Ετσι θα γίνουν οι νέες κληρώσεις σε Champions, Εuropa και Conference League: το Σάββατο θα βγει το πρόγραμμα!

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Ετσι θα γίνουν οι νέες κληρώσεις σε Champions, Εuropa και Conference League: το Σάββατο θα βγει το πρόγραμμα!

bet365

O Aνδρέας Δημάτος αναλύει από το Μονακό τον εντελώς διαφορετικό (υβριδικό) τρόπο απ’ ότι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες κληρώσεις του νέο φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και με τα παραδοσιακά μπαλάκια αλλά και με το κουμπί του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με εντελώς διαφορετικό τρόπο (και με πολλές εκπλήξεις) απ’ ότι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο στο Μονακό οι κληρώσεις του Champions, του Europa και του Conference League.

Κάτι απόλυτα φυσιολογικό αφού αν επιλεγόταν με το νέο φορμάτ η ίδια διαδικασία με τα μπαλάκια σε όλη τη διάρκεια της κλήρωσης για τους οκτώ διαφορετικούς αντιπάλους κάθε ομάδας αφενός θα χρειάζονταν περί τα 3.000 μπαλάκια στη σκηνή του Γκριμάλντι Φόρουμ και αφετέρου η διάρκεια της κλήρωσης θα έφτανε κοντά στις τέσσερις ώρες!

Η νέα κλήρωση της νέας εποχής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα είναι… υβριδική σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά μπαλάκια για τις 36 ομάδες κάθε διοργάνωσης, αλλά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του software, που θα αποφασίζει τις αντιπάλους των ομάδων από κάθε γκρουπ δυναμικότητας!

Το software έχει δημιουργηθεί από την εταιρία AE Live, ειδική σε συστήματα κληρώσεων την τελευταία 20ετία και έχει πάρει την πιστοποίηση αξιοπιστίας, αδιαβλητότητας και λειτουργίας από τον ελεγκτικό μηχανισμό της κορυφαίας εταιρίας EY (Ernst and Young) της Ελβετίας.

Πώς θα γίνει η κλήρωση

  • Οι 36 ομάδες θα είναι χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ανάλογα με τον συντελεστή των ομάδων. Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας η μόνη ομάδα που τοποθετείται ανεξαρτήτως συντελεστή είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης (η Ρεάλ Μαδρίτης στην αυριανή πρώτη κλήρωση) στο Champions League. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι κάθε γκρουπ δυναμικότητας έχει πλέον εννιά ομάδες και όχι οκτώ, αφού μετέχουν 36 και όχι 32 ομάδες στο νεοσύστατο League Stage.
  • Η κλήρωση και στις τρεις διοργανώσεις θα ξεκινήσει από τις ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας (των πιο ισχυρών σε συντελεστή) και από τη γυάλα του Pot 1 θα βγαίνουν μία – μία οι ομάδες με τον παραδοσιακό τρόπο. Θα ανοίγεται δηλαδή το μπαλάκι και θα ακούγεται το όνομα κάθε ομάδας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
  • Αμέσως μετά όμως θα ακολουθεί το πάτημα του κουμπιού και το κομπιούτερ θα αποφασίζει ποιες θα είναι οι δυο αντίπαλοι της ομάδας από το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο γκρουπ. Δηλαδή οι οκτώ διαφορετικοί αντίπαλοι με τους οποίους -ανά γκρουπ- θα παίζει εντός και εκτός. Δηλαδή από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας με τη μία ομάδα εντός και την άλλη εκτός και το ίδιο και από τα υπόλοιπα τρία γκρουπ, όπως αποφασίσει o υπολογιστής.
  • Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν από τη γυάλα με τα παραδοσιακά μπαλάκια οι ομάδες του δεύτερου γκρουπ δυναμικότητας μέχρι και το τέταρτο. Η μόνη διαφορά είναι όταν θα βγουν οι ομάδες του δεύτερου γκρουπ θα γνωρίζουν ήδη τους δύο αντιπάλους τους από το πρώτο γκρουπ που θα έχει προηγηθεί, όταν βγουν οι ομάδες από το τρίτο γκρουπ θα γνωρίζουν τους τέσσερις αντιπάλους τους από το πρώτο και το δεύτερο γκρουπ κ.ο.κ.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το Σάββατο!

  • Το πρόγραμμα, δηλαδή η σειρά των οκτώ αγωνιστικών και για τις τρεις διοργανώσεις, θα βγει και θα ανακοινωθεί από την UEFA το Σάββατο. Δεν είναι απαραίτητο ότι οι ομάδες θα παίζουν εναλλάξ εντός και εκτός έδρας. Η μόνη εγγύηση που υπάρχει είναι ότι στις δυο πρώτες και στις δυο τελευταίες αγωνιστικές δεν θα έχουν σερί εντός ή εκτός έδρας παιχνίδια αλλά ένα εντός και ένα εκτός με τυχαία σειρά.
  • Σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης υπάρχουν δύο περιορισμοί. Δεν πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια χώρα (δηλαδή Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στο Europa δεν γίνεται να παίξουν μαζί) και καμία ομάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει περισσότερες από δύο ομάδες από την ίδια χώρα.
  • Το country protection παύει να ισχύει από την πρώτη νοκ άουτ φάση, οπότε αν για παράδειγμα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ τερματίσουν σε θέσεις 17/18 ή 15/16 (η κλήρωση στα νοκ άουτ είναι μερικώς προαποφασισμένη ανάλογα με τις θέσεις τερματισμού στην ενιαία βαθμολογία των 36 ομάδων) μπορούν από την επόμενη κιόλας φάση να βρεθούν αντιμέτωποι είτε στα πλέι οφ για μία θέση στους 16, είτε αμέσως μετά στους 16.
  • Εννοείται ότι έχει αλλάξει εντελώς και το backstage της κλήρωσης στο μεγάλο αμφιθέατρο του Γκριμάλντι Φόρουμ στο Μονακό. Αριστερά στη μεγάλη οθόνη θα υπάρχει ένας μεγάλος κάθετος πίνακας στον οποίο θα εμφανίζονται οι οκτώ αντίπαλοι κάθε ομάδας από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας (όπως θα προκύπτουν μετά το πάτημα του κουμπιού, ενώ αυτό που κυριαρχεί στο μεγάλο μάτριξ της κλήρωσης είναι ένας τεράστιος οριζόντιος πίνακας στον οποίο θα διακρίνονται οι οχτώ αντίπαλοι κάθε ομάδας, όπως θα προχωράει η κλήρωση.
  • Η μόνη διαφορά που υπάρχει στις τρεις κληρώσεις αφορά την κλήρωση του Conference League, αφού εκεί οι αντίπαλοι κάθε ομάδας θα είναι έξι και όχι οκτώ. Οι 36 ομάδες του League Stage θα είναι χωρισμένες σε έξι γκρουπ δυναμικότητας των έξι ομάδων και κάθε ομάδα θα παίρνει έναν αντίπαλο από κάθε γκρουπ. Απλώς ανά δυο γκρουπ (πρώτο/δευτερο, τρίτο/τέταρτο, πέμπτο/έκτο) θα παίζει το εντός και το εκτός έδρας ματς, όπως θα αποφασίζει το κομπιούτερ.

Πότε θα γίνουν οι κληρώσεις, πότε αρχίζουν τα ματς

  • Η πρώτη κλήρωση της νέας εποχής του Champions League θα αρχίσει αύριο στις επτά το απόγευμα ώρα Ελλάδας και θα έχει διάρκεια μίας ώρας. Η πρώτη αγωνιστική του League Stage της διοργάνωσης θα γίνει στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, εβδομάδα αποκλειστικά για το Champions League, χωρίς αγώνες Europa ή Conference.
  • H κλήρωση του Europa League με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις δύο το απόγευμα ώρα Ελλάδας με τη συμμετοχή Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και θα έχει διάρκεια 45 λεπτών. Η πρώτη αγωνιστική της διοργάνωσης θα διεξαχθεί Τετάρτη και Πέμπτη στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, που θα είναι επίσης εβδομάδα αποκλειστικά για το Europa League, χωρίς αγώνες άλλης διοργάνωσης.
  • H κλήρωση του Conference League με την ελπίδα να έχουμε τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις 15.30 ώρα Ελλάδας, επίσης με 45λεπτη διάρκεια. Η πρώτη αγωνιστική του League Stage του Conference θα διεξαχθεί την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, σε εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας επίσης δεν θα υπάρχουν αγώνες άλλης διοργάνωσης.
  • Οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνονται, όπως τις γνωρίζαμε με Τρίτη και Τετάρτη αγώνες για το Champions League και τις Πέμπτες για Εuropa και Conference.
  • H νέα εποχή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάνει σέντρα αύριο το απόγευμα στο Γκριμάλντι Φόρουμ του Μονακό!
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.