Euro: Η αλλαγή στο χέρι, το παράδειγμα με τον Ολυμπιακό και οι οδηγίες

Euro: Η αλλαγή στο χέρι, το παράδειγμα με τον Ολυμπιακό και οι οδηγίες
Το Gazzetta παρακολούθησε το σεμινάριο του αρχιδιαιτητή της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι, με τις οδηγίες που δόθηκαν προς τους διαιτητές που θα σφυρίξουν στο Euro. Οι αλλαγές στον κανονισμό, το VAR και η φάση από ματς του Ολυμπιακού.

Ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους για την αλλαγή στον κανονισμό με το χέρι, αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τους διαιτητές που θα σφυρίξουν στο Euro έκανε το πρωί της Παρασκευής (4/6) ο αρχιδιαιτητής της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι.

Ο 53χρονος Ιταλός πρώην ρέφερι - εκ των κορυφαίων διαιτητών την περίοδο που ήταν στη δράση - παρουσίασε με αναλυτικά video φάσεις από ματς ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αντιπαραβάλλοντας τις σωστές και λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν.

Εστίασε στη βοήθεια και τη χρησιμότητα που δίνει το VAR. Υπενθυμίζεται ότι η τελική φάση που ξεκινά σε λίγες μέρες (11/6) δεν θα έχει ελληνική εκπροσώπηση. Ο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι ο Μπιορν Κάιπερς (48 ετών), ενώ ακολουθεί ο Ντελ Θέρο Γκράντε (45 ετών). Φυσικά υπάρχουν και πιο νέοι όπως ο Μάικλ Όλιβερ (36 ετών). Ευλογώντας τα γένια της UEFA, υποστήριξε ότι επιλέχτηκαν οι καλύτεροι όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο.

Συνολικά επιλέχτηκαν 18 Ευρωπαίοι διαιτητές με τα τιμ τους (ο Ντάνι Μακέλι υπενθυμίζεται ότι άλλαξε τον βοηθό του μετά από γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο που δεν μέτρησε στο Βελιγράδι κατά την αναμέτρηση της Σερβίας με την Πορτογαλία), όπως και ένας Αργεντινός (Φερνάντο Ραπαλίνι) στο πλαίσιο της ανταλλαγής με την CONMEBOL.

 

Οι 17 VAR θα βρίσκονται στο headquarter της UEFA στη Νιόν. Στο «δωματιάκι» θα βρίσκονται ο VAR, ο AVAR, ο Οffside VAR, οι τρεις operators και ο operator op (αντίθετη κάμερα). Όπως εξήγησε ο Ροζέτι ο VAR ασχολείται αποκλειστικά με την επίμαχη φάση που εξετάζει, ενώ την ίδια ώρα ο AVAR έχει το μυαλό του στο live (για να μην χάσει προφανώς κάτι που μπορεί ενδιάμεσα να συμβεί).

Θα υπάρχει και ο VAR coordinator (συντονιστής). Θα κάνει αυτό που λέει και η λέξη. Θα συντονίζει, δηλαδή, όσους βρίσκονται στο δωμάτιο εκείνη τη στιγμή προκειμένου να μην χάνεται χρόνος. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση «βαραίνει» τον VAR.

Mόνο δύο ελληνικά γήπεδα πιστοποιημένα για VAR σε ευρωπαϊκά ματς!

Συνολικά 35 χώρες - ομοσπονδίες-μέλη της UEFA έχουν γήπεδα με πιστοποίηση για τη χρήση του VAR. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Γερμανία με 12 πιστοποιημένα γήπεδα, ενώ η Ελλάδα έχει μόνο δύο. Βρίσκεται δηλαδή στη μέση της λίστας. Για παράδειγμα δύο πιστοποιημένα γήπεδα, έχουν επίσης οι Δανία, Ελβετία και Ουκρανία.

Μία διόρθωση ανά 3,25 ματς της UEFA

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη χρήση του VAR εμφανίστηκε ο Ρομπέρτο Ροζέτι. Ουσιαστικά έχει παρατηρηθεί μία διόρθωση ανά 3,25 ματς ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Συνολικά σημειώθηκαν 139 παρεμβάσεις - διορθώσεις από το VAR σε 453 ματς στις διοργανώσεις της UEFA από τότε που εφαρμόστηκε η νέα τεχνολογία.

Η αλλαγή στον κανονισμό για το χέρι

To IFAB στις 5 Μαρτίου αποφάσισε την αλλαγή του κανονισμού για το χέρι, καθώς από την 1η Ιουλίου δεν θα θεωρείται παράβαση εάν η μπάλα καταλήξει στον παίκτη που σκοράρει από ακούσιο συμπαίκτη του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δεν συνιστούν όλα τα χέρια παράβαση. Παράβαση θεωρείται όταν ο παίκτης σκόπιμα ακουμπά την μπάλα με το χέρι κάνοντας κίνηση προς αυτήν ή όταν το χέρι του κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο. Ό,τι δηλαδή ίσχυε μέχρι και σήμερα.

Επίσης εξακολουθεί να συνιστά παράβαση όταν η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα απευθείας από χέρι - ακόμη κι αν αυτό είναι ακούσιο - ή όταν ο παίκτης που σκοράρει έχει βρει την μπάλα με το χέρι ακριβώς πριν τη στείλει στα δίχτυα με άλλο σημείο του σώματός του (κεφάλι, πόδι, σώμα).

Τι αλλάζει, όμως; Πλέον αν η μπάλα καταλήγει στον σκόρερ από ακούσιο χέρι συμπαίκτη του, τότε το γκολ θα κατακυρώνεται. Δεν θα θεωρείται, δηλαδή, παράβαση. Για παράδειγμα γι' αυτό το λόγο δεν μέτρησε το γκολ της Φούλαμ στις 4 Μαρτίου, στην εντός έδρας ήττα από την Τότεναμ. Συγκεκριμένα ο Μάτζα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά εκείνη είχε καταλήξει σε αυτόν από το ακούσιο χέρι του συμπαίκτη του, Λεμινά. Το γκολ θα μετρούσε εάν ίσχυαν ήδη οι νέοι κανονισμοί που θα τεθούν σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου (η φάση στο 1:49 του video που ακολουθεί).

Το παράδειγμα με τον Ολυμπιακό

Στην ενημέρωση, υπήρχε και παράδειγμα από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα από ματς του Ολυμπιακού με την Πλζεν για τα προκριματικά του Champions League. Ο Ζοζέ Σα σήκωσε την μπάλα προς τον συμπαίκτη του, ο οποίος του την επέστρεψε με το στήθος με τον Πορτογάλο γκολκίπερ στη συνέχεια να την μπλοκάρει

Από εδώ και στο εξής, αρχής γενομένης από το Euro, αυτή η φάση θα τιμωρείται με έμμεσο και κίτρινη κάρτα προς τον τερματοφύλακα.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες

Ο Ροζέτι εξήγησε τις οδηγίες που δόθηκαν στις συμμετέχουσες εθνικές ομάδες και τους διαιτητές. Ο Ιταλός αρχιδιαιτητής εστίασε στο επικίνδυνο μαρκάρισμα που συνιστά αποβολή με απευθείας κόκκινη, στο χέρι (εξηγήθηκε πιο πάνω), στο κράτημα αντιπάλου, το οποίο εκτός από πέναλτι μπορεί να επισύρει και την κίτρινη κάρτα για αντιαθλητική συμπεριφορά, το οφσάιντ (ακόμη κι αν ένας παίκτης είναι οφσάιντ, εφόσον δεν συμμετέχει στη φάση πρέπει να συνεχίζει να παίζει και να μπει στην εξέλιξή της αν η μπάλα παραμείνει εντός αγωνιστικού χώρου), στο mobbing (μπούλινγκ) προς τον διαιτητή, αλλά και στη σύρραξη.

Επέμεινε ιδιαίτερα στα δύο τελευταία, καθώς οι ακραίες συμπεριφορές παικτών πρέπει να τιμωρούνται. «Είναι πρότυπα για τους νέους αθλητές», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση στον διαιτητή στις ακραία επίμαχες φάσεις

Το ποδόσφαιρο είναι situations, όπως εξήγησε ο Ροζέτι. Υπάρχουν και εκείνες οι πολύ επίμαχες (controversial) φάσεις. Εκείνες, στις οποίες υπάρχει διχογνωμία. Εκείνες στις οποίες ο διαιτητής και ο VAR αμφιταλαντεύονται.

Ποιος λαμβάνει την απόφαση; Η οδηγία είναι η απόφαση να λαμβάνεται από τον διαιτητή. Να έχει ο ρέφερι δηλαδή τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη λήψη της απόφασης για μια πολύ επίμαχη και δύκολη φάση.

 

 

EURO Τελευταία Νέα