Γκονσάλο Ιγουαΐν: Ο σπουδαίος «Πιπίτα» σε μία ενδεκάδα στιγμών
1. Το δικό του Superclásico στα 19
Γέννημα-θρέμμα της Ρίβερ Πλέιτ, ο Αργεντινός μεγάλωσε ποδοσφαιρικά με ένα όνειρο. Να αγωνιστεί κάποια στιγμή απέναντι στην Μπόκα Τζούνιορς. Και πρόλαβε μόλις δύο φορές να το κάνει, αφού στα 20 του έκανε το «άλμα» για την Ευρώπη. Μετά την πρώτη... κρυάδα στο «Μπομπονέρα», ο Αργεντινός επιθετικός έβαλε την υπογραφή του στο μοναδικό Superclásico, που αγωνίστηκε στο «Μονουμεντάλ». Τον Οκτώβριο του 2006, πριν καν κλείσει τα 19 του, ο Ιγουαΐν οδήγησε τη Ρίβερ στη νίκη επί της Μπόκα με 3-1, πετυχαίνοντας τα δύο πρώτα τέρματα της ομάδας του.
2. Το γκολ-τίτλος με τη Ρεάλ
Με τον ίδιο να παίρνει μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης το Δεκέμβριο του 2006, το δεύτερο μισό εκείνης της σεζόν ήταν περισσότερο αναγνωριστικό. Στην αμέσως επόμενη, όμως, ο Ιγουαΐν απέκτησε μεγαλύτερο ρόλο στη «βασίλισσα» και ήταν ο ποδοσφαιριστής που της χάρισε το πρωτάθλημα. Με ένα δικό του γκολ στο 90’, η Ρεάλ Μαδρίτης έφυγε νικήτρια με 2-1 από την έδρα της Οσασούνα, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά τον τίτλο τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε.
3. Το ονειρεμένο ντεμπούτο με το εθνόσημο
Η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης τον έφερε σύντομα στην πόρτα της εθνικής Αργεντινής, με τον ίδιο να παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» σε ένα κρίσιμο ματς. Στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, υπό την καθοδήγηση του Ντιέγκο Μαραντόνα, η «αλμπισελέστε» είχε πραγματοποιήσει κάκιστη πορεία και βρισκόταν αντιμέτωπη με το φάσμα του αποκλεισμού. Το Νοέμβριο του 2009, στην προτελευταία αγωνιστική των προκριματικών, η Αργεντινή υποδέχθηκε το Περού και ήθελε μόνο νίκη για να παραμείνει ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης. Ο «Ντιεγκίτο» έχρισε βασικό τον Ιγουαΐν και αυτός, στο ντεμπούτο του, άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους. Η νίκη ήρθε στο φινάλε και η Αργεντινή προκρίθηκε τελικά στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.
4. Το χατ-τρικ σε Παγκόσμιο Κύπελλο
Μετά τις κλήσεις του στα τελευταία ματς των προκριματικών, ο Ιγουαΐν όχι μόνο βρέθηκε στην αποστολή της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 2010, αλλά ήταν και η βασική επιλογή του Ντιέγκο Μαραντόνα στην επίθεση. Και ο ίδιος φρόντισε να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη. Στο δεύτερο ματς των ομίλων (στον ίδιο όμιλο βρισκόταν και η Ελλάδα) η «αλμπισελέστε» νίκησε άνετα με 4-1 τη Νότια Κορέα, με τον Ιγουαΐν να σημειώνει τρία τέρματα. Με αυτό το χατ-τρικ έγινε μόλις ο τρίτος Αργεντινός στην ιστορία, που κατορθώνει κάτι τέτοιο σε Μουντιάλ, μετά τους Στάμπιλε (1930) και Μπατιστούτα (1994, 1998). Ένα επίτευγμα που δεν έφτασε ποτέ ο Μαραντόνα, ούτε ο Μέσι (μέχρι στιγμής). Ταυτόχρονα, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής μετά τη διοργάνωση του 2002 (Παουλέτα), που πέτυχε τρία γκολ σε ένα ματς.
5. Το γκολ στο «στοιχειωμένο» προημιτελικό
Για πέντε συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα μία «κατάρα» ακολουθούσε την Αργεντινή. Από το 1990 και την παρουσία της τότε στον τελικό, σε κανένα άλλο Μουντιάλ, μέχρι αυτό του 2014, δεν είχε καταφέρει να πάει πέρα από τους «οκτώ». Σε τρεις προημιτελικούς (1998, 2006, 2010) είχε φύγει με σκυμμένο το κεφάλι, ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε νωρίτερα. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, εμπόδιο στον προημιτελικό ήταν το Βέλγιο, με τον Ιγουαΐν να λύνει το «γόρδιο δεσμό». Με ένα δικό του γκολ, η Αργεντινή νίκησε με 1-0 και προκρίθηκε μετά από 24 χρόνια στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
6. Το χαμένο τετ-α-τετ στον τελικό του Μουντιάλ
Ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία για την «αλμπισελέστε» να φτάσει στην κορυφή του κόσμου, στη μετα-Μαραντόνα εποχή. Και για τον ίδιο, είναι η φάση που τον ακολούθησε σε όλη του την καριέρα. Στον τελικό του Μουντιάλ της Βραζιλίας, η Αργεντινή αντιμετώπισε τη Γερμανία και με το ματς στο 0-0, ο Ιγουαΐν έχασε μια ανεπανάληπτη ευκαιρία. Ο Κροος έκανε λάθος γύρισμα προς τα πίσω, βγάζοντας τον Ιγουαΐν αντίπαλο σε τετ-α-τετ με τον Νόιερ. Ο Αργεντινός επιθετικός έκανε ένα κάκιστο τελείωμα, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Ο τελικός πήγε στην παράταση και τα «πάντσερ» κατέκτησαν το τρόπαιο.
7. Το “one man show” στο ιταλικό σούπερ καπ
Η μεταγραφή του στη Νάπολι το 2013 συνδυάστηκε με την επιστροφή του συλλόγου στους τίτλους έπειτα από πολλά χρόνια και την εποχή του Ντιέγκο Μαραντόνα. Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Ιταλίας το 2014, λίγους μήνες αργότερα, ο Ιγουαΐν χάρισε στους «παρτενοπέι» ένα ακόμη τρόπαιο. Στον τελικό του σούπερ καπ, που έγινε το Δεκέμβριο του ’14 στο Κατάρ, η κυπελλούχος Νάπολι αναμετρήθηκε με την πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Και ο Αργεντινός επιθετικός ήταν... όλα τα λεφτά. Με δύο γκολ ισοφάρισε ισάριθμες φορές τη «Μεγάλη Κυρία», για το 2-2 σε κανονική διάρκεια και παράταση. Ο ίδιος βρήκε δίχτυα και στη διαδικασία των πέναλτι, όπου η Νάπολι αναδείχθηκε νικήτρια.
8. Μοιραίος στον τελικό του Copa America
Ένα χρόνο μετά το χαμένο τετ-α-τετ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Ιγουαΐν ήταν ξανά μοιραίος για την Αργεντινή. Και πάλι σε ματς τίτλου. Στον τελικό του Copa America, απέναντι στη Χιλή, ο ίδιος έχασε μια απίθανη ευκαιρία στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης. Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο Αργεντινός ήταν άστοχος και πάλι. Έστειλε την μπάλα άουτ και η Χιλή κατέκτησε στη συνέχεια το τρόπαιο.
9. Το ρεκόρ σκοραρίσματος στη Serie A
Σε ατομικό επίπεδο, η σεζόν 2015-16 ήταν η κορυφαία στην καριέρα του. Σημείωσε συνολικά 38 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τη Νάπολι, όμως εκεί που έγραψε ιστορία, ήταν στη Serie A. Κι αυτό γιατί τα 36 από αυτά, τα πέτυχε στο πρωτάθλημα, κερδίζοντας με άνεση τον τίτλο του πρώτου σκόρερ (δεύτερος πολύ πίσω ήταν ο Ντιμπάλα με 19 γκολ). Ο λόγος, όμως, που μπήκε στο πάνθεον του ιταλικού ποδοσφαίρου, ήταν το γεγονός πως με τα 36 γκολ ισοφάρισε την επίδοση του Ροσέτι από το 1929. Ποτέ κανείς άλλος ποδοσφαιριστής δεν πέτυχε περισσότερα τέρματα σε μία σεζόν στη Serie A. Τον ίδιο αριθμό (36) έφτασε και ο Ιμόμπιλε το 2020.
10. Ο δεύτερος σερί χαμένος τελικός από τη Χιλή
Μία ακόμη παρουσία σε τελικό, μία ακόμη ήττα, για μία ακόμη φορά μοιραίος. Όπως το 2014 στον τελικό του Μουντιάλ και το 2015 στον τελικό του Copa America, ο Γκονζάλο Ιγουαΐν δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα ούτε στον τελικό του Copa America το 2016. Αντίπαλος ξανά η Χιλή, με τον Αργεντινό επιθετικό να αστοχεί σε ένα ανεπανάληπτο τετ-α-τετ, με το ματς στο 0-0. Η «ρόχα» πήρε ξανά το τρόπαιο στα πέναλτι, με τον ίδιο να βρίσκεται στο στόχαστρο των συμπατριωτών του για την αδυναμία του να βρει δίχτυα σε ένα μεγάλο ραντεβού για τη χώρα του.
11. Η μεταγραφή-ρεκόρ στη Γιουβέντους
Μπορεί σε εθνικό επίπεδο να ήταν στο ναδίρ μετά την ήττα σε τρίτο σερί τελικό με την Αργεντινή, όμως σε συλλογικό επίπεδο ο Ιγουαΐν βρισκόταν στο ζενίθ. Τα 36 γκολ που είχε πετύχει με τη Νάπολι στη Serie A τον έκαναν περιζήτητο, με τη Γιουβέντους να «τινάζει την μπάνκα στον αέρα» το καλοκαίρι του 2016 για να τον αποκτήσει. Η «Μεγάλη Κυρία» δαπάνησε 90 εκατομμύρια ευρώ και τον έκανε δικό της, σε μία μεταγραφή-ρεκόρ. Αυτό το ποσό ήταν τότε το μεγαλύτερο που είχε δοθεί ποτέ για έναν ποδοσφαιριστή από τη Λατινική Αμερική και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο που είχε δοθεί ποτέ για κάποια μεταγραφή από ιταλική ομάδα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.