Αυτές οι ομάδες θα πάνε στους «8» του Euro2020

Αυτές οι ομάδες θα πάνε στους «8» του Euro2020
Ο Αλέξανδρος Λοθάνο ρισκάρει και προβλέπει ποιες θα είναι οι ομάδες που θα προκριθούν στα προημιτελικά του Euro 2020.

Τέρμα το (μικρό ευτυχώς) διάλειμμα, τα κεφάλια ξανά μέσα. Και, μάλιστα, στο πιο συναρπαστικό και αμφίρροπο κομμάτι κάθε αθλητικής διοργάνωσης: Τα νοκ άουτ παιχνίδια, στα οποία τα περιθώρια λάθους ελαχιστοποιούνται και μια λεπτομέρεια μπορεί να κρίνει τα πάντα.

Στα χαρτιά, η φάση των «16» του (συναρπαστικού, το δίχως άλλο) Euro2020 έχει φαβορί και αουτσάιντερ, ισορροπημένα ζευγάρια και, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά, θα μας επιφυλάξει και εκπλήξεις. Με κίνδυνο να εκτεθώ (εντάξει, δεν θα είναι και η πρώτη φορά...), ιδού οι προβλέψεις μου για τα οκτώ ζευγάρια.

Στο Ουαλία – Δανία (Σάββατο 26/06, 19:00) θα προκριθεί... η Δανία. Γιατί, μετά το σοκ με τον Κρίστιαν Έρικσεν, κάνει καταπληκτικά διαστήματα στα παιχνίδια της, τόσο στην ήττα από το Βέλγιο, όσο και στην θριαμβευτική νίκη – πρόκριση επί της Ρωσίας. Οι Χόιμπιεργκ, Ντάμσγκααρντ και Σία έχουν πάρει τα πάνω τους για τα καλά, η περιπέτεια του συμπαίκτη τους αποτελεί κινητήρια δύναμη και φρονώ ότι έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στα προημιτελικά. Η Ουαλία είναι σκληροτράχηλη, ανταγωνιστική, ο Γκάρεθ Μπέιλ έχει βρει τον καλό του εαυτό, αλλά ως σύνολο, οι Δανοί με πείθουν περισσότερο. Και σε αυτούς θα ποντάρω.

Στο Ιταλία – Αυστρία (Σάββατο 26/06, 22:00) θα προκριθεί... η Ιταλία. Γιατί η καταπληκτική εικόνα της στην φάση ομίλων δεν ήταν τυχαία, η μεσαία της γραμμή είναι εγγύηση (αλήθεια, ποιον εκ των Μάρκο Βεράτι ή Μάνουελ Λοκατέλι θα αφήσει έξω απόψε ο Ρομπέρτο Μαντσίνι;) και δεν εξαρτάται από έναν παίκτη για να φτάσει στο γκολ. Η Αυστρία είναι... σιγανό ποταμάκι, παλεύει μέχρι τέλους όλα τα παιχνίδια της, αλλά ποιοτικά είναι ξεκάθαρα κατώτερη από την Σκουάντρα Ατζούρα. Οι Ιταλοί παίζουν για πρώτη φορά στο τουρνουά μακριά από το φιλόξενο «Ολίμπικο», αλλά ακόμα και έτσι έχουν τα φόντα να επιβάλλουν τον ρυθμό τους, το εξαιρετικό transition τους και να φτάσουν στην πρόκριση.

Στο Ολλανδία – Τσεχία (Κυριακή 27/06, 19:00) θα προκριθεί... η Ολλανδία. Το 3-5-2 (ή 5-3-2, όπως θέλει να το δει κανείς) που επέλεξε ο Φρανκ ντε Μπουρ δέχθηκε πολύ και σκληρή κριτική από τους συμπατριώτες του, αλλά ταιριάζει γάντι σε αυτή την ομάδα. Ο Ντένζελ Ντάμφρις είναι «πυραυλοκίνητος» στα αριστερά, το δίδυμο Ζορζίνιο Βαϊνάλντουμ – Φρένκι ντε Γιονγκ παραδίδει μαθήματα στην μεσαία γραμμή και ο Μέμφις Ντεπάι είναι ικανός να κάνει την ζημιά ανά πάσα στιγμή στην επίθεση. Η Τσεχία είναι καλοδουλεμένη, ο Πάτρικ Σικ σε κατάσταση... ευφορίας, αλλά η διαφορά ποιότητας είναι σαφέστατα υπέρ των Οράνιε.

Στο Βέλγιο – Πορτογαλία (Κυριακή 27/06, 22:00) θα προκριθεί... το Βέλγιο. Γιατί δεν υπάρχει ομάδα που να διαθέτει δίδυμο Κέβιν ντε Μπρόινε – Ρομέλου Λουκάκου, η ομάδα παίζει από μνήμης και δείχνει ικανή, επιτέλους, να κάνει την υπέρβαση. Η Πορτογαλία διαθέτει Κριστιάνο Ρονάλντο και μια πλειάδα ποιοτικών ποδοσφαιριστών, αλλά τα αμυντικά της προβλήματα δεν ταιριάζουν σε ομάδα Φερνάντο Σάντος. Φλέρταρε με την «γκέλα» κόντρα στην Ουγγαρία, δέχθηκε τέσσερα γκολ από την Γερμανία και θεωρώ πως ο δρόμος της στο Euro2020 θα σταματήσει κάπου εδώ. Ας πετύχει τουλάχιστον ένα ακόμα τέρμα ο «CR7», να κατέχει πλέον μόνος του το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Στο Κροατία – Ισπανία (Δευτέρα 28/06, 19:00) θα προκριθεί... η Ισπανία. Ναι, συμφωνώ, στην φάση ομίλων κούρασε (πάρα) πολύ με το γύρω – γύρω όλοι αλλά, όταν βρίσκει κενούς χώρους, είναι ικανή και αποτελεσματική. Η Κροατία καθοδηγείται από αυτή την μικρή (στο δέμα) ιδιοφυΐα ονόματι Λούκα Μόντριτς, πιθανόν ως ομάδα διαθέτει πιο ισχυρή προσωπικότητα από τους Ισπανούς, οι οποίοι όμως είναι ποιοτικότεροι, τρέχουν περισσότερο και θεωρώ πως θα... δαγκώσουν και πιο πολύ στη μονομαχία τους, με έπαθλο μια θέση στην οκτάδα.

Στο Γαλλία – Ελβετία (Δευτέρα 28/06, 22:00) θα προκριθεί... η Γαλλία. Δεν βλέπω πως θα αντέξει η σκληροτράχηλη Ελβετία του Τσερντάν Σακίρι, όσο και αν κοντράρει και προβληματίσει τους Τρικολόρ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια είναι ακόμα καλύτερη σε σχέση με το Μουντιάλ, ο Καρίμ Μπενζεμά ανεβάζει ακόμα περισσότερο το επίπεδό της και, παρ' ότι στην άμυνα έχει κάποια ζητηματάκια, εύκολα ή δύσκολα θα σφραγίσει το εισιτήριό της για τα προημιτελικά.

Στο Αγγλία – Γερμανία (Τρίτη 29/06, 19:00) θα προκριθεί... η Αγγλία. Γιατί; Επειδή έχει πολλά περισσότερα (ποιοτικά) τρεξίματα από την Γερμανία, περισσότερες λύσεις σε όλες τις γραμμές και παίζει στο «Γουέμπλεϊ» (πάντα σημαντικό για τα Λιοντάρια). Τα Πάντσερ έχουν το (τεράστιο) βάρος της φανέλας στις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά αυτό δεν αρκεί πάντα, όπως αποδείχθηκε και στην πρόκριση – θρίλερ κόντρα στην Ουγγαρία. Η Γερμανία... μπάζει στην άμυνα και δεν έχει σταθερές λύσεις στην επίθεση. Και, στην τελική, αν η Αγγλία θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρώτο Euro της ιστορίας της (ναι, έχουμε εμείς και δεν έχουν οι Άγγλοι...), θα πρέπει να ξεπεράσει μεγάλους αντιπάλους στον δρόμο. Και η Γερμανία, αναμφίβολα, είναι τέτοιος.

Στο Σουηδία – Ουκρανία (Τρίτη 29/06, 22:00) θα προκριθεί... η Σουηδία. Γιατί ήταν μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην πρώτη φάση, όπου έδειξε ότι μπορεί να υπηρετήσει με επιτυχία και δύο διαφορετικά στιλ παιχνιδιού: Το φουλ αμυντικό (στο 0-0 με την Ισπανία) και το επιθετικό (στο 3-2 επί της Πολωνίας). Σκληροτράχηλη ομάδα συνόλου, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ και μπορεί κάλλιστα να το κάνει και στο Euro. Η Ουκρανία μπήκε στην φάση των «16» από το... παράθυρο (χάρη στα πέντε γκολ που δέχθηκε η Σλοβακία) και δεν με πείθει ότι μπορεί να κοντράρει μέχρι τέλους τους Σουηδούς, αφού υστερεί ως σύνολο και τα περιμένει σχεδόν όλα από το δίδυμο Αντρέι Γιαρμολένκο – Ρόμαν Γιάρεμτσουκ.

 

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...