Στη Δανία δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι ο ιεραρχικά βασικός της φορ (vids)

Στη Δανία δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι ο ιεραρχικά βασικός της φορ (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Στη Δανία δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι ο ιεραρχικά βασικός της φορ (vids)
Οι «ρόλιγκανς» στα 2 τελευταία τους ματς έχουν πάρει από τα «9άρια» τους 3 γκολ, 1 ασίστ και αρκετές «καθαρές» ευκαιρίες, παρότι στην κορυφή εναλλάσσονταν οι Πόουλσεν, Ντόλμπεργκ, Κορνέλιους

Το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά του EURO πήρε η Δανία μετά το εκκωφαντικό 4-0 επί της Ουαλίας, αγώνας που επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που οι Σκανδιναβοί βάλουν την μπάλα... κάτω, είναι σε θέση να... σκοτώσουν τον οποιοδήποτε αντίπαλο.

Ούτως ή άλλως άκρως συμπαθητικοί, τα όσα συνέβησαν στην πρεμιέρα της διοργάνωσης τους έχρισαν ήδη πρωταθλητές Ευρώπης, για μία πολύ μεγάλη μερίδα του ποδοσφαιρικού μας κόσμου. Το πώς αντέδρασαν και διαχειρίστηκαν την περιπέτεια του Κρίστιαν Ερικσεν που ευτυχώς πλέον είναι καλά, η ηγετική φυσιογνωμία του Σίμον Κάιερ που αποτύπωσε εκ νέου πως το περιβραχιόνιο δεν είναι απλά ένα ύφασμα στο μπράτσο, αλλά και η στάση/κουλτούρα των φίλων τους στις εξέδρες, καθήλωσαν τους πάντες.

Το σοκ των όσων είδαν τα μάτια τους και η αγωνία για το αν ο φίλος τους, αυτό είναι πάνω από όλα για εκείνους ο Ερικσεν, θα κρατηθεί στη ζωή, επηρέασε τους παίκτες του Κάσπερ Γιούλμαντ στα πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης. Απολύτως εύλογα.

Οι ήττες από Φινλανδία και Βέλγιο με 0-1 και 1-2 αντίστοιχα, τους έφεραν κατάφατσα με το φάσμα του πρόωρου αποκλεισμού, όμως ο 29χρονος είναι πλέον καλά και άπαντες στην αποστολή φαίνεται πως άντλησαν δύναμη από τα δικά του αποθέματα. Στη συνέχεια λοιπόν, μόλις οριστικοποιήθηκε πως εκείνος απέφυγε τα χειρότερα, βλέπουμε μία ομάδα που μας προσφέρει άκρως χορταστικό θέαμα και μας καθηλώνει με τους συνδυασμούς που παράγει μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Τα αποτελέσματα άλλωστε είναι άκρως... αντιπροσωπευτικά. Στον «τελικό» με τη Ρωσία επικράτησαν με 4-1, ενώ η νοκ άουτ αναμέτρηση της φάσης των «16» με τους Ουαλούς μετατράπηκε σε ακόμη μία... παράστασή τους και το 4-0 «φωτογραφίζει» την εικόνα του.

Σε δύο παιχνίδια οι Δανοί βρήκαν δίχτυα 8 φορές, είχαν αθροιστικά 32 τελικές (από 16 σε κάθε παιχνίδι), 1 δοκάρι και μίνιμουμ 5 «καθαρές» φάσεις για επιπλέον γκολ. Παρουσιάζονται «πολυβόλα» και βλέποντας κάποιος ότι έπαιζαν συνεχώς με άλλο «9άρι» χωρίς να αλλοιώνεται η επιθετική τους εικόνα, είναι κάτι που προκαλεί απορία. Πώς τα καταφέρνουν;
Αν ο Αντρέας Κορνέλιους είναι «ιεραρχικά» ο 3ος τους στράικερ, τότε οι αντίπαλες άμυνες μπορούν να αναφωνήσουν «Houston We Have a Problem».

Με τους Ρώσους, στο 3-4-3 που παίζουν, ως «φουνταριστός» ξεκίνησε ο Γιούσεφ Πόουλσεν της Λειψίας. Είναι εκείνος που στο 59' εκμεταλλεύτηκε το «δώρο» της αντίπαλης άμυνας και διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του και ουσιαστικά «κλείδωσε» τη νίκη-πρόκρισή τους.

Ο 27χρονος αντικαταστάθηκε στο 60' έχοντας 1 γκολ σε 2 τελικές και στη θέση του πέρασε ο φαινομενικά Νο2 στράικέρ τους, Κάσπερ Ντόλμπεργκ. Αμέσως μόλις μπήκε απείλησε καλύπτοντας επ' άξια τη θέση στο «9», ενώ από το 85' και έπειτα είδαμε για λίγο και τον Αντρέας Κορνέλιους που μπήκε όταν όλα είχαν κριθεί.

Πάμε τώρα στη χθεσινή αναμέτρηση του Αμστερνταμ. Ο Πόουλσεν ήταν στον πάγκο με πολιτικά αφού δεν μπορούσε να αγωνιστεί και οι Δανοί παρατάχθηκαν χωρίς τον βασικό τους φορ και πρώτο τους σκόρερ στο τουρνουά (2 τέρματα). Επί χάρτου η απώλεια φάνταζε και ήταν μεγάλη. Ε, ο Ντόλμπεργκ το έκανε να φανεί τόσο... εύκολο.

Ο 24χρονος άνοιξε στο 27' το σκορ με ένα πανέμορφο σουτ, λίγο αργότερα «έψαξε» με τακουνάκι ένα τέρμα για χάι λάιτ και στο 48' είπε «ευχαριστώ» στο... δώρο του Ουίλιαμς για το 2-0. Ο νεαρός αντικαταστάθηκε στο 70' (4 τελικές/2 γκολ) και στη θέση του πέρασε ο Κορνέλιους, εν μέσω αποθέωσης.

Ο 28χρονος στράικερ της Πάρμα από την πλευρά του μας προσέφερε ωραίες στιγμές. Σε 2 περιπτώσεις έκανε άνω-κάτω την άμυνα των Ουαλών που αδυνατούσε να τον ανακόψει στο τρανζίσιον και μάλιστα «κέρδισε» ένα φάουλ σε καλή θέση που εκτέλεσε άουτ ο Μπρέιθγουεϊτ.

Στη συνέχεια απείλησε με κεφαλιά που «έβγαλε» ο Γουόρντ (στην εξέλιξη της φάσης ο Μπρέιθγουεϊτ – ξανά – που πήρε το «ριμπάουντ» έστειλε την μπάλα στο δοκάρι) και στις καθυστερήσεις με κεφαλιά-πάσα έδωσε την ασίστ για το γκολ που σημείωσε ο άσος της Μπαρτσελόνα.


Ετσι αν προσέξουμε θα δούμε πως η Δανία στα δύο τελευταία της παιχνίδια πήρε από τα «9άρια» της που ουσιαστικά εναλλάσσονταν 3 γκολ, 1 ασίστ και αρκετές «καθαρές» ευκαιρίες.

Είτε έπαιζε ο Πόουλσεν, είτε ο Ντόλμπεργκ, είτε ο Κορνέλιους ήταν ένα και το αυτό.

 

 

EURO Τελευταία Νέα