Ελλάδα - Αρμενία 2-3
Ακόμα κι αν βαθμολογικά είναι νωρίς για να πεις πως κρίθηκαν όλα, ακόμα κι αν στην όψη της Αρμενίας πάνω από την Ελλάδα ουδείς «τρομάζει», είναι τέτοια η κατάσταση της Εθνικής που δεν «ψήνει» κανέναν πως μπορεί να τα καταφέρει. Η ομάδα των Γκαζαριάν, Μκιταριάν και των υπόλοιπων Αρμένιων διεθνών έκαναν ακριβώς όσα έπρεπε, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντέδρασε σπασμωδικά και το τελικό 2-3 κάθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συνέχεια στον όμιλο.
ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Πολλές αλλαγές συγκριτικά με το παιχνίδι κόντρα στην Ιταλία πραγματοποίησε ο Άγγελος Αναστασιάδης, φτάνοντας τους 22 παίκτες σε 3,5 ημίχρονα ως προπονητής της Εθνικής. Σε διάταξη 4-2-3-1 παρέταξε τον Βλαχοδήμο στην εστία, τους Μαυρία-Παπασταθόπουλο – Σιόβα – Κούτρη στην άμυνα, τον Ζέκα με τον Σάμαρη στον άξονα, τον Μασούρα στη δεξιά πτέρυγα, τον Πέλκα αριστερά και τον Φορτούνη πίσω από τον προωθημένο Κουλούρη.
«ΠΑΓΩΜΑΡΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Μόλις στο 2’ ο Μπαρσεγιάν κατέβηκε… ανενόχλητος το γήπεδο μετά το κέντρο και σούταρε συρτά με το αριστερό, στέλνοντας τη μπάλα στο εξωτερικό μέρος του αριστεριού δοκαριού του Βλαχοδήμου και «αφυπνίζοντας» τους αντιπάλους του πολύ νωρίς.
Το… ξυπνητήρι λειτούργησε, αφού αμέσως η Εθνική κατάλαβε πως ούτε ο αντίπαλος είναι εύκολος, ούτε ανέφελη η προσπάθεια να αφήσει πίσω της το κακό βράδυ κόντρα στην Ιταλία. Ο Φορτούνης στο 6’ κινήθηκε ωραία στην περιοχή, βρήκε χώρο και σούταρε στη γωνία, αναγκάζοντας τον Αϊραπετιάν σε εντυπωσιακή επέμβαση.
Δεδομένου ότι επρόκειτο για την πρώτη καλή στιγμή της Εθνικής μετά από… 96 λεπτά αγωνιστικής δράσης αυτές τις μέρες στα προκριματικά, το γήπεδο αναθάρρησε και περίμενε την επόμενη καλή στιγμή της ομάδας. Αυτή ήρθε ωστόσο στην ελληνική άμυνα δυο λεπτά αργότερα!
Στο 8’ οι Έλληνες αμυντικοί ολιγώρησαν, ο Καραπετιάν βγήκε γρήγορα μόνος του στην κόντρα, ο Βλαχοδήμος καθυστέρησε αδικαιολόγητα και προσπερνώντας τον από δεξιά ο Αρμένιος πλάσαρε σε κενή εστία για το 0-1, πανηγυρίζοντας έξαλλα με τους ιδιαίτερα θορυβώδεις 200 οπαδούς της ομάδας του!
ΤΟ «ΔΡΑΜΑ» ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ
Θα έπρεπε κάποιος να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για να περιμένει, πριν την έναρξη του αγώνα, να δει την «φτωχή» πλην τίμια Αρμενία να παίρνει το προβάδισμα στο παιχνίδι. Ακόμα πιο δύσκολο θα ήταν να βρεθεί κάποιος που να ποντάρει σε ό,τι θα ακολουθούσε!
Αυτό διότι το γκολ έκοψε τα πόδια στους ούτως ή άλλως απροετοίμαστους από κάθε άποψη Έλληνες παίκτες. Η προσπάθεια αντίδρασης ανέκυψε έκτακτα, σπασμωδικά και δίχως εμφανές πλάνο, με τον Αναστασιάδη να μην κρύβει τη δυσφορία του για την απόδοση της κατά 5/11 αλλαγμένης σε σύγκριση με το παιχνίδι του Σαββάτου 11αδα του.
Ο Μαυρίας τραυματίστηκε κι άφησε τη θέση του στον Κώτσιρα, αλλοιώνοντας την ούτως ή άλλως ασύνδετη ομάδα και το δεύτερο γκολ ήρθε σαν «βόμβα» που σόκαρε και τους τελευταίους «πιστούς»!
Στο 33’ ο Γκαζαριάν «ντύθηκε» Ινσίνιε, σκόραρε με παρόμοιο τρόπο, ανέβασε τον δείκτη του σκορ και κατέγραψε ως επιτυχημένη τη συγκεκριμένη αντεπίθεση, από τις πολλές που δέχθηκε ως εκείνη την ώρα η Ελλάδα και συμπτωματικά ή λόγω κακών επιλογών των φιλοξενούμενων δεν είχε πληρώσει.
ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΚΟΛ
Η διακοπή δεν περιλάμβανε αλλαγές στη «γαλανόλευκη» σύνθεση, με τους παίκτες να μπαίνουν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όποιες αντοχές διέθεταν, ώστε να πλησιάσουν ξανά στο σκορ. Στο 55’ η κλάση του Κώστα Φορτούνη και η τύχη για την κακή αντίδραση του Αρμένιου τερματοφύλακα καρποφόρησαν τη μείωση του σκορ.
Συγκεκριμένα ο άσος του Ολυμπιακού ντρίμπλαρε εξαιρετικά από δεξιά τον Χοβνανισιάν κι «έστρωσε» στον Ζέκα, που έξω από την περιοχή πλάσαρε δυνατά, με τον Αϊραπετιάν να μην αποσωβεί το 1-2.
Το γκολ του μέσου της Κοπεγχάγης ενθουσίασε το λιγοστό ελληνικό κοινό, που «ζεστάθηκε» μπροστά στην προοπτική της ισοφάρισης. Εξάλλου έγινε κατανοητό πως ο Φορτούνης θα αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό για τη συνέχιση της αντίδρασης, με τον κακό Πέλκα να αφήνει εν συνεχεία τη θέση του στον Κολοβό, τον Κούτρη να παραμένει ψηλά με κάθε ευκαιρία και τους εξίσου αφανείς Κουλούρη και Μασούρα να ανεβάζουν φιλότιμα την πίεση στην αρμενική άμυνα, ούτως ώστε να προκαλέσουν τα λάθη της.
Η κατοχή της μπάλας ήταν πάνω από 70% για τους γηπεδούχους και οι φιλοξενούμενοι, λόγω του ελληνικού πρέσινγκ και της κούρασης, έκαναν πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις τους. Το εξαιρετικό σουτ του Κουλούρη (64’) ανάγκασε τον Αϊραπετιάν σε πολύ καλή επέμβαση στο «Γ».
ΤΡΙΤΟ ΓΚΟΛ ΚΑΙ «ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ»
Αυτή πάντως ήταν και η τελευταία αξιόλογη φάση στην κατεύθυνση της ισοφάρισης. Οι αλλαγές του Γκιουλμπουνταγκιάντς «φρέσκαραν» την Αρμενία, που δεν αξιοποίησε αρκετές αντεπιθέσεις υπό καλές προϋποθέσεις, όμως τα «δώρα» της άμυνας της Εθνικής δεν είχαν τελειώσει…
Ετσι στο 74’ ουσιαστικά το παιχνίδι ολοκληρώθηκε, με το τρίτο τους γκολ. Η αποδιοργανωμένη γαλανόλευκη οπισθοφυλακή είδε τον Μκιταριάν να πασάρει άνετα κάθετα στον Μπαρσεγιάν, που σούταρε στο δοκάρι, πήρε ανενόχλητος το ριμπάουντ και σε κενή εστία «σφράγισε» τη νίκη της ομάδας του.
Ως αντίδραση, ο Αναστασιάδης πέρασε στο παιχνίδι τον Σιώπη. Η Ελλάδα προσπάθησε να πιστέψει ότι μπορεί να προκαλέσει συγκινήσεις ως το φινάλε, όμως αυτές ήρθαν αποκλειστικά χάρη στην ποιότητα του Φορτούνη.
Σε ανύποπτη φάση το «δεκάρι» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος πέρασε τέσσερις αντιπάλους του, απέφυγε τον τερματοφύλακα και μείωσε σε κενή εστία, δίνοντας την (ψευδ)αίσθηση πως το ματς ήταν ακόμα «ζωντανό».
Αυτό πάντως δεν επιβεβαιώθηκε, με την κατοχή να παραμένει ανούσια ελληνική και τους Αρμένιους να πανηγυρίζουν ένα ιστορικό αποτέλεσμα, στην πρώτη της νίκη επί της Ελλάδας έπειτα από τρεις ήττες και μια ισοπαλία.
MVP: Ο Γκεβόργκ Γκαζαριάν ήταν παντού στο γήπεδο, κύριος εκφραστής, μαζί με τον Μκιταριάν, των επιθέσεων της Αρμενίας και φυσικά σκόρερ του όμορφου δεύτερου γκολ. Πολύ κομβικός για την ομάδα του.
Στο ύψος του: Ο Φορτούνης ήταν όαση στο γήπεδο για την Εθνική, κάνοντας πράγματα που ουδείς άλλος ήταν σε θέση να προσφέρει. Το γκολ του Ζέκα οφείλεται στην εξαιρετική του κίνηση στην περιοχή, ενώ στο προσωπικό του τέρμα περνάει τέσσερις αντιπάλους του, πριν προσπεράσει και τον τερματοφύλακα και κρατήσει για λίγα λεπτά ακόμα «ζωντανή» την Ελλάδα.
Αδύναμος κρίκος: Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος δέχθηκε ένα γκολ ανεπίτρεπτο για την κλάση του. Άργησε χαρακτηριστικά να βγει από την εστία του στο 0-1 και συνδυαστικά με τη συνολική κακή αντίδραση, έδωσε το περιθώριο στον Καραπετιάν να δικαιωθεί για την επιμονή του να κυνηγήσει τη φάση ως το τέλος.
Η γκάφα: Το πρώτο γκολ μοιράζεται τις… δάφνες με το τρίτο. Η αντίδραση της ελληνικής άμυνας στο 1-3 είναι κάκιστη, δίνει το περιθώριο στον Μπαρσεγιάν να πάρει το ριμπάουντ από το δοκάρι και να «τελειώσει» το παιχνίδι, ενώ οι αντίπαλοί του τον κοιτούσαν…
Το «στραγάλι»: Δεν είχε πρόβλημα, ούτε δύσκολες αποφάσεις να πάρει ο Εσθονός Κρίστο Τοχβέρ.
Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Ουσιαστικά η Εθνική αποχαιρετά τις ελπίδες της να προκριθεί στο EURO 2020. Όσο απλός ήταν ο τρόπος ανάπτυξης, άλλο τόσο απλό είναι και το συμπέρασμα, αφού απαιτούνται υπερβάσεις στη συνέχεια, οι οποίες με βάση την εικόνα της στο γήπεδο είναι μάλλον ανέλπιστες και κολοσσιαίες.
ΕΛΛΑΔΑ (Άγγελος Αναστασιάδης): Βλαχοδήμος, Μαυρίας (17’ Κώτσιρας), Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Κούτρης, Ζέκα, Σάμαρης (75’ Σιώπης), Μασούρας, Φορτούνης, Πέλκας (68’ Κολοβός), Κουλούρης
ΑΡΜΕΝΙΑ (Αρμέν Γκιουλμπουνταγκιάντς): Αϊραπετιάν, Χαρογιάν, Γκριγκοριάν, Μκρτσιάν (55’ Χοβσεπιάν), Μπαρζεγκιάν, Χοβνανισιάν, Μκιταριάν, Γκαζαριάν (83’ Αβετισιάν) Χαμπαρτσουμιάν, Καραπετιάν (70’ Μπαμπαγιάν), Ισκχαγιάν
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Κωνσταντίνος Καρέτσας: «Θα αποφασίσω τον Μάρτιο ποια εθνική θα επιλέξω ακολουθώντας την καρδιά μου»
- Ποιος είναι ο Άγιος Βασίλης και ποιος ο Ρούντολφ: Οι διεθνείς απαντούν σε ένα απολαυστικό βίντεο (vid)
- Φορτούνης για επιστροφή στην Εθνική και Γιοβάνοβιτς: «Έχουμε μιλήσει πολλές φορές, ποτέ μη λες ποτέ»