«Μαζεύαμε σκουπίδια και κάναμε εργασίες»: Οι... αντισυμβατικές μέθοδοι του Μπιέλσα που έφεραν κρίση στην Ουρουγουάη

«Μαζεύαμε σκουπίδια και κάναμε εργασίες»: Οι... αντισυμβατικές μέθοδοι του Μπιέλσα που έφεραν κρίση στην Ουρουγουάη

suarez bielsa

bet365

Η ιδιαίτερη προσέγγιση και ο σκληρός χαρακτήρας του Μαρσέλο Μπιέλσα, έχουν... ταράξει τα νερά κι έχουν σπείρει τη διχόνοια στην εθνική Ουρουγουάης, με την ομάδα να περνάει κρίση μετά το Copa America.

Η θητεία του Μαρσέλο Μπιέλσα ως προπονητή της Ουρουγουάης ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τον ίδιο να τυγχάνει θερμής υποδοχής, όπως ακριβώς άρμοζε σε έναν τεχνικό του δικού του βεληνεκούς. Η ομάδα φρόντισε να υιοθετήσει αμέσως τη φιλοσοφία του.

Στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, κατέγραψε με τους παίκτες του νίκες απέναντι σε υπολογίσιμους αντιπάλους, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή. Μετά το 2-0 στο θρυλικό στάδιο «La Bombonera» της Αργεντινής, ο ίδιος ο Μέσι παραδέχθηκε ότι οι αντίπαλοι τούς υπερκέρασαν τόσο σε ταχύτητα, όσο και σε ένταση. Στο Copa America του περασμένου καλοκαιριού, η Ουρουγουάη, αν και ηττήθηκε στα ημιτελικά από την Κολομβία, άφησε θετικά δείγματα δίνοντας την εντύπωση ότι η ομάδα «έσφυζε» από υγεία.

Ωστόσο, η συμπεριφορά του Μπιέλσα δεν άργησε να προκαλέσει τις αντιδράσεις των παικτών του. Με την αδιαμφισβήτητη εμμονή του στην τελειότητα, ο 69χρονος επέκρινε δημόσια τις κακές συνθήκες των αγωνιστικών χώρων των ΗΠΑ, αποκαλώντας τους διοργανωτές «ψεύτες». Αυτή η ευθύτητά του, αν και συχνά εκτιμάται, τον οδήγησε σε συγκρούσεις με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας, αλλά και με τους ποδοσφαιριστές του.

Η «Athletic» αποκάλυψε πλευρές του Αργεντινού τεχνικού που έχουν προκαλέσει προβληματισμό κι έχουν σπείρει τη διχόνοια στην εθνική Ουρουγουάης. Ο Φεντερίκο Βαλβέρδε, αρχικά είχε επαινέσει τον Μπιέλσα για την επίδραση που είχε όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και στην ψυχική ισορροπία των ποδοσφαιριστών του. Ωστόσο, μετά το Copa America, οι εντάσεις άρχισαν να φουντώνουν. Ο Λουίς Σουάρες, ξεκίνησε ένα δημόσιο διάλογο κατηγορώντας τον ομοσπονδιακό του για κακομεταχείριση και έλλειψη σεβασμού απέναντι σε παίκτες αλλά και προσωπικό.

Η κριτική του δεν στόχευε τόσο το αγωνιστικό πλάνο του Μπιέλσα, όσο την ανικανότητά του να κατανοήσει τις συναισθηματικές ανάγκες εκείνου και των συμπαικτών του. Ο 37χρονος μίλησε για καταστάσεις που τους πλήγωσαν βαθιά κατά τη διάρκεια του Copa America, αναφέροντας ότι οι παίκτες ένιωθαν παραμελημένοι και έπρεπε να προπονούνται ξεχωριστά λες και ήταν τιμωρημένοι. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως κάποιοι ποδοσφαιριστές είχαν φτάσει στα όριά τους και σκέφτονταν ακόμα και να βάλουν τέλος στη διεθνή τους καριέρα.

Αυτές οι δηλώσεις του Σουάρες είχαν υποστηρικτές εντός της ομάδας. Ο Ντιέγκο Γκοδίν, πρώην αρχηγός της ομάδας, τόνισε ότι ο Σουάρες μιλούσε εκ μέρουςόλων των παικτών που υπέφεραν από τον σκληρό χαρακτήρα και τις επιταγές που είχε επιβάλει ο Μπιέλσα. Οι ισορροπίες που υπήρχαν υπό την ηγεσία του πρώην προπονητή Όσκαρ Ταμπάρες είχαν διαταραχθεί πλήρως και οι άπαντες δυσκολεύονταν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.

Η απόδοση της Ουρουγουάης άρχισε να φθίνει, με απογοητευτικά αποτελέσματα όπως οι ισοπαλίες απέναντι στη Βενεζουέλα και την Παραγουάη, και η ήττα από το Περού. Τα «πειράματα» του Μπιέλσα, όπως η χρήση του Μανουέλ Ουγκάρτε ως κεντρικού αμυντικού, δέχθηκαν σκληρή κριτική και δεν απέδωσαν καρπούς.

Επιπλέον, αμφιβολίες προκάλεσαν και οι μέθοδοι που ο ίδιος χρησιμποιούσε προκειμένου να πειθαρχήσει τους παίκτες του, με τον Άνταμ Φόρσο να λέει στην «Athletic»: «Μαζεύαμε σκουπίδια γύρω από το προπονητικό κέντρο ανάμεσα στις προπονήσεις. Κάναμε συνεδρίες ανάγνωσης. Καθόμασταν σε κύκλο και διαβάζαμε αποσπάσματα από βιβλία μόνοι μας. Έτσι, διαβάζαμε όλοι το ίδιο βιβλίο και μετά το αναλύαμε, τι σήμαινε.

Πολλές φορές μάς έδινε (ο Μπιέλσα) εργασία για το σπίτι, μπορεί να ήταν ένα άρθρο και την επόμενη μέρα καθόμασταν σε μια αίθουσα συσκέψεων και συζητούσαμε για το νόημά του. Νομίζαμε ότι ήταν μια ιδιοφυΐα».

Οι απόψεις για τις αντισυμβατικές του μεθόδους διίστανται, όσο ο ίδιος προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα για την εθνική ομάδα που έχει αναλάβει. Το σίγουρο είναι ότι ο Μπιέλσα, όπως πάντα, αναστατώνει τα νερά και προκαλεί συζητήσεις.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

COPA AMERICA Τελευταία Νέα