Παναθηναϊκός: Μία καλή εικόνα, ο ρόλος του Μπακασέτα και ο «τούρμπο» Βαγιαννίδης

Παναθηναϊκός: Μία καλή εικόνα, ο ρόλος του Μπακασέτα και ο «τούρμπο» Βαγιαννίδης

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Μία καλή εικόνα, ο ρόλος του Μπακασέτα και ο «τούρμπο» Βαγιαννίδης

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα ξεχώρισε από την φιλική νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ Λάρνακας.

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο του φιλικό επί ελληνικού εδάφους, έκανε και την καλύτερή του εμφάνιση κατά την διάρκεια της φετινής προετοιμασίας, επικρατώντας επί της ΑΕΚ Λάρνακας με 3-1. Στο πρώτο φιλικό όπου εμφανίστηκε μία κανονική version και όχι εκείνη της Αυστρίας, με τις αρκετές απουσίες. Όπως προφανώς δεν ήρθε η... καταστροφή μετά την ήττα και την κακή εμφάνιση στο παιχνίδι με την Μπράουνσβαϊγκ, έτσι προφανώς δεν έγινε ξαφνικά ομαδάρα το σύνολο του Ντιέγκο Αλόνσο. Σε εκείνο το ματς υπήρχαν πράγματα που δεν λειτούργησαν και καταγράφηκαν, υπήρχαν υπαρκτές δικαιολογίες για την εικόνα. Έτσι και από το χθεσινό παιχνίδι, υπάρχουν στοιχεία άξια αναφοράς, τα περισσότερα θετικά.

Το Τριφύλλι, εξάλλου, βρίσκεται σε μια διαδικασία «χτισίματος» και δημιουργίας νέας αγωνιστικής ταυτότητας στα χέρια του Ουρουγουανού προπονητή. Το δείγμα κόντρα στην ΑΕΚ ήταν θετικό, το ίδιο θετικό και ακόμη καλύτερο θα πρέπει να είναι και κόντρα στην Μακάμπι Νετάνια, όταν θα έχουν μπει και οι Σλοβένοι ενώ και ο Μαξίμοβιτς θα έχει περισσότερο χρόνο με την ομάδα. Μέχρι την Πέμπτη(18/7) μία εβδομάδα πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς, ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό να έχει προσθέσει στο ρόστερ τόσο έναν αριστερό μπακ όσο και έναν αριστερό εξτρέμ, ικανούς να του κάνουν την διαφορά. Τα περιθώρια έχουν στενέψει, μην λέμε πάλι τα ίδια και τα ίδια, εδώ θα είμαστε να κάνουμε ένα πρώτο ταμείο στο τέλος της εβδομάδας, σχετικά με την υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού.

Πάμε τώρα να δούμε όσα ξεχωρίσαμε από το χθεσινό παιχνίδι:

*Αυτός που έκανε την διαφορά ήταν ο Τάσος Μπακασέτας. Με τις δύο... φωτοβολίδες. Αυτά είναι πράγματα που ξέρουμε ότι μπορεί να κάνει ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος. Δεν αποτελούν έκπληξη. Ίσως αυτές οι ενέργειες να αποτελούν μία πολύ καλή υπενθύμιση για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του. Πέρσι στα περισσότερα παιχνίδια έπαιξε στο ''8-10'' στο 4-3-3-, έκανε κινήσεις στα μεσοδιαστήματα από δεξιά, άλλες φορές έπαιρνε την μπάλα από αρκετά πίσω. Σε έναν Παναθηναϊκό χωρίς αρχή μέση και τέλος με τον Τερίμ, δεν ήταν εύκολο να δώσει το 100%, αν και βοήθησε αρκετά. Σε αυτό το 4-2-3-1, με τα πατήματά του να είναι πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή, πιο κοντά στον σέντερ φορ, ο Μπακασέτας μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα. Εξάλλου στη δημιουργία, το σουτ και η κάθετη πάσα, αποτελούν τα πιο σημαντικά του ατού. Συν την γρήγορη σκέψη του, που υπερκαλύπτει τα όχι και τόσο γρήγορα πόδια. Άρα, όσο πιο κοντά βρίσκεται σε αυτές τις ζώνες, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει ο Παναθηναϊκός να παίρνει από εκείνον ζωτικής σημασίας ενέργειες.

 

*Είναι καλό σημάδι για την δουλειά του προπονητή, το πρώτο και το τρίτο γκολ. Το 1-0 ήρθε από κλέψιμο ψηλά, άμεση επίθεση, ένα διώξιμο της μπάλας, ξανά άμεση επανάκτηση από τον Μπακασέτα και η μπάλα στο πλεκτό. Το 3-1 από μία διαδικασία που την δούλεψε πολύ στην Αυστρία, σχετικά με την δημιουργία μηχανισμών στην αποφυγή του high press. Ήταν εξαιρετική εκείνη η επίθεση, ένα υπέροχο τέρμα. Ακόμη αυτές οι καταστάσεις δεν εμφανίζονται σε βαθμό που σε κάνει να λες ''εδώ είμαστε'' αλλά το γεγονός ότι εμφανίζονται είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.

*Από την άλλη όταν η ΑΕΚ Λάρνακας περίμενε μαζεμένη στα 2/3 του γηπέδου, ο Παναθηναϊκός δεν έβρισκε εύκολα λύσεις και από το 60' και μετά άρχισε να έχει καλές συνεργασίες και επιλογές. Όπως επίσης υπήρχαν στιγμές που οι αποστάσεις και ο συγχρονισμός στην πίεση ψηλά, δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι Κύπριοι να έχουν χώρο και χρόνο να επιτεθούν. Είναι πράγματα φυσιολογικά όλα αυτά για την εποχή, για μια ομάδα και έναν προπονητή που είναι μαζί τρεις εβδομάδες όλες κι όλες.

*Η προετοιμασία που κάνει ο Γιώργος Βαγιαννίδης είναι καταπληκτική. Σε ατομικό επίπεδο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν, ο Παναθηναϊκός ίσως να έχει μπερδευτεί, ίσως να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα αξιολόγησης του παίκτη που έχει στα χέρια του. Δεν γίνεται αυτό το ''πακέτο'' δεξιού μπακ να έχει συμβόλαιο που να μην ξεπερνά τα 100Κ, δεν γίνεται να συζητάμε ακόμη το αν θα ανανεωθεί ή όχι το συμβόλαιό του. Θα έπρεπε ήδη να έχει ανανεωθεί. Αν μπορέσει να βελτιωθεί στο κομμάτι των αποφάσεων στα τελευταία μέτρα του γηπέδου, θα πάρει την φανέλα του βασικού στο σπίτι του. Δεν αναφερόμαστε στα τελειώματα, τα οποία τα «έχει» αλλά κυρίως στις σέντρες, εκεί όπου σαν παιδί της σκληρής δουλειάς που είναι, θα πρέπει να ρίξει το βάρος της ατομικής βελτίωσης.

Υ.Γ1: Ο πρώτος σημαντικός στόχος του Ντιέγκο Αλόνσο στον πάγκο του Παναθηναϊκού είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον του Ιβάν Γιοβάνοβιτς όταν ανέλαβε το 2021. Να δημιουργήσει μία ομάδα που θα ''ψήσει'' τον κόσμο να επιστρέψει στο γήπεδο και να την στηρίξει, να είναι κοντά της, δίπλα της, να δημιουργηθεί αυτή η μαγική ''ένωση'' που μόνο καλό κάνει στον οργανισμό. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε την οπαδική παιδεία των Άγγλων ή των Γερμανών που γεμίζουν τα γήπεδα είτε έτσι είτε αλλιώς. Εδώ θέλουμε ''να δούμε για να πάμε στο γήπεδο''. Η εικόνα της άδειας Λεωφόρου το βράδυ του Σαββάτου είναι ταυτόχρονα και λογική και παράλογη. Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα, τώρα, θα πούμε εκείνο που διαχρονικά αναφέρουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ομάδα-θα πρέπει να- είναι πάνω από πρόσωπα και κανένας Αλόνσο, κανένας Μπακασέτας, Αράο, Ιωαννίδης, κτλ, δεν μπορεί να πληρώνει μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, μία κατάσταση για την οποία δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη. Είναι άδικο για εκείνους.

Υ.Γ2: Μία, δύο, τρεις, πέντε. Κάποια στιγμή η ανοχή στα ψέμματα, στις βρισιές και στις προσβολές από ελάχιστους ανώνυμους ''μάγκες'' του διαδικτύου που δεν έχουν ιδέα σε ποιον αναφέρονται, τελειώνει. Ήρθε η ώρα την μαγκιά τους, λοιπόν, να την καταθέσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Σύντομα. Δεν φταίω εγώ, μου τα στέλνουν. Κακώς. Και τα κρατάω. Ακόμη χειρότερα. Ο ''βόθρος'' θα πάει εκεί που του πρέπει, οι μάσκες της στοχοποίησης θα πέσουν, γιατί στα δικαστήρια παύεις να είσαι ανώνυμος.

Τα λέμε σύντομα. Και κάτι ακόμα. Όταν θα κάνετε το 1/100 της κριτικής που έχω κάνει σε αυτή την διοίκηση αλλά και στις προηγούμενες(ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ και με διάφορες ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ) στο πρώτο αθλητικό σάιτ της χώρας, ελάτε να κουνήσετε το δάχτυλο. Όπως και όταν θα τρέξετε μια φορά στα δικαστήρια επειδή υπερασπιστήκατε τον Παναθηναϊκό πάλι ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ, ελάτε να ξανακουνήσετε το δάχτυλο.

Από κει και πέρα, όταν... έκραζα για την απόλυση του Ιβάν, ήμουν καλός. Όταν έλεγα ότι ο Τερίμ έπρεπε να φύγει γιατί κάνει ποδοσφαιρικά ''εγκλήματα'', πάλι ήμουν καλός. Και επί Μπόλονι, τα ίδια. Μην γυρίσω στις εποχές Τσάκα. Τώρα, δήθεν, ξαφνικά... θυμήθηκα να κάνω αυτά που κοροϊδεύω μια ζωή, επειδή δεν ''διαλύω'' την ομάδα όπως θα θέλατε να κάνω από τις 14 Ιουλίου. Επειδή η κριτική είναι κανονική και δεν είναι επιπέδου «άχρηστοι», «ανίκανοι», κτλ. Λες και τα κορυφαία μέσα της χώρας είναι… καφενεία.

Το ποδόσφαιρο και η λογική του, οι κανόνες του, το manual του, εδώ και όπου αλλού έχω βήμα, θα είναι πάνω από όλους και πάνω από όλα. Τα ζητήματα είναι ποδοσφαιρικά και από κανονικό ποδόσφαιρο, δυστυχώς(εσείς οι ελάχιστοι «μάγκες») δεν έχετε καμία ιδέα και δεν μπορείτε να κατανοήσετε ούτε τα βασικά.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.