Champions League: Οι πρωτοεμφανιζόμενες και εκείνες που επέστρεψαν

Άρτεμις Κλεφτάκη
Girona

bet365

Ποιες είναι οι «πρωτάρες» του φετινού Champions League και ποιες εκείνες που εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο της διοργάνωσης; Το Gazzetta εστιάζει στις ομάδες που δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στα «αστέρια».

Το Champions League είναι και πάλι εδώ, ανανεωμένο και έτοιμο να προσφέρει για ακόμη μία σεζόν με απεριόριστο θέαμα.

Πέρα από τις κλασικές υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τα… καλά τους θα βάλουν και οι «πρωτάρες» της διοργάνωσης. Πρόκειται για τις Μπρεστ και Τζιρόνα που βρέθηκαν απευθείας στη League Phase εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους χάρη σε μία εκπληκτική σεζόν.

Άλλη μία ομάδα που κατάφερε για πρώτη φορά να βρεθεί σε τελική φάση Champions League είναι η Σλόβαν Μπρατισλάβας του Κυριάκου Σαββίδη που τσέκαρε το εισιτήριό της μέσω των προκριματικών και της νίκης της επί της Μίνιτλαντ.

Βέβαια, οι επίσης εξαιρετικές πέρυσι Μπολόνια και Άστον Βίλα ήρθαν να προστεθούν φέτος στις πρωτοεμφανιζόμενες του θεσμού, έχουν όμως συμμετάσχει ξανά κατά το παρελθόν, στο παλιό Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η πρώτη τη σεζόν 1964/1965 και η δεύτερη το 1982/1983, μία σεζόν μετά την κατάκτηση του τροπαίου.

Στουτγκάρδη και Στουρμ Γκρατς συνθέτουν αυτό το «παζλ» των ομάδων που είχαμε… καιρό να δούμε, αφού αφενός ο γερμανικός σύλλογος επιστρέφει μετά από 14 χρόνια, ενώ ο αυστριακός μετά από 23.

Το Gazzetta στρέφει την προσοχή του στις δύο περσινές εκπλήξεις της Ligue 1 και της La Liga, καλωσορίζοντάς τες στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση!

Οι Πειρατές της Μπρεστ έπιασαν λιμάνι στο Champions League

Ήταν 28 Απριλίου όταν στο «Ροαζόν Παρκ» της Ρεν γράφτηκε ένας όμορφος επίλογος στην ιστορική, όπως αποδείχθηκε, σεζόν της Μπρεστ. Χάρη σε ένα... τρελό 5-4, πήρε όχι μόνο τους τρεις βαθμούς, αλλά εξασφάλισε μαθηματικά την έξοδό της στο φετινό Champions League.

Όταν την ανέλαβε ο Έρικ Ρόι τον Ιανουάριο του 2023, η Μπρεστ βρισκόταν στην 17η θέση της βαθμολογίας. Τελικά, τερμάτισε εννέα βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Από το 2009 και μετά, δεν είχε φτάσει ποτέ πάνω από την 11η θέση. Όμως πέρυσι, έκανε την υπέρβαση. Το τέλος της σεζόν τη βρήκε στην 3η θέση, πίσω μόνο από τις Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό, με 61 βαθμούς, την καλύτερη συγκομιδή της ιστορίας της.

Μιλάμε για μία ομάδα που πέρυσι είχε το πέμπτο χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας, ενώ το καλοκαίρι του 2023 ξόδεψε περίπου 3.500.000 ευρώ για να ενισχυθεί και τελικά κατάφερε κάτι που φάνταζε όχι μόνο μακρινό, αλλά ούτε καν... συζητήσιμο ακόμη και για τον πιστό οπαδό της.

Το περασμένο καλοκαίρι, δαπάνησε σχεδόν τα τριπλάσια, ωστόσο το ξεκίνημά της δεν μοιάζει αυτό που έκανε 12 μήνες πριν. Έχει τρεις βαθμούς σε τέσσερις αγωνιστικές και βρίσκεται ήδη στο -4 σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο την περσινή σεζόν.

Τώρα, ετοιμάζεται για το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Στουρμ Γκρατς (19/09). Το πρόγραμμά της είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και μάλλον δύσκολα θα καταφέρει να βρεθεί στην επόμενη φάση. Όμως, μπορεί να ζήσει το όνειρό της. Μαζί με τους 140.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας Μπρεστ που ετοιμάζονται για το ταξίδι στα... αστέρια!

Οι αντίπαλοι της Μπρεστ: Στουρμ Γκρατς, Ζάλτσμπουργκ, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Μπαρτσελόνα, Αϊντχόφεν, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ρεάλ Μαδρίτης.

Η μαχητική Τζιρόνα έτοιμη για τη μεγάλη πρόκληση

Ιστορική ήταν η σεζόν και για την ισπανική Τζιρόνα που έκανε άπαντες να τρίβουν τα μάτια τους με την πορεία της, καθώς η ομάδα του Μίτσελ ήταν διεκδικήτρια του τίτλου!

Η Τζιρόνα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία το 2022 τερματίζοντας 10η εκείνη τη χρονιά με 49 βαθμούς. Πέρυσι, μάζεψε 48 στον πρώτο μόλις γύρο, ο οποίος την βρήκε στη 2η θέση, πίσω μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την μοναδική που την νίκησε στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

Κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα την έβγαλαν εκτός της σταθερής της πορείας, ωστόσο το «τρένο» της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να της ξεφύγει. Με 81 βαθμούς τερμάτισε 3η παίρνοντας το «μαγικό» χαρτάκι του Champions League στην πιο ξεχωριστή σεζόν των 93 χρόνων της ιστορίας του συλλόγου.

Το καλοκαίρι έχασε παίκτες-κλειδιά, όπως τον πρώτο σκόρερ πέρσι στη La Liga, Αρτέμ Ντόβμπικ, τον Σαβίνιο και τον Γιαν Κόουτο και η αρχή της τρέχουσας σεζόν την βρίσκει στην 7η θέση με επτά βαθμούς, ήδη μακριά από τις πρώτες θέσεις.

Είναι πάντως έτοιμη να ζήσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι, αρχής γενομένης από την Τετάρτη που αντιμετωπίζει στο «Παρκ Ντε Πρενς» την Παρί Σεν Ζερμέν (18/09, 22:00). Πέρα από τους Παριζιάνους θα βρει στο δρόμο της ακόμη τρία «μεγαθήρια», τη Λίβερπουλ, τη Μίλαν και την Άρσεναλ. Το σίγουρο είναι ότι η Τζιρόνα θα το παλέψει μέχρι τέλους, εξαντλώντας τα όποια περιθώρια για πρόκριση έχει.

Οι αντίπαλοι της Τζιρόνα: Παρί Σεν Ζερμέν, Φέγενορντ, Σλόβαν Μρπατισλάβας, Αϊντχόφεν, Στουρμ Γκρατς, Λίβερπουλ, Μίλαν, Άρσεναλ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα