Wyscout Analysis: Ο «καυτός» Παυλίδης, πιο απειλητικός και επικίνδυνος από ποτέ

Ιάσονας Θεριός
Pavlidis Wyscout

bet365

Ο Βαγγέλης Παυλίδης, καλύτερος από ποτέ. Λίγες ώρες πριν ο 24χρονος φορέσει ξανά τα γαλανόλευκα, το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει τη φετινή του εκτόξευση και τα εντυπωσιακά νούμερα πίσω από το «καυτό» του ξεκίνημα.

Μίλαν, Σεβίλλη, Ρόμα και Γκλάντμπαχ. Μόλις μερικά από τα ονόματα των συλλόγων των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης που το περασμένο καλοκαίρι «έπαιξαν» για το επόμενο βήμα του Βαγγέλη Παυλίδη. Μόνο που με βάση τα όσα κάνει ο Έλληνας φορ στο ξεκίνημα της σεζόν, η ούρα των μνηστήρων του δείχνει αναπόφευκτο να μακρύνει. Και μπορεί οι οπαδοί της Άλκμααρ ήδη να «φοβούνται» μήπως τον χάσουν, όμως δεδομένα η Εθνική Ελλάδος θα τον έχει στη διάθεσή της για πολλά χρόνια ακόμα.

Εν όψει των παιχνιδιών κόντρα σε Ιρλανδία και Ολλανδία (13/10 & 16/10) μάλιστα, για τα προκριματικά του Euro 2024, ο Γκουστάβο Πογέτ μπορεί να χαμογελά από το... ένα αυτί ως το άλλο, μιας και στα χέρια του δεν θα έχει απλά τον Βαγγέλη Παυλίδη, αλλά την καλύτερη, την πιο απειλητική και «φονική» έκδοσή του. Λίγο πριν ο 24χρονος επιθετικός φορέσει ξανά τα γαλανόλευκα στο Δουβλίνο, το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ρίχνει το βλέμμα του στις εντυπωσιακές επιδόσεις του Παυλίδη μέχρι στιγμής στη σεζόν.

Οι αριθμοί πίσω από την... εκτόξευση

Από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα ο Παυλίδης έχει πάρει το «όπλο» του και δεν έχει σταματήσει να «πυροβολεί». Δίχως την παραμικρή υπερβολή. Σε 11 από τα 14 συνολικά παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις έχει τουλάχιστον γκολ ή ασίστ και συνολικά σε αυτό το διάστημα μετρά 11 τέρματα και 3 ασίστ. Ήδη άλλωστε έγραψε ιστορία στην Άλκμααρ, αφού έγινε ο πρώτος παίκτης της που βρίσκει δίχτυα σε 8 διαδοχικά παιχνίδια στο πρωτάθλημα!

Το εντυπωσιακό όμως είναι πως ο Έλληνας επιθετικός, δεν έφτασε σε αυτό το επίτευγμα... τυχαία, τα κατάφερε επειδή πολύ απλά είναι καλύτερος από ποτέ.

Πώς αξίζει να «μετριέται» ένας φορ; Από το αν είναι απειλητικός, από το αν βρίσκει καλές και πολλές τελικές. Αυτά μπορεί να ελέγξει και τα γκολ έρχονται στη συνέχεια. Είναι θέμα ρέντας, ψυχολογίας, φόρμας. Η απειλητικότητα όμως είναι ικανότητα και ο Βαγγέλης Παυλίδης έχει ακονίσει για τα καλά το σχετικό «μαχαίρι» στο οπλοστάσιό του.

Αυτή τη στιγμή - με το περιορισμένο δείγμα που υπάρχει - στην Eredivisie είναι με απλά λόγια ο πιο απειλητικός και επικίνδυνος παίκτης στο πρωτάθλημα. Ήδη έχει φτάσει τα 5,97 Expected Goals («προσδοκώμενα» τέρματα βάσει των ευκαιριών του) σε 718 αγωνιστικά λεπτά, κανείς δεν έχει περισσότερα χωρίς πέναλτι.

Είναι φανερό και από τον χάρτη των τελικών του πως φτάνει με συνέπεια σε πολλά σουτ και από καλές θέσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα εντός περιοχής και κεντρικά, πράγμα που το εξασφαλίζει καλύτερες πιθανότητες σκοραρίσματος. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος έχει ήδη 55 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή (περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη στην Ολλανδία), όταν πέρυσι σε όλο το πρωτάθλημα είχε 131.

Δηλωτικό της σχετικής του εκτόξευσης είναι επίσης και το γεγονός πως φέτος μετρά 0,75xG ανά 90 λεπτά - πολύ υψηλό νούμερο - ενώ την προηγούμενη σεζόν είχε 0,44xG/90'!

Ο χάρτης των τελικών του Παυλίδη - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του
Ο χάρτης των τελικών του Παυλίδη - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του

Το παρακάτω γράφημα είναι ενδεικτικό της «καυτής» του κατάστασης. Ο Παυλίδης μπαίνει στη «ζυγαριά», συγκρίνεται, με τους υπόλοιπους επιθετικούς της Eredivisie και απλά σαρώνει. Γκολ (G/90), σουτ (S/90), σουτ στον στόχο (SOT%), γκολ ανά σουτ (GC%), επαφές στην αντίπαλη περιοχή (TIB/90), αλλά και πάσες-κλειδιά (KP/90) όλα στον... Θεό, στα υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους ανταγωνιστές του στο πρωτάθλημα.

Οι επιδόσεις του Παυλίδη

Μάλιστα, ο Παυλίδης είναι και ο παίκτης με τις περισσότερες εύστοχες τελικές (20) στα επτά μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης! Φυσικά, ακόμα βρισκόμαστε στο 1/4 του πρωταθλήματος, το δείγμα δεν είναι τεράστιο, αυτό όμως δεν μπορεί να «κλέψει» τη λάμψη των εκρηκτικών επιδόσεων του - καλύτερου από ποτέ - Παυλίδη. Μια σημαντική πρόκληση βέβαια, ένα στοίχημα για τον ίδιο, είναι να μπορέσει να διατηρηθεί, όσο κυλάει σεζόν, σε αυτά τα ύψη και σε αυτά τα νούμερα. Οι υποσχέσεις του ωστόσο είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές.

Σημείο αναφοράς με την ψυχολογία στα... ύψη

Αναφέραμε παραπάνω πως ο Παυλίδης είναι ο παίκτης με τις περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Και ίσως αυτό που κάνει πιο ξεχωριστή αυτή την επίδοση είναι το γεγονός πως ταυτόχρονα ο 24χρονος δεν διστάζει να κατεβαίνει στο γήπεδο και να γίνεται ο συνδετικός κρίκος της ομάδας του. Ποτέ δεν ήταν άλλωστε ο φορ που δεν θα τρέξει, δεν θα πιέσει, δεν θα σπάσει την μπάλα και απλά θα πάει στα γκολ. Και εκτός από το απόλυτο σημείο αναφοράς όσον αφορά το σκοράρισμα είναι και σημείο αναφοράς στο συνολικότερο παιχνίδι της Άλκμααρ. Στην παρακάτω φάση για παράδειγμα, έχει φύγει από τη θέση του, έχει γίνει στήριγμα για τους συμπαίκτες του και με άψογη μεταβίβαση βγάζει τον μπακ του στην επίθεση.

Η πάσα του Παυλίδη

Δεν είναι λίγες επίσης οι φορές που αφού συνδυάζεται με τους συμπαίκτες του καταφέρνει να βρεθεί σε ποιοτικές θέσεις εκτέλεσης, όπως στην παρακάτω συνθήκη. Η μπάλα φτάνει στον Παυλίδη από την άμυνα κι εκείνος βάζοντας πλάτη τον προσωπικό του αντίπαλο «σπάει» με τη μια στα δεξιά. Αφού... γκρεμίζει τον στόπερ, σπριντάρει και εκμεταλλεύεται τον κενό χώρο που έχει κερδίσει.

Η κίνηση του ΠαυλίδηΗ κίνηση του Παυλίδη

Ξανά με τη μια βλέπει τον ελεύθερο συμπαίκτη του στην απέναντι πλευρά και όταν αυτός του επιστρέφει την μπάλα έχει βρεθεί πλέον σε θέση τετ α τετ μέσα από την περιοχή, όντας επί της ουσίας αυτός που «έχτισε» την ευκαιρία για τον ίδιο του τον εαυτό.

Η κίνηση του ΠαυλίδηΗ κίνηση του Παυλίδη

Παρατηρώντας πάντως, το παιχνίδι του Έλληνα φορ, δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί, εκτός από την άψογη συνεργασία του με τους συμπαίκτες του, και στην αυτοπεποίθηση που... τρέχει από τα παντζάκια του. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό άλλωστε, όταν διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του; Είναι φανερό πάντως πως κάθε γκολ λειτουργεί και σαν ένεση ψυχολογίας για εκείνον.

Ο Παυλίδης δεν διστάζει να εκτελέσει από δύσκολες γωνίες, ακόμα και από πλάγιες θέσεις. Τα τελειώματά του αποπνέουν τεράστια σιγουριά και έτσι, ενώ έχει την ίδια αυτοπεποίθηση με το δεξί, το αριστερό πόδι αλλά και το κεφάλι. Ενδεικτικές και οι παρακάτω φάσεις.

Το τελείωμα του ΠαυλίδηΤο τελείωμα του Παυλίδη

Η διακοπή των εθνικών ομάδων, χωρίς υπερβολή, δεν θα μπορούσε να βρει τον Βαγγέλη Παυλίδη σε καλύτερη κατάσταση. Ο 24χρονος τρέχει ένα τρελό και ιστορικό σερί σκοραρίσματος και πράγματι δείχνει να είναι καλύτερος από ποτέ, πιο επικίνδυνος και πιο απειλητικός. Και οι πάντες στην Εθνική Ελλάδος μόνο ευτυχισμένοι θα μπορούσαν να είναι, αφού ξέρουν πως στις τάξεις της επίσημης αγαπημένης υπάρχει ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του ολλανδικού πρωταθλήματος, ένας «δαιμονισμένος» φορ, εκ των πιο φορμαρισμένων αυτή τη στιγμή σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

 

EREDIVISIE Τελευταία Νέα