Οι όμιλοι του Champions League μπορεί να καταργήθηκαν σύμφωνα με το νέο φορμάτ, όμως κάποιες βραδιές δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Το Gazzetta παρουσιάζει δέκα από αυτές.
Το Champions Leagueυπό τη νέα του μορφή ξεκινάει! Αυτή τη φορά δεν χωρίζεται σε ομίλους, αλλά αποτελείται από τη League Phase και έναν ενιαίο βαθμολογικό πίνακα έχοντας αλλάξει φορμάτ μετά από 20 χρόνια.
Το λεγόμενο «ελβετικό μοντέλο» αλλάζει όλα όσα βλέπαμε επί σειρά ετών, με τον αριθμό των αγώνων πλέον να έχει αυξηθεί κατά δύο σε σχέση με τη φάση των ομίλων. Και μπορεί οι όμιλοι να καταργήθηκαν, αλλά σίγουρα οι βραδιές που μας… κρατούσαν συντροφιά μέχρι και τον χειμώνα δεν θα ξεχαστούν εύκολα.
Γκολ, θέαμα, συγκινήσεις, εκπλήξεις και πολλές φορές αγωνία μέχρι την 6η αγωνιστική συνέθεταν το μενού. Κι ας λέγαμε «άντε να τελειώνουμε με τους ομίλους για να μπούμε στο ψητό».
Με τόσες δεκάδες παιχνίδια όλα αυτά τα χρόνια, είναι δύσκολο να επιλέξει και να ορίσει κάποιος μία δεκάδα με τα «καλύτερα» παιχνίδια. Το Gazzetta θυμάται μερικά από αυτά και σας τα παρουσιάζει παρακάτω.
Στη συγκεκριμένη λίστα δεν περιλαμβάνονται οι σπουδαίες ελληνικές βραδιές, καθώς αυτό είναι από μόνο του ένα ξεχωριστό κεφάλαιο!
Ένα «τρελό» comeback για την Τσέλσι του Φρανκ Λάμπαρντ ήταν αυτό της 4ης αγωνιστικής στη φάση των ομίλων τη σεζόν 2019/2020, μία χρονιά προτού οι Μπλε βρεθούν στην κορυφή της Ευρώπης. Ο τρομερός Άγιαξ υπό τον Έρικ Τεν Χαγκ είχε φτάσει να προηγείται με 4-1 στο 63ο λεπτό. Με οδηγό τον αρχηγό της, Αθπιλικουέτα, η Τσέλσι άρχισε να ροκανίζει το σκορ εκμεταλλευόμενη παράλληλα τις αποβολές των Μπλιντ και Φέλτμαν. Μέσα σε διάστημα έντεκα λεπτών πέτυχε τρία γκολ βάζοντας... φωτιά στο «Στάμφορντ Μπριτζ».
Ήταν η πρώτη «αστεράτη» εμφάνιση του τότε 21χρονου και... άσημου Γκάρεθ Μπέιλ στην πρώτη του σεζόν στο Champions League το μακρινό 2010. Η Τότεναμ βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στην Ίντερ, η οποία προηγούνταν στο ημίχρονο με 4-1. Ένα τελειωμένο ματς, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Spurs έπαιζαν με δέκα παίκτες από το 8ο λεπτό. Όχι όμως και για τον Γκάρεθ Μπέιλ. Ο... αμούστακος ακόμη Ουαλός έκανε ένα συγκινητικό παιχνίδι και κουβάλησε την Τότεναμ στα δικά του πόδια. Το φαρμακερό αριστερό του πόδι έβαλε τρία πανομοιότυπα γκολ (52', 90', 90+1') για το πρώτο χατ τρικ της καριέρας του και γλίτωσε την Τότεναμ από τη συντριβή.
Η Σεβίλλη επέστρεψε από την κόλαση στον παράδεισο μέσα στο «σπίτι» της κόντρα στη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, προσφέροντας ακόμη ένα απολαυστικό comeback στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Ήδη από το πρώτο ημίχρονο, οι Reds ήταν μπροστά με 3-0 χάρη στα τέρματα των Φιρμίνο και Μανέ. Όμως, στην επανάληψη, η Σεβίλλη αντέδρασε με τα δύο τέρματα του Μπεν Γιεντέρ για να έρθει ο Πισάρο στις καθυστερήσεις και να διαμορφώσει το τελικό 3-3 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Η Λίβερπουλ, που προκρίθηκε ως πρώτη, έφτασε μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ η Σεβίλλη αποκλείστηκε στα προημιτελικά.
H εντυπωσιακή 8άρα της Μπορούσια Ντόρτμουντ του Τόμας Τούχελ απέναντι στη Λέγκια Βαρσοβίας έθεσε τη σεζόν εκείνη ένα νέο ρεκόρ. Αυτό των περισσότερων γκολ σε ένα ματς Champions League: συνολικά 12. Ήδη από το πρώτο ημίχρονο είχαν σημειωθεί 7 τέρματα μέσα σε 22 λεπτά, καθώς ό,τι πήγαινε προς την εστία μετατρεπόταν σε γκολ! Το τελικό 8-4 υπέρ των Γερμανών «προσπέρασε» σε αριθμό γκολ την μέχρι πρωτιά του 2003, όταν η Μονακό είχε επικρατήσει 8-3 της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Η Ντόρτμουντ τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της αφήνοντας πίσω τη Ρεάλ Μαδρίτης και προχώρησε μέχρι τα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τη Μονακό.
Με μόλις τέσσερις βαθμούς και με δύο αγωνιστικές να έχουν απομείνει, η Άρσεναλ χρειαζόταν τη νίκη, καθώς η πρόκριση ήταν ακόμη ανοιχτή. Στο ματς του πρώτου γύρου, οι Gunners είχαν γνωρίσει «βαριά» ήττα με 3-0, όμως στο Μιλάνο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Η ομάδα του Βενγκέρ βρισκόταν μπροστά με 2-1 μέχρι το 84ο λεπτό, προτού... αφηνιάσει, σκοράροντας ακόμη τρία τέρματα μέσα σε τέσσερα λεπτά! Ανρί, Λιούνγκμπεργκ και Πιρές έκαναν ό,τι ήθελαν στην άμυνα της Ίντερ, με το τελικό 5-1 υπέρ της Άρσεναλ να υπογράφει μία από τις πιο επιβλητικές νίκες των Gunners. Τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο, αλλά η πορεία κόπηκε στα προημιτελικά από την Τσέλσι.
Ένα ματς-απόδειξη ότι τα στατιστικά δεν παίζουν… μπάλα, ήταν αυτό στο «Σέλτικ Παρκ» τον Νοέμβριο του 2012. Η Μπαρτσελόνα φιλοξενούνταν από τη Σέλτικ του Γιώργου Σαμαρά και φάνταζε ως το ακλόνητο φαβορί. Λογάριασε όμως χωρίς τον αντίπαλο γκολκίπερ, Φρέιζερ Φρόστερ, ο οποίος πραγματοποίησε ηρωικές επεμβάσεις. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έβγαλε και… ασίστ για το 2-0 της Σέλτικ με σκόρερ τον Βατ στο 83’. Στις εξέδρες επικρατούσε πανζουρλισμός, με τον κόσμο να παραληρεί βλέποντας τη νίκη να πλησιάζει. Οι Μπλαουγκράνα απλώς μείωσαν με τον Μέσι στις καθυστερήσεις. Κοιτώντας τα στατιστικά, θα περίμενε κανείς το 2-1 να ήταν υπέρ της Μπαρτσελόνα: 73% κατοχή, 24 τελικές, 14 στην εστία. Οι Κέλτες πέρασαν στην επόμενη φάση, όπου αποκλείστηκαν από τη Γιουβέντους.
Ήταν η σεζόν του ιστορικού τρεμπλ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Πολλούς μήνες πριν την ανατροπή στον τελικό με την Μπάγερν Μονάχου, το ευρωπαϊκό ταξίδι των Κόκκινων Διαβόλων ξεκίνησε με μία απολαυστική ισοπαλία απέναντι στην Μπαρτσελόνα του Λουίς Φαν Χάαλ. Από τη μία Σκόουλς, Γκιγκς, Μπέκαμ -μεταξύ άλλων- και από την άλλη Τζιοβάνι, Ριβάλντο, Φίγκο. Η Γιουνάιτεντ ήλεγχε το ματς στο πρώτο μέρος, αλλά η Μπαρτσελόνα ανέβασε στροφές ισοφαρίζοντας. Δεν πτοήθηκε από το εκπληκτικό τέρμα του Μπέκαμ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, απάντησε από το σημείο του πέναλτι και το τελικό 3-3 μοίρασε βαθμούς στο «Ολντ Τράφορντ».
Μια βραδιά που οι φίλαθλοι της Σέριφ δεν θα ξεχάσουν ήταν εκείνη τον Σεπτέμβριο του 2021 για τη 2η αγωνιστική της διοργάνωσης. Απέναντι στο «μεγαθήριο», τη Ρεάλ Μαδρίτης. Όσοι βρίσκονταν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» είδαν έναν Έλληνα τερματοφύλακα, τον Γιώργο Αθανασιάδη, να πραγματοποιεί μία μνημειώδη εμφάνιση, καθώς με 10 αποκρούσεις -οι έξι εκ των οποίων ήταν από τελικές εντός περιοχής- ήταν ανίκητος! Ο Αθανασιάδης κράτησε ζωντανή τη Σέριφ, η οποία μάλιστα «πάγωσε» τους Μαδριλένους στις καθυστερήσεις κάνοντας το 2-1 και παίρνοντας μία νίκη που έχει χαραχθεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου.
Ανατροπή από τις λίγες που το «Ριαθόρ» δεν πρόκειται να ξεχάσει. Η Παρί Σεν Ζερμέν έπαιζε χωρίς το «αστέρι» της, Νικολά Ανελκά, και ήθελε τη νίκη για να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης με δύο αγωνιστικές να απομένουν. Στο 55ο λεπτό το σκορ ήταν 3-0 υπέρ των Παριζιάνων, η Λα Κορούνια έμοιαζε παραιτημένη από τον αγώνα. Όμως, ο Βάλτερ Παντιάνι είχε διαφορετική γνώμη. Το δικό του χατ-τρικ μαζί με το γκολ του Τριστάν, από το 57’ έως το 84’, υπέγραψαν μία εντυπωσιακή ανατροπή για τους Ισπανούς που «κατάπιαν» την Παρί μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα. Και τα τέσσερα τέρματα της Ντεπορτίβο επιτεύχθηκαν με κεφαλιές! Στην επόμενη φάση, η ισπανική ομάδα αποκλείστηκε από τη Λιντς, ενώ η Παρί δεν προκρίθηκε στα νοκ-άουτ.
Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, η Λίβερπουλ ήθελε νίκη με δύο γκολ διαφορά, μετά το 1-0 του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης», προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση. Ο Ριβάλντο είχε βάλει μπροστά τον Ολυμπιακό στο «Άνφιλντ», αλλά οι Reds ανέτρεψαν την κατάσταση φτάνοντας στη νίκη. Μέσα σε έξι «τρελά» λεπτά, αρχικά ο Μέλορ ισοφάρισε με κοντινή κεφαλιά, προτού ο Τζέραρντ σκοράρει ένα από πιο όμορφα τέρματα στην ιστορία του Champions League. Σουτ στην κίνηση με το δεξί, έξω από την περιοχή, ο Νικοπολίδης δεν είχε απάντηση και το τελικό 3-1 έστειλε τη Λίβερπουλ στην επόμενη φάση. Για να ακολουθήσει μερικούς μήνες μετά το «θαύμα» απέναντι στη Μίλαν.