Μπρεστ: Εκεί που ο κόσμος τελειώνει, σαλπάρει το «πειρατικό» του φετινού Champions League
- Μπρεστ: Από τη χρεωκοπία, 3η σε ολόκληρη τη Γαλλία
- Με προπονητή έναν τεχνικό διευθυντή
- Γιαούρτια, φρούτα, λαχανικά και... Champions League
- Μια νύχτα για τα βιβλία
Ο μύθος λέει πως υπάρχει ένα σημείο στη Γαλλία από το οποίο μπορεί κανείς να δει τη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται στη Βρετάννη, συγκεκριμένα στο δυτικότερο άκρο της χώρας, κάπου χωμένο ανάμεσα στη θαλάσσια επικράτεια του Ατλαντικού Ωκεανού και της Μάγχης. Το όνομά του; «Finistère» που στα γαλλικά σημαίνει το τέλος της γης, το τέλος του κόσμου. Εκεί λένε πως αν ο ορίζοντας είναι απολύτως καθαρός, μπορείς με πολύ προσπάθεια (και φαντασία) να δεις να αχνοφαίνεται το Άγαλμα της Ελευθερίας.
Η μεγαλύτερη πόλη του Φινιστέρ είναι η Βρέστη. Εκεί από όπου ξεκίνησε φέτος η μέχρι στιγμής πιο θαυμαστή «πειρατεία» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εκεί απ' όπου μυθολογικά σταματάει ο κόσμος και η λογική, η Σταντ Μπρεστ απέπλευσε για την πρώτη ευρωπαϊκή εκστρατεία της ιστορίας της, ξεβράζοντας ήδη τα όνειρά της στη στεριά του Champions League.
«C'est Breizh». Είναι η Βρέστη, στα βρετονικά. Το βροντοφώναξε η «Equipe» στο πρωτοσέλιδό της με παιγνιώδη τρόπο, πρωτίστως η ίδια η τριταθλήτρια Γαλλίας στον εαυτό της μετά την εκκωφαντική τεσσάρα που ξεγύρισε στη μόνιμη θαμώνα του Champions League, Ζάλτσμπουργκ. Το δεύτερο σερί θύμα εξ Αυστρίας (μετά τη Στουρμ Γκρατς) μιας ομάδας που αποτέλεσε το πιο αντιτουριστικό όνομα στη φετινή κλήρωση του Champions League και που πλέον συγκατοικεί στην κορυφή της νεοσύστατης League Phase, πάνω από ομάδες που μόνο να φανταστεί μπορούσε όταν βολόδερνε στα ερασιτεχνικά της Γαλλίας, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.
Το μαγικό αυτό 2/2 στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έρχεται σε συνέχεια μιας πέραν πάσης υποψίας μαγικής σεζόν. Ένα σωματείο μαθημένο με λέξεις όπως η σωτηρία, ο υποβιβασμός, η χρεωκοπία και η επιβίωση για μεγάλο μέρος της ιστορίας του, κέρδισε το εισιτήριο για την απευθείας συμμετοχή στο League phase του Champions League χωρίς να... ειδοποιήσει κανέναν, μετρά πλέον «εξάποντο» στις πρώτες δύο αγωνιστικές και... όπου τη βγάλει. Πώς τα κατάφερε μέχρι εδώ;
Μπρεστ: Από τη χρεωκοπία, 3η σε ολόκληρη τη Γαλλία
Τη σεζόν 1992-93 όταν και γεννήθηκε το Champions League, η Μπρεστ μετρούσε μόλις έναν χρόνο από τη χρεωκοπία της. Ο σύλλογος που είχε μπει φιλόδοξα στο γαλλικό σκηνικό τη δεκαετία των 80s, έχοντας συμμετάσχει στην 1η κατηγορία για πρώτη φορά το 1979 και καταλαμβάνοντας την καλύτερη θέση της το 1987, έπεσε με ανάλογο κρότο. Η τότε διοίκησή της δεν μπορούσε να διαχειριστεί πλέον τα χρέη και το 1991 η επαγγελματική ομάδα διαλύθηκες και η Μπρεστ υποβιβάστηκε στα ερασιτεχνικές κατηγορίες.
Δεν ξεμύτισε από εκεί μέχρι το 2004. Ήταν τότε που ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό άσος ονόματι Φρανκ Ριμπερί την οδήγησε στη Ligue 2, σφραγίζοντας έτσι την επιστροφή της στα πράγματα. Ο μετέπειτα παγκόσμιος σταρ των Τρικολόρ δεν έμεινε παραπάνω αφού μεταπήδησε κατευθείαν στη Ligue 1 και τη Μετζ, όπως δεν έπραξαν και οι έτεροι φημιστοί σταρ που ξεκίνησαν από την Μπρεστ την καριέρα τους: ο Νταβίντ Ζινολά (αποχώρησε το 1992 για την Παρί) αλλά και ο νέος τεχνικός του Αστέρα Τρίπολης, Κλοντ Μακελελέ (μετακόμισε από την ομάδα Νέων στη Ναντ όπου και έγινε επαγγελματίας).
Έκτοτε, το μεγαλύτερο ορόσημο της ιστορίας της Μπρεστ ήταν η παρθενική συμμετοχή στη Ligue 1 τη σεζόν 2010-11, από την οποία υποβιβάστηκε το 2013 και επέστρεψε μόλις το 2019. Χωρίς ούτε ένα φίνις στην πρώτη 10άδα, χωρίς να έχει περάσει ποτέ πάνω από τα προημιτελικά του Κυπέλλου Γαλλίας, πέτυχε στην πέμπτη της διαδοχική σεζόν χωρίς υποβιβασμό το... απίστευτο.
Στις 19 του περασμένου Μαΐου, η νίκη επί της Τουλούζ με 3-0 στην τελευταία αγωνιστική την εδραίωσε οριστικά 3η, πίσω από Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό. Με το 5ο μικρότερο μπάτζετ, η Μπρεστ ολοκλήρωσε τον άθλο. Μπορεί να μην πρόλαβαν τη φάση των ομίλων, αλλά θα έπαιζαν πρώτα σε League Phase πριν καν αγωνιστούν ποτέ σε προκριματικό αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι Πειρατές της Βρέστης βούτηξαν κατευθείαν στα βαθιά.
Με προπονητή έναν τεχνικό διευθυντή
Στο προφίλ του Ερίκ Ροΐ συνοψίζεται το... απροσδόκητο της επιτυχίας. Ο άλλοτε μέσος των Λυόν και Μαρσέιγ, είχε συστηθεί και ως προπονητής στη Ligue 1 με την ομάδα από την οποία αναδείχθηκε, τη Νις, αναλαμβάνοντας το τιμόνι της το 2010. Μόλις μετά από έναν χρόνο και όχι με τον καλύτερο τρόπο, αφού κατέληξε σε δικαστική διαμάχη με την τότε διοίκηση, ο Ροΐ αποτέλεσε παρελθόν και η επιστροφή του στους πάγκους σημειώθηκε μόλις... πέρυσι. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2023 για χάρη της Μπρεστ.
Στο μεσοδιάστημα είχε αλλάξει πόστο, δουλεύοντας ως αθλητικός διευθυντής σε Λανς και Γουότφορντ, δίνοντας την εντύπωση πως θα του έπαιρνε χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί και πάλι στις επιταγές ενός manager. Κάθε άλλο.
Quand Eric Roy est devenu le coach de Brest, l'équipe était 17e de Ligue 1 🤯
— Ligaments_croises (@LesCroisetukone) October 2, 2024
Aujourd’hui, le Stade Brestois est leader de Champions League. ERIC ROI. 🇫🇷👑 pic.twitter.com/hRsHEzNqBy
Ο Ροΐ προσελήφθη με μόνο στόχο να διατηρήσει την ομάδα στην κατηγορία, βρίσκοντάς την 17η όταν ανέλαβε στα μέσα της σεζόν 2022/23. Αμέσως, εμφύσησε την πίστη στους παίκτες της Μπρεστ και την αυτοπεποίθηση στο αγωνιστικό πλάνο. Αφού πέτυχε τον στόχο, με όπλο την εμπειρία του στο recruting, έφερε παίκτες κυρίως με δανεισμούς αλλά και ορισμένα ταλέντα με μεγάλη προοπτική (Μαντί Καμαρά από τη Σεντ Ετιέν), διαμορφώνοντας ένα από τα πιο διασκεδαστικά σύνολα της Ligue 1 όπου ήταν διαρκώς πρωταγωνιστής στα πιο «τρελά» παιχνίδια της περσινής περιόδου. Κερδίζοντας τα μισά ματς, το τελικό αποτέλεσμα ασφαλώς ξεπέρασε κάθε φαντασία. Κι αφού η μαγιά αυτή οδήγησε στην 3η θέση στο πρωτάθλημα, η άγνοια κινδύνου και η αποτελεσματικότητα της Μπρεστ πίστωσαν στον δικό της «Κινγκ Έρικ» και το 100% μετά τις δύο πρώτες εμφανίσεις του σε πάγκο Champions League.
Γιαούρτια, φρούτα, λαχανικά και... Champions League
Όσο ουρανοκατέβατη όμως ήταν η επιτυχία για τον Ροΐ και τους οπαδούς της Μπρεστ, είναι και για τη διοίκηση του κλαμπ.
Σε αντίθεση με τους παγκόσμιους κολοσσούς και τους δισεκατομμυριούχους που διοικούν την πλειονότητα των γαλλικών συλλόγων, η Μπρεστ βρίσκεται στα χέρια των αδερφών Λε Σεντ, οι οποίοι τρέχουν εδώ και δεκαετίες την μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών στη χώρα. Οι πιο παρατηρητικοί, άλλωστε, θα διέκριναν ότι χορηγός στη φανέλα της ομάδας δεν είναι ούτε αεροπορική εταιρεία, ούτε αυτοκινητοβιομηχανία ούτε κάποιος πετρελαϊκός κολοσσός. Αλλά η μάρκα γιαουρτιών, «Malo»!
Από το 2016 όταν και μπήκαν στα πράγματα της ομάδας, ο Ντενίς και ο Ζεράρ Λε Ζεντ ήταν ελάχιστες οι φορές που μιλούσαν στα ΜΜΕ, που έβγαιναν μπροστά. Πλέον δεν έχουν κι άλλη επιλογή, αφού τόσο οι φίλοι της ομάδας όσο και τα ΜΜΕ διψούν για μια δήλωση, για ένα ενσταντανέ. Έχουν ήδη πιστωθεί τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου, μέχρι την επόμενη.
Dans le centre-ville de Salzbourg, Gérard Le Saint et les supporters donnent de la voix pour le Stade Brestois avant le match de Ligue des champions 📣 #Brestontour #SB29 pic.twitter.com/TD0yBiuOdL
— Le Télégramme Brest (@TLGBrest) October 1, 2024
Μια νύχτα για τα βιβλία
Η πρεμιέρα του φετινού, διαφορετικού Champions League, βρήκε την Μπρεστ αντιμέτωπη μάλλον με έναν αντίπαλο... γνωριμίας. Τη Στουρμ Γκρατς, μια αναμφίβολα πιο έμπειρη ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που όμως μετρούσε 24 χρόνια μακριά από τελική φάση Champions League και που αναμφίβολα... δεν «τρομάζει». Όχι μια Σταχτοπούτα που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
Μοναδικό μελανό σημάδι στην όλη ιστορία της Μπρεστ είναι το ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φυσική της έδρα, το συμπαθητικό αλλά μόλις 15.000 θέσεων και όχι στην καλύτερη κατάσταση, «Φρανσίς Λε Μπλε». Αντ' αυτού, είναι αναγκασμένη να δώσει τα παιχνίδια της στο γήπεδο της μεγάλης αντιπάλου της, Γκινγκάμπ, στο «Σταντ ντε Ρουντουρού». Αν βέβαια κανείς το δει από την άλλη πλευρά, οι φίλοι της Μπρεστ έχουν να λένε και να «πικάρουν» εκείνους της άφαντης τα τελευταία χρόνια Γκινγκάμπ πως γράφουν ιστορία μέσα στο δικό τους γήπεδο.
Η τιμή του ιστορικού πρώτου ευρωπαϊκού γκολ έλαχε στον Ουγκό Μανιετί. Η ικανοποίηση του πρώτου γκολ που χαρίζει ευρωπαϊκή νίκη πήγε στον Αμπντάλαχ Σιμά, τον υψηλόσωμο φορ που απέκτησε η Μπρεστ δανεικό από την Μπράιτον και μέχρι στιγμής έχει κλέψει την παράσταση.
Το 2-1 απέναντι στους Αυστριακούς αποτέλεσε ονειρεμένο ξεκίνημα, αλλά οι περισσότεροι εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν την Μπρεστ ως πυροτέχνημα και τη νίκη ως ένα παραμύθι μιας βραδιάς. Το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, οι «Πειρατές» το έκαναν ξανά, με απείρως μεγαλύτερο θόρυβο.
Τι κι αν αντιμετώπιζαν τη Ζάλτσμπουργκ στην έδρα της; Τι κι αν υπέφεραν στο πρώτο 20λεπτο; Η τύχη ήταν με το μέρος τους, το γκολ των γηπεδούχων νωρίς-νωρίς ακυρώθηκε για οφσάιντ κι αφού επιβίωσαν, έγραψαν μια ιστορική βραδιά που θα μνημονεύεται για δεκαετίες από τους φιλάθλους της.
Ο Σιμά έδωσε το σύνθημα στο 24' βάζοντάς την μπροστά στο πρώτο μέρος, για να ακολουθήσει η... καταιγίδα. Ο δαιμόνιος Μαντί Καμαρά στο 66', και πάλι ο Σιμά στο 70' και ο Περέιρα στο 75' με φανταστικό πλασέ, διέλυσαν τη Ζάλτσμπουργκ που δεν μπορούσε να καταλάβει από πού της έρχονταν και κάπως έτσι η Μπρεστ βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του Champions League εν μια νυκτί, επιβεβαιώνοντας την ομορφιά αυτής της διοργάνωσης ανεξαρτήτως φορμά.
Το «για πόσο ακόμη» λίγο απασχολεί τους Βρετόνους, αφού ξαφνικά από εκεί που δεν τους υπολόγιζε κανείς, αποδεικνύουν έχουν στρώσει το έδαφος για να συνεχίσουν τουλάχιστον στα play-offs. Και με μια ματιά στο πρόγραμμα, κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι απίθανο: αν εξαιρέσουμε τις αναμετρήσεις με Μπαρτσελόνα εκτός και Ρεάλ Μαδρίτης εντός που πρωτίστως θα προσπαθήσει να... απολαύσει, το πρόγραμμα γράφει Λεβερκούζεν εντός, Σπάρτα Πράγας εκτός, Αϊντχόφεν εντός και Σαχτάρ εκτός. Απαιτητικό, αλλά με 6 βαθμούς «κάβα» και το άστρο της να λάμπει πιο δυνατά από ποτέ, κανένα λάφυρο δεν μοιάζει τελείως άπιαστο πια για τους «Πειρατές».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.