Ακόμη μια φορά που ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου πρέπει να ανταποκριθεί υπό πίεση

Ακόμη μια φορά που ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου πρέπει να ανταποκριθεί υπό πίεση

Ακόμη μια φορά που ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου πρέπει να ανταποκριθεί υπό πίεση

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επόμενη ημέρα του ΠΑΟΚ μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από το Champions League.

Ο ΠΑΟΚ που φτιάχνει στην διάρκεια των τελευταίων περίπου 2 ετών ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι μια ομάδα που πετυχαίνει στόχους επειδή καταφέρνει να αντέχει στην πίεση, για να μη πω ότι την ζητάει κιόλας. Η πιο τρανή απόδειξη αυτής της πραγματικότητας του ΠΑΟΚ είναι η αντίδρασή του μετά την γκέλα στα Play offs απέναντι στην Λαμία: ένιωσε μεγάλη πίεση, ανταποκρίθηκε, κατέκτησε τον τίτλο στη Superleague 2024. Μια προηγούμενη πολύ ηχηρή απόδειξη ήταν αυτή που είχε δώσει τον περασμένο Μάρτιο. Είχε χάσει από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, έχασε κολλητά εντός έδρας από τον Άρη, δέχθηκε επίσκεψη από οπαδούς στην προπόνηση, και τρεις μέρες μετά έκανε εκείνο το τρελό ματς και το 5-1 επί των Κροατών.

Ο ΠΑΟΚ σήμερα θα πιεστεί. Διότι η κοινωνία των οπαδών του είχε προσδοκίες για το league stage του Champions League και ο ΠΑΟΚ το κρατούσε το εισιτήριο για τα playoffs της διοργάνωσης μέχρι το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων της ρεβάνς με την Μάλμε.

Ο κόσμος θα πιέσει, και αυτή η πίεση θα είναι, έως έναν βαθμό, δικαιολογημένη διότι ο ΠΑΟΚ την είχε την πρόκριση και την έχασε. Την έχασε επειδή πλήρωσε ακριβά την - ενδεχομένως φυσιολογική έως έναν βαθμό - χαλάρωσή του στο διάστημα των καθυστερήσεων. Αυτή την χαλάρωση πλήρωσε πολύ ακριβά, μαζί με την αφέλεια που έδειξε στο πρώτο διάστημα του β’ ημιχρόνου της κανονικής διάρκειας, όταν είχε τις ευκαιρίες για το 4ο γκολ και για να φτάσει ακόμη πιο κοντά στην πρόκριση.

Με άλλα λόγια, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να τα βάλει τόσο με την αποτυχημένη προσπάθεια του Καμαρά να διώξει από την περιοχή στο τέλος, όσο με την ευκαιρία του Μουργκ στο 60’ και την αφέλεια με την οποία συμπεριφέρθηκε ο Ντεσπόντοφ για να χάσει την μπάλα στο δικό του μισό αλλά και για να δώσει ένα φάουλ στην Μάλμε σε εκείνη την χρονική στιγμή.

Ο ΠΑΟΚ, δικαιολογημένα έως έναν βαθμό, θα πιεστεί από τον κόσμο του. Η ιστορία της ομάδας του Λουτσέσκου λέει ότι αυτή βρίσκει τον τρόπο να αντιδράσει έτσι που να αποδεικνύει ότι της κάνει καλό η πίεση. Με άλλα λόγια, αν ο προπονητής καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα συναισθήματά του και δεν αφήσει την απογοήτευση να τον κυριεύσει, έχει μεγάλες πιθανότητες να αντιδράσει καλά διότι ξέρει να ανταποκρίνεται υπό πίεση.

Δεν είναι μια απλή δουλειά για τον Λουτσέσκου να ανασυνταχθεί, διότι είναι άνθρωπος. Η πρόκριση στο League Stage του Champions League ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους ρεαλιστικούς στόχους που μπορεί να βάζει ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην σύγχρονη ιστορία, αν όχι γενικώς στην ιστορία του ΠΑΟΚ για να συνεχίσει να προκαλεί τον εαυτό του. Φυσικά δεν είναι καθόλου λίγος ή μικρός ο στόχος της παρουσίας στο league stage του Europa League. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όσων υποστηρίζουν την δουλειά του Ρουμάνου προπονητή: να τον βοηθήσουν να βρει το κέφι του και την όρεξη να κυνηγήσει νέους στόχους, και να μην τον ξενερώσουν με ανατροπές του σχεδιασμού.

Ο ΠΑΟΚ έχασε μια ιστορική ευκαιρία να παίξει σε δύο ματς την παρουσία του στο Champions League. Δεν μπορεί όμως να κολλήσει εκεί η βελόνα. Ο επόμενος στόχος είναι μπροστά και μάλιστα πολύ κοντά. Και αν συνεχίσει την ιστορία που τον θέλει να ανταποκρίνεται στην πίεση, ποιος ξέρει, μπορεί στην εξέλιξη της σεζόν να βρει τον εαυτό του να συλλογίζεται ότι “κάθε εμπόδιο για καλό”.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.