Ένα διήμερο στον μαγικό κόσμο του scouting!
Το Impact Hub στο κέντρο της Αθήνας είχε γεμίσει ασφυκτικά από το πρωί του Σαββάτου. Άνθρωποι από διαφορετικούς τομείς, αλλά πάντα τριγύρω από το ποδόσφαιρο, συμπλήρωναν τα τραπέζια εργασίας και σιγά-σιγά τα πάντα ετοιμάζονταν. Οι προβολείς, τα λάπτοπ, οι πίνακες. Οι άνθρωποι που ταξίδεψαν από το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν. Το πρώτο Scouting Αnalysis που διεξήχθη στην Αθήνα είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και απέδειξε ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στα πέριξ του υπάρχουν νέοι άνθρωποι με ανοιχτούς ορίζοντες, που διψούν για επιπλέον επιμόρφωση και εξοικείωση με τα data και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και την επιπλέον γνώση που μπορούν να προσφέρουν και να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τη δουλειά τους.
Λένε ψέματα οι αριθμοί; Όπως τόνισε στην εισήγησή της η technical scout της Νόριτς και εκ των εμπνευστών της προσπάθειας του Scouting Lab, Μαριέλα Νησωτάκη, όχι. Εμείς είμαστε εκείνοι που λέμε συνήθως ψέμματα, χρησιμοποιώντας τους αριθμούς με λάθος τρόπο. Η Μαριέλα άνοιξε τον κύκλο των διαλέξεων, μιλώντας για την αναγνώριση του ταλέντου και το technical scouting, φροντίζοντας από την πρώτη στιγμή να βάλει στη σωστή τροχιά τη σκέψη όλων των συμμετεχόντων. Δείχνοντας με τον τρόπο αυτό και την διαδραστική προσέγγιση που οι διοργανωτές ήθελαν να λάβει το σεμινάριο, παρέθεσε στην παρουσίασή της μερικά στοιχεία που πιθανότατα χρειάζεται κάποιος για να γίνει επιτυχημένος scout, καλώντας τον κόσμο να ξεχωρίσει εκείνα που χρειάζονται περισσότερο.
Κατέληξε ότι το σημαντικό είναι οι αξίες που δεν έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο κι όμως είναι τόσο σημαντικές προκειμένου ο παρατηρητής να ξεχωρίσει ένα ταλέντο, την ικανότητά του για εξέλιξη, καθώς και το κατά πόσο ταιριάζει σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από αρκετούς ομιλητές, το δύσκολο δεν είναι να εντοπιστεί αν ένας ποδοσφαιριστής είναι καλός ή κακός, αλλά το κατά πόσο θα αποδώσει σε έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό οργανισμό. Η πρώτη παρουσίαση ζέστανε για τα καλά το κοινό, το οποίο είχε πολύ σημαντική συμμετοχή με ερωτήσεις στο τέλος, με αποτέλεσμα να γίνει ένας πολύ γόνιμος διάλογος σχετικά με το που φτάνει η ανάλυση στατιστικών δεδομένων, με το πότε χρειάζεται παραδοσιακό σκάουτινγκ και πολλά ακόμα.
Σειρά στις παρουσιάσεις πήρε ο Πορτογάλος ατζέντης Σάντσο Φρέιτας, ο οποίος ζήτησε η παρουσίασή του να μην καταγράφεται, καθώς είπε πράγματα που πραγματικά έβαζαν τον κόσμο μέσα στην πεμπτουσία των ποδοσφαιρικών διαπραγματεύσεων. Ο Φρέιτας είναι ο μάνατζερ που έφερε στον Ολυμπιακό τον Μαρτίνς, έχει περάσει από νευραλγικές θέσεις στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και έχει κάνει μερικά πολύ σημαντικά deals από τη Νότια Αμερική. Στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το timing στην κατάληξη μιας συμφωνίας, παρουσιάζοντας ένα υπαρκτό παράδειγμα από διαπραγμάτευση που κατάφερε να κρατήσει ζωντανή αρκετούς μήνες, για να την ολοκληρώσει δύο μεταγραφικές περιόδους αργότερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τον Μάιο όλοι ψάχνουν τον Μέσι ελεύθερο.
Τον Αύγουστο φτάνει η πραγματικότητα» και τόνισε ότι στόχος ενός deal είναι να ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα μέλη την ίδια στιγμή. Τον παίκτη, το παλιό του σύλλογο, το νέο του σύλλογο, τον ατζέντη, τον ενδιάμεσο, τον δικηγόρο. Παρουσίασε μερικές πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις μεταγραφών που χρειάζονταν ειδικούς χειρισμούς και στάθηκε στη σημασία ενός δικτύου ανθρώπων εμπιστοσύνης, οι οποίοι παρέχουν πληροφορίες και αποτελούν ουσιαστικά τα «μάτια» του ατζέντη στον ποδοσφαιρικό κόσμο.
Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Βασίλης Αρματάς, ο οποίος ήταν αναλυτής στον Παναθηναϊκό και ακολούθησε τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην ΑΕΚ. Εκτός του ότι έχει εμπειρία σε πολύ υψηλό επίπεδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Αρματάς έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο, καθώς παράλληλα κάνει διδακτορικό και έχει προχωρήσει σε αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Στόχος του στο σεμινάριο ήταν να παρουσιάσει την περιγραφική ανάλυση δομή του report, τον τρόπο αξιολόγησης των παικτών και ποια στοιχεία θεωρούνται σημαντικά σε αυτόν. Όσον αφορά το κόστος που χρειάζονται οι ομάδες για να διατηρήσουν ένα τιμ σκάουτινγκ και ανάλυσης, ο Αρματάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «συχνά το μπάτζετ υπερκαλύπτεται από τις συνέπειες μιας αποτυχημένης μεταγραφής».
Τόνισε ότι κάθε περιβάλλον έχει τις διαφορές του και αναφέρθηκε στη σημασία της αξιολόγησης της διαδικασίας και της ρουτίνας, προκειμένου να υπάρχει συνεχώς εξέλιξη. Η μελέτη της απόδοσης των παικτών που δεν επιλέχθηκαν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, προκειμένου να μπορεί μια ομάδα να αξιολογεί αν οι μέθοδοι της στην διαδικασία επιλογής αποδίδουν όντως καρπούς. Αφού έδειξε τα διαφορετικά είδη report και τον τρόπο σύνταξής τους, πρόβαλε ένα παιχνίδι από τη Λατινική Αμερική και ζήτησε σε κάθε τραπέζι εργασίας να πραγματοποιήσει τη δική του αναφορά για έναν συγκεκριμένο παίκτη, στον οποίο έπρεπε να κάνει scouting! Ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος πρακτικής των όσων είχε πει, προκαλώντας για μια ακόμα φορά γόνιμο διάλογο στην αίθουσα. Κλείνοντας, ο Λεωνίδας Αθανασούλας, υπεύθυνος για την πλατφόρμα του Wyscout στην Ελλάδα, έδειξε στο κοινό τις δυνατότητες που προσφέρει στον scout, τον αναλυτή, τον agent και γενικότερα σε όλους όσοι αναζητούν πληροφορίες για παίκτες και ομάδες η συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Τη δεύτερη μέρα, οι διαλέξεις ξεκίνησαν από τον έτερο συνδιοργανωτή, τον Χάρη Λούρη, ο οποίος έχει εραστεί ως scout στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Τραμπζονσπόρ και τη Νόριτς. Ο Χάρης μίλησε για τη σημασία των εξωαγωνιστικών παραγόντων στην επιτυχία μιας μεταγραφής. Παρουσίασε διάφορα μοντέλα, όπως το Holfstede cultural model και το μοντέλο του Holtbrugge για την ετερογένεια της κουλτούρας, το οποίο αποδεικνύει ότι υπάρχει αρνητικός συσχετισμός ανάμεσα στην πολιτισμική ετερογένεια και την απόδοση. Έδειξε όλους εκείνους του εξωαγωνιστικούς παράγοντες που σχετίζονται με την προσαρμογή ενός παίκτη σε μια ομάδα, καθώς και τους ψυχολογικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση της πίεσης, αλλά και της επιτυχίας.
Αναφέρθηκε στην επίδραση των Media καθώς και στο background check που πρέπει να γίνεται σε έναν ποδοσφαιριστή, αναθέτοντας μάλιστα στους συμμετέχοντες να τσεκάρουν εξωαγωνιστικούς παράγοντες για συγκεκριμένους μεταγραφικούς στόχους, σε πραγματικό χρόνο! Ο Ιταλός Marco Fumagalli, ο οποίος δούλεψε με τον Μαντσίνι σε Ίντερ και Βαλένθια, μίλησε για τις διαφορές ανάμεσα στο Live scouting, στο training scouting, στο video scouting και στο big data scouting, αποκαλύπτοντας τα στοιχεία που οι τέσσερις αυτές ξεχωριστές μορφές «κατασκοπίας» εστιάζουν. Τα πνευματικά στοιχεία και η προσωπικότητα ενός παίκτη, για παράδειγμα, χρειάζονται το παλιό, παραδοσιακό σκαόυτινγκ για να εντοπιστούν επαρκώς. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα παικτών τα οποία μέσω του technical scouting αναδείχθηκαν και τόνισε ότι το κλειδί είναι να ξέρεις τι ψάχνεις.
Στη συνέχεια, ο τεχνικός διευθυντής της Athlometrix, Τάσος Στασινόπουλος, μίλησε για το όραμα της πολύ ενδιαφέρουσας ελληνικής εταιρείας, η οποία έχει στόχο να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για όλους τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, πραγματοποιώντας μια ευρεία γκάμα μετρήσεων με μεγάλη ακρίβεια. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.
Ο Βeri Pardo, σκάουτ στην Κρίσταλ Πάλας, παρουσίασε το Match rating System και τον τρόπο που κάποιος μπορεί να κρατά δεδομένα και πληροφορίες για 16 διαφορετικά πρωταθλήματα και να δημιουργεί βάσεις δεδομένων με πάνω από 8.000 παίκτες, για τους οποίους μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπολογίσει επίπεδα απόδοσης, να δει δυνατά σημεία κτλπ. Ένα... Football Manager που συμβαίνει όμως πραγματικά! Στη συνέχεια, παρουσίασε το μοντέλο του για την αξιολόγηση του ρίσκου μιας πιθανής μεταγραφής και ανέλυσε το πως τα μαθήματα από το παρελθόν, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Η δική του ανάθεση στο κοινό ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρουσα, αφού μοιράστηκε μαζί μας μια από τις βάσεις δεδομένων του και ζήτησε μια λίστα από αμυντικούς χαφ από γερμανικές ομάδες που δεν βγήκαν στο Champions League, την οποία θα έπρεπε να παρουσιάσουμε στον τεχνικό μας διευθυντή, σε μικρομεσαία ομάδα της Premier League, μέσα σε διάστημα 40 λεπτών!
Το σεμινάριο έκλεισε με την παρουσίαση του Ερνστ Τάνερ, υπεύθυνο για της ακαδημίες της Ζάλτσμπουργκ, η οποία φέτος έφτασε στα ημιτελικά του Europa League και τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί στα έσοδα από πωλήσεις παικτών. Θα ακολουθήσει συνέντευξή του στο gazzetta.gr!
Συνοψίζοντας, στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα και στοιχεία, τα οποία φυσικά δεν χωρούν σε ένα κείμενο, ούτε έχει νόημα να μπουν. Το πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ θα έχει συνέχεια και θα έχει μεγάλο νόημα να το παρακολουθήσουν άνθρωποι από όλες τις ομάδες, που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις. Το gazzetta.gr θα στηρίζει πάντα αυτές τις ποδοσφαιρικές πρωτοβουλίες!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.