O Σέρζιο Ολιβέιρα δεν θα είναι ποτέ ξανά δανεικός
Για τη δική μου γενιά, η Πορτογαλία ήταν ανέκαθεν ένα μυστήριο. Απούσα από τις μεγάλες διοργανώσεις. Όλοι ήξεραν την Ιταλία του Ρόσι, τη Βραζιλία του Ζίκο, την Αγγλία του Κίγκαν, τη Γερμανία του Ρουμενίγκε, τη Γαλλία του Πλατινί, πουθενά Πορτογάλοι. Δεν ξέραμε καλά-καλά, ούτε τα χρώματά τους. Από κάποια σκόρπια στιγμιότυπα στην τηλεόραση είχαμε ακούσει ότι εκεί έπαιζε μπάλα «ο Πελέ της Ευρώπης», ο Εουσέμπιο.
Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν είχα ήδη γίνει δημοσιογράφος, έμαθα για την σπουδαία Μπενφίκα των 60s και είχα καταλάβει, στο μεταξύ, τη σημαντικότητα του Εουσέμπιο. Πρώτη φορά στη Λισαβόνα, ταξίδεψα το φθινόπωρο του ’99. Μια εποχή όπου έμπαιναν σιγά σιγά οι βάσεις για την «χρυσή γενιά», εκείνη που έμελλε να βάλει την Πορτογαλία στον χάρτη του ποδοσφαίρου, οριστικά και μόνιμα. Ταξίδεψα για να καλύψω τη ρεβάνς του ΠΑΟΚ κόντρα στην Μπενφίκα για το β’ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο «Ντα Λουζ», εκεί όπου κυριαρχούσε η εμβληματική φιγούρα του Εουσέμπιο. Έβγαλα μια φωτογραφία μπροστά στο άγαλμά του, είχα την τύχη να τον συναντήσω την παραμονή σε μια νυχτερινή έξοδο στη Λισαβόνα, άλλωστε πολλοί μύθοι του ποδοσφαίρου είχαν έφεση στην καλή ζωή. Ο Εουσέμπιο λίγο παραπάνω, θυμάμαι, το σεβασμό όλων προς το πρόσωπό του, παρότι το τραπέζι του μύριζε αλκοόλ από δεκάδες μέτρα μακριά.
Η τριβή με τους Πορτογάλους έγινε εντονότερη τη δεκαετία του 2000. Το Euro 2004 έπαιξε, προφανώς, το ρόλο του, αρχίσαμε να τους θεωρούμε δικούς μας ανθρώπους, αν και η επαγγελματική ενασχόληση με τον ΠΑΟΚ με έφερε πολύ κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες. Όχι σαν τον Εουσέμπιο. Όμως, έμαθα πολλά δίπλα στον «δον» Φερνάντο Σάντος, ζώντας τη μετάβαση του Σέρζιο Κονσεϊσάο εν μια νυχτί από ποδοσφαιριστής σε τεχνικός διευθυντής και μετά προπονητής, βιώνοντας τα πρώτα βήματα του Αντρέ Βιεϊρίνια στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.
Ο «Δικέφαλος» είχε αναπτύξει μια έντονη σχέση με την Πόρτο, υπάρχουν τέσσερις ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε Τούμπα και Ντραγκάο. Έχουμε και λέμε: Κονσεϊσάο (1996-1998 Πόρτο, 2008-2010 ΠΑΟΚ), Λίνο (2007-2008 Πόρτο, 2008-2014 ΠΑΟΚ), Βιεϊρίνια (2004-2008 Πόρτο, 2008-2012 και 2017-σήμερα ΠΑΟΚ), Ολιβέιρα (δανεικός στον ΠΑΟΚ την σεζόν 2018-19).
Αλήθεια, ποιος είναι ο Σέρζιο Μιγκέλ Ρέλβας ντε Ολιβέιρα, που βρέθηκε στα μέρη μας πριν από δύο χρόνια, κέρδισε ένα αήττητο πρωτάθλημα και το νταμπλ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, έκανε φίλους στη Θεσσαλονίκη, αγάπησε τον ΠΑΟΚ, την Ελλάδα, όπου προ κορονοϊού έκανε διακοπές, και βλέπει σήμερα το όνομά του να φιγουράρει στις πρώτες σελίδες του Ευρωπαϊκού αθλητικού Τύπου;
«Αποφασίσαμε πως ήταν καλυτερο να φύγω»
Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1992 στο Πάσος ντε Μπραντάο της Πορτογαλίας και έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας. Το 2002, όντας μόλις 10 ετών, εντοπίστηκε από τους σκάουτερ της Πόρτο, και άμεσα εντάχθηκε στα Τμήματα Υποδομής των Δράκων. Εκεί γνωρίστηκε με τον Αντρέ Βιεϊρίνια τον οποίο ξανασυνάντησε πολλά χρόνια αργότερα στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ.
Πριν καν γίνει επαγγελματίας είχε γράψει ιστορία. Στις 17 Οκτωβρίου του 2009 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, σ’ ένα παιχνίδι Κυπέλλου κόντρα στην Σερτανένσε. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, που είχε περάσει από τα μέρη μας και από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, τον ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα και έγινε ο νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα των Δράκων. Ήταν μόλις 17 ετών, 4 μηνών και 15 ημερών. Εκείνο το βράδυ κατέγραψε και την πρώτη ασίστ στον Χουλκ για το 4-0 και στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε το Κύπελλο Πορτογαλίας.
Ακολούθησε ο δρόμος των δανεισμών, του ψησίματος, μακριά από την πίεση του πρωταθλητισμού. Έπαιζε μια σεζόν στη Μπέιρα Μαρ, δοκίμασε την τύχη του στο Βέλγιο και τη Μαλίν προτού συνεχίσει στην Πενιαφέλ και τελικά επιστρέψει στην δεύτερη ομάδα της Πόρτο, όπου μέτρησε 30 συμμετοχές, πέντε γκολ και τρεις ασίστ στη δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας.
Η αγωνιστική του έκρηξη ήρθε τη διετία 2013-15 με τη φανέλα της Πάσος Φερέιρα. Άρχισε να ωριμάζει ποδοσφαιρικά, να πατάει καλύτερα στο χορτάρι, να έχει παραστάσεις και συμμετοχές στην πλάτη. Όλα αυτά νόμιζε ότι θα του ανοίξουν διάπλατα την πόρτα της επιστροφής στο Ντραγκάο. Μέτρησε τρία γκολ και τρεις ασίστ σε 18 ματς, όμως, θα έπρεπε να περιμένει για να κερδίσει μια θέση βασικού. Έτσι τον Ιανουάριο του 2017 αποφασίστηκε να παραχωρηθεί δανεικός στην Ναντ του Σέρζιο Κονσεϊσάο για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Η πρώτη του γνωριμία με τον συμπατριώτη του προπονητή, πλέον, δεν ήταν και η καλύτερη. Στη Γαλλία έπαιξε όλους κι όλους έξι αγώνες, ως αλλαγή, χωρίς να πετύχει κάτι σπουδαίο.
Επιστρέφοντας στο Ντραγκάο έπεσε πάνω στον Κονσεϊσάο, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Πόρτο. Όλοι πίστεψαν, ακόμα και ο ίδιος, ότι δεν πρόκειται να πάρει ευκαιρίες. Διαψεύστηκαν. Πρώτα απ’ όλα ο ίδιος, καθώς υπό τις οδηγίες του συνονόματου του τεχνικού των Δράκων έκανε την καλύτερη σεζόν του από άποψη αριθμών (σε 27 αναμετρήσεις πέτυχε τέσσερα γκολ και μοίρασε τρεις ασίστ), αποτελώντας ένα από τα σημαντικά γρανάζια στο δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κάπως έτσι ήρθε και η πρώτη κλήση από τον Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Πορτογαλίας (5 συμ.), με την οποία έκανε ντεμπούτο σ’ ένα φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Κροατία τον Σεπτέμβριο του 2018.
Αν και στο πρώτο μισό της περιόδου 2018-19 είχε προλάβει να φορέσει τη φανέλα της ομάδας του σε 17 αγώνες, μετρώντας δύο γκολ και δύο ασίστ, ο Σέρζιο Κονσεϊσάο αποφάσισε το Δεκέμβριο, ότι δεν τον χρειαζόταν για το υπόλοιπο της σεζόν. Ο αστικός μύθος θέλει τους δύο άνδρες να καυγαδίζουν σε μια προπόνηση και αμέσως να ανοίγει η πόρτα της εξόδου… «Δεν έπαιζα όσο ήθελα, εγώ θέλω να παίζω, μιλήσαμε με τον προπονητή, αποφασίσαμε ότι είναι καλύτερο να φύγω, να πάω κάπου να παίζω, να παλέψω για τίτλους, και έτσι αποφάσισα να πάω στον ΠΑΟΚ», είχε πει ο 28χρονος, σήμερα, μέσος, που ξαφνικά βρέθηκε από το ένα λιμάνι του Πόρτο, σ’ ένα άλλο λιμάνι, της Θεσσαλονίκης.
Ο δανεισμός
Το καλοκαίρι του 2018 ο Σέρζιο Ολιβέιρα μαζί με την εντυπωσιακή σύντροφό του, Κριστιάνα Γκονσάλβες Περέιρα, έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Που να ήξεραν, ότι ο δρόμος θα τους βγάλει στη Θεσσαλονίκη λίγους μήνες αργότερα. Ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής, Μάριο Μπράνκο, είχε πληροφορηθεί από τους συμπατριώτες του πως ο Σέρζιο ήταν διαθέσιμος. Ο ΠΑΟΚ κινήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και τον έπεισε να έρθει με τη μορφή δανεισμού. Οι «ασπρόμαυροι» ήταν σε τροχιά τίτλου, σημαντικό δέλεαρ για έναν ποδοσφαιριστή που είχε αρχίσει να κερδίζει τίτλους, όμως το κλειδί ήταν οι διακοπές που είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι.
Το ζευγάρι γνώριζε που ερχόταν να ζήσει για έξι μήνες. Σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον, «οι Έλληνες είναι ωραίοι, ο καιρός, το φαγητό είναι ωραία», θυμάμαι να μου έχει πει λίγο μετά το πρώτο του παιχνίδι με την «ασπρόμαυρη» φανέλα στην Τούμπα στο ντέρμπι-φωτιά με τον Ολυμπιακό, όπου μη νομίζετε ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον ξεκίνησε βασικό. Στον πάγκο ήταν ο Πορτογάλος χαφ, μπαίνοντας ως αλλαγή του Εβγέν Σάχοφ… «Φυσικά, τον ήξερα τον ΠΑΟΚ. Γνώριζα ότι είναι μια μεγάλη ομάδα με μεγάλους οπαδούς. Όλοι μου είπαν ότι αξίζει να έρθω εδώ. Ήξερα ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα με νοοτροπία νικητή. Όπως ξέρετε, πέρσι κέρδισα το πρωτάθλημα με την Πόρτο και φέτος το Σούπερ Καπ. Όταν αρχίζεις να κερδίζεις τίτλους, θέλεις ολοένα και περισσότερους. Φέτος θέλω να πάρω το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ, θέλω να το πάρει κι η Πόρτο, γιατί θα έχει συνεισφέρει κι εγώ. Εγώ ζω για τους τίτλους και από τους τίτλους», θα πει μετά την πρώτη του εμπειρία της κατάμεστης Τούμπας.
Για το τι θα συναντούσε τον είχε ενημερώσει ο Κονσεϊσάο, καθώς είχε ζήσει ανάλογες στιγμές, ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια απέναντι σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός. «Μου είπε ότι αν το σκέφτομαι, πρέπει να έρθω, με υποστηρίζει. Μου είπε ότι του αρέσει πολύ ο ΠΑΟΚ, ότι παίζει για να κερδίζει τίτλους. Ότι έχει φανταστικούς οπαδούς κι ότι στην Τούμπα η ατμόσφαιρα είναι φοβερή. Μου είπε ωραία πράγματα», ήταν κάποια από τα λόγια του πρώην «ασπρόμαυρου» άσου και νυν προπονητή της Πόρτο για τον οποίο ο Ολιβέιρα είχε πάντα έναν καλό λόγο. «Είναι πολύ καλός προπονητής, με τεράστια προσωπικότητα, όπως όλοι ξέρουν. Έχει καθαρές ιδέες για ποδόσφαιρο, νοιάζεται για το ποδόσφαιρο και την Πόρτο, όπως λίγοι».
Η εκτόξευση
Ο Πορτογάλος μέσος απόλαυσε το διάστημα της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη. Κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο, πέτυχε 3 γκολ και είχε 4 ασίστ σε 15 συμμετοχές, επιβεβαιώνοντας στο χορτάρι όλα όσα γνωρίζαμε γι’ αυτόν πριν περάσει το κατώφλι της Τούμπας.
Το «scouting report» έλεγε ότι το «μηχανάκι» της Πόρτο, είναι ένας ποδοσφαιριστής με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, ένας παίκτης υψηλότατων προδιαγραφών, που κινείται στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με παραστάσεις από αγώνες στο υψηλό επίπεδο. Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την παρουσία του εντός του αγωνιστικού χώρου είναι η μεγάλη δυνατότητα και ικανότητα του στο δημιουργικό κομμάτι, ενώ ξεχωρίζει για την ταχύτητα του, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον τρόπο που η ομάδα του αμύνεται και επανακτά την μπάλα σε φάση επίθεσης.
«Μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των εσωτερικών χαφ. Στην Πόρτο φυσιολογικά έπαιζε εξάρι. Αλλά αν δείτε τα ματς της Πόρτο έχει συνεχώς την μπάλα και ακόμη και οι αμυντικοί μέσοι επιτίθενται. Είναι και εξάρι και οχτάρι. Όπως και ο Μίσιτς, αλλά ξαναλέω ότι είναι καλύτερος του. Έχει ταχύτητα, μπορεί να κόψει τους αντιπάλους όταν βγαίνουν στην επίθεση. Με προπονητή τον Κονσεϊνσάο δε θα μπορούσε να μην είναι aggresive παίκτης. Είναι ένας απλός παίκτης, που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του καλά. Είναι δύσκολο να βρούμε τα στοιχεία που υστερεί. Είναι παίκτης ισορροπημένος από τον οποίο ξέρεις τι να περιμένεις στο γήπεδο», είχε σχολιάσει στο gazzetta.gr ο Πορτογάλος δημοσιογράφος του “TSF”, Αντόνιο Μποτέλιο, περιγράφοντας με τον καλύτερο τρόπο τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Σέρζιο Ολιβέιρα.
Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Κονσεϊσάο είχε βρει στο πρόσωπό του, τη λύση που έψαχνε απεγνωσμένα για να καλύψει το κενό του Ντανίλο στη μεσαία γραμμή της Πόρτο, ωστόσο παρότι κέρδισαν πρωτάθλημα, σχεδόν εξαφανίστηκε από τις επιλογές του φτάνοντας στο σημείο να είναι για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να κληθεί στις επιλογές του προπονητή του.
Ο ΠΑΟΚ τον έφερε στη Θεσσαλονίκη με τη μορφή δανεισμού και φρόντισε να διασφαλίσει την ύπαρξη ρήτρας στην περίπτωση που θα ήθελε να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή το επόμενο καλοκαίρι. Μόλις ένα μήνα μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα ξεκίνησε ένας κύκλος συζητήσεων και επαφών μεταξύ Ντραγκάο και Τούμπας, όμως το εμπόδιο των 12.000.000 ευρώ, όση ήταν η ρήτρα αποδέσμευσης, αποδείχθηκε υψηλότατο,
Οι «ασπρόμαυροι» το πάλεψαν, ήθελαν σαν τρελοί να τον κρατήσουν στην ομάδα, όμως μετά και τα διαδοχικά ταξίδια του Μάριο Μπράνκο στο Πόρτο, αντιλήφθηκαν ότι οι Πορτογάλοι, «μετρ» στις πωλήσεις και τις διαπραγματεύσεις, δε θα έκαναν πίσω. Μπορεί, τότε, μέσα στην παραζάλη για την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος, ο Ολιβέιρα να έλεγε πως ήθελε σαν τρελός να παραμείνει στην ομάδα, ωστόσο πάντοτε τον γοήτευε η ιδέα της επιστροφής στους «Δράκους».
Ο ΠΑΟΚ είχε δικαίωμα, βάσει του συμβολαίου, να κάνει χρήση της ρήτρας των 12 εκατ. ευρώ μέχρι τα μέσα Μαΐου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, καθώς στη Μικράς Ασίας είχαν σκοπό να διαπραγματευτούν με την Πόρτο γι’ αυτό και έριξαν στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο της συνιδιοκτησίας, η πρόταση των «ασπρόμαυρων» έφτασε στα 5 εκατομμύρια ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή, όμως ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς έφερε την απόλυτη ανατροπή.
Διοίκηση και Κονσεϊσάο αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές, το καλοκαίρι η Πόρτο θα άφηνε πολλούς από τους βασικούς της ποδοσφαιριστές να αποχωρήσουν, οπότε δεν ήταν σίγουρο ότι θα παραχωρούσε τόσο εύκολα και τον Ολιβέιρα, ο οποίος επιστρέφοντας στην πατρίδα του αντιλήφθηκε πως υπήρχε χώρος στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Όπερ και εγένετο.
Ο Σέρζιο επέστρεψε στην πατρίδα του, εκείνο το καλοκαίρι παντρεύτηκε τη γυναίκα της καρδιάς του, ενώ η φυγή του Ερέρα άνοιξε διάπλατα το δρόμο προκειμένου να δώσει τη μάχη για μια θέση στη βασική ενδεκάδα των «Δράκων».
Ο ΠΑΟΚ θα έμενε ως μια πολύ ωραία ανάμνηση, θα κατέχει «για πάντα θέση στην καρδιά μου», όπως έγραψε απαντώντας στις ευχές των «ασπρόμαυρων» για τα 28α γενέθλιά του, με τον ίδιο να βάζει δίχως δεύτερη σκέψη τον περασμένο Δεκέμβριο την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο με την Πόρτο μέχρι το 2025.
Ο 28χρονος μέσος έβλεπε τους κόπους να ανταμείβονται, καθώς είχε γίνει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Κονσεϊσάο και ο ηγέτης της αγαπημένης του ομάδας. «Είμαι πολύ υπερήφανος και ευτυχισμένος για την ανανέωση του συμβολαίου μου. Είμαι σε αυτό το κλαμπ εδώ και 19 χρόνια και θα συνεχίσω να είμαι για μερικά χρόνια ακόμα», δήλωνε τη μέρα της επέκτασης του συμβολαίου του.
Το βράδυ της Τρίτης στο Τορίνο έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ζωής του απέναντι στη Γιουβέντους και στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Στο Πόρτο πίνουν νερό στ’ όνομά του, αλλά και στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν αρκετοί που πανηγύρισαν για την επιτυχία του Σέρζιο…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.