Ελερέι στο gazzetta.gr: «Το VAR θα μειώσει την καχυποψία για τους διαιτητές στην Ελλάδα»
O Nτέιβιντ Έλερει αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στη βρετανική διαιτησία. Ήταν «μάχιμος» ως διαιτητής στα πρώτα χρόνια της Premier League, ενώ ως διεθνής διηύθυνε 78 ματς σε 35 χώρες. Όλη η διαιτητική του καριέρα πήγαινε χέρι-χέρι με την εκπαιδευτική, ξεκινώντας ως καθηγητής γεωγραφίας και συνεχίζοντας σε αρκετά νευραλγικά πόστα στην εκπαίδευση. Μοιάζει λοιπόν ως ο πλέον κατάλληλος για να εκπαιδεύσει τους κατά τόπους διαιτητές στη χρήση του VAR, το οποίο τους τελευταίους μήνες απασχολεί συχνά-πυκνά την επικαιρότητα και η επικείμενη ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα έχει προκαλέσει αρκετή συζήτηση.
Ο Ελερέι αποτελεί πλέον μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και τεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB). Μαζί με τον project leader της ΚΕΔ για το VAR, Μιχάλη Κουκουλάκη, προχώρησαν τη Δευτέρα στο πρώτο επίσημο επιμορφωτικό σεμινάριο λειτουργία και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Video Assistant Referee.
Ο Άγγλος πρώην διαιτητής μίλησε στο gazzetta.gr για το που πραγματικά θα βοηθήσει η πολυσυζητημένη τεχνολογία, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της εφαρμογής της στην Ελλάδα, παρότι ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και ξεκαθάρισε ότι στο τέλος θα κάνει καλύτερο το παιχνίδι, μειώνοντας την καχυποψία και βελτιώνοντας επίσης τη συμπεριφορά των παικτών. Όσον αφορά το θολό τοπίο στα τηλεοπτικά; Ήταν ξεκάθαρος: «Χρειάζεται εγγυήσεις».
Η αβεβαιότητα στα τηλεοπτικά δικαιώματα πώς επηρεάζει την ενσωμάτωση του VAR, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σίγουρα συμβόλαια για τις ομάδες;
«Οι απαιτήσεις μας με βάση το πρωτόκολλο είναι ότι το VAR πρέπει έχει ανεξάρτητη πρόσβαση σε όλο το υλικό των ριπλέι, σε όλο το τηλεοπτικό υλικό και ανεξάρτητο έλεγχο στα ριπλέι. Οπότε για να δοθεί άδεια για να εφαρμοστεί το VAR, θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την κάλυψή του κάθε αγώνα, στον οποίο θα χρησιμοποιηθεί».
Η καχυποψία για τους διαιτητές δείχνει βαθιά ριζωμένη στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι το VAR θα βοηθήσει στην εξάλειψή τους, με δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να αποφασίζουν οι διαιτητές για τις φάσεις και όχι κάποιος υπολογιστής;
«Οι υπολογιστές δεν μπορούν να αποφασίσουν για κάθε διαιτητική φάση, γιατί συχνά είναι και θέμα άποψης και οι υπολογιστές δεν έχουν άποψη. Αυτό που συμβαίνει είναι πως όταν υπάρχει ένα μεγάλο λάθος και ο διαιτητής έχει την ευκαιρία να το διορθώσει και και το διορθώνει, τότε η καχυποψία για τους λόγους που έκανε το πρώτο λάθος πρέπει να μειιωθεί, γιατί ο κόσμος θα βλέπει πως όταν οι διαιτητές κάνουν λάθη, είναι απλά λάθη και έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν στις σημαντικές αποφάσεις».
Όμως οι Έλληνες διαιτητές βρίσκονται σχεδόν πάντα στο στόχαστρο του κόσμου. Μπορεί το VAR να πείσει ότι τα λάθη είναι απλά λάθη;
«Ελπίζω ότι θα μειώσει την καχυποψία. Γιατί θα κάνει τη λήψη αποφάσεων περισσότερο διαφανή. Οι φίλαθλοι θα ξεκινήσουν να βλέπουν πόσο δύσκολο είναι να είσαι διαιτητής και πόσο εύκολο είναι να κάνεις ένα ανθρώπινο λάθος».
Υπάρχουν συγκεκριμένες φάσεις στο παιχνίδι που ακόμα και για το VAR μοιάζουν δύσκολες. Για παράδειγμα το πέναλτι στο Ρεάλ Μαδρίτης-Γιουβέντους, το ακυρωθέν γκολ στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Με αυτές τις φάσεις τι γίνεται;
«Με το VAR λέμε ότι δίνουμε λύση μόνο για καθαρά και προφανή λάθη. Σε μία φάση που οι μισοί θεωρούν ότι είναι πέναλτι και οι άλλοι μισοί ότι δεν είναι, το VAR δεν ανακατεύεται. Το VAR συμμετέχει μόνο σε ένα καθαρό λάθος που όλοι θεωρούν ότι είναι λάθος».
Οπότε ο διαιτητής συνεχίζει να αποφασίζει για τις φάσεις αυτές...
«Ναι, η πρώτη του απόφαση παραμένει».
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία του VAR στην Ελλάδα;
«Είστε σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων. Έκανα την πρώτη παρουσίαση, αλλά υπάρχουν ήδη συζητήσεις για την τεχνολογία και την οργάνωση. Βρίσκεστε λοιπόν σε πρώιμο στάδιο για πιθανή ενσωμάτωση».
Είστε θετικός για την εφαρμογή στην Ελλάδα;
«Όλα όσα έχω συναντήσει αυτές τις ώρες που βρίσκομαι εδώ, οι συζητήσεις που έχω κάνει με τον κόσμο, με κάνουν πολύ θετικό σχετικά με την προθυμία να επιτύχει».
Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ένα πρωτάθλημα όπως η Premier League αρνήθηκε την εφαρμογή του VAR;
«Όχι. Κάθε πρωτάθλημα παίρνει τη δική του απόφαση. Από την άλλη υπάρχουν πρωταθλήματα όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου συνεχίζουν με το VAR. Οπότε κάθε διοργάνωση ξεχωριστά αποφασίζει αν θα το χρησιμοποιήσει και πότε θα το χρησιμοποιήσει».
Η Πορτογαλία, ποδοσφαιρικά και ως ιδιοσυγκρασία, βρίσκεται αρκετά κοντά ματς. Θεωρείτε ότι την έχει βοηθήσει;
«Νομίζω ότι βοήθησε το πορτογαλικό ποδόσφαιρο πολύ, όπως και το ιταλικό. Είναι χώρες όπου οι αποφάσεις των διαιτητών δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές και νομίζω ότι έχει θετικό αντίκτυπο και επίσης πιστεύω ότι βελτιώνει τις συμπεριφορές των παικτών, γιατί ξέρουν ότι αν κάνουν κάτι άσχημο θεωρώντας ότι δεν θα το δει ο διαιτητής, πλέον θα μπορεί να το εντοπίσει στο video και να πιαστούν. Οπότε κάνει το παιχνίδι καλύτερο».
Τι πρέπει να βελτιωθεί στη διαδικασία;
«Νομίζω ότι το βασικό σημείο στο οποίο πρέπει να βελτιωθούμε είναι η επικοινωνία. Ώστε οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν τι περιμένουν από το VAR, σε ποιες αποφάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ποιες όχι και μετά να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση σε στιγμές που για παράδειγμα εμφανίζεται το μήνυμα ότι η "απόφαση βρίσκεται υπό έλεγχο", ή ότι "η απόφαση άλλαξε". Να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει ακριβώς».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.