ΠΑΟΚ: Ενα σκιάχτρο, που στοιχειώνει τις νύχτες του

ΠΑΟΚ: Ενα σκιάχτρο, που στοιχειώνει τις νύχτες του

ΠΑΟΚ: Ενα σκιάχτρο, που στοιχειώνει τις νύχτες του

bet365

Το σενάριο του φετινού αποκλεισμού του ΠΑΟΚ από το Champions League μπορεί να είναι όντως τραβηγμένο, αλλά ο Σταύρος Σουντουλίδης πιστεύει δεν του 'φταιξε γι' αυτό κανείς. Μοναχός πήγε κι έπεσε στο πηγάδι, μοναχός ας βγει από εκεί μέσα τώρα. Μπορεί;

Η συμμετοχή του ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων (League Phase) του UEFA Champions League θα συνεχίσει να είναι το μεγάλο απωθημένο για τους Πρωταθλητές Ελλάδας. Και η φάση με το χρονόμετρο να δείχνει το 95 λεπτό, εκεί στη γραμμή του πλάγιου άουτ, μπροστά στις θύρες 5-6, θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «what if» της ευρωπαϊκής ιστορίας του.

Το περιβόητο «σεντόνι» του Champions League μοιάζει με ένα σκιάχτρο, που στοιχειώνει τις νύχτες του για πάνω από μία εικοσαετία. Ας μην ξεχνάμε πως η πρώτη (αποτυχημένη) προσπάθεια καταγράφηκε, Αύγουστο μήνα, το 2004, όταν ο «Δικέφαλος» έφτασε στο σημείο να βάλει τιμωρημένο παίκτη (Λιάσο Λουκά) να αγωνιστεί στο μεγαλύτερο, μέχρι τότε, ματς της ευρωπαϊκής ιστορίας του!

Ποια Τρίτη και 13, ποια… κατάρα του Champions League και «πράσσειν άλογα»! Εδώ ιστορικά έχουν καταγραφεί, απίστευτα πράγματα όσες φορές ο ΠΑΟΚ άγγιξε το όνειρο της παρουσίας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τι να πρωτοθυμηθώ, τις χαμένες ευκαιρίες του Σαλπιγγίδη και του Ίβιτς το 2010 με τον Άγιαξ, την ευκαιρία με σουτ του Στοχ με τη Σάλκε τρία χρόνια αργότερα, τα χαμένα τετ α τετ του Αθανασιάδη το 2016 πάλι με τον Άγιαξ ή μήπως το χαμένο πέναλτι του Πέλκα με την Κράσνονταρ την εποχή του κορωνοϊού;

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Αυτό το μεγάλο απωθημένο, λοιπόν, θα συνεχίσει να «ταλαιπωρεί» το κλαμπ και να ρίχνει σε λάκκους ανθρωποφαγίας, παίκτες και προπονητές, όπως συνέβη δευτερόλεπτα μετά το τελευταίο σφύριγμα του ανεκδιήγητου, κατά τα άλλα, Μάρκο Ντι Μπέλο. Όχι, πως ο Ιταλός ρέφερι ευθύνεται για τον αποκλεισμό, αλλά η οσμή που άφησε στο τέλος δικαιολογούσε τα πολλά παράπονα των Πρωταθλητών Ελλάδας για τον τρόπο που σφύριξε στο ματς.

Το ποδόσφαιρο είχε, έχει και θα εξακολουθήσει στον αιώνα τον άπαντα να έχει νίκες, ισοπαλίες, ήττες. Πλέον, την επαύριο της ήττας από τη Μάλμε, μπορεί να γίνει συνείδηση ότι ο πρωταθλητής πιάστηκε κορόιδο γι' αυτό και θα συμφωνήσω 100% με τα λεγόμενα του Ραζβάν Λουτσέσκου στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρουμάνος τεχνικός, που συνεχίζει να είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του Συλλόγου και αυτός που έφερε πριν από δυόμιση μήνες το πιο μάγκικο πρωτάθλημα στην Τούμπα, έκανε λάθη, ενδεχομένως να κάνει λάθη και στη συνέχεια, λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι κοιμούνται ή έχουν αποδημήσει εις Κύριον. Λάθη έκαναν και οι ποδοσφαιριστές του, στα τρία από τα τέσσερα γκολ των Σουηδών. Πολλά λάθη, που δεν τα σηκώνει ένας θεσμός όπως είναι το Champions League.

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

Η φάση του 95ου λεπτού είναι η απόδειξη της ποδοσφαιρικής αφέλειας. Δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία, ούτε για την συμπεριφορά του Ντεσπόντοφ, που κάνει τακουνάκι στη γραμμή του πλάγιου άουτ και με ευκολία δίνει στη συνέχεια το φάουλ, ούτε για την αδράνεια ολόκληρης της άμυνας του ΠΑΟΚ προτού η μπάλα από το λάθος διώξιμο του Καμαρά καταλήξει στα πόδια του Ζέτερστρομ και από εκεί στα δίχτυα με το χρονόμετρο να δείχνει το 95.28’’.

Το έγραψα ανήμερα του δεύτερου αγώνα και επιμένω σ’ αυτό. Οι ομάδες τύπου Μάλμε είναι... κακές ομάδες. Για την ακρίβεια, είναι κακοί μπελάδες, το να ανταμώσεις μαζί τους τέτοια εποχή. Όταν έχουν στα πόδια τους είκοσι και πλέον αγώνες. Η διαφορά στο ρυθμό έκανε μπαμ στον πρώτο αγώνα, κάτι που επαληθεύτηκε και σε πολλές στιγμές της χτεσινής ρεβάνς, όταν οι Σουηδοί εξέθεσαν ποδοσφαιρικά τον ΠΑΟΚ. Με μια διαφορά; Από το 67ο λεπτό όταν οι Σουηδοί έχασαν μια ευκαιρία με το πλασέ του Στρίγκερ δεν ξαναπάτησαν στην περιοχή του «Δικεφάλου». Το ματς έμοιαζε να έχει… σβήσει, ήταν στα μέτρα και τα πόδια των «ασπρόμαυρων» μέχρι που έγιναν όλα τα μοιραία λάθη στην τελευταία φάση. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο.

Ο Μπάμπα Ράχμαν

Εάν, πάντως, στον ΠΑΟΚ τη βρίσκουν να παραλογίζονται, να κάνουν τις λεπτομέρειες κριτήρια και τα αποτελέσματα δικαστήρια, δικαίωμά τους. Λιγότερος παραλογισμός σημαίνει καλύτερη εκπαίδευση στο μάθημα της ισορροπίας των συναισθημάτων. Στο μάθημα να μη χάνουμε, από ένα ματς ή δύο, την ευρύτερη οπτική. Είναι τα μαθήματα που ξεκάθαρα προκύπτει ό,τι χρειάζεται το περιβάλλον-ΠΑΟΚ για να προχωρήσει.

Η σεζόν δεν τελείωσε. Κι άλλες ομάδες έχουν αποκλειστεί με γκολ στην τελευταία φάση. Έχουν χαθεί τρόπαια και τίτλοι στα τελευταία δευτερόλεπτα. Αλήθεια, πόσοι δεν έφεραν στο μυαλό τους, με το που πήγε το ματς στην παράταση, την κεφαλιά του Καρίμ Ανσαριφάρντ;. Το θέμα είναι ότι οι περισσότερες ομάδες δεν το διέλυσαν το μαγαζί. Το μάθημα ισορροπίας, στην άλλη άκρη της... ανισορροπίας, θα ωφελήσει, πρωτίστως, τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή. Διότι αυτούς θ' αποτρελάνει, άλλα ν' ακούν απ' τον κόσμο στο γήπεδο, όπως συνέβη και χτες το βράδυ στην Τούμπα, άλλα στα ραδιόφωνα κι άλλα να διαβάζουν στα social media.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΠΑΟΚ ζει ξεκάθαρα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα έντονης σύγχυσης, το ζητούμενο είναι από δω και πέρα να μη «χάσουν την μπάλα», ούτε ποδοσφαιρικά, πολύ περισσότερο εκτός των γραμμών. Γιατί, φοβάμαι ότι ο τρόπος που ήρθε αποκλεισμός από την συνέχεια του Champions League μπορεί να οδηγήσει σε τραβηγμένες από τα μαλλιά και λανθασμένες αποφάσεις.

Αν οι Πρωταθλητές Ελλάδας κατορθώσουν να κάνουν πράξη την χτεσινή ατάκα του Στέφαν Σβαμπ, «ΠΑΟΚ σημαίνει να μην τα παρατάς ποτέ», αυτός ναι, θα είναι λόγος ελπίδας για τη συνέχεια μιας σεζόν που μόλις άρχισε! Τώρα, είναι η ώρα να αποδείξουν οι ΠΑΟΚτσήδες την αγάπη τους προς την ομάδα. Το Σάββατο ξεκινούν οι πρωταθλητές...

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.