Οι κορυφαίες ανατροπές σε Euro

Οι κορυφαίες ανατροπές σε Euro

Οι κορυφαίες ανατροπές σε Euro
Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμίζει πέντε συναρπαστικά comeback που έχουν γίνει σε αγώνες ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Γαλλία – Γιουγκοσλαβία 4-5 (1960)

Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είχε μία απίστευτη διακύμανση στο σκορ. Σε εκείνη τη διοργάνωση συμμετείχαν μόλις τέσσερις ομάδες και στον πρώτο – χρονικά – ημιτελικό η οικοδέσποινα Γαλλία υποδέχθηκε τη Γιουγκοσλαβία. Οι «τρικολόρ» προηγήθηκαν δύο φορές με διαφορά δύο τερμάτων (3-1 και 4-2) και όλα έδειχναν πως θα έπαιρναν το εισιτήριο για τον τελικό. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, είχαν αντίθετη άποψη και έφτασαν σε μία ανατροπή μέσα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών. Οι Γιουγκοσλάβοι «χτύπησαν» στο 75’, στο 78’ και στο 79’, σοκάροντας το κοινό στο Παρκ Ντε Πρενς και παίρνοντας οι ίδιοι μία επική πρόκριση στον τελικό.

Γιουγκοσλαβία – Δυτική Γερμανία 2-4 (1976)

Ήταν η τελευταία διοργάνωση, που έγινε μόλις με τέσσερις ομάδες η τελική φάση. Η διοργανώτρια Γιουγκοσλαβία υποδέχθηκε στο Βελιγράδι την εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια, με έπαθλο μία θέση στον τελικό. Οι οικοδεσπότες μπήκαν πολύ δυνατά στο «Μαρακανά» και στο ημίωρο είχαν προβάδισμα δύο τερμάτων. Η γερμανική «μηχανή» πήρε μπροστά στο δεύτερο ημίχρονο, φτάνοντας σε μία μνημειώδη ανατροπή. Η Δυτική Γερμανία ισοφάρισε σε 2-2 και το ματς πήγε στην παράταση. Εκεί, «καθάρισε» ο Ντίτερ Μίλερ, ο οποίος με δύο γκολ οδήγησε τα «πάντσερ» στο εντυπωσιακό 2-4. Ο ίδιος είχε πετύχει και το δεύτερο τέρμα της ομάδας του στην κανονική διάρκεια και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που έκανε χατ-τρικ σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Μίλερ

Γιουγκοσλαβία – Ισπανία 3-4 (2000)

Μόνο νίκη ήθελαν οι «φούριας ρόχας» στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων, προκειμένου να προκριθούν στα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Όλα έδειχναν να πηγαίνουν στραβά για την ομάδα του Καμάτσο, καθώς η Γιουγκοσλαβία είχε το προβάδισμα με 3-2, μέχρι και το 90ο λεπτό. Η Ισπανία ήταν στο χείλος του γκρεμού, όμως στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης έκανε μια ανατροπή... αλά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μεντιέτα στο 94’ έφερε το παιχνίδι στα ίσια, όμως στην Ισπανία δεν αρκούσε αυτό το γκολ για να προκριθεί. Το τέρμα που την έστειλε στην επόμενη φάση ήρθε λίγα δευτερόλεπτα μετά από τον Αλφόνσο, ο οποίος έγραψε το τελικό 3-4, μέσα σε αποθέωση. Παρά την ήττα-σοκ, πάντως, η Γιουγκοσλαβία πήρε και αυτή τη εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Γαλλία – Ιταλία 2-1 (2000)

Είναι η πιο σημαντική ανατροπή στην ιστορία του Euro για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί έκρινε τον τίτλο. Στον τελικό του Ρότερνταμ, το 2000, η Ιταλία είχε πάρει το προβάδισμα με τον Ντελβέκιο και μέχρι τις καθυστερήσεις... άγγιζε το τρόπαιο. Υπολόγιζε, όμως, χωρίς τις αλλαγές του Ροζέ Λεμέρ. Ο Βιλτόρ (είχε μπει στο ματς στο 58’) ισοφάρισε στις καθυστερήσεις σε 1-1, στέλνοντας τον τελικό στην παράταση. Εκεί, μία ακόμη αλλαγή των «τρικολόρ», ο Νταβίντ Τρεζεγκέ (πέρασε στον αγώνα στο 76’), έκρινε την αναμέτρηση. Το δικό του «χρυσό» γκολ οδήγησε σε... ξαφνικό θάνατο τους Ιταλούς, με το 2-1 να ολοκληρώνει την ανατροπή και να οδηγεί τους Γάλλους στο back to back, μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1998.

Τουρκία – Τσεχία 3-2 (2008)

Ο απόλυτος «τελικός» ήταν η συγκεκριμένη αναμέτρηση στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Οι δύο ομάδες είχαν από τρεις βαθμούς και βρίσκονταν στην απόλυτη ισορροπία ακόμη και στο συντελεστή τερμάτων (2-3). Η νικήτρια ομάδα θα ακολουθούσε την Πορτογαλία στα νοκ άουτ, με την Τσεχία να δείχνει έτοιμη να τσεκάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Προηγήθηκε με 2-0 στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου, σφιχταγγαλιάζοντας την πρόκριση, όμως η απόλυτη ανατροπή ήρθε στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Με ένα γκολ του Αρντά Τουράν και δύο του Νιχάτ Καβετσί μέσα σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων (87’, 89’) η Τουρκία πήρε την... μπουκιά από το στόμα των Τσέχων και ταυτόχρονα την πρόκριση.

 

 

EURO Τελευταία Νέα