Αυτοί που φτάνουν “αέρα” στους “4”, και οι απορίες για τα μεγάλα φαβορί

Αυτοί που φτάνουν “αέρα” στους “4”, και οι απορίες για τα μεγάλα φαβορί

Αυτοί που φτάνουν “αέρα” στους “4”, και οι απορίες για τα μεγάλα φαβορί
Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει την απόδοση των παλιών και νέων φαβορί της διοργάνωσης αντλώντας στοιχεία από το Wyscout, και κάνει εκτιμήσεις για την συνέχεια μέχρι την ημιτελική φάση.

Το φανταζόμασταν και το προεκτιμούσαμε ότι αυτή η διοργάνωση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον επειδή, εκτός των άλλων, υπό τις δεδομένες συνθήκες ήταν εντελώς απρόβλεπτη η δυναμική των ομάδων. Τώρα που έχουμε πίσω μας την φάση των ομίλων όμως μπορούμε με βεβαιότητα να διαπιστώσουμε ότι σήμερα ζούμε μια εντελώς απρόβλεπτη διοργάνωση διότι δεν υπήρξε ομάδα που να “τρόμαξε” με την απόδοσή της τις υπόλοιπες ή ανάγκασε τον πλανήτη ποδόσφαιρο να την αναδείξει σε μεγάλο φαβορί.

Θεωρητικά ήταν η Ιταλία αυτή που εμφάνισε με συνέπεια την καλύτερη απόδοση, και μάλιστα παρουσιάζοντας αναλλοίωτη αγωνιστική ταυτότητα ακόμη και όταν έπαιξε με αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα της. Τα εμπόδια που βρήκε μπροστά της όμως (Τουρκία, Ελβετία, Ουαλία) δεν ήταν πολύ υψηλά ώστε να μπορεί ο παρατηρητής να βασιστεί στα δείγματα και να προεκτιμήσει ότι η φόρμα της Ιταλίας είναι τόσο υψηλή. Με το εμπόδιο που βρίσκει μπροστά (Αυστρία) φτάνει μέχρι τους 8. Εκεί όμως θα συναντήσει μια εκ των Βελγίου - Πορτογαλίας. Και δεν είναι τόσο απλό να εκτιμήσει κανείς ότι θα το προσπεράσει εύκολα και αυτό το εμπόδιο.

Το Βέλγιο ήταν η επόμενη ομάδα με τις υψηλότερες βαθμολογίες στην ομαδική απόδοση από τις πλατφόρμες ανάλυσης της απόδοσης. Δεν πέτυχε τα περισσότερα γκολ, ούτε δημιούργησε τον μεγαλύτερο αριθμό κλασικών ευκαιριών, και βρήκε μόνο ένα σοβαρό εμπόδιο στο γκρουπ, την Δανία. Είχε όμως μια σχετική σταθερότητα στην απόδοση, και από τη στιγμή που μπήκε στο τερέν ο Κέβιν Ντε Μπρόινε δημιούργησε δυναμική ομάδας που μπορεί να πάει μακριά. Πάντως το εμπόδιο που βρίσκει στην φάση των 16, η κάτοχος Πορτογαλία, δεν είναι μικρό. Κι αν περάσει, λογικά στους 8 θα περιμένει η Ιταλία. Όταν τα λαμβάνεις όλα υπόψη, δεν κρέμας εύκολα στο Βέλγιο την ταμπέλα του φαβορί.

Η Ολλανδία, η τρίτη ομάδα που έκανε το “3Χ3” είναι και αυτή που πέτυχε τα περισσότερα γκολ (8) και δημιούργησε τις “δεύτερες” πιο ποιοτικές ευκαρίες (xG 8.16). Και τα δικά της εμπόδια όμως (Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία) δεν ήταν υψηλά, και η απόδοσή της στην φάση άμυνας δεν ήταν τόσο πειστική που να σε πείθει ότι θα αντέξει όταν δοκιμαστεί. Πιθανόν η Τσεχία να μην αποδειχθεί υψηλό εμπόδιο στην φάση των 16, και ίσως η Ολλανδία να μη τρομάξει ούτε με το όνομα του αντιπάλου που θα συναντήσει στην φάση των 8 εφόσον τα καταφέρει (Ουαλία-Δανία). Μάλιστα αν διέθετε τον Φαν Ντάικ, πιθανόν ο δρόμος της να σήκωνε και την απαίτηση να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, αλλά δεν τον έχει. Πάντως ο συνδυασμός των σκέψεων στις οποίες οδηγούν η εικόνα της απόδοσής της και τα ονόματα των προσεχών αντιπάλων σου δημιουργούν την αίσθηση ότι η Ολλανδία έχει την δυναμική για να φτάσει μέχρι τους 4.

 

Η επόμενη ομάδα με υψηλούς δείκτες απόδοσης είναι η Ισπανία. Αν είχε βάλει τα γκολ που αναλογούσαν στην ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησε (πρώτη στη λίστα με xG 9.01) θα είχε χριστεί ως ένα εκ των φαβορί, δεδομένου ότι αντιμετώπισε αρκετά δυνατούς αντιπάλους (Σουηδία, Πολωνία και Σλοβακία). Κράτησε την μπάλα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα (75.2%), επέτρεψε ελάχιστες ευκαιρίες στον αντίπαλο και δέχθηκε μόνο ένα γκολ. Μπροστά της βρίσκει ένα εμπόδιο που δεν μοιάζει πολύ υψηλό, την Κροατία. Στους 8 όμως θα βρει την Γαλλία ή την Ελβετία. Συνεπώς δεν είναι απλό να την χρίσεις φαβορί.

Κι ύστερα φτάνουμε στα φαβορί των στοιχηματικών εταιρειών πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Η Αγγλία “έπαιξε” μόνο για 20’ λεπτά, στο πρώτο της παιχνίδι, και έπειτα μετατράπηκε σε μια δειλή ομάδα, με πολύ συντηρητική ανάπτυξη των επιθέσεων και πολύ αργό τέμπο. Δεν έφτιαξε μεγάλο αριθμό ευκαιριών, ήταν 20η στη λίστα των ομάδων με κριτήριο την ποιότητα των ευκαιριών, δεν έδωσε κανέναν σοβαρό λόγο για να την “πιστέψει” κανείς παρά μόνο το γεγονός ότι δεν δέχθηκε γκολ. Όπως όμως σημείωνα και χθες, απέναντι στους επόμενους αντιπάλους της είναι πιθανό να κληθεί να κάνει ένα είδος παιχνιδιού που θα αποδειχθεί βολικό, δηλαδή να αμυνθεί και να παίξει με αντεπιθέσεις και γρήγορες επιθέσεις. Αν βρει την γερμανική άμυνα ψηλά και με την αφέλεια που αυτή έδειξε απέναντι στους Ούγγρους, η Αγγλία μπορεί να την τιμωρήσει και να δει την στρατηγική αυτή να την περνά στην προημιτελική φάση. Αν περάσει τους Γερμανούς, η Αγγλία βρίσκει καλύτερα στρωμένο δρόμο (Σουηδία ή Ουκρανία) για να φτάσει μέχρι τους ημιτελικούς. Συνεπώς το μεγάλο της στοίχημα είναι η Γερμανία, και η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της ομάδας του Γιόακιμ Λεβ επιτρέπει στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να αισιοδοξεί.

Η Γερμανία έδειξε αδυναμίες και στις δύο φάσεις παιχνιδιού. Δηλαδή έδειξε και την ευάλωτη άμυνά της, αλλά και την αδυναμία της να εκτελέσει στις ποιοτικές ευκαιρίες που δημιούργησε (5η στην xG λίστα). Για να περάσει τους Αγγλους χρειάζεται να κάνει καλύτερο παιχνίδι από όσα έχει δείξει μέχρι σήμερα, ή να έχει την τύχη να πιάσει την ομάδα του Σάουθγκεϊτ όσο αδιάβαστη έπιασε την Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία εμφάνισε σοβαρά ζητήματα αγωνιστικής νοοτροπίας, τα οποία πλήρωσε ακριβά στο παιχνίδι με την Γερμανία. Η εικόνα της απέναντι στην Γαλλία όμως έβγαλε ανθεκτικότητα. Και τώρα ο Φερνάντο Σάντος πήρε τον χρόνο του για βελτιώσεις στο κομμάτι της νοοτροπίας αλλά και για να καταλήξει στην πιο λειτουργική ενδεκάδα της στιγμής και να επιλέξει τους καλύτερους κεντρικούς μέσους. Μπροστά του έχει και πάλι έναν πολύ δυνατό αντίπαλο, το Βέλγιο, και αν το περάσει θα βρει στους 8, λογικά, την Ιταλία. Από την αρχή μέχρι το τέλος, η Πορτογαλία πάει από την πιο δύσκολη διαδρομή, γι’ αυτό και δεν είναι εύκολο να την δεις να φτάνει όσο μακριά έφτασε την προηγούμενη φορά.

Και φτάνουμε στην Γαλλία. Προφανώς η συνολική απόδοσή της δεν δικαιολόγησε τον τίτλο του απόλυτου φαβορί. Οι στιγμές της ποιότητας που έβγαλε στις συνεργασίες των Εμπαπέ - Μπενζεμά - Γκριεσμάν όμως και - κυρίως αυτές - οι ποιοτικές πάσες του Πογκμπά είναι λόγοι για να εκτιμήσει κανείς ότι θα τα καταφέρει απέναντι στην Ελβετία. Στους 8 όμως θα την περιμένει, λογικά, η Ισπανία. Και δεν θα είναι απλό να την προσπεράσει. Θα πρέπει να παίξει παραπάνω.

 

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.