«Επίσκυρος»: Μία από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου ήταν στην Αρχαία Ελλάδα

Δημήτρης Τομαράς
«Επίσκυρος»: Μία από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου ήταν στην Αρχαία Ελλάδα

bet365

Μια από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν ο «επίσκυρος». Ονομάστηκε έτσι διότι παιζόταν σε χώρο με όρια χαραγμένα από πέτρες (σκύρα).

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας (FIFA) και αναδεικνύεται μέσα από πρόγραμμα εκμάθησης της ΕΠΟ, μια από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν ο «επίσκυρος». Ονομάστηκε έτσι διότι παιζόταν σε χώρο με όρια χαραγμένα από πέτρες (σκύρα).

Παιζόταν με δύο ομάδες ίσου αριθμού παικτών και νικήτρια αναδεικνυόταν η ομάδα που ανάγκαζε την άλλη να τεθεί εκτός των γραμμών που είχε πίσω της. Άλλη μια μορφή ποδοσφαίρου συναντάμε τον δεύτερο και τρίτο αιώνα π.Χ. στην Κίνα, το «Tsu Chu». Σε αυτό, ο παίκτης έπρεπε να περάσει την μπάλα μέσα από ένα άνοιγμα πλάτους 30-40 εκ., πίσω από το οποίο ήταν κατασκευασμένο ένα τέρμα από μπαμπού και δίχτυα. Ανάλογα παιχνίδια καταγράφηκαν αυτά τα χρόνια σε Ιαπωνία και Ρώμη.Κατά τον Μεσαίωνα ο τρόπος που παιζόταν η μπάλα δεν θύμιζε σε τίποτε τα παιχνίδια της αρχαιότητας. Επρόκειτο για ένα παιχνίδι άκρως ανταγωνιστικό -συχνά ιδιαιτέρως σκληρό και βίαιο- μεταξύ χωριών, αντίπαλων φατριών ή φτωχών γειτονιών. Οι παίκτες σε πολλές περιπτώσεις υπερέβαιναν τους εκατό!

Βρήκε μεγάλη απήχηση στην Αγγλία, όμως λόγω των επεισοδίων που διαδραματίζονταν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων έπειτα από «αγώνες» και των διαμαρτυριών κυρίως από ανθρώπους της ανώτερης κοινωνικά τάξης, οι αρχές προχώρησαν πολλές φορές σε διαταγές απαγόρευσης, χωρίς πάντως επιτυχία. Σε πιο πολιτισμένο πλαίσιο διεξάγονταν αγώνες με μπάλα στη Φλωρεντία, με τη συμμετοχή και λαμπρών επιστημόνων ή διάσημων καλλιτεχνών. Σταδιακή μεταστροφή στο κλίμα υπέρ της διάδοσης του αθλήματος παρατηρήθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα στην Αγγλία. Κι αυτό γιατί οι εκπαιδευτικοί φορείς παρατήρησαν τις αξίες που προάγονταν μέσω του ποδοσφαίρου (συνεργασία, άθληση, ανιδιοτέλεια), αποφασίζοντας την εισαγωγή του στα σχολεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μάλιστα, το 1848 έγινε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για τη θεσμοθέτηση ενιαίων κανονισμών.
Η ημερομηνία-σταθμός για το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι η 26η Οκτωβρίου 1863, όταν 11 εκπρόσωποι ομάδων και σχολείων συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συζητήσουν και να αποφασίσουν ένα ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο. Από αυτή τη συνάντηση «γεννήθηκε» η παλαιότερη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στον κόσμο, η αγγλική, και δρομολογήθηκε ο πλήρης διαχωρισμός των κανόνων του ποδοσφαίρου από αυτούς του ράγκμπι. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) ιδρύθηκε τον Μάιο του 1904 από επτά Ομοσπονδίες: Γαλλίας, Βελγίου, Δανίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Σουηδίας και Ελβετίας.

Σήμερα, η FIFA έχει πάνω από 210 Ομοσπονδίες-μέλη και σύμφωνα με έρευνές της περισσότεροι από 270 εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν ποδόσφαιρο στις μέρες μας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη!Στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο άρχισε να εμφανίζεται προς τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ναύτες από τα αγγλικά πολεμικά πλοία έπαιζαν τις ελεύθερες ώρες μεταξύ τους αγώνες επίδειξης. Σημαντικό ρόλο στη διάδοση του αθλήματος διαδραμάτισαν και οι Έλληνες φοιτητές σε ξένα πανεπιστήμια, κυρίως της Αγγλίας, οι οποίοι επιστρέφοντας στη χώρα, έφεραν μαζί τους τον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Οι πρώτες προσπάθειες για την οργάνωση του αθλήματος έγιναν το 1899, με την προκήρυξη αγώνων από τον ΣΕΓΑΣ. Ωστόσο, η ημερομηνία-ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο θεωρείται η 14η Νοεμβρίου 1926, όταν εκπρόσωποι των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, Πειραιώς και Μακεδονίας-Θράκης συνυπέγραψαν το πρακτικό ίδρυσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Το νερό είχε, πλέον, μπει στο αυλάκι. Η Ε.Π.Ο. έγινε δεκτή στην οικογένεια της FIFA στις 2 Ιουλίου 1927, ενώ απόδειξη της δυναμικής που είχε αναπτύξει το άθλημα αποτελεί το γεγονός ότι στο τέλος του 1928 ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων ποδοσφαιριστών στα μητρώα της Ομοσπονδίας έφτανε τις 4.000! Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής Ομάδας από ιδρύσεως της Ε.Π.Ο. διεξήχθη στις 7 Απριλίου 1929 στο σημερινό γήπεδο του Παναθηναϊκού με αντίπαλο την Ιταλία (ήττα 1-4), ενώ η πρώτη νίκη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σημειώθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1930 στο ίδιο γήπεδο επί της Γιουγκοσλαβίας με σκορ 2-1. Την επόμενη χρονιά, και πιο συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου 1931, διεξήχθη ο πρώτος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας (ΑΕΚ-Άρης 5-3).

 

Στην πορεία του χρόνου ακολούθησαν κι άλλες σημαντικές ημερομηνίες για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την εξέλιξή του, όμως αυτή που θα μείνει χαραγμένη σε όλους τους Έλληνες είναι η 4η Ιουλίου 2004, όταν η Εθνική Ομάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επικρατώντας 1-0 της Πορτογαλίας στην Λισαβόνα! Έκτοτε, μάλιστα, η Εθνική παρουσιάστηκε με συνέπεια στα περισσότερα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού (Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 2008 & 2012, Παγκόσμια Κύπελλα 2010 & 2014), προσθέτοντας μερικές ακόμη επιτυχίες όπως οι προκρίσεις στις 8 και στις 16 καλύτερες ομάδες το 2012 και το 2014, αντίστοιχα.Στις μέρες μας, τα αναγνωρισμένα ποδοσφαιρικά σωματεία αγγίζουν τον αριθμό των 3.000, με τους εγγεγραμμένους ποδοσφαιριστές να υπερβαίνουν τους 430.000, αποτελώντας το 4%, περίπου, του μόνιμου πληθυσμού της χώρας. Περισσότεροι από 3.800 προπονητές, 1.000 αξιολογημένοι αξιωματούχοι διαιτησίας και 3.000 τμήματα υποδομής συνθέτουν τη σύγχρονη εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα