Κλάτενμπεργκ: «Λειτουργούμε με διαφάνεια, όποιοι διαιτητές κάνουν λάθη με πρόθεση θα απομακρύνονται»! (vid)
Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, μέσω μίας μεγάλης διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου έδωσε το πρώτο του στίγμα για το τι θέλει να κάνει στην ΚΕΔ / ΕΠΟ.
Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ επισήμανε για:
Το όραμά του για την ΚΕΔ / ΕΠΟ: Ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση. Πάνε 10 εβδομάδες που έχω αναλάβει και είμαι στην Ελλάδα. Ήθελα να δώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου για να κατανοήσουν όλοι και να έχουν τη γνώση για το όραμά μου για την ελληνική διαιτησία.
Μία από τις πρώτες μου κινήσεις όταν ήρθα εδώ ήταν να έχω μία τεχνική ομάδα, που έφτιαξα με τον κ. Σνόντι και τον κ. Καπέλα. Ελέγχουμε όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από την πρώτη κατηγορία μέχρι και τη Γ' Εθνική. Θεωρήσαμε σωστό να παραμείνουμε σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα οπότε κρατήσαμε ορισμένα στελέχη από την προϋπάρχουσα τεχνική ομάδα. Για να βοηθήσουν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και είναι εδώ για να με στηρίξουν από το ποδόσφαιρο Νέων μέχρι και τα ερασιτεχνικά (πρωταθλήματα ΕΠΣ και υποδομών). Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα τα καταφέρναμε.
Η διαιτησία είναι σαν το ποδόσφαιρο. Σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Είμαι σαν νέος τεχνικός ποδοσφαίρου. Ένας νέος προπονητής. Πρέπει να διαχειριστώ τους διαιτητές, να τους επιμορφώσω και να τους βελτιώσω. Δεν μπορώ όμως να πάω στην μεταγραφική αγορά ή στο... transfermarkt ως προπονητής για να δω και να αγοράσω παίκτες, ήτοι νέους διαιτητές. Πρέπει να δουλέψω με ότι έχω και να βελτιώσω αυτό το υλικό. Τους δίνω χρόνο ως προπονητής. Εάν δείτε το τι έχουμε κάνει είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Λειτουργούμε με διαφάνεια, όπως είχαμε υποσχεθεί. Δίνουμε τις αναλύσεις βίντεο, όπως είχαμε υποσχεθεί. Ελπίζω αυτό να εκτιμηθεί, όπως το ότι δίνουμε τους διαλόγους στο VAR. Φέραμε τοπ διαιτητές. Φέραμε δύο Γερμανούς και έναν Ολλανδό για τα τοπ παιχνίδια. Η δέσμευση ήταν να φέρουμε ξένους κορυφαίους διαιτητές για μεγάλα ματς και αυτό κάναμε με τη στήριξη της UEFA.
Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οι τακτικές. Είμαι εδώ για να βελτιώσω τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να δώσω την εμπειρία μου. Δουλεύω 24 ώρες για αυτό. Κάθε μέρα. Έχουμε τις απόψεις ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη. Πρέπει να δεχθούμε εδώ στην Ελλάδα ότι οι παίκτες κάνουν λάθη, οι προπονητές κάνουν λάθη και οι διαιτητές κάνουν λάθη. Εφόσον είναι λάθη που δεν γίνονται με πρόθεση, θα κοιτάξουμε να τα βελτιώσουμε. Εάν γίνονται με πρόθεση θα απομακρύνονται. Θα τίθεται εκτός διαιτησίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους τους διαιτητές. Μην με κρίνετε για αυτό το διάστημα αλλά να με κρίνετε για ένα πολύ πιο μεγάλο διάστημα.
Το διάστημα που θέλει να κριθεί: Σας ζητάω να με κρίνετε σε βάθος χρόνου. Η εμπειρία μου σε όσα έχω να μεταφέρω θεωρώ ότι θα βοηθήσουν.
Τα λάθη που έχει εντοπίσει ο ίδιος και το εάν θα πρέπει να επιλέγονται οι πιο δύσκολες αποφάσεις και όχι μία απόφαση ανά ματς: Πρώτα απ' όλα θέλω να πω ότι αυτό ήταν το όραμά μου όταν ήρθα. Να δείχνω τις εβδομαδιαίες αναφορές. Τις ενημερώσεις. Δεν είναι πάντα λάθη. Κάποιες φορές είναι θετικές και άλλες φορές δεν είναι τόσο καλές. Έχουν να κάνουν με την επιμόρφωση. Προσπαθώ να επιμορφώσω τους διαιτητές και παράλληλα και τα media. Να δούνε το πως είναι να είσαι διαιτητής & το πως είναι να είσαι στο VAR. Διότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σε μία ατμόσφαιρα που μπορεί να μην είναι ευκολη λαμβάνονται αποφάσεις. Στο όραμά μου είναι τα media να καταλάβουν το πως είναι κάποιος στο VAR. Όμως λόγω του COVID-19 είναι κάτι δύσκολο.
Αυτό που είναι σημαντικότερο στα βίντεο είναι να αναλύονται αυτές οι λεγόμενες υποκειμενικές αποφάσεις. Αποφάσεις που συζητώνται επί μακρόν στην Ελλάδα.
Δεν θα μιλάω και δεν θα αναλύω τόσο τις αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά. Πράγματα που είναι αδιαμφισβήτητα. Κυρίως θέλω να προσφέρω εκπαίδευση σε τέτοιες αποφάσεις που κρίνονται ως υποκειμενικές. Και για να απαντήσω την ερώτηση ποια είναι πιο δύσκολη φάση όλες είναι δύσκολες, διότι όταν είσαι στο γήπεδο πρέπει σε κλάσματα του δευτερολέπτου και πρέπει να αποφασίσεις πάντα είναι δύσκολο. Αυτό που προσπαθώ να αναδείξω είναι οι φάσεις που μπερδεύουν περισσότερο για λόγους επιμόρφωσης.
Τις επιλογές των διαιτητών και τα κριτήρια: Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι για παράδειγμα πως η Αθήνα έχει 5 εκατ. κόσμο. Οπότε είναι μία μεγάλη πόλη. Μοιάζει με το Λονδίνο. Χρειαζόμαστε πολλούς διαιτητές που θα μπορούν να σφυρίζουν στους αγώνες στην Αθήνα. Οποισδήποτε διαιτητής από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να σφυρίζει στην Αθήνα και αντίστροφα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Αυτό που υπάρχει είναι - μέσω δηλώσεων των ίδιων των διαιτητών - εάν ένας διαιτητής έχει μέλος της οικογένειάς του που είναι κάτοχος διαρκείας σε μία ΠΑΕ ή εργάζεται σε επιχείρηση που ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη μίας ΠΑΕ αυτοί είναι περιορισμοί. Περιορισμοί που τους γνωρίζει η ΚΕΔ / ΕΠΟ και δεν ορίζονται οι διαιτητές. Ή για παράδειγμα στην 2η αγωνιστική είχαμε δεν ήθελαν κάποιοι διαιτητές να σφυρίξουν σε τοπικό ματς της Θεσσαλονίκης, να μην νιώθουν ασφαλείς. Πρέπει να γίνεται καταμερισμός για να βγαίνει το πρόγραμμα.
Την φάση του ακυρωθέντος γκολ του Χασάν και την τακτική που ακολούθησε αναλύοντας τη φάση οκτώ ημέρες μετά: Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως οι ίδιες οι ομάδες τη ζήτησαν αυτή την τεχνολογία. Της τρισδιάτατης γραμμής του οφσάιντ. Γιατί; Γιατί δίνει ακρίβεια, καθαρότητα και ευκρίνεια και διαφάνεια στις φάσεις των οφσάιντ. Οι ομάδες συμφώνησαν από πέρυσι να το φέρουν αυτό στην Ελλάδα. Είναι ένα θετικό βήμα. Ένα μεγάλο βήμα. Νομίζω πως υπάρχει μία σύγχυση λόγω των γραμμών και το πως χρησιμοποιούνται. Ελπίζω μέσω του επιμορφωτικού βίντεο που δείξαμε μία εβδομάδα πριν ο κόσμος να κατάλαβε το πώς λειτουργούν οι γραμμές και η τεχνολογία. Ναι, υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας παρότι η τεχνολογία είναι διαθέσιμη. Στο τέλος η τεχνολογία όμως αποφασίζει και καθορίζει το τι ισχύει.
Για τη συγκεκριμένη φάση και για το ότι δεν υπήρχε ηχητικό την επόμενη ημέρα του αγώνα έκανα μία δήλωση για το πώς ελήφθη η απόφαση και μετά από λίγες ημέρες έγινε η παραγωγή του βίντεο που συνοδευόταν από το αντίστοιχο ηχητικό. Αυτό το βίντεο είχε την μορφή του εκπαιδευτικού βίντεο για να καταλάβει ο κόσμος. Για το πώς ελήφθη αυτή η απόφαση. Δεν θα το κάνουμε πάντα αυτό όμως. Δεν θα συνοδεύονται πάντα από το αντίστοιχο ηχητικό. Τα βίντεο αυτά είναι για να προσφέρουν κυρίως διαφάνεια. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της χρήσης των ηχητικών. Είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς για όλους. Εάν πρέπει να δίνω ηχητικό για κάθε φάση τότε θα πρέπει να σταματήσουμε.
Αντίστοιχα όπως συνέβη στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Έβερτον που είχαμε εκείνη την αμφισβητούμενη φάση. Ήταν ακριβώς ίδια φάση και κατάσταση. Υπάρχει και εκεί απόφαση για οσφάιντ που είναι στην Πρέμιερ. Δεν υπάρχει συνομωσία κατά κανενός και κατά καμίας ομάδας στην Ελλάδα.
Τις καταγγελίες του Καραντώνη για τον Καραπαπά και εάν τον ανησυχεί το θέμα: Δεν θέλω να μιλήσω για το συγκεκριμένο περιστατικό, όμως έχω πει σε όλους τους διαιτητές όταν ήρθα στην Ελλάδα πως είμαι εδώ για να τους προστατεύω. Θέλω να είναι δυνατοί. Ότι θα κάνω ό,τι μπορώ να τους προστατεύω και να αισθάνονται σίγουροι, ασφαλείς και δυνατοί. Να τα δηλώνουν όλα. Ό,τι γίνεται πριν, στη διάρκεια και μετά τον αγώνα και ξέρουμε πως θα ακολουθούνται όλες οι πειθαρχικές διαδικασίες. Οι διαιτητές θα αισθάνονται ασφαλείς για να κάνουν τη δουλειά τους. Καμία επίθεση κατά των διαιτητών και των οικογενειών τους δεν είναι ανεκτή.
Τους τηλεκριτικούς διαιτησίας: Με τα εκπαιδευτικά βίντεο και το εκπαιδευτικό υλικό άπαντες και στα media ενημερώνονται για το πώς λήφθηκε η κάθε απόφαση. Χρειάζεται περισσότερο εκπαίδευση για τα media που θέλω να προσφέρω και θα προσπαθήσω να προσφέρω σε βάθος χρόνου. Για τους τηλεκριτικούς έχω να επισημάνω πως υπάρχουν οι κανόνες του παιχνιδιού και πάνω στους κανόνες η FIFA βγάζει κατευθυντήριες γραμμές πάντα και διευκρινίσεις. Αυτό μπορεί να μην το γνωρίζουν οι τηλεκριτικοί ως πρώην διαιτητές. Και αυτό διότι δεν είναι πια ενεργοί στη διαιτησία. Οπότε, μπορεί να οδηγούνται σε λάθος συμπεράσματα και αποφάσεις. Αυτές τις οδηγίες τις έχουμε από τη FIFA και πρέπει να εφαρμόζουμε.
Το ότι στο ματς του Άρη με τον Παναθηναϊκό δεν ήταν ξένος διαιτητής, το δεδομένο ότι ξέρει τον Άρη διότι έχει διευθύνει το ματς με την Ατλέτικο, τα κριτήρια των επιλογών και το εάν θα μπουν ξένοι στα άλλα ντέρμπι: Ευχαριστώ τον Θεό που είχε λήξει αυτό το ματς του Άρη με 1-0 καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μετά από τόσα χρόνια θα γινόταν αναφορά για τον αγώνα. Ευτυχώς νίκησε ο Άρης και μειώθηκαν οι... επιθέσεις που δέχομαι για αυτό το αποτέλεσμα (χαμογελάει).
Για μένα όλοι οι αγώνες είναι σημαντικοί. Δεν υπάρχει αγώνας που να είναι λιγότερο σημαντικός από κάποιον άλλον. Θέλω να δω τους Έλληνες διαιτητές. Να τους βοηθήσω, να τους εξελίξω και να τους εκπαιδεύσω ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν καλύτεροι. Ώστε στο μέλλον με το να γίνουν πιο καλοί να έρχονται λιγότεροι ξένοι. Θα δούμε την πορεία του πρωταθλήματος, την εξέλιξη και τα play offs. Αναλύουμε τα πάντα και κάθε αγώνας είναι σημαντικός.
Τη χρήση του VAR στην Ελλάδα: Παρακολουθώντας αγώνες κάθε εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε να γίνονται λάθη κάθε εβδομάδα ακόμα και με τη χρήση του VAR. Αυτό που με ενθουσιάζει στην Ελλάδα είναι πως το σύστημα του VAR και η χρήση του γίνεται κεντρικά σε ένα κτίριο. Είναι εξαίρεση αυτό. Δεν συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Είναι μια σημαντική επένδυση της ελληνικής Κυβέρνησης που βοηθάει σημαντικά. Λάθη γίνονται από όλους. Είμαι σίγουρος πως με την εξέλιξη και την επιμόρφωση θα βελτιωνόμαστε μέσω του VAR.
Την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τις ανακοινώσεις σε βάρος του: Ως διαιτητής είχα μία καριέρα 16 ετών, πάντα γινόταν αυτό. Πάντα δεχόμουν επιθέσεις και κριτική. Τώρα είμαι επικεφαλής της ελληνικής ΚΕΔ, οπότε είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζω να το συναντάω. Δέχομαι κριτική καθημερινά. Αυτό με βοηθάει να εξελίσσομαι. Είναι ένα κίνητρο να γίνομαι καλύτερος. Με κάνει πιο δυνατό. Θέλω την κριτική γιατί μου δίνει ώθηση να βελτιωθώ. Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα. Θέλω να διατηρηθεί ο διάλογος με τις ομάδες γιατί έτσι θα υπάρξει βελτίωση. Η πόρτα μου πάντα θα είναι ανοιχτή και πάντα θα προσπαθώ να απαντώ και με διαφάνεια σε ότι με ρωτάνε.
Το εάν θα υπάρξουν και άλλοι Έλληνες διαιτητές σε ντέρμπι: Υπάρχουν πολλά ντέρμπι που θα γίνουν στην Αθήνα. Οπότε προφανώς θα χρειαστούν πολλοί διαιτητές. Ένας από τους λόγους που θέλουμε ξένους για τα ντέρμπι είναι για να βλέπουν τους ξένους και να μαθαίνουν είτε ως τέταρτοι είτε μπαίνοντας στο VAR. Θέλουμε να υπάρχει ισορροπία. Υπάρχουν εκτός από τα ντέρμπι και μικρότερα ματς που είναι εξίσου σημαντικά.
Το γιατί δέχθηκε να αναλάβει πρόεδρος της ΚΕΔ με έτοιμους πίνακες: Δέχθηκα αυτή τη θέση με μεγάλη μου χαρά αλλά και τιμή αλλά και περηφάνεια. Δέχομαι βέβαια επιθέσεις καθημερινά και μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά είναι μέρος της δουλειάς μου. Θέλω να μεταφέρω τη μακρά μου εμπειρία και να κάνω τη διαφορά στην Ελλάδα, βοηθώντας τους Έλληνες ρέφερι.
Τους πίνακες διαιτησίας: Όπως εξήγησα και νωρίτερα είμαι σαν ένας προπονητής ποδοσφαίρου. Ήρθα τον Αύγουστο. Είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τους πίνακες από την προηγούμενη ΚΕΔ και έπρεπε να τη σεβαστώ και ας μην συμφωνούσα. Βήμα βήμα θέλω να τα αλλάξω όπως τα έχω στο μυαλό μου. Σας ζητάω χρόνο λοιπόν και ότι αφορά σε θέματα Super League 1 και 2 αποφασίζουμε εμείς, τα ξένα στελέχη της ΚΕΔ. Για τα υπόλοιπα αποφασίζουν τα ελληνικά μέλη. Οι σύμβουλοι που έχω είναι και παρατηρητές UEFA και έχουν εμπειρία. Εδώ με τον ίδιο τρόπο έχουμε εδώ τρεις ξένους και τους Έλληνες. Ότι λάθος γίνει σε Super League 1 και 2 πέφτει στους ώμους μου.
Την πίεση που δέχεται: Βρίσκομαι κάθε στιγμή σε πίεση. Απ' όταν ξυπνάω μέχρι που οδηγάω κάθε στιγμή έχει πίεση, όπως πίεση έχουν και οι ομάδες. Όποια απόφαση λαμβάνεται την... ξεψαχνίζουμε. Οι παίκτες δεν υπόκεινται σε τέτοια κριτική. Αυτή η κριτική μου αρέσει και με κάνει καλύτερο.
Τη φάση με το γκολ του Ολυμπιακού που δεν μέτρησε και την ποινή του Καραπαπά: Δεν θα δίνουμε στη δημοσιότητα το κάθε ηχητικό. Έδωσα το εκπαιδευτικό βίντεο για τη διαδικασία. Μιλάμε για τεχνολογία. Είμαι ικανοποιημένος από το εφαρμόζεται. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εδώ έχουμε μία τεχνολογία που λειτουργεί στο χιλιοστό. Από τη στιγμή που όλοι δέχονται τη γραμμή του οσφάιντ πρέπει να δεχθούμε πως σύμφωνα με τη FIFA ακόμα και με ένα χιλιοστό μπορεί να ακυρωθεί ένα γκολ.
Όσον αφορά στον κ. Καραπαπά δεν τιμωρήθηκε λόγω του ηχητικού. Παραπέμφθηκε με ό,τι είχε δηλωθεί στο φύλλο αγώνα. Ενθαρρύνω τους αξιωματούχους του αγώνα να αναφέρουν ό,τι υποπίπτει στην αντίληψή τους.
Τις εξετάσεις των διαιτητών: Με τον προηγούμενο κανονισμό επιτρέπονταν μέχρι 4 λάθη. Τα 4 αυτά λάθη απαλείφθηκαν από την προηγούμενη ΚΕΔ / ΕΠΟ. Πλέον όμως και λόγω COVID είμαστε με μία νέα κατάσταση. Τώρα χρησιμοποιούμε υπολογιστικά συστήματα και είχαμε κάποια τεχνικά σφάλματα. Κάποιοι διαιτητές και παρατηρητές θα ξαναδώσουν εξετάσεις. Θα έχουν μία 2η ευκαιρία.
Τους διεθνείς διαιτητές και πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις: Η ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να δηλώσουμε στη FIFA τους υποψήφιους για τη λίστα των διεθνών διαιτητών είναι η 8η Νοεμβρίου. Αρχικά η δήλωση γινόταν τον Σεπτέμβριο όμως λόγω COVID υπήρξε μία παράταση και πήγε για Νοέμβριο. Έχουμε μία θέση στους άνδρες & καμία θέση στους παρατηρητές και στις γυναίκες και το ποδόσφαιρο σάλας. Ούτε στο ποδόσφαιρο στην άμμο. Οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση είναι οι διαιτητές Κουμπαράκης, Μανούχος και Φωτιάς. Θα τους παρακολουθούμε στενά. Τα κριτήρια είναι η φυσική κατάσταση, το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας που μιλούν οι 3 υποψήφιοι αλλά και το ηλικιακό κριτήριο για να μπορούν να ανελιχθούν. Να έχουν 2 χρόνια στην μεγάλη κατηγορία. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι προκρίνουμε τον κορυφαίο διαιτητή για τη θέση.
Το εάν θα γίνουν αλλαγές επί των πινάκων διαιτησίας: Ποτέ μην λες ποτέ αλλά δεν το θεωρώ καθόλου πιθανό. Το θεωρώ απίθανο να ζητήσουμε αλλαγές μεσούσης της περιόδου. Υπήρξαν 10 διαιτητές που ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία. Όμως δεν έχουν πιστοποίηση για το VAR, κάτι που υπολογίζαμε να γίνει τον Νοέμβριο. Δεν είναι έτοιμοι και θα μείνουν στην Sl2 για να δούμε και να τους αναλύσουμε. Έχοντας 18+10 ίσον 28 χωρίς δηλαδή τους 10 με την έλλειψη πιστοποίησης αρκούν για φέτος. Για τα 24 παιχνίδια συν τους ξένους διαιτητές που θα φέρουμε. Θα αξιολογήσουμε αυτούς τους δέκα και όταν είναι έτοιμοι θα ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία.
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης των διαιτητών: Προφανώς δεν αρκούν αυτά τα διήμερα σεμινάρια. Δυστυχώς είμαστε σε εποχή COVID. Αναγκαστήκαμε να αναβάλλουμε και την καθιερωμένη συνάντηση πριν την αγωνιστική περίοδο. Βλέπουν οι διαιτητές τα επιμορφωτικά βίντεο και κάθε εβδομάδα μέσω zoom μιλάμε με τους διαιτητές που έχουν παίξει. Γίνονται απολογιστικές συναντήσεις αλλά και συναντήσεις για την επόμενη αγωνιστική. Στο μέλλον θα ήθελα να έχουμε σεμινάρια κάθε μήνα. Το όνειρό μου είναι να έχουμε επαγγελματίες διαιτητές στην Ελλάδα. Διαιτητές που θα έχουν μόνο αυτό ως απασχόληση και θα τους προσφέρει ισορροπία και όχι να ανησυχούν διότι έχουν και τη δουλειά τους. Για τα προς το ζην. Θα έχουν πιο καλή ισορροπία. Υπήρξα επαγγελματίας για 13 χρόνια και το ξέρω καλά αυτό. Κάνουμε τακτικές συναντήσεις για να εξαλείψουμε τα λάθη. Δεν υπάρχει τελειότητα πουθενά. Τα λάθη των διαιτητών βρίσκονται περισσότερο στο επίκεντρο. Προς το παρόν η ασφάλεια είναι το βασικό για εμάς.
Την επιλογή τοπ διαιτητών για χαμηλότερης δυναμικότητας ματς: Γιατί όχι; Έχουμε 18 διαιτητές SL1 και άλλους 10 χωρίς την πιστοποίηση όπως εξηγήσαμε. Σε κάθε αγωνιστική έχουμε επτά. Στην αρχή δεν είχαμε ούτε τα επτά. Είναι σημαντικό οι διαιτητές να έχουν εμπειρία. Να οριστούν λοιπόν στις κατηγορίες που ξεκίνησαν πιο νωρίς. Τους αρέσει να είναι στο γήπεδο οι διαιτητές και ας σφυρίζουν αγώνες των ΕΠΣ. Είδα και εγώ τέτοιον αγώνα.
Τις επαφές του με τις ΠΑΕ: Τις επόμενες εβδομάδες σκοπεύω να συναντηθώ με όλους τους προπονητές όλων των ομάδων και να μιλήσω με τα team τους. Να μιλήσω με τους παίκτες των ομάδων. Θέλουμε να έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ελληνικής διαιτησίας. Να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη και θα είναι μία ανταγωνιστική σεζόν.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.