Αργεντινή - Κολομβία: Πώς η πορεία των δύο εθνικών άλλαξε μετά από αναμετρήσεις μεταξύ τους

james rodriguez messi

bet365

Η Αργεντινή και η Κολομβία θα βρεθούν αντιμέτωπες στον τελικό του Copa America τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τις δυο ομάδες να βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα.

Επιμέλεια: Ντύλαν Ρατσκόφσκι

Δίχως αμφιβολία, οι δύο καλύτερες ομάδες στο φετινό Copa America θα βρεθούν σε έναν τελικό που αναμένεται να έχει πολλά συναισθήματα, καθώς τόσο η Αργεντινή, όσο και η Κολομβία βρίσκονται σε μια εξαιρετική κατάσταση αγωνιστικά. Από τη μια μεριά, η Αργεντινή είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχει νικήσει το Φιναλίσιμα και
ταυτοχρόνως είναι η πρωταθλήτρια Αμερικής.

Από την άλλη μεριά, η Κολομβία έχει το μεγαλύτερο αήττητο σερί ως εθνική ομάδα στην παρούσα στιγμή, καθώς μετρά 28 ματς χωρίς ήττα. Ως σύμπτωση, άμα μπορούσαμε να σηματοδοτήσουμε πότε άρχισε η εντυπωσιακή φόρμα της κάθε ομάδας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε δυο διαφορετικά Αργεντινή-Κολομβία άλλαξε η μοίρα των δυο εθνικών.

Αργεντινή

Ήταν 7 Ιουλίου του 2021, όταν η Αργεντινή έπαιζε στα ημιτελικά του Copa America εναντίον της Κολομβίας. Καθώς δεν έφτασε στον τελικό στο προηγούμενο Copa και όντας μια από τις τελευταίες ευκαιρίες του Μέσι να σηκώσει μια κούπα με την εθνική, η πίεση ήταν τεράστια για την Αλμπισελέστε.

Ο Λαουτάρο Μαρτίνες κατάφερε να ανοίξει το σκορ μετά από ασίστ του Μέσι, και η Αργεντινή φαινόταν να έχει το πλεονέκτημα. Όμως, στο 61’ μετά από μια μαγική φάση του Λουίς Ντίας η Κολομβία κατάφερε να βάλει το 1-1 στο σκορ. Οι Ντι Μαρία και Λαουτάρο χαράμισαν μερικές ευκαιρίες, και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί ο κόσμος μπόρεσε να δει για πρώτη φορά το μυστικό όπλο της Αργεντινής, τον Εμιλιάνο «Ντίμπου» Μαρτίνεζ. Ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα έπιασε 3 από τα 5 πέναλτι της Κολομβίας, στέλνοντας της Αργεντινή στον τελικό.

Από εκεί και πέρα, ο Σκαλόνι μπόρεσε να βρει την ομάδα του, νικώντας την Βραζιλία στον τελικό και έπειτα κερδίζοντας το Φιναλίσιμα απέναντι στην Ιταλία και το Μουντιάλ στο Κατάρ. Μια ήττα στα ημιτελικά ίσως να σήμαινε το τέλος του Σκαλόνι με την εθνική, καθώς και την αποχώρηση αρκετών παικτών, ανάμεσα τους οι Ντι Μαρία και Οταμέντι, που έπειτα από μια ακόμη αποτυχία δύσκολα θα έμεναν στην εθνική. Ως αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο ματς σίγουρα είναι ένα ματς ορόσημο, που έδωσε έναρξη σε έναν από τους λαμπρότερους κύκλος στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Κολομβία

Η Κολομβία είναι δίχως αμφιβολία, μια από τις καλύτερες ομάδες στην Αμερική στα τελευταία 10 χρόνια, φτάνοντας σε προημιτελικά του Μουντιάλ το 2014 και στην φάση των 16 το 2018, ενώ παράλληλα έκανε καλές πορείες σε μερικά Copa America, φτάνοντας στα ημιτελικά το 2016 και το 2021.

Ωστόσο, στα προκριματικά για το Μουντιάλ το 2022, η Κολομβία δεν κατάφερε να βρει καλά αποτελέσματα. Έπειτα από μια ήττα 1-0 εναντίον της Αργεντινής στην Κόρδοβα, η Κολομβία έμεινε με ελάχιστες πιθανότητες να περάσει στο Μουντιάλ.

Αυτή η ήττα εναντίον της Αργεντινής, έφερε μεγάλες αλλαγές στην εθνική ομάδα της Κολομβίας. O τότε προπονητής Ρεινάλδο Ρουέδα έμεινε στον πάγκο για 3 ακόμη ματς (χωρίς να χάσει κάποιο από αυτά) πριν αντισταθεί από τον Νέστορ Λορένζο. Με τον νέο της προπονητή, η Κολομβία έχει παίξει 25 αγώνες, νικώντας τους 19 και φέρνοντας 5 ισοπαλίες. Μερικά από τα αποτελέσματα είναι το 1-0 με την Ουρουγουάη στους ημιτελικούς, 1-1 με Βραζιλία στους ομίλους, νίκη 2-1 εναντίον της Βραζιλίας στα προκριματικά, ισοπαλία 2-2 με Ουρουγουάη, 2-0 εναντίον της Γερμανίας, 1-0 εναντίον της Ισπανίας και 1-5 εναντίον της ΗΠΑ ανάμεσα σε άλλα.

Η Κολομβία έχει τώρα την ευκαιρία να κρατήσει το αήττητο για έναν ακόμα αγώνα, και να καταφέρει να κερδίσει το δεύτερο της Copa America.

Τι σημαίνει για κάθε ομάδα ο τίτλος

Οι δυο ομάδες θέλουν να δώσουν ένα αίσιο τέλος στον «κύκλο» τους, ο οποίος κατά σύμπτωση ξεκίνησε με κάποιον τρόπο εναντία στον σημερινού αντίπαλο της κάθε ομάδας. Η Αργεντινή ψάχνει το κερασάκι της τούρτας, κορυφώνοντας μια λαμπρή τριετία, που άρχισε το 2021 μετά από την νίκη στα πέναλτι εναντίον της Κολομβίας. Αντιθέτως, η ομάδα του Λορένζο ψάχνει τον πρώτο της τίτλο από το 2001, να πάρει εκδίκηση εναντίον της Αργεντινής που την απέκλεισε στο τελευταίο Copa America, και να κρατήσει -για έστω λίγο ακόμα- το αήττητο της σερί, μετά από μια ήττα απέναντι της Αλμπισελέστε.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

COPA AMERICA Τελευταία Νέα