Ο Πάτρικ Σικ έγινε Μπέργκαμπ, όταν ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο στον πατέρα του (vids)
- Η μέρα που μιμήθηκε τη διάσημη ντρίμπλα του Μπέργκαμπ
- Η καρδιά του... πρόδωσε τη μεταγραφή στη Γιουβέντους
Κάθε χαμένη ευκαιρία του έφερνε δάκρυα στα μάτια. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει, γιατί εκείνο το υπέροχα ταλαντούχο παιδί γινόταν τόσο εύθραυστο μπροστά στην αποτυχία, κάθε φορά που αντίκριζε την αντίπαλη εστία. Για εκείνον τον ψηλόλιγνο 12χρονο, όποτε η μπάλα δεν κατέληγε στα δίχτυα, η διαδικασία έμοιαζε με ένα αγωνιώδες deja vou. Ο μικρός έχανε το γκολ, κοιτούσε στην εξέδρα και έπειτα καταστρεφόταν όλο το παιχνίδι του. Ο προπονητής τον έβλεπε έτοιμο να κλάψει και να τα παρατήσει και τον έβγαζε αλλαγή. Ποιο ήταν το πρόβλημα;
«Στην εξέδρα βρισκόταν πάντα ο πατέρας μου. Κάθε φορά που δεν έβαζα γκολ, τον κοιτούσα να φωνάζει σαν τρελός, να κουνάει χέρια και κεφάλι και να ωρύεται. Εκεί εγώ τα έχανα και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Μου κόβονταν τα πόδια. Ολα άλλαξαν όμως μία μέρα, όταν αποφάσισα ότι δεν άντεχα άλλο αυτή την πίεση. Εχασα μία μεγάλη ευκαιρία και ακουγόταν παντού η φωνή του. Πραγματικά με έβριζε. Ο ίδιος ο πατέρας μου με έβριζε. Τότε γύρισα, τον κοίταξα και του ύψωσα το μεσαίο δάκτυλο, αφήνοντας άναυδο όλο το γήπεδο. Ηταν η στιγμή της λύτρωσης. Ποτέ ξανά δεν θα με απασχολούσε. Και τότε άρχισα να σκοράρω... »
Η μέρα που μιμήθηκε τη διάσημη ντρίμπλα του Μπέργκαμπ
Η αφήγηση της ποδοσφαιρικής λύτρωσης του Πάτρικ Σικ, αποτελεί απλά το Κεφάλαιο 1 μίας ιδιαίτερης ποδοσφαιρικής κορμοστασιάς. Ενα παιδί που μεγαλώνοντας, πήρε στους ώμους του τόσες και τόσες παρομοιάσεις. Σταδιακά έγινε ο νέος Γιαν Κόλερ, ο νέος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο καινούργιος Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ωσπου μία μέρα τα έκανε όλα τόσο υπέροχα, που δεν θα μπορούσε παρά να είναι η μετενσάρκωση του Ντένις Μπέργκαμπ. Ηταν τον Απρίλη του 2017, όταν φορώντας τη φανέλα της Σαμπντόρια, εμφανίστηκε ως ό,τι πιο κοντινό σε εκείνο το θρυλικό που είχε κάποτε σκαρώσει ο Μπέργκαμπ στον Νίκο Νταμπίζα. Και ο Σικ το έκανε πραγματικά εξίσου εκπληκτικά.
Μέχρι τότε βέβαια, ο νεαρός Τσέχος φορ δεν είχε περάσει με τόση επιτυχία όλα τα στάδια της ανέλιξης. Οι scouts της Σπάρτα Πράγας τον εντόπισαν και τον ενέταξαν στα τμήματά τους από τα 11 του και στα 18 (2014) βρέθηκε στην πρώτη ομάδα, να κατακτά το εγχώριο τρεμπλ, έστω και με ελάχιστες συμμετοχές. Ο δανεισμός του στη Μποέμιανς (2015-'16) ήταν και η πρώτη ευκαιρία του, καθώς σκόραρε οκτώ γκολ, πείθοντας τη Σαμπντόρια να πληρώσει τέσσερα εκατ. ευρώ και να τον κάνει δικό της. Και δικαιώθηκε στην πρώτη σεζόν του στην Ιταλία, βάζοντας 11 γκολ σε 32 αγώνες, χαρίζοντας παράλληλα, αμέτρητα highlights με ντρίμπλες, τσαλιμάκια και όμορφα τελειώματα.
Η καρδιά του... πρόδωσε τη μεταγραφή στη Γιουβέντους
Αμέσως τσίμπησαν οι πιο μεγάλοι και πρώτα απ' όλα η Γιουβέντους, που πείστηκε να δώσει τα 25 εκατ. ευρώ που αξίωναν οι Μπλουτσερκιάτι. Ωστόσο, τα πάντα κατέρρευσαν τη στιγμή που χρειάστηκε να περάσει ιατρικά. Εκεί στη Γηραιά Κυρία εντόπισαν μία μόλυνση στην καρδιά και έκαναν πίσω. Στη Ρόμα όμως λίγο αργότερα είδαν ότι τα πάντα ήταν ΟΚ. Οι εξετάσεις του ήταν καθαρές, αλλά τις επαναλαμβάνει κάθε καλοκαίρι, καθώς του επετράπη να συνεχίσει να παίζει μπάλα, αλλά πάντοτε να κάνει τους απαραίτητους ειδικούς ελέγχους.
Μόνο που στην Αιώνια Πόλη δεν ταίριαξε. «Δεν με έβαζαν στη θέση μου», εξηγούσε στους Γερμανούς δημοσιογράφους το καλοκαίρι του 2019, καθώς μετακόμιζε δανεικός στη Λειψία, αφήνοντας τη Ρώμη με μόλις πέντε γκολ πρωταθλήματος σε μία κακή διετία. Στη Λειψία τα πήγε καλύτερα (10 γκολ σε 22 ματς), αλλά η εισήγηση του Γιούλιαν Νάγκελζμαν ήταν αρνητική. Στη Λεβερκούζεν όμως είχαν διαφορετική άποψη, έδωσαν στη Ρόμα 26,5 εκατ. ευρώ και τον είδαν να σκοράρει εννέα φορές σε 29 αγώνες της Bundesliga.
Ωσπου φτάσαμε στο απόγευμα της Δευτέρας και στο ματς της Τσεχίας με τη Σκωτία για το Euro 2020. Η κεφαλιά του για το 1-0 και κυρίως το πιο μακρινό γκολ στην ιστορία των μεγάλων διοργανώσεων (Μουντιάλ – Euro), έγινε το απόλυτο ποδοσφαιρικό viral και επανέφερε το όνομά του στη λίστα των σούπερ ταλαντούχων. Η αλήθεια είναι ότι στα 25 του πλέον, ο Πάτρικ Σικ είχε μία αμφιλεγόμενη εξέλιξη και δεν έγινε τελικά ποτέ, κανένας απ' όσους τον παρομοίαζαν στο ξεκίνημά του. Ωστόσο, η μπάλα που ξέρει, είναι ξεκάθαρα ιδιαίτερη, όπως και το αριστερό πόδι του που με τόση ευκολία σκόραρε αυτή τη γκολάρα από το κέντρο. Σε πρώτη φάση λοιπόν, τόσο ο ίδιος, όσο και η Τσέχοι, απολαμβάνουν αυτό το ξεκίνημά και σίγουρα όλοι μας έχουμε ήδη ψηθεί μαζί του...
Follow me: @jorgekaraman
Instagram: jorge_karaman