Όταν σε βοηθά, ή δεν σε βοηθά ο τερματοφύλακας

Όταν σε βοηθά, ή δεν σε βοηθά ο τερματοφύλακας

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τη συνεισφορά του Κοτάρσκι στο Μάλμε - ΠΑΟΚ με τη συνεισφορά του Στρακόσα στο Νόα - ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε να παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League στην έδρα μιας ομάδας που έχει ποιότητα, υπερείχε σε ρυθμό και έχει μοντέλο παιχνιδιού που βασίζεται στην ιδέα της επίθεσης. Στην φάση που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, στην αρχή του, το παιχνίδι “φώναζε” ότι θα χρειαστεί βοήθεια από τον τερματοφύλακά του. Τα δεδομένα του Wyscout έγραψαν ότι ο ΠΑΟΚ δέχθηκε γκολ 2 γκολ ενώ η κλινική αξία των ευκαιριών της Μάλμε ήταν 3.82. Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι έκανε τρεις μεγάλες αποκρούσεις και κάλυψε έτσι ένα μέρος του ελλείμματος που είχε η ομαδική απόδοση του ΠΑΟΚ στο αμυντικό κομμάτι.

Στην Αρμενία η ΑΕΚ μπήκε να παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League στην έδρα μιας ομάδας που είχε μόνο καλύτερο ρυθμό, επειδή είχε περισσότερα επίσημα παιχνίδια στα πόδια της, και δεν υπερείχε - θεωρητικά - σε κανένα άλλο κομμάτι του ποδοσφαίρου από εκείνη. Στη φάση που βρίσκεται η ΑΕΚ, επειδή δεν έχει βρει ρυθμό και δεν έχει ενσωματώσει ακόμη τους νέους παίκτες, το παιχνίδι ζητούσε από τον τερματοφύλακα να είναι συγκεντρωμένος και να μη κάνει λάθη. Τα δεδομένα του Wyscout λένε ότι η ΑΕΚ δέχθηκε 3 γκολ ενώ η κλινική αξία των ευκαιριών της Νόα ήταν 2.68. Σύμφωνα με το Wyscout, η αξία του “σουτ” του τερματοφύλακα Τσαντσάρεβιτς, δηλαδή του σκόρερ του δεύτερου γκολ της Νόα, είναι 0.08. Με άλλα λόγια σε αυτή την κατάσταση παιχνιδιού αυτό το γκολ μπαίνει 8 φορές στις 100.

Αφήνοντας στην άκρη το γκολ από τον τερματοφύλακα και κοιτάζοντας την απόδοση του Στρακόσα με τα πόδια σε τρία παιχνίδια απέναντι σε δύο αντιπάλους χαμηλής δυναμικότητας μένεις με την αίσθηση ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον εκνευρισμό που του δημιουργεί η πίεση του αντιπάλου. Μάλιστα δίνει την εντύπωση ότι διαχειρίζεται με μεγάλη άνεση και σιγουριά καταστάσεις πίεσης, αλλά η εικόνα λέει ότι αυτή την “άνεση” η ΑΕΚ την έχει πληρώσει ήδη πολύ ακριβά με ένα πέναλτι, απέναντι στην Ίντερ ντ’ Εσκάλδες και ένα “γκολ από το πουθενά”, δηλαδή το πρώτο γκολ που έδωσε ο Στρακόσα το βράδυ της Τρίτης στον Πίνσον για να ισοφαρίσει αυτός την ΑΕΚ.

Αυτή η εικόνα του Στρακόσα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που άφησε στο Euro 2024 με την Αλβανία. Εκεί δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα - το αντίθετο, ήταν πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια ακόμη και υπό πίεση. Η εικόνα του στο Euro 2024 ήταν σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με την μέση απόδοσή του στην κυκλοφορία της μπάλας τον καιρό που ήταν στη Λάτσιο. Άρα εδώ δεν μπορείς να πεις ότι η ΑΕΚ “δεν ήξερε” ποιον απέκτησε.

Τι της έχει συμβεί στη δεδομένη στιγμή της ΑΕΚ; Μια ομάδα που πλήρωνε ακριβά επί μια 2ετία την επιλογή της να μην αναβαθμίσει τη θέση του τερματοφύλακα, είπε αυτό το καλοκαίρι να το κάνει. Και μάλιστα, με όρους οικονομικούς, το παράκανε, δεδομένου ότι απέκτησε δύο ακριβούς τερματοφύλακες. Και τώρα της έχει συμβεί να είναι ο ένας τραυματίας και να λειτουργεί ο δεύτερος σε σύγχυση λόγω των σοβαρών λαθών που έχει κάνει. Ο Ματίας Αλμέιδα δεν μπορεί να βοηθήσει τον Στρακόσα δίδοντάς του χρόνο να ηρεμήσει και να αφήσει πίσω το κακό ξεκίνημα. Είναι αναγκασμένος να τον βάλει στη ρεβάνς με την Νόα, διότι δεν έχει διαθέσιμο τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Η ρεβάνς με την Νοα λοιπόν γίνεται ένα σημείο καμπής, πολύ νωρίς στη σεζόν, για τον Θωμά Στρακόσα. Και μένει να δούμε πώς και πόσο μπορεί να τον βοηθήσει το προπονητικό επιτελείο, το γκρουπ των συμπαικτών και ο κόσμος της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για να αλλάξει την φορά της καμπύλης της απόδοσής του στην ΑΕΚ. Κυρίως όμως μένει να δούμε αν έχει ο ίδιος αυτή την ικανότητα, να διαχειριστεί - ψυχοπνευματικά - αποτελεσματικά μια τόσο δύσκολη κατάσταση.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.