Λιλ – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0: Στο καναβάτσο η Βασίλισσα! (vid)

Jonathan David

bet365

Με πέναλτι – γκολ του Τζόναθαν Ντέιβιντ και ήρωα τον τερματοφύλακα Λούκας Σεβαλιέ, η Λιλ λύγισε την Ρεάλ Μαδρίτης (1-0) και την υποχρέωσε στην πρώτη της ήττα στο Champions League μετά από 17 μήνες και 14 ματς.

Στην Γαλλία σημειώθηκε η μεγάλη έκπληξη της πρώτης αγωνιστικής της League Phase του Champions League, με την Μονακό να λυγίζει την Μπαρτσελόνα με 2-1. Στην Γαλλία, όμως, έγινε και το «μπαμ», ακόμα μεγαλύτερο, της δεύτερης αγωνιστικής, με την ψυχωμένη Λιλ να υποχρεώνει σε ήττα (1-0) την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης.

Αυτή ήταν η πρώτη φετινή ήττα της Βασίλισσας σε όλες τις διοργανώσεις (και η πρώτη συνολικά στα τελευταία 36 επίσημα ματς), αλλά και η πρώτη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από την συντριβή με 4-0 από την Μάντσεστερ Σίτι στα ημιτελικά της σεζόν 2022-23 (17 Μαΐου 2023). Μετά από 17 μήνες και 14 αγώνες (δέκα νίκες – τέσσερις ισοπαλίες), η Ρεάλ λύγισε.

Με τον Τιμπό Κουρτουά τραυματία, ο Αντρέι Λούνιν κάθισε κάτω από τα δοκάρια της Βασίλισσας, με τον Κάρλο Αντσελότι να μην ξεκινάει τον ανέτοιμο Κιλιάν Μπαπέ, αλλά να δίνει θέση στην ενδεκάδα για πρώτη φορά στον Έντρικ, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών και 73 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που ξεκινάει βασικός για την Ρεάλ σε αγώνα Champions League, ξεπερνώντας τον θρυλικό Ραούλ (18 ετών και 78 ημερών κόντρα στον Άγιαξ, τον Σεπτέμβριο του 1995).

Ο έτερος Βραζιλιάνος της ενδεκάδας, ο Βινίσιους Ζούνιορ, άγγιξε νωρίς το γκολ, με τον Λούκας Σεβαλιέ να του το αρνείται και την Ρεάλ να ανοίγει πολύ το γήπεδο ψάχνοντας να βρει κενά στην γαλλική άμυνα, με τον Φεδερίκο Βαλβέρδε να παίζει ουσιαστικά ως εξτρέμ.

Ο Έντρικ έχασε και αυτός μια καλή ευκαιρία ύστερα από κλέψιμο του Εντουάρντο Καμαβινγκά, ο οποίος έκανε πολλή, βρώμικη και πολύτιμη δουλειά στην μεσαία γραμμή, στο πλευρό του Ορελιέν Τσουαμενί.

Η Λιλ, άφαντη επιθετικά στα πρώτα 25 λεπτά, έχασε την πιο καθαρή ευκαιρία με τον Τζόναθαν Ντέιβιντ, ο οποίος με διπλή προσπάθεια και εξ’ επαφής απέτυχε να νικήσει τον Λούνιν για να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του.

Ο Καναδός επιθετικός τα κατάφερε εν τέλει με άψογη εκτέλεση πέναλτι στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και αφού ο Ιταλός διαιτητής Μαουρίτσιο Μαριάνι έδειξε την άσπρη βούλα μέσω VAR, ύστερα από καθαρό χέρι του Καμαβινγκά στην περιοχή.

Δεν το έσωσε ούτε ο Μπαπέ

Ο εξαιρετικός Έντον Ζέγκροβα, με curler που έφυγε λίγο άουτ, απείλησε με δεύτερο γκολ την άμυνα της Ρεάλ, από την οποία αποχώρησε ο Έντερ Μιλιτάο λόγω ενοχλήσεων, με τον Τσουαμενί να παίρνει την θέση του και τον Λούκα Μόντριτς να μπαίνει αλλαγή για την μεσαία γραμμή.

Μαζί με τον Κροάτη, ο Αντσελότι έριξε και τον Μπαπέ, ποντάροντας στην… ερωτική σχέση του Γάλλου με την Λιλ, αφού ως παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν είχε έντεκα γκολ και επτά ασίστ σε 14 αναμετρήσεις, εννέα εκ των οποίων στις τελευταίες έξι.

Ο «Καρλέτο» έκανε ακόμα πιο επιθετική την ομάδα του με την είσοδο του Αρντά Γκιουλέρ αντί του Καμαβινγκά, με την Λιλ όμως να μην έχει κανένα πρόβλημα να περιμένει στην άμυνα και να ψάχνει την κόντρα για να «σκοτώσει» το ματς.

Μια ευκαιρία του Ντάνι Καρβαχάλ ύστερα από σέντρα του Βινίσιους έδωσε το έναυσμα στους φιλοξενούμενους για την τελική αντεπίθεση αναζητώντας την ισοφάριση, με τον Σεβαλιέ να εξελίσσεται σε ήρωα της ομάδας του, αποκρούοντας μέσα δύο κεφαλιές των Γκιουλέρ και μια του Αντόνιο Ρούντιγκερ, εξ’ επαφής.

Η Λιλ άντεξε μέχρι το τέλος και πήρε μια ιστορική νίκη μετά από μια κακή πρεμιέρα (ήττα με 2-0 στην Λισσαβόνα από την Σπόρτινγκ), ενώ η Ρεάλ επιβεβαίωσε την προβληματική της εικόνα στους πρώτους μήνες της σεζόν.

Λιλ (Μπρούνο Ζενεσιό): Σεβαλιέ – Τιάγκο Σάντος, Ριμπέιρο, Γκούντμουνσον, Μπάκερ (88’ Μενιέ) – Μπουαντί, Αντρέ, Καμπελά (72’ Σαραουΐ) – Ζεγκρόβα, Ντέιβιντ.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Λούνιν – Ντάνι Καρβαχάλ, Έντερ Μιλιτάο (57’ λ. τρ. Μόντριτς), Ρούντιγκερ, Μεντί (46’ Φραν Γκαρθία) – Καμαβινγκά (67’ Γκιουλέρ), Τσουαμενί – Βαλβέρδε, Μπέλινγκχαμ, Βινίσιους Ζούνιορ – Έντρικ (57’ Μπαπέ).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα