Αν γουστάρεις την Δανία, δεν χάνεις αυτή την ταινία! (vids)

Αν γουστάρεις την Δανία, δεν χάνεις αυτή την ταινία! (vids)

Νίκος Αθανασίου
Αν γουστάρεις την Δανία, δεν χάνεις αυτή την ταινία! (vids)
Aπό τις παραλίες και την απαξίωση, στα γήπεδα της Σουηδίας και στην κορυφή της Ευρώπης. Η Δανία είναι το απόλυτο trend του Euro2020 και το Gazzetta γράφει για το «καλοκαίρι του 92» που πρέπει να δεις!

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021. Κοπεγχάγη. Η πτώση του Κρίστιαν Έρικσεν στο χορτάρι παγώνει ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Τα λεπτά που θα ακολουθήσουν μέχρι να γίνει γνωστό πως ο Δανός μέσος... ντρίμπλαρε τον θάνατο χάρη στην άμεση παρέμβαση των γιατρών και του συμπαίκτη του, Σίμον Κιάερ, μοιάζουν με αιώνα! Σε αυτόν τον... αιώνα, οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Δανίας με την συμπεριφορά τους, με την «ασπίδα» που έφτιαξαν για τον συμπαίκτη τους θα κερδίσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία πρόκριση, από ένα τρόπαιο σε μία μεγάλη ποδοσφαιρική οργάνωση. Κέρδισαν τον θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου για την ανθρώπιά τους, για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κατάσταση. Από εκείνο το Σάββατο και μετά μία μοναδική αύρα συμπάθειας ακολουθεί την Δανία.

Σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδοι, οι «Βίκινγκς» έφτασαν μια ανάσα από τον αποκλεισμό. Έχασαν από την Φινλανδία, ηττήθηκαν και από το Βέλγιο. Την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, όμως, ισοπέδωσαν την Ρωσία με 4-1, πέρασαν και στην φάση των «16»... κέρασαν ακόμη μια τεσσάρα. Αυτή την φορά την Ουαλία! Ο θαυμασμός έγινε διπλός. Πλέον οι Δανοί δεν έχουν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη στο πλευρό τους για τα όσα έγιναν με τον Έρικσεν, αλλά γιατί παρουσιάζουν πάνω στο χορτάρι μία πολύ καλή ομάδα, έτοιμη να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου! Η Δανία είναι το απόλυτο trend του Euro 2020. Από το πρώτο της παιχνίδι στην διοργάνωση μέχρι και σήμερα!

Η χώρα ζει μέρες καλοκαιριού 1992! Όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Δανίας από τις διακοπές, από τις παραλίες, βρέθηκε στα γήπεδα της Σουηδίας για να αντικαταστήσει την Γιουγκοσλαβία και να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, στην μεγαλύτερη έκπληξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μέχρι τον άθλο της Ελλάδας το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας!

Αυτό το έπος, μπορεί να το ζήσει κανείς από «μέσα», να καταλάβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μέγεθος του επιτεύγματος, χάρη στην ταινία «Καλοκαίρι του 92'»! Μία ταινία που βρίσκεται στην πλατφόρμα του Netflix και κυκλοφόρησε το 2015. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο προπονητής, Ρίτσαρντ Όλσεν, τον οποίο υποδύεται ο Ούρλιχ Τόμσεν και περιγράφει το πως ένας προπονητής καθόλου δημοφιλής στην χώρα και στα αποδυτήρια, κατάφερε να εμπνεύσει και να οδηγήσει το σύνολο σε μία κορυφή που έμοιαζε ακατόρθωτη!

Μέσα από την κόντρα με τους σούπερ σταρ της εποχής αδελφούς Λάουντρουπ, την άδικη κριτική από τον Τύπο και τον «πόλεμο» από την ίδια την ομοσπονδία, ο Όλσεν θα καταφέρει να φτιάξει μία απίθανη ομάδα, μία ομάδα με την δική του «σφραγίδα» που επαναλαμβάνουμε μαζεύτηκε από τις παραλίες και με λίγες ημέρες προετοιμασίας, κατάφερε αυτό που έμοιαζε και ήταν... θαύμα!

Η ταινία έχει μόνο «ζουμί». Για αυτό και αποδίδει άριστα, όλους εκείνους τους παράγοντες που οδήγησαν την Δανία στην κορυφή της Ευρώπης. Μέσα από ποδοσφαιρικές και ανθρώπινες ιστορίες(όπως η μάχη για την ζωή που δίνει η κόρη ενός εκ των βασικών εκείνης της φουρνιάς) που «χαλύβδωσαν» την ομάδα που μέχρι πρότινος ήταν διασπασμένη!

Αν, λοιπόν, γουστάρεις την Δανία, αυτή η ποδοσφαιρική ταινία δεν χάνεται!

 

 

EURO Τελευταία Νέα