Ο Ολυμπιακός κρατούσε την τύχη στα χέρια του (και) στο Λονδίνο όμως τα ματς δεν κερδίζονται με ένα καλό 45λεπτο και όταν δεν γίνονται πιο νωρίς οι αλλαγές. Τα λάθη του Μεριά και το τι θέλει να κρατήσει για τον... τελικό της 3ης θέσης με Ερ. Αστέρα.
Μπαρτσελόνα - Ντόρτμουντ με σούπερ προσφορά* & Novi Specials (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
Όταν κάτι γίνεται τρίτη φορά φέτος εκτός έδρας στην φάση των ομίλων του Champions League σίγουρα δεν είναι τυχαίο ή σύμπτωση. Ναι ο Ολυμπιακός με την Μπάγερν στο Μόναχο (πολύ περισσότερο) και με την Τότεναμ (στο Λονδίνο λιγότερο συγκριτικά με τον αγώνα με τους Βαυαρούς) είχε να αντιμετωπίσει ομάδες πολύ υψηλού επιπέδου αλλά και σε δύσκολες έδρες. Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και στο Βελιγράδι έκανε λανθασμένη διαχείριση του αγώνα. Τι θα μπορούσε να είχε κερδίσει; Θα μπορούσε να είχε κάνει το διπλό στο Βελιγράδι και θα μπορούσε να είχε πάρει τουλάχιστον το Χ εκτός με την Τότεναμ και δεδομένα είναι κρίμα για όλη την προσπάθεια που έκανε γιατί δεν πήρε ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο ενώ κερδίζει με 2-0 χάνει το ματς κυρίως γιατί:
- Ο Μεριά κάνει το τσαφ στις καθυστερήσεις του α' μέρους και γίνεται το 1-2 αρκετά νωρίς για τα δεδομένα ενός τέτοιου αγώνα. Είναι φάση - κλειδί, όπως και το πως δέχεται ο Ολυμπιακός το 2-2.
- Ο Μουρίνιο κάνει πολύ νωρίς την αλλαγή του Έρικσεν, που έκρινε σε σημαντικό βαθμό την αναμέτρηση στην συνέχειά της.
- Ο Ολυμπιακός ψυχολογικά και σωματικά μετά το 1-2 αρχίζει να ζορίζεται και ύστερα από το 2-2 δείχνει σαν να καταρρέει.
- Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν κάνει νωρίτερα τις αλλαγές για να λειτουργήσει επιδραστικά στο ματς και να επιχειρήσει να... απαντήσει στον συμπατριώτη του. Σε αυτό το ματς βέβαια το συγκεκριμένο στοιχείο δεν ισχύει στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με άλλα ματς.
- Οι ερυθρόλευκοι σε όλα τα φετινά εκτός έδρας παιχνίδια τους είναι ομάδα του ενός ημιχρόνου και... κάτι. Στο Champions League εάν δεν παίζεις 90 λεπτά το πληρώνεις.
Από εκεί και πέρα ορισμένες γενικές παρατηρήσεις για τα άλλα εκτός έδρας παιχνίδια:
- Με τον Ερ. Αστέρα ο Μαρτίνς παρουσίασε μία αισθητά διαφορετική 11άδα. Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν δεν έγινε νωρίτερα η αλλαγή του Μπενζιά, ο Γαλλοαλγερινός αποβλήθηκε και από εκεί και πέρα άλλαξαν τα πάντα. Σε εκείνο το ματς ο Πορτογάλος προπονητής έκανε την πρώτη του αλλαγή στο 61ο λεπτό και την τελευταία στο 89'.
- Με την Μπάγερν ο Ολυμπιακός εγκλωβίστηκε στο Μόναχο. Είχε πολύ μεγάλο θέμα στο να κρατήσει την μπάλα και να δημιουργήσει, όμως παρόλα αυτά κυρίως χάρις στον Σα κρατούσε το μηδέν έως το 69'. Εάν τα βάλουμε στο ζύγι πάντως οι ερυθρόλευκοι ήταν ιδιαίτερα κακοί μεσοεπιθετικά στο Μόναχο και κακοί στο
Βελιγράδι μετά την κόκκινη του Μπενζιά.
- Στο θέμα των αλλαγών του Μαρτίνς και της αντίδρασης από πλευράς πάγκου στο παιχνίδι με
την Μπάγερν Μονάχου η πρώτη αλλαγή έγινε στο 61' και η τελευταία στο 79'. Με την Τότεναμ η πρώτη χρονικά αλλαγή γίνεται στο 74' και ενώ ο Ολυμπιακός έχει μείνει πίσω στο σκορ και η τελευταία στο 85'.
Τι θέλει να κρατήσει ο Ολυμπιακός ενόψει του... τελικού με τον Ερ. Αστέρα για την τρίτη θέση;
- Τον τρόπο με τον οποίο με τον οποίο μπαίνει στις αναμετρήσεις και δεδομένα την δύναμη και την ώθηση που του δίνει η έδρα του, το γήπεδο Καραϊσκάκη. Μία έδρα στην οποία έκανε το 2-0 που έχανε από την Τότεναμ σε 2-2.
- Την εκτελεστική δεινότητα του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός άσος έβαλε γκολάρα στο Λονδίνο, είχε φτάσει φέτος πριν τον αγώνα με την Τότεναμ τα 7 τέρματα και τις 3 ασίστ σε 17 αγώνες και είχε βρει δίχτυα και με την Μπάγερν. Τώρα έχει 8 γκολ σε 18 αγώνες.
- Τα πολύ καλά στημένα του Βαλμπουενά και το πως βρίσκει το γκολ σε τέτοιες φάσεις ο Σεμέδο. Ο Πορτογάλος έχει φέτος 2 γκολ στην φάση των ομίλων του Champions League και 5 στο σύνολο.
- Τον Ζοσέ Σα και το γεγονός ότι στα περισσότερα παιχνίδια κινείται σε πολύ καλό επίπεδο απόδοσης.
- Τα άκρα του στο αμυντικό και το τακτικό κομμάτι στις περισσότερες περιπτώσεις. Τσιμίκας και Ομάρ κρατάνε καλά τις θέσεις τους και δύσκολα εκτίθενται.
- Τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει και στήνει στις περισσότερες περιπτώσεις και ειδικά στο ξεκίνημα τα ματς ο Πέδρο Μαρτίνς.
Τι θέλει να... πετάξει ή να αφήσει ο Ολυμπιακός:
- Τα χαμένα ημίχρονα. Σε επίπεδο ελληνικού πρωταθλήματος αρκετές φορές υπάρχει διαφορά απόδοσης από ημίχρονο σε ημίχρονο. Το ίδιο το παθαίνει και στην Ευρώπη. Εάν δεν σταθείς για 90 λεπτά σε τέτοιο επίπεδο το πληρώνεις.
- Την έλλειψη αντίδρασης όταν... στραβώνει ένα ματς. Σε επίπεδο φάσης ομίλων με εξαίρεση το εντός έδρας με την Τότεναμ μόλις δεν πήγαν καλά τα πράγματα στα παιχνίδια του ο Ολυμπιακός δεν έβγαλε τον ανάλογο χαρακτήρα και την αντίδραση.
- Τα σοβαρά λάθη του Μεριά σε κρίσιμα σημεία ή γενικότερα τα επιπόλαια αμυντικά λάθη - αντιδράσεις (σ.σ. ακόμα και στο 2-2 στο Λονδίνο παρότι υπήρχε πριν φάουλ στον Τσιμίκα). Τσαφ και μεγάλη γκέλα στο Λονδίνο και σημαντικά λάθη και στο Βελιγράδι.
Ο Τυνήσιος ενώ γενικά είναι ένας μπακ που βοηθάει και έχει μαχητικότητα (σ.σ. και έχει κάνει και πολύ καλά ματς με τον Ολυμπιακό) έχει δείξει σε συγκεκριμένες αναμετρήσεις έλλειψη καθαρού μυαλού και καλής ψυχολογίας. Και με τον Ερ. Αστέρα (σ.σ. όπου είχε και μεγάλη χαμένη φάση για γκολ) και με την Τότεναμ τα λάθη του στοιχίζουν και στοιχίζουν πολύ. Ειδικά το λάθος που κάνει
στο εκτός έδρας ματς με την Τότεναμ είναι σχεδόν απίστευτο ενώ λάθη είχε και σε άλλες αναμετρήσεις όπως με Τότεναμ εντός και με Παναθηναϊκό εκτός.
- Τα άκρα του στην επίθεση στο κομμάτι της αμυντικής προσήλωσης αλλά και στις φάσεις και τα τελειώματα. Ο Ολυμπιακός θέλει παραπάνω γκολ από εξτρέμ όπως οι Ποντένσε και Μασούρας.
- Το χρονικό σημείο που γίνονται οι αλλαγές και ανάλογα με τις συνθήκες και τα δεδομένα των αγώνων. Ο Μαρτίνς σε αρκετές περιπτώσεις δεν επεμβαίνει τόσο καίρια και άμεσα σε αλλαγές, που μπορεί να αλλάξουν την εικόνα μίας αναμέτρησης στο σημείο που πρέπει.
- Τέλος σχετικά με τον Ερ. Αστέρα ο Ολυμπιακός φαίνεται πως είναι πιο καλή ομάδα από τους Σέρβους. Πρέπει όμως αυτό να το δείξει και να το πιστοποιήσει και στον αγωνιστικό χώρο.