Δεν γίνεται να κρίνεται η δουλειά του προπονητή μόνο από το αποτέλεσμα

Δεν γίνεται να κρίνεται η δουλειά του προπονητή μόνο από το αποτέλεσμα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Δεν γίνεται να κρίνεται η δουλειά του προπονητή μόνο από το αποτέλεσμα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την εμφάνιση του ΠΑΟΚ απέναντι στην Κράσνονταρ και για τα δύο τελευταία σημάδια της δουλειάς που έδειξε ο Αμπελ Φερέιρα.

Στα λόγια, με τα λόγια οι άνθρωποι κάνουμε το ποδόσφαιρο να μοιάζει με μια πολύ απλή υπόθεση, το πραγματευόμαστε ως αντικείμενο σαν να μην είναι πολύ σύνθετο από τη φύση του και περισσότερο σύνθετο από ποτέ στην σημερινή εποχή λόγω της επιρροής που έχει επάνω του η εξέλιξη όλων των επιστημών που το επηρεάζουν. Στα λόγια, με τα λόγια, η αποστολή που είχε ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Τρίτης στη Ρωσία απέναντι στην Κράσνονταρ ήταν μια «εύκολη δουλειά». Παρουσιάζεται ως τέτοια, τόσο που να δημιουργείται και να διαχέεται η εντύπωση ότι ήταν «λίγο» αυτό που εμφάνισε απέναντι στους Ρώσους.

Σε δεύτερο αγώνα προκριματικής φάσης του Champions League ο ΠΑΟΚ ήταν για ένα ολόκληρο ημίχρονο, το δεύτερο, ανώτερος της αντιπάλου του. Την πρώτη φορά το έκανε απέναντι στην Μπενφίκα. Τούτη τη φορά το έκανε εκτός έδρας, απέναντι στην Κράσνονταρ, μια ομάδα που βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο εξέλιξης από εκείνον· τόσο στη σεζόν όσο και γενικότερα ως πρότζεκτ, δεδομένου ότι εκείνο εξελίσσεται εδώ και 2 χρόνια με τον ίδιο προπονητή.

Μοιάζει τόσο απλό, που φτάνει να είναι αδιάφορο και να περνά «στα ψιλά» ότι ο ΠΑΟΚ έκανε τόσο ποιοτική κατοχή της μπάλας στο β’ ημίχρονο όσο φαίνεται από το γεγονός ότι έγινε επικίνδυνος σε πάνω από το 50% των επιθέσεων που εκδήλωσε. Είναι λεπτομέρεια ότι σε εκτός έδρας παιχνίδι και με την πίεση της αδημονίας του να βρεθεί για πρώτη φορά στην φάση των ομίλων του Champions League ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει σε τελική ενέργεια στο ¼ των επιθέσεων που δημιούργησε. Αυτοί είναι παραπάνω από υψηλή δείκτες ποιότητας της ομαδικής απόδοσης μιας ομάδας σε αυτό το επίπεδο του ποδοσφαίρου.

Ναι, όλα τα παραπάνω δεν αποδείχθηκαν αρκετά για να τον στείλουν τον ΠΑΟΚ πίσω στην Ελλάδα με θετικό αποτέλεσμα. Η ποιότητα της δουλειάς ενός προπονητικού επιτελείου όμως δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από το αποτέλεσμα του αγώνα. Ο Αμπέλ Φερέιρα πήγε να παίξει έναν ιστορικό αγώνα με έμψυχο δυναμικό μικρότερης αξίας συγκριτικά με το περσινό. Εφτιαξε ένα σύνολο μέσα από σημαντικούς περιορισμούς. Και το σύνολο που έφτιαξε, στο οποίο μετείχαν και πρωτόπειροι, στην ευρωπαϊκή σκηνή, ποδοσφαιριστές συμπεριφέρθηκε ως ομάδα, και στο β’ ημίχρονο έδωσε την εντύπωση ενός καλοδουλεμένου συνόλου, το οποίο πατάει στη δουλειά και καταφέρνει να λειτουργεί με ομαδικές τακτικές ενέργειες, με συνεργασίες, με «αυτοματισμούς», με συντονισμό, με καλή ενδοεπικοινωνία και με ικανότητα στην διαχείριση των συναισθημάτων που προκαλούν οι διαφορετικές καταστάσεις του παιχνιδιού. Του συνέβη να χάσει πέναλτι, να ισοφαριστεί και να βρεθεί πίσω στο σκορ, και μάλιστα κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, και ο ΠΑΟΚ έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα, μεγαλύτερη από αυτή που θα περίμενε κανείς για μια νέα έκδοση ομάδας αυτή την εποχή.

 

Θα αποδειχθούν όλα αυτά αρκετά για να φέρουν στον ΠΑΟΚ την πρώτη του παρουσία στην φάση των ομίλων του Champions League; Σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι στου δρόμου τα μισά, συνεπώς αυτή την απάντηση δεν θα μπορούσαμε να την πάρουμε από τη βραδιά του πρώτου αγώνα. Και ναι, δεν αποκλείεται σε περίπτωση αποκλεισμού τα γεγονότα της ρεβάνς να οδηγήσουν στην διαπίστωση ότι ο ΠΑΟΚ έχασε στην Ρωσία την ευκαιρία του. Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση, που έχει τη σημασία της, αλλά δεν μπορεί να προηγείται της βασικής κουβέντας που απασχολεί έναν σύλλογο: ήταν καλό σημάδι σχετικά με την εξέλιξη του αγωνιστικού πρότζεκτ του ΠΑΟΚ η απόδοση που είχε στο Κράσνονταρ; Προφανώς ναι, ειδικά στο β’ ημίχρονο. Είτε είναι αυτό ευδιάκριτο με το γυμνό μάτι, είτε όχι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.