Αντίπαλοι ΠΑΟΚ: Το προφίλ των Σπάρτα Πράγας και Στεάουα Βουκουρεστίου

Το προφίλ των Σπάρτα Πράγας και Στεάουα Βουκουρεστίου

bet365

Η κληρωτίδα έφερε στον δρόμου του ΠΑΟΚ, σε περίπτωση που περάσει την Μάλμε, είτε την ιστορική Σπάρτα Πράγας είτε την Στεάουα Βουκουρεστίου του ιδιόρρυθμου, Τζίτζι Μπεκάλι.

Ο ΠΑΟΚ μπόρεσε να αποφύγει το μεγαλύτερο εμπόδιο της κλήρωσης όπως φάνταζε εκείνο της Γαλατάσαραϊ και θα κληθεί να αντιμετωπίσει, αν πέρασει το εμπόδιο της Μάλμε, την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι της Σπάρτα Πράγας με την Στεάουα Βουκουρεστίου.

Οι «ασπρόμαυροι» θα παίξουν στην Τούμπα το πρώτο παιχνίδι το διήμερο 20-21 Αυγούστου ενώ η ρεβάνς θα λάβει χώρα το διήμερο 27-28 Αυγούστου κι αν καταφέρουν να βγουν νικητές και από κει θα βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο League Stage, πλέον, του Champions League.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικές χρηστικές πληροφορίες για τους δύο πιθανούς αντιπάλους του «δικεφάλου του βορρά».

Το προφίλ της Σπάρτα Πράγας

Έδρα: Η Σπάρτα Πράγας, που ιδρύθηκε το μακρινό 1893, αγωνίζεται στην Epet Arena, που έχει χωρητικότητα 18.887 θέσεων. Το γήπεδο αυτό κατασκευάστηκε το 1917 και από τότε έχει ανακαινιστεί τρεις φορές (1937, 1969, 1994). Μάλιστα, χρησιμοποιείται μερικές φορές και από την εθνική ομάδα της Τσεχίας.

Προπονητής: Τεχνικός της ομάδας είναι ο 48χρονος Λαρς Φρις, ο οποίος ανέβαλε τα ηνία της το φετινό καλοκαίρι, στις 12 Ιουνίου αντικαθιστώντας τον Πρίσκε, που έφυγε για την Φέγενορντ. Τα προηγούμενα δύο χρόνια ο 48χρονος Δανός εργαζόταν ως βοηθός στην τσεχική ομάδα. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Μίντιλαντ ως βοηθός προπονητή για 20 χρόνια, δύο φορές στην Άαρχους (2016-2018 ως βοηθός και 2019-2021 ξανά ως βοηθός), την Μπρέντφορντ (2018-2019 ως βοηθός), αλλά και στις Βίμποργκ (2021-2022) και Άαλμποργκ (2022) ως πρώτος προπονητής

Αστέρι: Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο 21χρονος Μάρτιν Βιτίκ. Ο νεαρός στόπερ με χρηματιστηριακή αξία 12 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με το Transfermarkt) αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της ομάδας ενώ είναι ήδη διεθνής με την εθνική Τσεχίας. Φέτος έχει αγωνιστεί σε τέσσερα παιχνίδια έχοντας σκοράρει και δύο γκολ ενώ πέρυσι πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν φτάνοντας τις 42 συμμετοχές σημειώντας πέντε τέρματα και δίνοντας μία ασίστ. Να σημειώσουμε πως στην ομάδα της Τσεχίας αγωνίζεται και ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Καζίμ Λάτσι.

Μεταγραφές: Φέτος η Σπάρτα Πράγας έχει προχωρήσει σε πέντε μεταγραφές. Απέκτησε τους Βέλικο Μπιρμάντσεβιτς (αριστερός εξτρέμ από την Τουλούζ με 2 εκατ. ευρώ), Ερμάλ Κρασνίτσκι (αριστερός εξτρέμ από την Ραπίντ Βουκουρεστίου με 2 εκατ. ευρώ), Πέτερ Βίνταλ (τερματοφύλακας από Άλκμααρ με 1,5 εκατ. ευρώ), Ιμανιόλ Γκαρθία ντε Αλμπένιθ (αριστερός μπακ από Αθλέτικ Μπιλμπάο με 500 χιλ. ευρώ) και Ματίας Ρος (κεντρικός αμυντικός ως δανεικός από την Γαλατάσαραϊ). Ακόμη, προβίβασε και τρεις νεαρούς παίκτες στην ανδρική ομάδα (Μοκρόβικς, Κουκούτσκα και Σχάνελετς). Μέτρησε βέβαια και μία σημαντική αποχώρηση, αυτή του Λάντισλαβ Κρεΐτσι, που πουλήθηκε στην Τζιρόνα αντί 8 εκατ. ευρώ.

Τι έκανε πέρυσι: Η Σπάρτα Πράγας κατέκτησε το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν στην Τσεχία αφήνοντας πίσω με τέσσερις βαθμούς την Σλάβια Πράγας. Στο Κύπελλο Τσεχίας έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την μεγάλη της αντίπαλο χάνοντας στην παράταση με 3-2. Η ευρωπαϊκή της πορεία δεν ήταν άσχημη, αλλά ούτε και ιδιαίτερα καλή, αφού έφτασε στους ομίλους του Europa League, εκεί τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με Ρέιντζερς, Ρεάλ Μπέτις και Άρη Λεμεσού, πέρασε την Γαλατάσαραϊ στην νοκ άουτ φάση, αλλά αποκλείστηκε στους «16» από την Λίβερπουλ.

Πως έφτασε ως εδώ: Ξεκίνησε από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League και νίκησε δύο φορές σε διπλά παιχνίδια την Σάμροκ Ρόβερς, πρώτα με 2-0 στην Ιρλανδία κι έπειτα με 4-2 στην έδρα της για να βρεθεί απέναντι στην Στεάουα Βουκουρεστίου.

Το προφίλ της Στεάουα Βουκουρεστίου

Έδρα: Η Στεάουα αγωνίζεται στην «National Arena» του Βουκουρεστίου που έχει χωρητικότητα 55.635 θεατών. Στο γήπεδο αυτό έχει και συγκάτοικο, αφού το χρησιμοποιεί και η Ντινάμο Βουκουρεστίου, αλλά και η εθνική Ρουμανίας. Άνοιξε τις πύλες του το 2011 και η κατασκευή του κόστισε 235 εκατ. ευρώ.

Προπονητής: Στον πάγκο της βρίσκεται ο Κύπριος Ηλίας Χαραλάμπους. Ο 43χρονος τεχνικός, που έχει περάσει ως ποδοσφαιριστής και από την χώρα μας (ΠΑΟΚ 2005-2007 και Λεβαδειακός 2014) ανέλαβε τα ηνία της ομάδας τον Μάρτιο του 2023. Την προπονητική του καριέρα την ξεκίνησε ως βοηθός στην ΑΕΚ Λάρνακας (Ιουλ. 2017 - Δεκ. 2019) και στην συνέχεια ανέλαβε την κυπριακή ομάδα και ως πρώτος για ένα διάστημα (Δεκ. 2019-Φλ. 2020). Ακολούθησε ένα πέρασμα από την Χάτα των ΗΑΕ ως βοηθός (Ιουλ. 2020 - Νοεμβρ. 2020), αλλά και δύο θητείες ως πρώτος προπονητής στον Εθνικό Άχνας (Δεκ. 2020 - Νοεμβρ. 2021) και την Δόξα Κατωκοπιάς (Δεκ. 2021 - Μάιος 2022).

Αστέρι: Μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο αρχηγός της Ντάριους Ολάρου. Ο 26χρονος Ρουμάνος επιθετικός μέσος με χρηματιστηριακή αξία στα 7 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Transfermarkt βρίσκεται στην ομάδα από τον Γενάρη του 2020, όταν και αποκτήθηκε από την Γκαζ Μέταν αντί 600 χιλ. ευρώ. Την φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει με τέσσερα γκολ και μία ασίστ σε έξι παιχνίδια ενώ πέρυσι πραγματοποίησε 43 συμμετοχές κατά τις οποίες σκόραρε 15 τέρματα κι έδωσε έξι ασίστ.

Μεταγραφές: Μέχρι στιγμης το φετινό καλοκαίρι, η Στεάουα έχει προβεί σε τέσσερις μεταγραφές κάνοντας δικούς της τους Μάριους Στεφανέσκου (δεξιός εξτρέμ από Σέπσι αντί 1,3 εκατ. ευρώ), Ντάνιελ Πόπα (επιθετικός από Κλουζ αντί 300 χιλ. ευρώ), Γουίλιαμ Μπάετεν (δεξιός εξτρέμ από Κραϊόβα αντί 300 χιλ. ευρώ) και Ντέιβιντ Κίκι (αριστερός μπακ ως ελεύθερος από την Φαρούλ). Είχε όμως και μία μεγάλη αποχώρηση, εκείνη του αριστερού εξτρέμ της, Φλορινέλ Κομάν, που πουλήθηκε στην Αλ Γκαράφα αντί 5,25 εκατ. ευρώ.

Τι έκανε πέρυσι: Η Στεάουα κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα με 49 βαθμούς, έχοντας μόλις τρεις βαθμούς απόσταση από την δεύτερη Κλουζ. Στο Κύπελλο Ρουμανίας γνώρισε έναν πρόωρο αποκλεισμό στην φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Στην Ευρώπη, πέρασε τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League με δύο νίκες κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας 1948, αλλά αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την Μίντιλαντ.

Πως έφτασε ως εδώ: Φέτος, η προσπάθειά της άρχισε από τον πρώτο προκριματικό γύρο του δρόμου των πρωταθλητών στο Champions League. Εκεί έριξε συνολικά 11 γκολ στην Βίρτους από τον Σαν Μαρίνο. Στην συνέχεια υπερκέρασε και το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ, αφού παρά το 1-1 μέσα στην Ρουμανία, κέρδισε με γκολ στο φινάλε στην ρεβάνς της Βουδαπέστης.

*Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τον ιδιόρρυθμο πρόεδρο της Στεάουα Βουκουρεστίου, Τζίτζι Μπεκάλι ο οποίος αποτελεί σημαντική φιγούρα για τον σύλλογο και τραβά πολύ συχνά τα φώτα της δημοσιότητας με τις εκκεντρικές δηλώσεις και πράξεις του.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα