ΠΑΟΚ: Ο δρόμος της ασφάλειας προς τ’ αστέρια…

ΠΑΟΚ: Ο δρόμος της ασφάλειας προς τ’ αστέρια…

ΠΑΟΚ: Ο δρόμος της ασφάλειας προς τ’ αστέρια…

bet365

Ο σοβαρός ΠΑΟΚ δεν θα έχει πρόβλημα σ’ έναν ακόμα «do or die» τελικό, που έχει απόψε με αντίπαλο τη Μάλμε στο δρόμος προς τ’ αστέρια του Champions League. Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει…

Η «καλή πορεία στην Ευρώπη» είναι σαν την Coca-Cola. Πάει... με όλα. Ενα χρήσιμο ερώτημα είναι «τι ακριβώς σημαίνει;». Πάμε για πρωτάθλημα, πάμε για Κύπελλο... και μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Φέτος, κακά τα ψέματα, η «καλή πορεία στην Ευρώπη» ισοδυναμεί με είσοδο στους ομίλους (League Phase) του UEFA Champions League. To ό,τι έχει εξασφαλισμένη παρουσία στους ομίλους του UEFA Conference League δεν (πρέπει να) του λέει απολύτως τίποτα.

Το συμφέρον του ΠΑΟΚ απόψε στη γεμάτη Τούμπα είναι να μπει στο γήπεδο για να δείξει στους Σουηδούς.. ποιος είναι το αφεντικό. Αυτή είναι η όψη του νομίσματος. Να μην αφήσει χρόνο -και περιθώριο- στην κρυφή ελπίδα του πεινασμένου. Να μη δώσει, δηλαδή, θάρρος στον φιλόδοξο χωριάτη. Γιατί στο τέλος της ημέρας, Αύγουστο μήνα, το διαχρονικά σοφό είναι να επενδύει κανείς στο δυνατό σημείο του. Οχι να προσεύχεται ότι θα αντέξει το αδύνατό του.

Η άλλη όψη του νομίσματος, η δουλειά των Πρωταθλητών Ελλάδας σήμερα είναι να νικήσουν με… μισό μηδέν. Οχι να παίξουν μπάλα και στο τέλος να ψάχνονται και να έχουν ηττηθεί με… μηδέν μισό. Ο ένας είναι ο ασφαλής δρόμος προς τους ομίλους, προς την ηρεμία, προς τα πάνω-κάτω δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ. Ο άλλος είναι ο δρόμος της περιπέτειας. Του θρίλερ.

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ της σεζόν 2024-25 δεν έχει κερδίσει, για την ώρα, τίποτα. Είναι απλώς, στο πράσινο τραπέζι επάνω, στα λεφτά του. Οι παρτίδες που θα κρίνουν ποιος θα σηκωθεί στο τέλος απ' την τσόχα με την τσέπη γεμάτη έπονται στη σεζόν. Δεν προηγήθηκαν. Είναι μπροστά.

Ηδη όμως, σε τούτες τις πρώτες τρεις «αναγνωριστικές» επίσημες υποχρεώσεις στη νέα σεζόν, ο ίδιος ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει κάτι πολύ σημαντικό. Οτι δεν καταγράφει την παραμικρή απώλεια. Ακούγεται απλό στη θεωρία (με αντιπάλους την Μπόρατς και τη Μάλμε), στην πράξη δεν ήταν τέτοιο, ωστόσο. Διότι όλον αυτόν τον καιρό, και σε καλοκαιρινούς ρυθμούς ο ΠΑΟΚ καλείται να διαχειριστεί και το συναίσθημα. Να βγάλει στο τερέν την καλή νοοτροπία. Αυτή στην οποία αναφέρθηκε χτες ο Ραζβάν Λουτσέσκου λέγοντας πως έχει φτιάξει ένα σύνολο με νοοτροπία νικητή.

Οι ομάδες τύπου Μάλμε είναι... κακές ομάδες. Για την ακρίβεια, είναι κακοί μπελάδες, το να ανταμώσεις μαζί τους τέτοια εποχή. Όταν έχουν στα πόδια τους είκοσι και πλέον αγώνες. Η διαφορά στο ρυθμό έκανε μπαμ στον πρώτο αγώνα, όμως τώρα όπως παραδέχθηκαν και οι δύο προπονητές, «τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στη ρεβάνς της Τούμπας».

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δείκτες (φυσικής δύναμης, ταχύτητας κ.λπ.) που οι Πρωταθλητές Ελλάδας έχουν να αντιπαραθέσουν, απέναντι σ' εκείνους της Μάλμε, υπολείπονται. Αλλ' αυτό δεν αφαιρεί απ' τον ΠΑΟΚ το δικαίωμα να παίξει «για τη νίκη». Ισα ίσα, είναι υποχρέωσή του, ξαναλέω, να μη περιοριστεί στο... να χάσει λίγο και να 'ναι έπειτα κι ευχαριστημένος, που θα συνεχίσει στα playoff του Europa League.

Οχι επειδή η νίκη τoυ «Δικεφάλου» είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα στη βραδιά. Δεν είναι. Αλλ' επειδή είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας προόδου, το να συνεχίσει η ομάδα να παίζει για να νικά. Να αντεπεξέρχεται συγκροτημένα, δίχως τη φοβία της συντριβής, εναντίον του καλύτερου.

O Ραζβάν Λουτσέσκου μίλησε χτες χωρίς υπερβολές. Για τη σημασία της παρουσίας του κόσμου στην Τούμπα, για την επιθετική στρατηγική που θα έχει η σουηδική ομάδα, για τον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το πλάνο της δικής του ομάδας.

Ο πρώτος λόγος, πάντως, ανήκει στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Οφείλουν να αντιληφθούν ότι βρίσκονται μπροστά σ’ ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό παιχνίδι, το οποίο ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα για το μεγάλο στόχο της παρουσίας στη φάση των ομίλων (League Phase) του Champions League.

Ο ΠΑΟΚ είπε αυτό το καλοκαίρι να κάνει τη διαφορά στην κασέτα «πάμε για πρωτάθλημα, πάμε για Κύπελλο... και μια καλή πορεία στην Ευρώπη». Αρκεί η όποια «πρόκριση στο League Phase του UEFA Champions League» να είναι στόχος και όχι όνειρο. Το όνειρο είναι όπως τα πέντε νούμερα στο Τζόκερ: προσμένεις να σου κάτσουν. Ο στόχος είναι διαφορετικός. Τον διεκδικείς υποτίθεται, άλλο τι καταφέρνεις κάθε φορά, συστηματικά.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.