EURO 2020: Τουρκία, η τεράστια απογοήτευση

EURO 2020: Τουρκία, η τεράστια απογοήτευση

EURO 2020: Τουρκία, η τεράστια απογοήτευση
Οι Τούρκοι μπήκαν στο EURO για να κάνουν τη διαφορά, αλλά αποχώρησαν με προορισμό τη Σμύρνη για... διακοπές. Μια παρουσία σκέτη... κατάθλιψη!

Το Gazzetta έβγαλε νικητή στο ΕURO, αλλά στάθηκε και στη μεγάλη απογοήτευση, την Τουρκία. Οι «Γείτονες» ήθελανα να ζήσουν το όνειρο της διάκρισης, αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, καταθλιπτικό.

Ήταν μία ομάδα με προοπτική που όμως είδε τις ελπίδες διάκρισης στο EURO να καταρρέουν και να διαλύονται. Έμεινε χωρίς βαθμό και δέχθηκε οκτώ γκολ όπως και η Βόρεια Μακεδονία. Έβαλε μόλις ένα γκολ, ένα τέρμα παρηγοριάς, στην ήττα με 3-1 από την Ελβετία και είχε τη χειρότερη διαφορά (-7).

Πως προέκυψε όλο αυτό για την Τουρκία; Και πως αντέδρασαν οι «Γείτονες» στην κάκιστη παρουσία της στο Euro; Η ομάδα παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ως αήττητη σε έξι αγώνες το 2021. Με τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες. Παραπάνω νίκες στη χρονιά είχαν μόνο Αγγλία και Σουηδία.

Με προπονητή τον Σενιόλ Γκιουνές που είχε οδηγήσει την Τουρκία στην 3η θέση του Μουντιάλ του 2002, η αισιοδοξία ήταν διάχυτη στη χώρα. Το σκεπτικό; Η ομάδα ήταν αήττητη με τους παγκόσμιους πρωταθλητές Γάλλους στα προκριματικά με μία νίκη και μία ισοπαλία στη Γαλλία είχε πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο στα προκριματικά του Μουντιάλ με νίκες κόντρα σε Ολλανδία και Νορβηγία. Όλα έδειχναν πως η Τουρκία του Γκιουνές ήταν προορισμένη για πολλά παραπάνω.

 

Το 4-2 επί των Ολλανδών τον Μάρτιο ανέβασε τον πήχη για την Τουρκία. Oι αντεπιθέσεις ήταν το μεγάλο της ««όπλο» και με τον Μπουράκ Γιλμάζ σε τέτοια κατάσταση, η ομάδα είχε τεράστια αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία κέρδιζε με διαφορά σε ένα ματς που είχε 34% κατοχή μπάλας.

Τι δεν πήγε καλά; Για την Τουρκία υπάρχουν απαντήσεις για το τι δεν πήγε καλά. Βασικά δεν είχε σωστό και συγκροτημένο σχέδιο. Δεν είχε σωστή μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματική σε αντεπιθέσεις.

Για την Τουρκία υπάρχει αυτή η εικόνα με τη συμμετοχή πέντε παικτών στο πρώτο γκολ του Γιλμάζ στο ματς με την Ολλανδία. Μετά όμως βλέπει κανείς την εικόνα των Τούρκων με την Ιταλία και... παγώνει.

Υπήρξε δε μία αίσθηση πως η Τουρκία δεν λειτουργούσε ως σύνολο αλλά ατομικά. Παίκτες όπως οι Τσαλχάνογλου και Ιρφάν Καχβετσί απλά εκβίαζαν φάσεις και έκαναν σουτ από μακριά. Όμως αυτό είναι και ένα γνώρισμα των Εθνικών ομάδων. Πως παίρνεις ένα σύνολο χαρισματικών παικτών και μπορείς σε έναν χρόνο - και έχοντας λίγες φορές να δουλέψεις μαζί τους - να τους κάνεις ομάδα;

Ο τουρκικός Τύπος αντιμετώπισε σκληρά την Εθνική με τη Fotomac να βγαίνει με τον τίτλο 'Ντροπή'. Η Milliyet από την πλευρά της τόνισε πως "τα παιδιά μας είναι στον δρόμο για το Τσεσμέ". Ναι, το Τσεσμέ είναι θέρετρο για διακοπές. Η Hurriyet βγήκε αναφερόντας ότι "δεν το αξίζαμε αυτό" ενώ η Sabah επισήμανε πως "μας ντροπιάσατε παιδιά".

Υπήρξαν και αυτοί που έριξαν την ευθύνη στην παρουσία πολλών ξένων στο πρωτάθλημα. Υπάρχει και η άποψη πως έπαιξε ρόλο και η απόφαση της τουρκικής Ομοσπονδίας να χαλαρώσει την πολιτική της για τον αριθμό των ξένων παικτών στο εγχώριο πρωτάθλημα και τη μεγάλη κατηγορία. Το 2015 μετά από πίεση των ομάδων της Super Lig η Ομοσπονδία τους επέτρεψε να παρουσιάζουν ακόμα και 11 ξένους στην 11άδα τους.

Από τους 5 παίκτες της τουρκικής Λίγκας που ήταν στην Τουρκία στο Euro μόλις οι δύο έπαιξαν το 75% ή και παραπάνω των αγώνων πρωταθλήματος: ο γκολκίπερ Τσακίρ (95%) και ο Τουρφάν (75%). Στο πρώτο ματς 9 από τους 11 παίκτες του βασικου΄σχήματος με την Ιταλία ήταν από ομάδες της Serie A.

Οι ομάδες της Super Lig λειτούργησαν ακραία στην αξιοποίηση του μέτρου για τον αριθμό των ξένων παικτών και ειδικά στις βασικές 11άδες. Οι Τούρκοι παίκτες άρχισαν να αντιλαμβάνονται το πόσο δύσκολο είναι να παίξουν στην πατρίδα τους και το πρωτάθλημά της. Ο αντίλογος είναι πως με τους καλούς ξένους παίκτες ανέβηκε και το επίπεδο των γηγενών παικτών.

Επίσης πως με αυτόν τον κανονισμό οι Τούρκοι παίκτες μπορούσαν να παίξουν σε τοπ ευρωπαϊκές ομάδες. Ο Ντεμιράλ πάντως έπαιξε μόνο το 28% από τα λεπτά που θα μπορούσε στη Serie A με Γιουβέντους. Ο Κάαν Αγιάν που ήταν και στα τρία ματς του ομίλου έπαιξε μόνο 800 λεπτά στη Serie A πέρυσι. Ο Γιαζίτσι στη Ligue 1 με την πρωταθλήτρια Λιλ ξεκίνησε σε μόνο 10 ματς πρωταθλήματος και έπαιξε στο 32% των λεπτών του πρωταθλήματος.

Η Τουρκία παρασύρθηκε από την... αλαζονική της συμπεριφορά. Βαρύγδουπες δηλώσεις, κλίμα πανηγυρικό, όμως μια ομάδα χωρίς συγκέντρωση χάνει πριν τη σέντρα!

Πηγές: Milliyet, Hurriyet, Athletic

 

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...