Champions, Europa και Conference League: Έτσι θα λειτουργεί το τρίπτυχο της UEFA

Νίκος Κικίδης
Champions League

bet365

Η Ευρώπη μετράει αντίστροφα για ανανεωμένα Champions, Europa και Conference League και το Gazzetta απαντάει στο τι αλλάζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Champions, Europa και Conference League επιστρέφουν, αλλά αυτή τη φορά με διαφορετικό κοστούμι. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το πρώτο «τεστ» των ανανεωμένων διοργανώσεων της UEFA, η οποία αποχαιρέτησε το φορμάτ των ομίλων και το αντικατέστησε με το λεγόμενο League Phase. Και μπορεί στο Champions League να μην υπάρχει εκπρόσωπος, αλλά η Ελλάδα δεν λείπει ούτε φέτος από την ευρωπαϊκή μάζωξη.

Ο Ολυμπιακός μετά την ονειρική κατάκτηση του Conference League προκρίθηκε απευθείας στη League Phase του Europa League, τη στιγμή που ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ετοιμάζονται για τη δεύτερη «μάχη» τους στα play-offs με στόχο την πρόκριση σε Europa και Conference League αντίστοιχα.

Ενόψει των κληρώσεων, αρχής γενομένης από το Champions League το απόγευμα της Πέμπτης (30/8), το Gazzetta παρουσιάζει το λεγόμενο League Phase που ήρθε για να μείνει, το ευρωπαϊκό καλεντάρι, ενώ απαντά και σε ένα εύλογο ερώτημα για τις ελληνικές ομάδες.

Το νέο φορμάτ σε Champions, Europa και Conference League

Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις της UEFA αφορούν το λεγόμενο League Phase, το οποίο πρακτικά αποτελεί τον διάδοχο της φάσης των ομίλων. Η σεζόν 2023/2024 ήταν η τελευταία που διοργανώθηκε με ομίλους, καθώς από τη νέα σεζόν οι ομάδες από 32 θα αυξηθούν στις 36, χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των εννιά. Αυτές οι 36 ομάδες θα συμμετέχουν σε έναν ενιαίο βαθμολογικό πίνακα, ο οποίος ήρθε να αντικαταστήσει το φορμάτ των ομίλων.

Από εκεί και πέρα η κάθε ομάδα θα παίζει οκτώ ματς στη League Phase (με εξαίρεση το Conference που θα συζητήσουμε παρακάτω), με δυο αντιπάλους από κάθε γκρουπ. Δύο παιχνίδια δηλαδή με ομάδες από το πρώτο, δύο με ομάδες από το δεύτερο, δύο με ομάδες από το τρίτο και δύο με ομάδες από το τέταρτο γκρουπ, με τέσσερα ματς εντός έδρας και ισάριθμα εκτός.

Όταν οι οκτώ αγωνιστικές ολοκληρωθούν οι πρώτες οκτώ ομάδες του ενιαίου βαθμολογικού πίνακα θα προκριθούν απευθείας στη φάση των «16». Τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια θα προκύψουν μέσα από γύρο play offs διπλών αγώνων που θα δώσουν οι ομάδες, οι οποίες θα τερματίσουν στις θέσεις 9-24. Όσες τερματίσουν πάντως μεταξύ 9-16 θα έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα απέναντι στις θέσεις 17-24, καθώς η ρεβάνς των play-off θα παίζεται στην έδρα τους.

Οι σύλλογοι που θα αποκλειστούν από τα play-offs, αλλά και οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 25-36 δεν θα συνεχίσουν στην Ευρώπη, καθώς ο υποβιβασμός σε άλλη διοργάνωση της UEFA (π.χ από το Champions League στο Europa League) παύει να υφίσταται. Champions League και Europa League διεξάγονται με τον ίδιο τρόπο χωρίς αποκλίσεις, αλλά στο Conference League υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.

Σε αντίθεση με τις άλλες δυο διοργανώσεις, οι αγώνες στο League Phase θα είναι έξι (κι όχι οκτώ), άρα κάθε ομάδα θα παίζει με έξι διαφορετικούς αντιπάλους με τρία ματς εντός έδρας και τρία εκτός.

Το νέο καλεντάρι στις διοργανώσεις

Οι αγώνες Champions League και Europa League θα διεξαχθούν στο διάστημα Σεπτέμβρη - Γενάρη, ενώ οι αγώνες του Conference League θα διεξαχθούν μεταξύ Οκτώβρη - Δεκέμβρη. Κάθε διοργάνωση θα έχει μια «αποκλειστική εβδομάδα» διεξαγωγής αγώνων, κατά την οποία δεν θα γίνονται απιχνίδια για τις άλλες δυο διοργανώσεις.

Σε κανονικές εβδομάδες τα παιχνίδια του Champions League θα διεξάγονται κάθε Τρίτη και Τετάρτη, ενώ τα αντίστοιχα σε Europa και Conference κάθε Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Champions League οι αγώνες θα διεξαχθούν Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, στο Europa League Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ στο Conference μόνο Πέμπτη. Την τελευταία αγωνιστική των League Phase όλοι οι αγώνες θα ξεκινούν την ίδια ώρα.

League Phase Champions League:

1η αγωνιστική: 17-19 Σεπτεμβρίου 2024
2η αγωνιστική: 1-2 Οκτωβρίου 2024
3η αγωνιστική: 22-23 Οκτωβρίου 2024
4η αγωνιστική: 5-6 Νοεμβρίου 2024
5η αγωνιστική: 26-27 Νοεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 10-11 Δεκεμβρίου 2024
7η αγωνιστική: 21-22 Ιανουαρίου 2025
8η αγωνιστική: 29 Ιανουαρίου 2025

League Phase Europa League:

1η αγωνιστική: 25-26 Σεπτεμβρίου 2024
2η αγωνιστική: 3 Οκτωβρίου 2024
3η αγωνιστική: 24 Οκτωβρίου 2024
4η αγωνιστική: 7 Νοεμβρίου 2024
5η αγωνιστική: 28 Νοεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου 2024
7η αγωνιστική: 23 Ιανουαρίου 2025
8η αγωνιστική: 30 Ιανουαρίου 2025

League Phase Conference League:

1η αγωνιστική: 3 Οκτωβρίου 2024
2η αγωνιστική: 24 Οκτωβρίου 2024
3η αγωνιστική: 7 Νοεμβρίου 2024
4η αγωνιστική: 28 Νοεμβρίου 2024
5η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 19 Δεκεμβρίου 2024

Μπορούν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός να αναμετρηθούν μεταξύ τους;

Εφόσον ο ΠΑΟΚ εξασφαλίσει την πρόκριση κόντρα στη Σάμροκ Ρόβερς θα συνθέσει δίδυμο μαζί με τον Ολυμπιακό ως οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Europa League, με τις αλλαγές στη διοργάνωση να προξενούν ένα εύλογο ερώτημα: Θα μπορούν να αναμετρηθούν μεταξύ τους στο League Phase; Η απάντηση είναι, όχι. Η UEFA τονίζει ρητά πως ομάδες από την ίδια Ομοσπονδία δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους τόσο νωρίς στη διοργάνωση.

Υπάρχει βέβαια μια εξαίρεση, η οποία ωστόσο δεν αφορά τις ελληνικές ομάδες. Συγκεκριμένα και για να αποφευχθεί κάποιο «αδιέξοδο», ομάδες που ανήκουν σε Ομοσπονδία με τέσσερις ή περισσότερους εκπρόσωπους θα μπορούσαν να παίξουν ένα ματς μεταξύ τους.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα