στοκχόλμη.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.