Super League: Ένα 48ωρο που πρέπει να γίνει ταινία
Όλη η ιστορία μοιάζει με σενάριο μιας επιτυχημένης ταινίας, ή και σειράς που θα μπορούσε να έχει πολλούς κύκλους. Είναι μια ιστορία γεμάτη από ίντριγκα. Κι αν σήμερα, που βρισκόμαστε μόλις μερικά 24ωρα μακριά από την κορύφωση των γεγονότων τα όσα γνωρίζουμε ήδη είναι αρκετά για να αντιλαμβανόμαστε αυτή ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στην νεότερη εποχή του ποδοσφαίρου, είναι βέβαιο ότι μια πιο ώριμη έρευνα θα δημιουργήσει μια ιστορία για την οποία θα πλήρωναν πάρα πολλά οι παραγωγοί της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Στα δικά μου μάτια οι πρωταγωνιστές είναι, μέχρι εδώ, ο πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι, ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώτος, επειδή είχε την ιδέα, ήταν ο ενορχηστροτής της, αλλά και αυτός που ανέλαβε την αποστολή να αποκοιμήσει τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, δηλαδή τον τόσο φίλο του που τον έκανε νονό της κόρης του. Ο δεύτερος επειδή η στάση του υποδηλώνει ότι ήταν θαυμαστής της ιδέας σύστασης της European Super League. Και ο τρίτος επειδή είναι αυτός που ματαίωσε ή τουλάχιστον ανέβαλε την ίδρυσή της.
Ο ρόλος του Ανιέλι
Στα περίπου 11 χρόνια που διοικεί τη Γιουβέντους ο Ανιέλι έχει δείξει πολλές φορές ότι αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο διαφορετικά από τον παραδοσιακό ιδιοκτήτη μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας. Αρκεί να ξέρεις την ιστορία πίσω από την απόφαση του να αλλάξει το σήμα της Γιουβέντους το 2017, δηλαδή την ιδέα του για το επαναλανσάρισμα της Γιούβε ως ένα brand name που μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε υλικό ή άυλο προϊόν και να πουλά από οδοντόβουρτσες μέχρι αεροσκάφη και από μετοχές μέχρι ασφάλειες ζωής και υγείας. Βάζεις δίπλα και την ιδέα της μεταγραφής του Κριστιάνο Ρονάλντο το 2018 με την προσδοκία την μεγάλη αύξηση της ψηφιακής δημοφιλίας της Γιουβέντους ανά τον πλανήτη και την αύξηση των followers στις social media πλατφόρμες και έχεις όσα χρειάζεσαι να ξέρεις για τον τρόπο που σκέφτεται. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες μίλησε αρκετά για την ιδέα του για την δημιουργία μιας διοργάνωσης που θα μοιάζει με αυτή που μπορεί να φτιάξει ένας χρήστης όταν παίζει το FIFA στο playstation.
Ο Ανιέλι όμως δεν έπαιξε μόνο αυτόν τον ρόλο. Ως πρόεδρος της ECA, δηλαδή της ένωσης των ευρωπαϊκών συλλόγων ήταν ο βασικός συνομιλητής της UEFA σε όλη τη διαδικασία για τις αλλαγές στο Champions League. Αυτόν τον ρόλο είχε και στην προηγούμενη φορά των αλλαγών στο Champions League, και μάλιστα ήταν δική του ιδέα το format με τις 4 κλειδωμένες θέσεις στους ομίλους για τις ομάδες των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ήταν κάποιος που ο πρόεδρος της UEFA εμπιστευόταν τόσο που να δεχθεί να βαφτίσει την κόρη του. Γι’ αυτό και ο Τσέφεριν τον χαρακτηρίζει πλέον “κατάσκοπο” και “φίδι”. Δεν ήταν μόνο ότι σχεδίαζε στην πλάτη του κουμπάρου του την European Super League, αλλά και ότι τον κρατούσε στον ύπνο μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, δηλαδή περίπου 24 ώρες πριν από την ανακοίνωση, λέγοντάς του μάλιστα ότι είναι χαρούμενος με τις αλλαγές που θα ανακοίνωνε την Δευτέρα ο Τσέφεριν για το Champions League από το 2024. Με όσα έχουν γίνει, ο Ανιέλι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να κρατήσει τη θέση του στην Γιουβέντους. Είναι κάποιος που η σημερινή αγορά του ποδοσφαίρου δεν θα θέλει να βλέπει μπροστά της. Μοιάζει πολύ πιθανό η Super League να τον πάρει μαζί της.
Η στάση του Ινφαντίνο
Όταν μίλησε δημόσια, η στάση του ήταν πιο κοντά στην φιλική παρά στην εχθρική προς τους 12 που ξεκινούσαν την Super League. Κι όσο και αν πιέστηκε από τον Τσέφεριν, με τον οποίο μέχρι τώρα είχαν μια πολύ καλή σχέση, δεν εκτόξευσε απειλές για επιβολή ποινών προς τους ποδοσφαιριστές που ανήκουν στις ομάδες, δηλαδή για την αποβολή τους από τις εθνικές ομάδες. Ο Ινφαντίνο δεν ήταν προσεκτικός μόνο επειδή δεν ήταν σίγουρος ότι θα έστεκε νομικά μια τέτοια ενέργεια. Ήταν και επειδή, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Φλορεντίνο Πέρεθ αλλά και τις διαρροές, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής αυτών των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων που οραματίζεται. Πριν από έναν μήνα έγραφα σε ένα σημείωμα τις πληροφορίες για τις μελέτες που έχει παραγγείλει η FIFA σχετικά με την διοργάνωση λιγκών στις οποίες θα συμμετέχουν ομάδες από διαφορετικές χώρες - στην περίπτωσή μας μια βαλκανική λίγκα. Φαίνεται ότι αυτό είναι ένα μέρος του οράματος που έχει ο Ινφαντίνο: πολλές διαφορετικές λίγκες και οι νικητές τους να διαγωνίζονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. O Ινφαντίνο είχε μιλήσει σχετικά με αυτό από τον Δεκέμβριο του 2019, ενθαρρύνοντας χώρες να συζητήσουν περί του ενδεχομένου να διοργανώσουν τέτοια πρωταθλήματα. “Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα” είχε πει τότε ο πρόεδρος της FIFA.
Μια σειρά από στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι “12” πόνταραν στην υποστήριξη του προέδρου της FIFA. Κι αυτός είναι ένας λόγος για να μην σταματά σήμερα η κουβέντα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου για να γίνουν πλουσιότεροι.
Το “μπλόκο” από τον Μπόρις Τζόνσον
Το προφανές κίνητρό του ήταν το πολιτικό όφελος, το οποίο έχει ήδη αποκομίσει ως αυτός που σταμάτησε, με τις απειλές του προς τους 6 αγγλικούς συλλόγους, την Super League. Είναι όμως βέβαιο ότι δεν τα ξέρουμε ακόμη όλα - άλλωστε με αυτή την αίσθηση μας αφήνει το ρεπορτάζ της Telegraph που αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός της Βρεττανίας είχε συναντήσει τον - τότε - εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Εντ Γούντγουορντ. Τα ρεπορτάζ παρουσιάζουν τον Τζόνσον να ζητά από τους υπουργούς του να συνεργαστούν με την Premier League προκειμένου να δέσουν, μέσα από νέο καταστατικό, τους συλλόγους ότι δεν θα συμμετέχουν ποτέ σε μια διοργάνωση εκτός UEFA και σε καμία διοργάνωση δίχως τη συναίνεση της Premier League. Αν αυτό συμβεί, θα είναι ταφόπλακα για τα σχέδια των μεγάλων, διότι καμία League δεν θα μπορούσε να μοιάζει Super χωρίς την παρουσία των μεγάλων αγγλικών ομάδων. Με τα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, ο ρόλος του Μπόρις Τζόνσον ήταν ιστορικός, έστω και αν η επιλογή του μοιάζει προφανής στα μάτια όσων έζησαν αυτό που συνέβη στην Αγγλία από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και σήμερα.
Το ποδόσφαιρο αλλάζει
Είναι αλήθεια ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε παρά μόνον ελάχιστα από τα όσα έχουν συμβεί σε αυτό το ιστορικό 48ωρο. Κι αυτά που ήδη ξέρουμε πάντως είναι αρκετά για να βοηθήσουν τον παρατηρητή να συνειδητοποιήσει ότι η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης που επιτάχυνε την διαδικασία υλοποίησης ενός σχεδίου το οποίο επεξεργάζονται εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ποδοσφαιρικών εταιρειών.
Όλο αυτό δημιουργεί ήδη μια νέα σελίδα στη ζωή του ποδοσφαίρου: από τη μια πλευρά οι Άγγλοι ποδοσφαιρόφιλοι, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν, ζητώντας την καθιέρωση του “50+1% των μετοχών στους οπαδούς” ότι οι επιχειρηματίες δεν θα τους χαλάσουν το παιχνίδι. Και από την άλλη πλευρά οι ισχυροί της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου, που αναζητούν τον τρόπο αύξησης των κερδών τους.
Τις τελευταίες ώρες δημιουργείται η αίσθηση ότι η UEFA θα επιχειρήσει να αλλάξει πολύ νωρίτερα από το 2024 το Champions League προκειμένου να δημιουργήσει μια πιο άμεση προοπτική αύξησης εσόδων για τους μεγάλους συλλόγους. Με τις ορέξεις που φαίνεται να έχει όμως ο πρόεδρος της FIFA για να υποστηρίξει τη γέννηση νέων διοργανώσεων, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.