Ολυμπιακός: Τα συμπεράσματα της ήττας από τη Νόριτς, ο Φρέιρε και τα αγωνιστικά «πειράματα» του Μαρτίνεθ
- Η ασφυκτική πίεση αλλά και η... ανάγκη για φορ
- Το ελκυστικό ντεμπούτο του Φρέιρε
- Η επιστροφή του Χουάνγκ στη δράση
- Η απίστευτη επιρροή του Φορτούνη
- Το αρνητικό πρόσημο σε Τζολάκη και Ραμόν
- Η ανάγκη για σταθερότητα ως προς την ποιότητα του Ροντινέι
- Τα «πειράματα» του Μαρτίνεθ και το... μήνυμα που θέλει να στείλει
Μετά την παραμονή του στην Αυστρία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία όπου αντιμετώπισε σε φιλική αναμέτρηση τόσο τη Ρέιντζερς στη Σκωτία όσο και τη Νόριτς στην Αγγλία.
Η νίκη κόντρα στην πρώτη, χάρισε χαμόγελα, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» ενόψει της νέας σεζόν. Κόντρα στα «καναρίνια» όμως, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ προτίμησε να δώσει την ευκαιρία σε παίκτες που δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής απέναντι στους Σκωτσέζους.
Η ήττα με 2-0 είναι το... εξώφυλλο σε μία σειρά από συμπεράσματα που έβγαλε ο Ισπανός προπονητής ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων για τους Πειραιώτες και το Gazzetta κάνει τον απολογισμό από το τελευταίο φιλικό της ομάδας στη Μεγάλη Βρετανία.
Η ασφυκτική πίεση αλλά και η... ανάγκη για φορ
Αρχικά να θυμηθούμε το βασικό σχήμα... Τζολάκης, Ραμόν, Ντόι, Ρέτσος, Ροντινέι, Ιμπόρα, Μπουχαλάκης, Αγκιμπού, Μασούρας, Μπιέλ, Βρουσάι σε σχηματισμό 4-3-3 και τον Γιώργο Μασούρα σε ρόλο φορ. Από το πρώτο λεπτό, ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς διαφορετικά από ότι στη Σκωτία.
Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν κατευθείαν περισσότερα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, πιέζοντας στα όρια της αντίπαλης περιοχής τους αμυντικούς της Νόριτς. Ουσιαστικά ο Μασούρας με τον Αγκιμπού ανέβαιναν ως δυο φορ και πίεζαν σε κάθε πάσα τόσο τα στόπερ όσο και τον τερματοφύλακα των Άγγλων.
Η κάλυψη από Ιμπόρα και Μπουχαλάκη στη μεσαία γραμμή, έκανε τους αντιπάλους να μην μπορούν να βγάλουν εύκολα αντεπίθεση από το κέντρο, κάτι που επέφερε αρκετές φορές το λάθος όπως στις φάσεις του 6', του 15', του 16', του 29' και του 43'.
Συνολικά πέντε φάσεις όπου ο Ολυμπιακός έκλεψε την μπάλα είτε με τον Μασούρα, είτε με τον Βρουσάι, είτε με τον Αγκιμπού στο πρώτο ημίχρονο και μάλιστα σχεδόν μέσα στην περιοχή του αντιπάλου. Το πρόβλημα σε αυτή την εξίσωση είναι ότι σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έκαναν τελική προσπάθεια.
Κάτι που «μαρτυρά» το πόσο χρειάζεται φορ ο Ολυμπιακό. Ο Ελ Αραμπί έπαιξε βασικός στο μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας και ήταν στους πρώτους έντεκα στο παιχνίδι της Ρέιντζερς. Είναι λογικό ότι ο Μαρτίνεθ δεν γινόταν να τον ρίξει για ακόμα ένα ματς στο βασικό σχήμα, όπως και δεν έγινε, με αποτέλεσμα ο Μασούρας να πάρει θέση στην κορυφή της επίθεσης.
Μέσα σε όλα αυτά, ας προσθέστε ότι οι Πειραιώτες έκαναν την πρώτη του τελική στο 47' με τον Βρουσάι, όταν χρειάστηκε να κάνει ατομική ενέργεια ο Φορτούνης που μόλις είχε μπει στο ματς. Πάντως το πρόσημο για την πίεση είναι θετικότατο απέναντι σε μία πιο έτοιμη ομάδα που ξεκινάει σε λίγες μέρες τις επίσημες υποχρεώσεις για το πρωτάθλημα.
Το ελκυστικό ντεμπούτο του Φρέιρε
Φυσικά μέσα στα καλά νέα της ημέρας, υπάρχει το όνομα του Νικολάς Φρέιρε. Μπήκε ως αλλαγή στο 60', στο πλαί του Ρέτσου και δίπλα στον αριστερό οπισθοφύλακα Ραμόν και έπαιξε για παραπάνω από 30 λεπτά. Μέσα σε αυτό το διάστημα, λοιπόν, έκανε όσα περιμένουμε να δούμε από ένα στόπερ.
Ναι, η Νόριτς είχε κάνει αλλαγές. Ναι, είχε πέσει ο ρυθμός αλλά ο αγγλικός σύλλογος απείλησε τον Ολυμπιακό μόνο με δύο εκτελέσεις φάουλ από μακριά. Ένας από τους λόγους ήταν ο Αργεντινός στόπερ, ο οποίος έδειξε τα πρώτα σημεία γραφής του.
Τοποθετήσεις, κράτημα της μπάλας στα πόδια, δύναμη, ψηλό παιχνίδι. Σε όλα αυτά ο 29χρονος αμυντικός ήταν εξαιρετικός αν και είναι νωρίς για να κριθεί και σε ένα τέτοιο ματς όμως έδωσε ένα «χαμόγελο» στον κόσμο του Ολυμπιακού ότι ίσως δούμε ωραία πράγματα από τον ίδιο όταν δέσει με την ομάδα.
Η επιστροφή του Χουάνγκ στη δράση
Ακόμα ένας λόγος να χαμογελά ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι η επιστροφή του Ινμπόμ Χουάνγκ στη δράση έστω και για λίγα λεπτά. Μετά το ματς κόντρα στη Νόρτζελαντ στην Αυστρία (το δεύτερο από τα τρία), ο διεθνής χαφ «χάθηκε» στις ενοχλήσεις της πλάτης του. Στη Ρέιντζερς έμεινε τελείως εκτός αποστολής, κάτι που έφερε ανησυχία στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.
Τις τελευταίες μέρες προπονήθηκε κανονικά αλλά ο Μαρτίνεθ δεν ήθελε να τον επιβαρύνει επιπλέον δίνοντάς του φανέλα βασικού. Για αυτό και μπήκε ως αλλαγή στο 73' όπου δεν έδειξε τον καλό εαυτό του αλλά λογικό όταν έχει μείνει τόσο διάστημα εκτός.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ο Χουάνγκ επιστρέφει σιγά-σιγά στους κανονικούς ρυθμούς και δίνει έξτρα λύση για το παιχνίδι της Ευρώπης στις 10/08.
Η απίστευτη επιρροή του Φορτούνη
Η ποιότητα του Κώστα Φορτούνη είναι γνωστή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτά που προσφέρει στον αγωνιστικό χώρο, είναι ικανά να αλλάξουν την ροή ολόκληρου του αγώνα.
Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός μπήκε ως αλλαγή στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου και η διαφορά φάνηκε στα πρώτα δευτερόλεπτα. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τελική προσπάθεια στο πρώτο μέρος και ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δημιούργησε μία... μόνος του, όπου έδωσε στον Βρουσάι και εκείνος έστειλε την μπάλα άουτ. Εκεί που φάνηκε ότι οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τα... πάνω τους, ήρθε το 2-0 της Νόριτς λίγα λεπτά μετά και έφερε την καθίζηση ολόκληρης της ομάδας.
Από τα πόδια του έμπειρου ποδοσφαιριστή φτιαχνόταν κάθε επίθεση όπως αυτή του Φρέιρε στο 63', όπου έκανε τη σέντρα αλλά ο Γκαν μπλόκαρε την κεφαλιά του Αργεντινού. Και πάλι ο Φορτούνης ξεχώριζε και έδειξε πως είναι ένα γρανάζι που δεν γίνεται να μείνει εκτός από τη... μηχανή του Μαρτίνεθ.
Το αρνητικό πρόσημο σε Τζολάκη και Ραμόν
Δύο πρόσωπα που δεν άφησαν θετική εντύπωση από το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν τόσο ο Κωνσταντίνος Τζολάκης όσο και ο Ραμόν. Ειδικά για τον δεύτερο, ήταν ένα καλό τεστ για να δείξει στον προπονητή του ότι μπορεί να σταθεί ως μπακ-απ στη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα αλλά δεν τα κατάφερε και τόσο καλά.
Ας τα πάρουμε σιγά-σιγά όμως. Το ταλέντο του Τζολάκη είναι γνωστό και το είδαμε σε κρίσιμα παιχνίδια της περσινής σεζόν όπου φάνηκε ότι είχε ωριμάσει πλέον. Έκανε καλή προετοιμασία και κέρδισε την εκτίμηση των ανθρώπων του Ολυμπιακού για να είναι πίσω από τον Πασχαλάκη.
Στο παιχνίδι με τη Νόριτς όμως ήταν από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές. Στο πρώτο γκολ υπάρχει το γεγονός ότι κόντραρε η μπάλα στον Μπουχαλάκη και άλλαξε πορεία, με τον ίδιο να μην αποκρούει σταθερά το σουτ του Μακλίν.
Όμως στο 2-0, έχει την απόλυτη ευθύνη καθώς η έξοδός του είναι κάκιστη, με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να πάρει την κεφαλιά και ο Σαργκέντ σε κενή εστία να διπλασιάσει τα τέρματα για την ομάδα του.
Πέρα από τον τομέα των γκολ, ο Έλληνας πορτιέρε δεν ήταν καλός σε αρκετά σημεία του ματς. Η πρώτη φάση της Νόριτς στο 11', ήρθε από κακή απομάκρυνση δική του, όπου ο Σαργκέντ έκανε το σουτ και ο ίδιος απέκρουσε σταθερά. Είχε λάθος επιλογές με την μπάλα στα πόδια ενώ να θυμίσουμε ότι έχει δεχθεί άλλα δύο γκολ τα οποία ακυρώθηκαν για οφσάιντ.
Από την άλλη για τον Ραμόν, η απουσία του Ρέαμπτσιουκ για το πειθαρχικό παράπτωμα και το γεγονός ότι έπαιξε βασικός ο Κίνι στο προηγούμενο ματς, του χάρισε την ευκαιρία να παίξει στο αριστέρο άκρο της άμυνας ενώ συνήθως ο Μαρτίνεθ τον έβαζε εξτρέμ.
Ο Βραζιλιάνος μπακ δεν ήταν καλός τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Ουκ ολίγες φορές η Νόριτς δημιούργησε ρήγματα από την πλευρά του ενώ επιθετικά, όσες φορές ανέβηκε δεν έβγαλε κάποια σέντρα ή κάποια ενέργεια που να βοηθήσει την ομάδα του.
Η ανάγκη για σταθερότητα ως προς την ποιότητα του Ροντινέι
Κόντρα στη Ρέιντζερς ήταν εκ των πρωταγωνιστών του ματς. Ένα... τανκ που ανέβαινε όλη την πλευρά, κάλυπτε αμυντικά και γενικά δεν χρειαζόταν... εξτρέμ μπροστά του. Ωστόσο κόντρα στη Νόριτς, είδαμε έναν εντελώς διαφορετικό Ροντινέι.
Όπως με τον Ραμόν, έτσι και εκείνος δέχθηκε αρκετές μπαλιές στην πλάτη του, είχε λίγα ανεβάσματα και γενικά δεν ήταν καλός στο πρώτο ημίχρονο για αυτό και έγινε αλλαγή στην ανάπαυλα. Μπορεί ο Μαρτίνεθ να ήθελε να δώσει και χρόνο συμμετοχής στον Ανδρούτσο αλλά και πάλι, ο Βραζιλιάνος αμυντικός δεν έπαιξε όπως αρμόζει στην ποιότητα του.
Αυτή η αστάθεια ίσως προβληματίζει κάπως τον Μαρτίνεθ καθώς ο έμπειρος αμυντικός, στην καλή του μέρα μπορεί να γίνει ένα τέλειο εργαλείο για τον Ισπανό αλλά στην κακή του μέρα, είναι ένα από τα ρήγματα για την αμυντική γραμμή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να φτιάξει ο Ροντινέι με τις επιδόσεις, ειδικά όταν μιλάμε για μία ομάδα αλλά και μία άμυνα που θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.
Τα «πειράματα» του Μαρτίνεθ και το... μήνυμα που θέλει να στείλει
Συνολικά πέντε φιλικά έχει δώσει ο Ολυμπιακός στη φετινή προετοιμασία και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία για τις επίσημες υποχρεώσεις. Σε αυτές ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δεν έχει δείξει ξεκάθαρα την εντεκάδα που έχει στο μυαλό του. Για την ακρίβεια, την σχηματίζει μέσα από αυτά τα ματς.
Κόντρα στη Ρέιντζερς δεν έπαιξε safe αλλά με τριάδα Μαντί Καμαρά, Ιμπόρα και Καρβάλιο, κάτι που δεν είχε ξαναδοκιμάσει. Κόντρα στη Νόριτς είδαμε εξίσου πολλές αλλαγές, με στόχο να δει πόσα μπορεί να πάρει από κάθε παίκτη και αν υπάρξει κάπου, κάποια χημεία που θα φανεί χρήσιμη στην ομάδα (βλέπε Φορτούνη-Καρβάλιο στην Σκωτία).
Στο παιχνίδι του Carrow Road είδαμε τον Μασούρα, που έπαιξε ως φορ, να κινείται ουκ ολίγες φορές στην πλάτη της άμυνας εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του. Επίσης σε αρκετές στιγμές, ο Αγκιμπού κινήθηκε σε διάφορες θέσεις παρότι ξεκίνησε ως 8άρι μαζί με τον Μπουχαλάκη. Άλλες φορές ήταν 10αρι, άλλες φορές εξτρέμ, άλλες φορές φορ μαζί με τον Μασούρα, ανάλογα την περίσταση.
Ο Μπιέλ, επίσης, κινήθηκε αρκετές φορές στον άξονα, αφήνοντας την πλευρά στον Ροντινέι και παίζοντας στην κανονική του θέση ως μεσοεπιθετικός. Γενικά οι κινήσεις και ο τρόπος παιχνιδιού του Ολυμπιακού είναι μία... ιδέα από αυτό που θέλει να δείξει ο Μαρτίνεθ.
Θέλει να εντοπίσει τα δυνατά σημεία του κάθε παίκτη και να τα βγάλει στο χορτάρι ώστε να δει αν έχουν ρόλο στα πλάνα και το ρόστερ του. «Αυτά τα δύο φιλικά στην Μ. Βρετανία, μάς βοήθησαν», ήταν τα λόγια του μετά το ματς με τη Νόριτς. Αυτά... μαρτυρούν και το γεγονός ότι βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.