Copa Africa: Ο «έλεγχος» των επτά... Κύπριων

Βασίλης Μπαλατσός
Copa africa
Επτά ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Cyta έπαιξαν στο Copa Africa και το Gazzetta Cyprus σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα τους. 

Το Copa Africa 2023 ολοκληρώθηκε με τον... απροσδόκητο θρίαμβο των διοργανωτών του τουρνουά. Η Ακτή Ελεφαντοστού πέρασε στα νοκ άουτ από... σπόντα την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ως τέταρτη καλύτερη τρίτη, χάρη στη νίκη του Μαρόκου επί της Ζάμπια και με υπηρεσιακό προπονητή τον Εμερσέ Φαέ έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, με ανατροπή κόντρα στη Νιγηρία του Φράνσις Ουζόχο της Ομόνοιας.

Συνολικά επτά ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Κύπρο ταξίδεψαν στην Ακτή Ελεφαντοστού για να αγωνιστούν με την εθνική τους ομάδα και το Gazzetta Cyprus σας παρουσιάζει τον «έλεγχο» τους.

Ντάλσιο Γκόμες - Γουινέα Μπισάου (ΑΠΟΕΛ)

Ο μοναδικός «εκπρόσωπος» του ΑΠΟΕΛ στο Copa Africa. Ο άλλοτε κεντρικός μέσος του Παναιτωλικού και του Ιωνικού έπαιξε και στα τρία παιχνίδια της Γουινέα Μπισάου στον 1o όμιλο.

Ο 27χρονος μέσος αγωνίστηκε βασικός για 88 λεπτά στην ήττα από τη Νιγηρία (1-0) για την τρίτη αγωνιστική και πέρασε ως αλλαγή στα παιχνίδια με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Αφρικής, Ακτή Ελεφαντοστού (ήττα 2-0, 5') και με την Ισημερινή Γουινέα (13'), κόντρα στην οποία έδωσε ασίστ αλλά η χώρα του ηττήθηκε με 4-2. Η ομάδα του Ντάλσιο αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων, χωρίς να καταφέρει να πάρει βαθμό.

Μορέτο Κασάμα - Γουινέα Μπισάου (Ομόνοια)

Συμπαίκτης του Ντάλσιο στη Γουινέα Μπισάου και ένας εκ των τριών ποδοσφαιριστών της Ομόνοιας που ταξίδεψαν στην Ακτή Ελεφαντοστού για το τουρνουά. Κι αυτός γύρισε νωρίς λόγω του πρόωρου αποκλεισμού της εθνικής του. Ο 25χρονος χαφ αγωνίστηκε βασικός κόντρα στους οικοδεσπότες (67') και στην Ισημερινή Γουινέα (64'), ενώ έμεινε στον πάγκο στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Νιγηρία.

Φράνσις Ουζόχο - Νιγηρία (Ομόνοια)

O μοναδικός ποδοσφαιριστής της λίστας που έφτασε μέχρι τέλους στο τουρνουά. Ο δεύτερος τερματοφύλακας της Ομόνοιας ήταν δεύτερος και στη Νιγηρία, πίσω από τον Στάνλεϊ Νουαμπίλι της Τσίπα Γιουνάιτεντ. Ο Ουζόχο έμεινε στο τουρνουά μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου όταν η ομάδα του έφτασε κοντά στο τρόπαιο, όμως ηττήθηκε με ανατροπή στον τελικό από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο 27χρονος κίπερ έκανε μόλις μια συμμετοχή στα επτά παιχνίδια που έδωσαν οι Σούπερ Αετοί, καθώς πέρασε ως αλλαγή στο 80ο λεπτό στο ματς με το Καμερούν για τους «16» αντί του Νουαμπίλι, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις, με το σκορ στο 1-0. Εν τέλει οι Νιγηριανοί πήραν τη νίκη με 2-0.

Γουίλι Σεμέδο - Πράσινο Ακρωτήρι (Ομόνοια)

O βασικός εξτρέμ της Ομόνοας αγωνίστηκε και στα πέντε παιχνίδια που έδωσε η ομάδα του στο τουρνουά. Πέρασε ως αλλαγή στις νίκες επί της Γκάνας (2-1, 15') και της Μοζαμβίκης (3-0, 32'), ενώ ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην ισοπαλία με την Αίγυπτο (2-2) και μάλιστα σε ρόλο δεξιού μπακ.

Στο παιχνίδι με τη Μαυριτανία για τους «16» (1-0) μπήκε στο 90', ενώ στον προημιτελικό με τη Νότια Αφρική πέρασε στο ματς στο 65' και αγωνίστηκε μέχρι τέλους. Μάλιστα ο Σεμέδο ήταν και από τους μοιραίους του Πράσινου Ακρωτηρίου, καθώς έχασε το δεύτερο πέναλτι της εθνικής του στη «ρώσικη ρουλέτα» και εν τέλει η ομάδα του έχασε με 2-1 στα πέναλτι.

Μιχλάλι Μαγιαμπέλα - Νότιος Αφρική (Άρης Λεμεσού)

O 27χρονος εξτρέμ γύρισε στη Λεμεσό με... μετάλλιο. Ο Μαγιαμπέλα αγωνίστηκε ως αλλαγή στα πρώτα δυο παιχνίδια της Νοτίου Αφρικής στη φάση των ομίλων, στην ήττα με 2-0 κόντρα στο Μάλι (17') και στη νίκη επί της Ναμίμπια με 4-0 (10'). Στη συνέχεια ο ακραίος επιθετικός του Άρη έμεινε στον πάγκο τόσο στο τελευταίο παιχνίδι του 5ου Group κόντρα στην Τυνησία όσο και στο παιχνίδι με το Μαρόκο για τη φάση των «16».

Ο Μαγιαμπέλα έκανε την επανεμφάνιση του στο ματς με το Πράσινο Ακρωτήρι για τα προημιτελικά, στο οποίο, μπήκε ως αλλαγή στο 85' και αγωνίστηκε μέχρι το φινάλε. Η χώρα του πέρασε με 2-1 στα πέναλτι, χωρίς όμως αυτός να εκτελέσει. Ο εξτρέμ του Άρη Λεμεσού μπήκε στο 75ο λεπτό του ημιτελικού με τη Νιγηρία, αυτή τη φορά εκτέλεσε πέναλτι και μάλιστα ευστόχησε, όμως η ομάδα του αποκλείστηκε με 4-2. Στον μικρό τελικό έκανε τη μοναδική του εμφάνιση ως βασικός, κόντρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η ομάδα του νίκησε στα πέναλτι με 6-5 και κατέλαβε την 3η θέση.

Στιβ Γιαγκό – Μπουρκίνα Φάσο (Άρης Λεμεσού)

O δεύτερος ποδοσφαιριστής του Άρη Λεμεσού που πήρε μέρος στο Copa Africa, όμως έμεινε λιγότερο στην Ακτή Ελεφαντοστού σε σχέση με τον Μαγιαμπέλα. Ο 31χρονος δεξιός μπακ που μπορεί να παίξει και ως στόπερ στόπερ αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια της Μπουρκίνα Φάσο στο τουρνουά, σε ρόλο αριστερού μπακ.

Ήταν βασικός και αναντικατάστατος τόσο στη νίκη επί της Μαυριτάνιας με 1-0 όσο και στην ισοπαλία με την Αλγερία με 2-2, όμως ήρθε από τον πάγκο στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης με την Ανγκόλα για την 3η αγωνιστική του 4ου ομίλου. Η Μπουρκίνα Φάσο πέρασε ως 2η από τον όμιλο και στους «16» αποκλείστηκε με 2-1 από το Μάλι, με τον Γιαγκό να ξεκινάει βασικός και να παίζει σε όλο το πρώτο μέρος

Κένι Ρότσα Σάντος - Πράσινο Ακρωτήρι (ΑΕΖ)

Συμπαίκτης του Γουίλι Σεμέδο της Ομόνοιας στο Πράσινο Ακρωτήρι. Ο χαφ της ΑΕΖ Ζακακίου έπαιξε και στα πέντε παιχνίδια της ομάδας του στην πορεία της μέχρι τα προημιτελικά. Ο 24χρονος που αγωνίζεται τόσο στο «10» όσο και στο «8» ήρθε από τον πάγκο στα παιχνίδια με Γκάνα (22') και Μοζαμβίκη (10'), ενώ ήταν βασικός και αναντικατάστατος κόντρα στην Αίγυπτο.

Στους «16» μπήκε στο ματς με τη Μαυριτανία ως αλλαγή στο 71' και στον προημιτελικό με τη Νότια Αφρική έπαιξε ως βασικός εσωτερικός μέσος για 119 λεπτά, όμως στο τέλος έγινε αλλαγή πριν τη διαδικασία των πέναλτι. Θυμίζουμε πως η Νότια Αφρική του Μαγιαμπέλα πήρε την πρόκριση στη «ρώσικη ρουλέτα» με 2-1.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

COPA AFRICA Τελευταία Νέα