Champions League: H UEFA καμαρώνει (και καλά κάνει) για τα «χωριά» της
Σε ένα (αν μη τι άλλο) ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο, παραμονές της εκκίνησης του νέου Champions League, μια από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν συντάκτες του Gazzetta ήταν «σας αρέσει το νέο format;».
Τι είχε απαντήσει ο υπογράφων; «Ναι, μου αρέσει», αναλύοντας στη συνέχεια τους λόγους γι’ αυτό το πρώτο like (για να είμαστε μέσα και στην ορολογία των καιρών). Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με μια γρήγορη ανάγνωση, στους λόγους για το «μου αρέσει» δεν ήταν η εμφάνιση ομάδων – έκπληξη. Γιατί; Επειδή δεν ήταν στο αρχικό σενάριο!
Στα μισά του δρόμου, μετά την διεξαγωγή των πρώτων τεσσάρων αγωνιστικών της League Phase του Champions League, η UEFA καμαρώνει δικαίως γιατί βλέπει ποδοσφαιρικά «χωριά» στην πρώτη οκτάδα και «μεγαλούπολεις» να παλεύουν για να μπουν σε αυτή.
Μετά την διεξαγωγή της πρώτης αγωνιστικής, είχαν ήδη ηττηθεί η Μίλαν των επτά τροπαίων και η Μπαρτσελόνα των πέντε. Στην δεύτερη, ήρθε η σειρά της Ρεάλ Μαδρίτης των 15 και της Μπάγερν Μονάχου των έξι και στην τρίτη της Γιουβέντους των δύο τροπαίων, αλλά και των επτά χαμένων τελικών.
Ωραία μπάλα και άγνοια κινδύνου
Την ίδια ώρα, η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, η Μονακό και η Μπρεστ, οι οποίες μετρούν μαζί μια παρουσία σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (με την ήττα των Μονεγάσκων του Άκη Ζήκου από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο το 2004), βρίσκονται στην πρώτη οκτάδα, όπου μόνο η Λίβερπουλ των έξι τροπαίων αντέχει την «επανάσταση των μικρών», με το απόλυτο νικών και βαθμών.
Η πρώτη οκτάδα έχει αυτή την στιγμή έχει 16 Champions League, με τα 14 να συγκεντρώνονται σε τρεις ομάδες Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα – Ίντερ). Την ίδια ώρα, η τρίτη οκτάδα της βαθμολογίας – μαμούθ, η οποία αυτή την στιγμή θα υποχρεούνταν να δώσει αγώνες μπαράζ για να μπει στους «16» και μάλιστα με την ρεβάνς εκτός έδρας, έχει να επιδείξει… 32 κούπες! Τις διπλάσιες δηλαδή σε σχέση με την πρώτη οκτάδα!
Η UEFA άλλαξε το format για να ικανοποιήσει πρωτίστως τους «μεγάλους» με περισσότερους αγώνες συνολικά, αλλά και πιο πολλά ματς – ντέρμπι μεταξύ ομάδων που, με βάση το προηγούμενο σύστημα, αντάμωναν σχεδόν αποκλειστικά στις νοκ άουτ φάσεις.
Ναι, έχουμε δει ωραία ντέρμπι μέχρι τώρα, αλλά την παράσταση κλέβουν μέχρι τώρα οι «μικροί». Η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, η οποία δεν έχει φτάσει ποτέ σε τελικό, παίζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και έριξε τέσσερα στην πλούσια και παντοδύναμη Μάντσεστερ Σίτι.
Ερωτηματικό, βεβαίως, αποτελεί η συνέχεια, όχι γιατί δεν έχει την απαιτούμενη ποιότητα για να προχωρήσει, αλλά επειδή ο αρχιτέκτονας αυτής της απολαυστικής ομάδας (Ρούμπεν Αμορίμ) αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόκληση του να κάνει ομάδα πρώτης γραμμής την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η Μονακό, στην σκιά της κυρίαρχης (εντός συνόρων) Παρί Σεν Ζερμέν και της Μαρσέιγ που ξόδεψε πολλά χρήματα σε μεταγραφές το καλοκαίρι, παρουσιάζει ένα ελκυστικό, νεανικό σύνολο που παίζει χωρίς άγχος και ψάχνει πρωτίστως το γκολ, με έναν προπονητή (Άντι Χίτερ) που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του.
Τι να πει/γράψει κανείς, όμως, για την Μπρεστ; Με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ μεταξύ των 32, ούσα εντελώς πρωτάρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παίζει με άγνοια κινδύνου, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, δέχεται γκολ με δυσκολία και όλα αυτά αγωνιζόμενη μακριά από την φυσική της έδρα, στο γειτονικό Γκενγκάν, αφού το γήπεδό της δεν πληροί τις προδιαγραφές της UEFA!
Πέραν αυτής της τριάδας, βεβαίως, οι ουδέτεροι είδαμε με χαρά την Λιλ να γονατίζει την Ρεάλ Μαδρίτης, την Ντιναμό Ζάγκρεμπ να ανακάμπτει εντυπωσιακά μετά τα εννιά από την Μπάγερν στην πρεμιέρα, την Κλαμπ Μπριζ του Χρήστου Τζόλη να σταματάει την Άστον Βίλα, έστω και με το πιο αστείο πέναλτι όλων των εποχών και την Στουτγκάρδη να νικάει μέσα στο Τορίνο την Γιουβέντους. Ωραία, πολύ ωραία πράγματα…
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Η συνέχεια, βεβαίως, με διακοπή ενός μηνός λόγω (και) των εορτών, θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Η (ποδοσφαιρική) λογική λέει ότι οι μεγάλοι που τώρα αγκομαχούν θα πλασαριστούν σε καλύτερες θέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα μπουν στην πρώτη οκτάδα, η οποία δίνει απευθείας εισιτήριο για τους «16».
Η Σπόρτινγκ, με νέο προπονητή τον Ζοάο Περέιρα, με καλή δουλειά στην δεύτερη ομάδα αλλά μέχρι εκεί προς το παρόν, έχει ένα πρόγραμμα που της επιτρέπει να αισιοδοξεί για παραμονή στα (πολύ) ψηλά, αφού υποδέχεται Άρσεναλ και Μπολόνια, ενώ αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Κλαμπ Μπριζ και την (μεγάλη απογοήτευση της διοργάνωσης) Λειψία.
Η Μονακό, αντίθετα, έχει πολύ ζόρικο πρόγραμμα, στα χαρτιά τουλάχιστον: Μπενφίκα και Άστον Βίλα εντός (σε μια έδρα που δεν είναι έδρα, όπως το απίστευτα κρύο «Λουί Ντε»), Άρσεναλ και Ίντερ εκτός. Μια από τα ίδια και για την συγκινητική Μπρεστ: Αϊντχόφεν και Ρεάλ Μαδρίτης εντός, Μπαρτσελόνα και Σαχτάρ Ντόνετσκ εκτός.
Όπως και να’ χει, το νέο format ανανέωσε το ενδιαφέρον για την πρώτη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και μας δημιουργεί το αίσθημα της αδημονίας για τις επόμενες, τέσσερις αγωνιστικές.
Θα αντέξουν οι «μικροί» στην πρώτη οκτάδα; Ποιοι «μεγάλοι» θα υποχρεωθούν να παίξουν στα πλέι οφ για είσοδο στους «16»; Θα υπάρξει και «μπαμ» με ομάδα – βαρύ όνομα που θα αποχαιρετήσει νωρίς νωρίς την Ευρώπη; Οι απαντήσεις, τους επόμενους τρεις, συναρπαστικούς μήνες. Ευχαριστούμε UEFA.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.